Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνή-ΕυρωπαϊκάΑνώτατο Δικαστήριο: Αντισυνταγματικός...

Ανώτατο Δικαστήριο: Αντισυνταγματικός ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα.

Κυπρος

Ως αντισυνταγματικός καθ’ ολοκληρία κρίθηκε ομόφωνα, σήμερα, από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, κατόπιν Αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο τροποποιητικός Νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τίτλο «o περί της Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων καθώς και για τη Χορήγηση Πολυεδαφικών Αδειών για Επιγραμμικές Χρήσεις Μουσικών Έργων (Τροποποιητικού) Νόμος του 2024».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, ο νόμος κρίθηκε ως αντισυνταγματικός λόγω του ότι οι τροποποιήσεις που εισήχθησαν μετά από πρόταση νόμου βουλευτών, περιόριζαν το περιουσιακό δικαίωμα και το δικαίωμα του συμβάλλεσθαι των δικαιούχων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και των Συγγενικών Δικαιωμάτων, καθώς και την εκπροσώπησή τους από Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης της επιλογής τους.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο συμφώνησε με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ότι οι δύο τροποποιήσεις που εισήχθησαν, προσέκρουαν στα Άρθρα 23 και 26 του Συντάγματος, στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε σειρά ευρωπαϊκών Οδηγιών.

Σημειώνοντας ότι το Άρθρο 23 του Συντάγματος, κατά πάγια νομολογία, προστατεύει όχι μόνο τα εμπράγματα δικαιώματα, αλλά και τα δικαιώματα άυλης περιουσιακής φύσεως, όπως είναι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο επεσήμανε ακόμη ότι το δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως δικαίωμα ιδιοκτησίας, υπογραμμίζοντας ότι τα δικαιώματα αυτά μπορούν να τύχουν συλλογικής διαχείρισης και ότι αντικείμενο διαχείρισης μπορεί να είναι όχι μόνο οι εξουσίες του περιουσιακού δικαιώματος, αλλά και κάθε δικαίωμα που απορρέει από τον «ο περί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων Νόμου του 1976».

Σε σχέση με τη δεύτερη τροποποίηση που υποχρέωνε τους δικαιούχους δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας να αποδεχθούν την καταβολή της αμοιβής τους σε ένα τρίτο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) και όχι στον Οργανισμό που οι ίδιοι επέλεξαν, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο επεσήμανε πως η τροποποίηση αυτή που εισήχθη προσκρούει στο Άρθρο 26 του Συντάγματος, καθώς «καταστρατηγεί και παραβιάζει κατάφορα τη συμβατική σχέση μεταξύ του δικαιούχου και του οργανισμού τον οποίο ο ίδιος [ο δικαιούχος] είχε απόλυτο συμβατικό δικαίωμα να επιλέξει».

Ειδικότερα με την τροποποίηση, όπως αναφέρει το Δικαστήριο, «οι δικαιούχοι υποχρεώνονται να αποδεχθούν την καταβολή της αμοιβής τους σε ένα τρίτο ΟΣΔ και όχι στον οργανισμό που οι ίδιοι επέλεξαν δημιουργώντας συμβατική σχέση μαζί του, αναμένοντας την καταβολή των δικαιωμάτων τους από αυτόν. Ο τρίτος ΟΣΔ δεν έχει καμιά συμβατική σχέση με τέτοιους δικαιούχους.

Ούτε υπέχει οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις τις οποίες ο Νόμος επιβάλλει στον οργανισμό τον οποίο ο δικαιούχος εξουσιοδότησε όπως εκπροσωπεί τα συμφέροντα του και ειδικά υποχρεώσεις εμπιστοσύνης, απολογισμού και διαφάνειας. Με αυτό τον τρόπο παραβιάζεται κατάφορα η συμβατική σχέση μεταξύ του δικαιούχου και του οργανισμού τον οποίο ο ίδιος είχε απόλυτο συμβατικό δικαίωμα να επιλέξει».

Τέλος, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι οι τροποποιήσεις επηρέαζαν δεσμευτικό ευρωπαϊκό δίκαιο, σημαντική ήταν και η παρατήρηση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι ως Δικαστήριο κράτους μέλους της ΕΕ δεσμεύεται, με βάση την αρχή του κοινοτικού δικαίου, όπως ερμηνεύει το εθνικό δίκαιο υπό το φως του κειμένου και του σκοπού μιας Οδηγίας κατά το μέτρο του δυνατού.

Η Γνωμοδότηση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου κρίνεται ότι αποτελεί σταθμό για τους δικαιούχους των δικαιωμάτων πνευματικής Ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων, καθότι, για πρώτη φορά, το Δικαστήριο, σε ανώτατο επίπεδο, αναλύει το περιουσιακό δικαίωμα των δικαιούχων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων, και πώς αυτό προστατεύεται μέσω των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης που εκπροσωπούν τους δικαιούχους. Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε η κα Βίκυ Χριστοφόρου, Δικηγόρος Α’ της Δημοκρατίας.

philenews

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΝΑ “ΦΡΕΝΑΡΟΥΝ” ΣΑΜΑΡΑ

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Στις 30 Μαΐου 2025 έγραφα σε άρθρο μου, πως τέθηκε σε λειτουργία το Plan B της Οικογένειας Μητσοτάκη, στο άκουσμα δημιουργίας κόμματος υπό τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά: «…Βέβαια το Μαξίμου δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια για να...

O Ιωάννης Παλάσης ως ψάλτης, ως χοράρχης και ως μελοποιός είναι, γενικότερα, από τους πιο σημαντικούς και γνωστούς εκκλησιαστικούς μουσικούς του 20ού αιώνα.

Η φωτογραφία ΝΙΚΟΣ ΒΑΝΗΣ Εκκλησιαστικό ρεπορτάζ ΝΙΚΟΣ ΒΑΝΗΣ O Ιωάννης Παλάσης Ανήκει και αυτός στον κύκλο των εξω-πατριαρχικών Κωνσταντινουπολιτών μουσικών και δασκάλων. O Ιωάννης Παλάσης (1891-†1942) Γεννήθηκε (1891) στο Βογατσικό Μακεδονίας. Μικρός εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου φοίτησε στο Ζωγράφειο...

Οπισθόφυλλο και πρωτοσέλιδο στην εφημερίδας Ελεύθερη Ώρα και του Ελληνικό Φαινόμενο. elliniko-fenomeno.gr-5-7-2025-Η Kimberly Guilfoyle θα προωθήσει την ατζέντα «Πρώτα η Αμερική» στην Ελλάδα.

Η Kimberly Guilfoyle θα προωθήσει την ατζέντα «Πρώτα η Αμερική» στην Ελλάδα. https://elliniko-fenomeno.gr/%ce%b7-kimberly-guilfoyle-%ce%b8%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%89%ce%b8%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b1-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b1-%ce%b7/

Το Ξενία Ουρανούπολης, χτισμένο το 1959 από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα, Περικλή Σακελλάριο.

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός μακροχρόνιας εκμίσθωσης από την ΕΤΑΔ Η Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., θυγατρική του Υπερταμείου, ολοκλήρωσε τον ανοικτό ηλεκτρονικό πλειοδοτικό διαγωνισμό (e-auction), για την μακροχρόνια εκμίσθωση, για 30 έτη, του «Ξενία Ουρανούπολης», δίνοντας νέα πνοή σε ένα...