Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟμογενειακάΑνασκόπηση των σημαντικότερων...

Ανασκόπηση των σημαντικότερων ομογενειακών γεγονότων τη χρονιά που πέρασε

– Οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν στο χώρο της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας για αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό ήταν το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς που φεύγει, στο χώρο της Ομογένειας.

Παρότι τα ποσά που έχουν σταλεί δεν είναι ανάλογα, ούτε των οικονομικών δυνατοτήτων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, αλλά ούτε και αντίστοιχων πρωτοβουλιών που ανελήφθησαν στο παρελθόν (Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Κυπριακό κλπ), είναι σημαντικό πως αγκάλισαν όλα τα στρώματα της Ομογένειας, από την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, την ΑΗΕΠΑ, την Παγκρητική, τη Χιακή Ομοσπονδία κι άλλους μεγάλους οργανισμούς, μέχρι μικρούς συλλόγους και νεοσύστατους οργανισμούς, όπως το Ιδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης.

Σημαντική η πρωτοβουλία της Alma Bank, που με συναυλία συγκέντρωσε 100.000 δολάρια για δύο ιδρύματα που βοηθούν παιδιά στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί επίσης ότι δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη καμία πρωτοβουλία των οικονομικών κροίσων της Ομογένειας, που έχουν υποσχεθεί επενδύσεις στην Ελλάδα, σε πρώτη φάση ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και βοήθεια προς της Εκκλησία κι άλλα ιδρύματα.

Σε επίπεδο οργάνωσης της κοινότητας, ελάχιστες είναι οι εξελίξεις, πλην της εμφάνισης τον Ιανουάριο του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), το οποίο έχει αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση της Ομογένειας στο κυπριακό και την προστασία των Ελληνορθοδόξων σε διάφορες χώρες.

Τα ελληνικά σχολεία των κοινοτήτων, πλην των δύο εύπορων και επιτυχημένων της Αστόριας και του Φλάσινγκ, δείχνουν αδύναμα να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, τις οποίες ενισχύει η έλλειψη σχεδιασμού από μέρους της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Επεκτείνεται το Ελληνικό Σχολείο Τσάρτερ του Μπρούκλιν, το οποίο κατατάσσεται στα καλύτερα του Δήμου Νέας Υόρκης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας ξεκίνησε η προετοιμασία ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014 να ανοίξει ακόμη ένα ελληνικό τσάρτερ σε διαμέρισμα της Νέας Υόρκης.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Ομογένεια μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένη από την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, που έχει φανεί θετικός στα εθνικά μας θέματα, ωστόσο για πρώτη φορά από το 1974 κανείς προεδρικός υποψήφιος δεν εξήγγειλε θέσεις ούτε δεσμεύτηκε για τα θέματα που αφορούν της Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

*** Επίσημη παρουσίαση του τελετάρχη της παρέλασης Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στη διάρκεια δεξίωσης στο Ελληνικό Προξενείο.

***Λαμπρή η τελετή των Θεοφανείων, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδα.

*** Η Garima Vohra, μαθήτρια της 8ης Τάξης του Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου στην Τζαμέικα ήταν η νικήτρια του φετινού διαγωνισμού Αγγλικής Ορθογραφίας – “Spelling Bee”, του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

*** Αναπαράσταση του ελληνικού παραδοσιακού γάμου από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα του Τιμίου Σταυρού Μπρούκλυν.

***Απονομή υποτροφιών σε φοιτητές ελληνικών προγραμμάτων από τον Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων.

*** Εθιμοτυπική συνάντηση Αρχιεπισκόπου Δημητρίου με τον νέο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Γεώργιο Ηλιόπουλο στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

*** Εγκαίνια δανειστικής βιβλιοθήκης «Ηλίας Νεοφυτίδης» του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο στο Μακεδονικό Σπίτι στο Whitestone.

*** Γιορτή μνήμης για την 73χρόνια της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια με βράβευση του πρώην προέδρου Αναστάσιου Μάνεση και του Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής».

***Επίσκεψη της Πρώτης Κυρίας της Κύπρου, Ελσης Χριστόφια στο Γηροκομείο «Αγιος Μιχαήλ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

*** Νέα δωρεά του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου στο Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Queens College

*** Απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών ο π. Αναστάσιος Διακοβασίλης, ιερέας του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ.

