Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΆμεση κατάπαυση του...

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητά η ΕΕ

Αυτή είναι η “Νέα Μέση Ανατολή”.

foto2.jpgΤην άμεση κατάπαυση του πυρός και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ζητούν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Οι 27 υπουργοί συμφώνησαν σε ένα κοινό κείμενο, το οποίο προβλέπει άμεση κατάπαυση του πυρός, την αποστολή άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή και την εντατική συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Το κείμενο αυτό θεωρείται ένα θετικό βήμα γιατί η Ευρώπη “μίλησε” με ενιαία φωνή, παρά τις αρχικές αντιθέσεις και απηχεί ακριβώς την ελληνική θέση

όπως διατυπώθηκε από την υπουργό εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έλαβε μέρος στη σύνοδο.

Η υπουργός, στην παρέμβαση της επικεντρώθηκε στην ανάγκη εφαρμογής άμεσης και διαρκούς παύσης του πυρός και στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια, αμέσως μόλις πάρει το πράσινο φως ότι τηρούνται οι όροι ασφαλείας.

Όπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έκαναν έκκληση για μια “μόνιμη κατάπαυση του πυρός” στη Γάζα, που θα επιτρέψει την “πρόσφαση ανθρωπιστικής βοήθειας” στους πάσχοντες, δήλωσε ο γάλλος υπουργός των Εξωτερικών, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

“Ευχόμαστε να υπάρξει γρήγορα κατάπαυση του πυρός, καθώς και αυτή να είναι μόνιμη, που θα γίνει σεβαστή και θα επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, γιατί τα θύματα είναι πάρα πολλά “, ανέφερε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Κουσνέρ ανέφερε τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση “είναι απολύτως ενωμένη” στη θέση αυτή.

Στο μεταξύ, κλιμάκιο ευρωπαίων υπουργών θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη ύστερα από το πέρας της συνάντησης, αναφέρεται ότι “Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περισσότερο από ποτέ αποφασισμένη να συμβάλει, μαζί με τα μέλη του “Κουαρτέτου” και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, στον τερματισμό της βίας και στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας”. “Για το σκοπό αυτό, αποφασίστηκε να αποσταλεί αμεσότατη κλιμάκιο ευρωπαίων υπουργών στην περιοχή”, συνεχίζει η ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ημερομηνία, τη σύνθεση και το δρομολόγιο της αντιπροσωπείας.

 Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη γαλλική πρόταση αλλά τονίζει ότι δεν θα τερματιστούν οι εχθροπραξίες. Στην διάρκεια της νύκτας σημειώθηκαν πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί από το Ισραηλινό ναυτικό εναντίον κτηρίων όπου στεγάζονται υποδομές της Χαμάς. Στην πλειοψηφία τους επρόκειτο για κτήρια που είχαν βομβαρδιστεί ξανά, όπως το γραφείο του πρωθυπουργού και το υπουργείο Εσωτερικών. Επλήγη, ακόμη, ένα σπίτι στο στρατόπεδο προσφύγων Τζαμπάλια, βόρεια της Πόλης της Γάζας.

 Ο Ισραηλινός στρατός δεν επιβεβαίωσε τα νέα πλήγματα σε σχετική ερώτηση από πλευράς του Γαλλικού Πρακτορείου. Πάνω από 370 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 39 παιδιά έως και 16 ετών και 13 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί ενώ πάνω από 1.700 έχουν τραυματισθεί κατά την επιχείρηση που εξαπολύθηκε το Σάββατο.

Οι περίπου 300 ρουκέτες και οβίδες όλμων που εκτόξευσαν Παλαιστίνιοι κι έχουν πλήξει το Ισραήλ έχουν στοιχίσει τέσσερις ζωές: τριών αμάχων κι ενός στρατιώτη. Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ “βλέπει ευνοϊκά” μία πρόταση 48ωρης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Η επιχείρηση του Ισραήλ είναι “η πρώτη από τις πολλές φάσεις” που έχει ήδη εγκρίνει το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Εχούντ Ολμερτ.

 Οι αεροπορικές και θαλάσσιες επιχειρήσεις αποτελούν “την πρώτη από πολλές άλλες φάσεις που έχει ήδη εγκρίνει το συμβούλιο ασφαλείας” του Ισραήλ, επισήμανε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες. Ωστόσο, ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες δήλωσε προς τον ιταλό ομόλογό του Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο ότι το Ισραήλ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας, ανακοινώθηκε το απόγευμα στην Ρώμη από τον ιταλο υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι ενώπιον της Ιταλικής Γερουσίας.

Ταυτόχρονα επέκρινε την Χαμάς που τερμάτισε την εκεχειρία με το Ισραήλ στις 19 Δεκεμβρίου χαρακτηρίζοντάς την “απερίσκεπτη”. Ακόμη, ο Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να υπάξει ένας “τερματισμός της τρομοκρατίας και όχι κατάπαυση του πυρός” με το ισλαμικό κίνημα της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας.

“Αυτό που επιθυμούμε δεν είναι μία κατάπαυση του πυρός αλλά ένας τερματισμός της τρομοκρατίας”, τόνισε ο Πέρες σε επίσκεψή του στο υπουργείο Αμυνας στο Τελ Αβίβ. “Αυτός ο πόλεμος δεν μοιάζει με κανένα από αυτούς που κάναμε στο παρελθόν.Είναι μία επιχείρηση πολύ δύσκολη εναντίον