*** Επίσκεψη του δημάρχου Μάικλ Μπλουμπεργκ στην κοινότητα της Μεταμόρφωσης στην Κορόνα.

*** Εγκαινιάζεται η λειτουργία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Hellenic American Leadership Council» (HALC) με στόχο την οικοδόμηση ενός ελληνοαμερικανικού δικτύου υποστήριξης στις ΗΠΑ.

*** Ετήσιος εορτασμός της Ημέρας των Ελληνικών Γραμμάτων – Απονομή των βραβείων «Αριστείας των Τριών Ιεραρχών» στους αριστούχους των εξετάσεων Regents.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

*** Τα 80χρονά της γιορτάζει η κοινότητα της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μπρούκλυν.

*** Συνάντηση της ηγεσίας της Παμμακεδονικής Ενωσης με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς

*** Πολλά ελληνικά μέσα ενημέρωσης και blogs της γενέτειρας πρόβαλλαν την έκκληση της εφημερίδας μας προς την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα να σταθεί αρωγός στην Ελλάδα στην δύσκολη αυτή στιγμή. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΕΡΤ, οι ιστοσελίδες της «Καθημερινής» και πολλών μεγάλων εφημερίδων είναι μεταξύ των δεκάδων μέσων που πρόβαλλαν το κύριο άρθρο που υπογράφει ο εκδότης της Greek News, Αποστόλης Ζουπανιώτης

*** Εκκληση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου προς όλα τα μέλη των οργανισμών της Αρχιεπισκοπής και την Ομογένεια της Αμερικής να βοηθήσουν τον δοκιμαζόμενο από την οικονομική κρίση λαό της Ελλάδος.

*** Η Δρ. Λάουρα Μόλχο Σαρντ ομιλήτρια στην ετήσια εκδήλωση μνήμης του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

***Συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τον Ελληνικό λαό στο Ζουκότι Παρκ του Μανχάταν.

*** Ο Αρχιμανδρίτης π. Ιερόθεος Ζαχαρής, Σχολάρχης της Αθωνιάδας Ακαδημίας του Αγίου Όρους, διορίζεται με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, νέος ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια.

***Ο κ. Τσαρλς Κότρος εκλέγεται νέος πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100» στη διάρκεια του 21ου ετήσιου συνεδρίου της. Στον πρόεδρο της ‘Dow Chemical”, Ανδρέα Λιβέρη, τη δημοσιογράφο του FOX, Νικόλ Πεταλλίδη και τον τενόρο Μάριο Φραγκούλη το φετινό «Archbishop Iakovos Leadership 100 Award for Excellence». Στην ορειβάτρια Πάμελα Πάππας, που κατέκτησε το Εβερεστ, το “Archbishop Iakovos Leadership 100- Award for Achievement”.

*** Την Αθηναϊκή Αποκριά αναβίωσε ο Σύλλογος Αθηναίων Νέας Υόρκης, την κεφαλλονίτικη «Μάσκαρα» ο Σύλλογος Κεφαλλήνων Νέας Υόρκης «Κέφαλος».

*** Συναυλία – αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) με τη συμμετοχή του Βασίλη Λέκκα, στο “Frank Sinatra School of the Arts H.S.”

ΜΑΡΤΙΟΣ

*** Δωρεά 60 αντιτύπων του βιβλίου «Cyprus: Crossroads of Civilizations» από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Κουίνς (Queens Public Library).

*** Η Παλλημνιακή Αδελφότητα Αμερικής «Ηφαιστος» γιορτάζει τα 106 χρόνια της και τιμά με το «Αριστείο Βραβείο» το ζεύγος Ιωάννη και Ελένης Ψαρρά.

*** 37 χρόνια AHI- Βραβεύθηκαν οι Κάρυ Ανθόλης, Μάϊκ Έλιοτ, Νίκη Τσόνγκα, Σωτήριος Βαχαβιόλος και Τομ Κορολόγος.

*** Η 17χρονη μαθήτρια Ολγα Μότσκα, με καταγωγή από τη Βόρεια Ηπειρο, αναδεικνύεται “Mις Ανεξαρτησία 2012″

*** Καθαγιασμός αγιογραφιών της κόγχης του Ιερού Βήματος στο ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια, δωρεά αγάπης του αγιογράφου Γεώργιου Γιαρισκάνη.

*** Ρεσιτάλ πιάνου του Βασίλη Βαρβαρέσσου με πρωτοβουλία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού της ταμείου.

*** Με τη συναυλία της Αρχιεπισκοπικής Βυζαντινής Χορωδίας «Δόξα εν Υψίστοις: Πάθος και Ανάσταση» στο Σαραντάκειο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ ξεκινά ο εορτασμός των 100 χρόνων του Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής».

*** Για τέταρτη συνεχή χρονιά η εκδήλωση – επίδειξη χορευτικών συγκροτημάτων την παραμονή της παρέλασης στο Κρητικό Σπίτι στην Αστόρια.

*** Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου τα εγκαίνια της έκθεσης «Βυζάντιο και Ισλάμ: Μεταβατική Εποχή» (Byzantium and Islam: Age of Transition) στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης.

*** Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τιμά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 με την καθιερωμένη εκδήλωση στο Λευκό Οίκο, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

*** Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου Λουκάς Λουκά στο 40ο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

*** Με σύνθημα «Αλληλεγγύη στην Ελλάδα» διεξάγεται η μεγαλειώδης παρέλαση στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν για την 191η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Τελετάρχης ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και επίτιμοι τελετάρχες ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας και η «γιαγιά του Πόντου» Σάνο Χάλο. Συμμετέχει άγημα της Προεδρικής Φρουράς της Ελλάδος, την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, την Κύπρο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Λουκάς Λουκά.

*** Σύσκεψη παραγόντων ομογενειακών φορέων υπό τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για τον συντονισμό των προσπαθειών αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

*** Η κυπριακή παροικία τιμά την 56η επέτειο της έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων 1955-59, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και του υπουργού Αμυνας της Ελλάδος, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

*** Συνάντηση Αβραμόπουλου με τον ομολόγό του Λέον Πανέτα στην Ουάσιγκτον και με στελέχη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής στη Νέα Υόρκη

*** Τις διαμαρτυρίες των ομογενών προκαλεί η διακοπή των εποχιακών απευθείας πτήσεων της Continental προς την Ελλάδα.

*** Θυρανοίξια του νέου ναού του Αγίου Γεωργίου στο Ocean Township της Νέας Ιερσέης.

*** Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παραδίδει επιταγή 500.000 ευρώ στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και την «Αποστολή» για τα συσσίτια και το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος εν μέσω της κρίσης.

*** Θλίψη για το θάνατο του π. Ιωάννη Κεφάλα, ιερατικώς προϊσταμένου της κοινότητας του Αγίου Ιωάννου στο Blue Point. Η ελληνορθόδοξη κοινότητα αποχαιρετά και τον π. Ιωάννη Αργυρό.

*** O Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παρίσταται στην Τελετή Καθαγιασμού του Μύρου στο Φανάρι.

*** Με επιτυχία διοργανώνεται στο Ατλάντικ Σίτι η 21η επιχειρηματική έκθεση «Hermes Expo».

*** Πρώτη έκθεση βιβλίου με συμμετοχή Ελλήνων λογοτεχνών της διασποράς από τον Σύλλογο Αθηναίων Νέας Υόρκης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

*** Πρώτη «Γιορτή Ελληνικού Τραγουδιού και Χορού» με την ονομασία «Parathosi 2012» από το Γραφείο Διακονιών Νεολαίας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας στον Αγιο Παύλο του Χέμπστεντ στο Λονγκ Αιλαντ.

*** Ο οικονομικός ελεγκτής της Νέας Υόρκης Τζον Λίου τιμά την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας με την καθιερωμένη εκδήλωση στο Surrogate’s Courthouse στο Μανχάτταν και βραβεύει τους Φρόσω Μπέη, Δρ. Ιωάννη Ευθυμιόπουλο και το ζεύγος Ιωάννη και Ελένης Ψαρρά.

*** Με κατάνυξη γιορτάζουν οι ομογενείς τις άγιες μέρες του Πάσχα.

*** Πρώτη μεγάλη εκδήλωση – fundraiser του “George Marneris Scholarship Fund” σε συνδυασμό με ένα ξεχωριστό πασχαλινό γλέντι.

ΜΑΙΟΣ

*** Ξεκινά η 3η εκστρατεία της Greek News για τον Ελληνικό Τουρισμό με σύνθημα «Φέτος το καλοκαίρι πάμε Ελλάδα: Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για την πατρίδα…».

*** Παρουσία του περιφερειακού εισαγγελέα του Κουίνς (Queens District Attorney), Ρίτσαρντ Μπράουν η γενική συνέλευση του Μαϊου στο Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων στην Αστόρια

*** Ο κ. Γιώργος Ανδριώτης εκλέγεται νέος πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

*** Η συγγραφέας Αγάπη Στασινοπούλου ομιλήτρια στο ετήσιο «Spring Luncheon» της Φιλοπτώχου του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας

*** Είκοσι χρόνια ανθρωπιστικής δράσης και προσφοράς σε όλο τον κόσμο γιορτάζει η IOCC (International Orthodox Christian Charities),

*** 10ος μαραθώνιος μπόουλινγκ από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Pins For Pauly Foundation» στο Wantagh Lanes Bowling Center στο Wantagh του Λονγκ Αιλαντ.

*** Ο Γιάννης Πλούταρχος στο 21ο γκαλά του Hellenic Times Scholarship Fund όπου βραβεύονται με το «Humanitarian Leadership Award» ο επιχειρηματίας Ντένις Mehiel, με το «Humanitarian Media Achievement» ο δημοσιογράφος Μάικ Εμμάνουελ, ενώ απονέμονται 34 υποτροφίες.

***Διεξάγεται στην κοινότητα του Σωτήρος Χριστού στο Ράι της Νέας Υόρκης η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Άμεσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας και το διετές συνέδριο των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων της περιοχής.

*** Με επιτυχία διεξάγεται ο 17ος Μαραθώνιος Αγάπης του Ελληνικού Τμήματος του Οίκου Ronald McDonald, για πρώτη φορά χωρίς την ιδρύτριά του Νίκη Σιδέρη.

*** Το Κυπρο- Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο τιμά με το «2012 Distinguished Merit Award» την εταιρεία Noble Energy και τον πρόεδρό της, Charles Davidson.

*** Στα ψηφοδέλτια Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης, της Νέας Δημοκρατίας ο Δρ. Σωτήριος Βαχαβιόλος.

*** Στον καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αρη Αντσακλή το Βραβείο «Γεώργιος Παπανικολάου» του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης.

*** Αφιερωμένη στον καθηγητή Χάρη Ψωμιάδη η 34η τελετή αποφοίτησης του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Queens College». Από τον καθηγητή Αλέξανδρο Κιτροέφ η «1η Διάλεξη Χάρη Ψωμιάδη».

*** Με την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Στα χνάρια των Αργοναυτών» στο Μουσείο Moving Image της Αστόριας ξεκινούν οι εκδηλώσεις μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής, των Ποντίων Νέας Υόρκης και Κοννέκτικατ και του Ιδρυματος «Παναγία Σουμελά» για την 93η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

*** Τρία εκατομμύρια placemats για την προβολή της Ελλάδας στο πλαίσιο της πρωτβουλίας Pan Gregorian και «Συμμαχίας για την Ελλάδα».

*** Μεγάλη επιτυχία σημειώνει η παράσταση «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» των Μ. Ρέππα και Θ. Παπαθανασίου, στο θέατρο του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) στην Αστόρια.

*** Η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη τιμά τον επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Γεώργιο Μπεχράκη.

*** Θρήνος στη χιακή κοινότητα της Αμερικής για το θάνατο του ιδρυτικού μέλους και πρώην προέδρου της Χιακής Ομοσπονδίας, Παντελή Σγουρού.

*** Αποσύρεται από τη διεκδίκηση του χρίσματος του ρεπουμπλικανικού κόμματος, για την πρώτη περιφέρεια Νέα Υόρκης στην ομοσπονδιακή Βουλή ο Ελληνοαμερικανός υποψήφιος Τζορτζ Δήμος.

*** Την 148η επέτειο της Ενωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα (21 Μαϊου 1864) τιμά με σειρά εκδηλώσεων η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής

ΙΟΥΝΙΟΣ

*** Ο π. Αναστάσιος Γούναρης αναλαμβάνει ιερατικώς προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν.

*** Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επισκέπτεται το Ground Zero- Συνάντηση με διευθυντή Λιμενικής Αρχής.

*** Θλίψη προκαλεί ο θάνατος σε ηλικία 56 ετών του Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρου Κίλε ο οποίος νοσηλευόταν στην Εντατική Μονάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Robert Wood Johnson μετά από τροχαίο.

*** Στην Ουάσιγκτον διεξάγεται το 28ο Συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας που συνδιοργανώνουν η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), η Συντονισμένη Προσπάθεια των Ελλήνων και η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής

*** Στο τρίτο ετήσιο δείπνο της η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Νέας Ιερσέης τιμά τον ιδρυτή της Γιάννη Σακελλάρη.

*** Ο συνδυασμός του Ηλία Τσεκερίδη επικρατεί στις εκλογές στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

*** Ο κ. Απόστολος Σκοτίδας εκλέγεται νέος πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου «Ασκληπιός».

*** Διανομή τροφίμων από το Hellenic Relief Foundation στην Αθήνα

*** Στην τελετή αποφοίτησης του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας ομιλητές η κ. Αθηνά Κρομμύδα και ο Γκρέγκορι Πάππας.

*** Την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή ανεβάζει με επιτυχία η Θεατρική Ομάδα του Ημερήσιου Ελληνοαμερικανικού Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ.

*** Κονσέρτο «Είδομεν το Φως» από τη Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας.

*** Τελετή θεμελίωσης του νέου κτιρίου του Ελληνικού Κλασικού Σχολείου Τσάρτερ στο Μπρούκλυν.

*** Για τις εκδηλώσεις «Κανάρεια» στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος. Επιταγή 60,000 δολαρίων από τους Χιώτες της Νέας Υόρκης για τα συσσίτια της Μητρόπολης Χίου.

*** Παράδοση βοήθειας από το Σύλλογο Αθηναίων Νέας Υόρκης στο Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας.

*** Σε ηλικία 78 ετών «φεύγει» από τη ζωή ο προπονητής Αλκέτας Παναγούλιας

*** Περισσότερα από 75.000 δολάρια από εκδήλωση-έρανο της Φιλανθρωπικής Επιτροπής της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής (ΠΕΑ), στο Σικάγο, για την ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της Κρήτης.

*** Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου, Φίλιπ Κρίστοφερ ανακηρύσσεται επίτιμος Δήμαρχος Κερύνειας με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της κατεχόμενης πόλης.

*** Με 190 χιλιάδες δολάρια ενισχύει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής την Εκκλησία της Κρήτης και τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου εν μέσω της κρίσης.

*** Τη συμφωνία μεταβίβασης της Marathon Banking Corporation στην Investors Bancorp Inc, έναντι 133 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς

ΙΟΥΛΙΟΣ

*** Με τη συμμετοχή 651 αντιπροσώπων από 326 κοινότητες διεξάγονται οι εργασίες της 41ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Δεύτερη μεγαλύτερη συμμετοχή, με 372 αντιπροσώπους, στο διετές συνέδριο της Εθνικής Φιλοπτώχου που συγκέντρωσε ποσό άνω των 200,000 δολαρίων σε μια ώρα για την αγορά ιδιόκτητου κτιρίου στο Μανχάτταν.

*** Με την υποστήριξη του Πίτερ Βαλόν Τζούνιορ ξεκινούν οι «Ελληνικές Βραδιές» στην Πλατεία Αθηνών.

*** Το Hellenic Relief Foundation παραδίδει 320 δέματα με τρόφιμα σε άτομα και οικογένειες που υποφέρουν από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

*** Έκθεση έργων ζωγραφικής με τον τίτλο «Σπασμένες Μνήμες» από το ίδρυμα George ‘Best’ Costakos Cultural and Cancer Research Foundation στο Κυπριακό Προξενείο Νέας Υόρκης.

*** Προσφορά αγάπης 160 χιλιάδων δολαρίων προς πέντε οργανισμούς και τοπικές Εκκλησίες στην Ελλάδα από την Εθνική Φιλόπτωχο Αδελφότητα.

*** Ο Δρ. Τζον Γροσομανίδης επανεκλέγεται ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ κατά το 89ο συνέδριο της οργάνωσης.

*** Υποτροφίες του Ταμείου «Πίστη:Για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό» σε 54 παιδιά της Ομογένειας για το θερινό πρόγραμμα των Κατασκηνώσεων στο «Ιονικό Χωριό».

*** Εκδηλώσεις μνήμης από την κυπριακή παροικία για την 38η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Επαρση της Κυπριακής Σημαίας και στα γραφεία του οργανισμού εστιατόρων Νέας Ιερσέης Pan Gregorian.

*** Λαμπρός ο εορτασμός της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια.

*** Με την εκλογή του 38χρονου Γιώργου Ρεβελιώτη από το Σικάγο ολοκληρώνονται οι εργασίες του 71ου Εθνικού Συνεδρίου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής στην Τρίπολη της Αρκαδίας. Οι Αρκάδες της Αμερικής δώρισαν όχημα πολλαπλών χρήσεων στους Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού Αρκαδίας.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

*** Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος αναλαμβάνει νέος ιερατικώς προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.

*** Σε ομάδα ομογενών επενδυτών πουλιέται το τηλεοπτικό κανάλι NGTV του Δημήτρη Καστανά

*** Στη Χίο μεταφέρονται οι εκδηλώσεις του «Κοραή» για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του και τα 100α Ελευθέρια του νησιού

*** Φιλανθρωπικό κονσέρτο με τον πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσσο από το ζεύγος Ιωάννη και Ελένης για την ενίσχυση των συσσιτίων της Μητρόπολης Χίου στον Βροντάδο.

*** Συναυλία «Από τον Ερωτόκριτο στο Αξιον Εστι» με τον Γρηγόρη Μανινάκη διοργανώνει η στη Μύρινα της Λήμνου η Παλλημνιακή Αδελφότητα της Νέας Υόρκης «Ήφαιστος» για τα 100α Ελευθέρια του νησιού.

*** Με μεγαλοπρέπεια εορτάζεται ο Δεκαπενταύγουστος στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Στην Παναγία των Χάμπτονς ο Μητροπολίτης Προύσας Ελπιδοφόρος

*** Με προσευχή από τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο ολοκληρώνεται το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Τάμπα της Φλόριντα.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

*** Με προσευχή από τον Μητροπολίτη Ντητρόιτ Νικόλαο ξεκίνησε το Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στη Σαρλότ της Βόρειας Καρολίνας.

*** Αρχίζει η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές των Ελληνοαμερικανικών κοινοτικών σχολείων, ημερήσιων, απογευματινών και σαββατιανών.

*** Με λαμπρότητα τελούνται από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ.

*** Στο Κολόμπους Οχάιο συλλαμβάνεται για παιδεραστία ο ελληνορθόδοξος Αρχιμανδρίτης, Πατρικ Νίκολας Hughes.

*** Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Durão Barroso, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, αντίστοιχα, και του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια η συναυλία «Κυπριακή Μουσική Φιλοξενία» στο Λίνκολν Σέντερ για την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ.

*** Έπειτα από συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις του προέδρου της γιατρού Μανώλη Λαμπράκη, η οργάνωση END ανακοινώνει ότι προτίθεται να δανείσει το αστρονομικό ποσό των 650 δις. δολαρίων σε Ελλάδα και Κύπρο. Η Greek News παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι τα όποια στοιχεία που δείχνει η οργάνωση και τα πρόσωπα και εταιρείες που παρουσιάζει είναι αμφιλεγόμενα.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

*** Η Greek News εξασφαλίζει δήλωση της Τράπεζας του Μοντρεάλ με την οποία απορρίπτονται ως αναξιόπιστες οι πληροφορίες της END πως έχουν κατατεθεί εκεί τα 650 δις. Πλαστά χαρακτηρίζει τις συναλλαγματικές Wozny το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

*** Συναυλία «Ελληνική Μουσική Περιπέτεια» από το Ιδρυμα Συμπαράστασης (Hellenic Relief Foundation) για την υποστήριξη του δοκιμαζχόμενου από την κρίση ελληνικού λαού.

*** Θύελλα αντιδράσεων από αμερικανοεβραϊκές και ομογενειακές οργανώσεις για την παρουσία της «Χρυσής Αυγής» στην Αστόρια

*** Επιστημονικό Συμπόσιο Εκατονταετηρίδας με θέμα «1912 – 2012: Σημεία – σταθμοί στην Ιστορία Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδος» στο πλαίσιο του οερτασμού των 100 χρόνων του «Κοραή» με ομιλητές τους Δρ. Ματθαίο Λω, Δρ. Σταμάτιο Κριμιζή, Τζορτζ Νεγκροπόντε, Δρ. Γεώργιο Τσετσέκο, Δρ. Χρίστο Ιωαννίδη, Πρέσβης Λουκά Τσίλα, Αθηνά Κρομμύδα και Χριστόφορο Στρατάκη.

*** Στη Νέα Υόρκη η υπουργός Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη για το πρώτο “Greek Investment Forum”.

*** Ο π. Δημήτριος Καζάκης αναλαμβάνει νέος ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου West Babylon.

*** Μνημόσυνο για την συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο της ιδρύτριας του Ελληνικού Τμήματος του Ronald McDonald House Νίκης Σιδέρη στον Καθεδρικό.

*** Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη.

*** Με μεγάλη επιτυχία διεξάγεται για τρίτη χρονιά η Βραδιά Οπερας στον Αγιο Δημήτριο Αστόριας.

*** Τη Νέα Υόρκη επισκέπτεται ο Μητροπολίτης Κερύνειας Χρυσόστομος.

*** Έκθεση κυπριακών αρχαιοτήτων με τίτλο «Πόλη Χρυσού (Πόλη Χρυσοχούς): Τύμβοι και ναοί στην Αρχαία Κύπρο» στο Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου Πρίνστον της Νέας Ιερσέης.

*** Την υπογραφή της τελικής συμφωνίας για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου στο ground zero ανακοινώνει ο Κυβερνήτης Αντριου Κουόμο.

*** Στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» απονέμεται το φετινό «Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

*** Στο Διοικητή του ΝΑΤΟ, ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη απονέμεται το φετινό Ομήρειο Βραβείο της Χιακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

*** Με το Βραβείο Ανθρωπισμού τίμησε η HANAC το Τάγμα των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ απένειμε και το βραβείο «Man of the Year» για το 2012 στον διοικητή τους, Δρ. Αντώνιο Λυμπεράκη κατά την εκδήλωση για τα 40 χρόνια της.

*** Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος για τον εορτασμό των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Λήμνου –

*** Νεκροί και ανυπολόγιστες ζημιές σε Νέα Υόρκη και Νέα Ιερσέη από το φονικό πέρασμα του τυφώνα Σάντυ από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Αρκετοί ομογενείς μεταξύ των πληγέντων.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

*** Επανεκλογή Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ. Επανεκλέχθηκαν στο Κογκρέσο οι βουλευτές Τζον Σαρμπάνης στο Μέριλαντ, Κώστας Μπιλιράκης στη Φλόριντα και Νίκη Τσόγκα στη Μασσαχουσέτη. Επενέκτησε την έδρα της η Ντίνα Τάιτους στη Νεβάδα. Στη Νέα Υόρκη θριαμβευτική επανεκλογή του Μιχάλη Γιάνναρη στην πολιτειακή Γερουσία και των Αραβέλλα Σιμωτά και Νικόλ Μαλλιωτάκη στην Πολιτειακή Βουλή.

*** Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επισκέπτεται την πληγείσα από τον τυφώνα Σάντυ περιοχή του Στάτεν Αιλαντ- Ανακοινώνει τη δημιουργία «Ταμείου Ανακουφίσεως πληγέντων του Τυφώνος Sandy». Κινητοποίηση ομογενειακών οργανώσεων και κοινοτήτων για χορήγηση βοήθειας στους πληγέντες.

*** Έκκληση της Παλλημνιακής Αδελφότητας «Ηφαιστος» για τη διάσωση του Νοσοκομείου Λήμνου που οι Λημνιοί της Αμερικής έχτισαν και δώρισαν στο Ελληνικό Κράτος.

*** Στο ζεύγος Ευσταθίου και Σταματικής Βαλιώτη απονέμεται το Οδύσσειο Βραβείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

*** Τον πρόεδρο της Atlantic Bank, Σπύρο Βουτσινά τίμησε η Φιλόπτωχος του Καθεδρικού στο 59ο Chrysanthemum Ball.

*** Με την επανεκλογή του κ. Γιάννη Χιόνη στην προεδρία ολοκληρώνεται στη Νέα Υόρκη το 10ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς».

*** Ο Σύλλογος Κεφαλλήνων Νέας Υόρκης «Κέφαλος» γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του και τιμά τους ιδρυτές του.

*** Προσφορά αγάπης από τους Αμοργιανούς της Νέας Υόρκης στα εννιά σχολεία της Αμοργού, της Σχοινούσας, της Δονούσας της Ηρακλειάς και των Κουφονησίων, για τις αμεσες λειτουργικές τους ανάγκες.

*** Πανηγυρικά ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις του Παγχιακού «Κοραή» για τα 100 χρόνια του – Κοινή εκδήλωση με τη Χιακή Ομοσπονδία για τα 100α Ελευθέρια της Χίου.

*** Ξεκινούν οι πανομογενειακές συγκεντρώσεις για την προετοιμασία της εθνικής παρέλασης στις 7 Απριλίου 2013. Πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης ο κ. Ντίνος Ράλλης με συμπρόεδρο την κ. Ελένη Ψαρρά.

*** Εγκαίνια των γκαλερί Τζαχάρη στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο

*** Συναυλία της ALMA BANK με τους Αλκηστη Πρωτοψάλτη, Μάριο Φραγκούλη και Γιώργο Περρή για τη «Φλόγα» και το «Χαμόγελο του Παιδιού»

*** Ημέρα μνήμης του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στον Καθεδρικό Ναό της Βοστώνης

*** Γεύμα αγάπης για 23η χρονιά από το Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

*** Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στο 14ο Ετήσιο Συνέδριο του Capital Link. Παρέμβαση – μέσω skype- του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

*** Για 20η χρονιά απονέμονται οι υποτροφίες του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αθανασιάδη.

*** Τη διεξαγωγή διαγωνισμού μεταξύ των ελληνοαμερικανικών σχολείων στις Πολιτείες της Νέας Υόρκης, της Νέας Ιερσέης και του Κοννέκτικατ για τη φιλοτέχνηση της κεντρικής αφίσας της παρέλασης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ανακοίνωσαν η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων και η Επιτροπή Παρέλασης.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

*** Συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Golden Auditorium του Queens College, για την υποστήριξη του οργανισμού “Hellenic Endowment for Letters, Arts and Sciences”.

*** Με μια πανδαισία οπερατικής μουσικής εγκαινίασε τη λειτουργία της η «Οπερα της Κερύνειας». Στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο απονέμεται το πρώτο «Kyrenia Award».

*** Με το φιλανθρωπικό «Βραβείο Ανθρωπισμού» τιμά τον ευεργέτη και φιλάνθρωπο Στέφανο Τσερπέλη το Ταμείο Βοήθειας Παιδιών Κύπρου (Cyprus Children’s Fund) στη διάρκεια του ετήσιου δείπνου του.

*** Στον Ελληνοαμερικανό εφοπλιστής Πίτερ Γεωργιόπουλο, ιδρυτή και πρόεδρο της General Maritime Corporation το βραβείο του Ronald Mc Donald House στη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης γιορτής του.

*** Ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης και η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ευρυτάνων «Το Καρπενήσι».

*** Θλίψη για το θάνατο του π. Ευάγγελου Τζαβάλλα (Angelo Gavalas), ιερέα επί χρόνια του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν.

*** Οι Κρήτες της Αμερικής αποχαιρετούν τον πρώην πρόεδρο της «Ομόνοιας» Στέλιο Κογχυλάκη ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών.

*** Σοκαρισμένη η Αμερική και η διεθνής κοινότητα από τη «σφαγή» 20 μικρών παιδιών και έξι δασκάλων στο Sandy Hook Elementary School στο Newtown του Κοννέκτικατ. – Ωρες αγωνίας για τους ομογενείς της περιοχής.

*** Η ελληνορθόδοξη κοινότητα συμμετέχει στο πένθος για τα θύματα του Sandy Hook Elementary School. Στον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Danbury του Κοννέκτικατ ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

*** Χριστουγεννιάτικη συναυλία «Δόξα εν Υψίστοις» από την Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και την Αρχιεπισκοπική Χορωδία Νέων στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης για την ενίσχυση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του ερειπωμένου ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στη Συγή Προποντίδας στη Μητρόπολη Προύσας.

*** «Εξόρμηση αγάπης» από την εθνική Φιλόπτωχο στις περιοχές της Νέας Υόρκης που επλήγησαν από τον καταστροφικό τυφώνα «Σάντι».

*** Νέος κύκλος διανομής βοήθειας στην Αθήνα από το Ιδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης.

*** Φαντασμαγορική χριστουγεννιάτικη παράσταση από το Ημερήσιο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

*** Θυρανοίξια του νέου Ιερού Ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσιγκτον του Λονγκ Αιλαντ – Χειροτονία του διακόνου Νικολάου Καρλούτσου εις Πρεσβύτερο.

wgreeknewsonline

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...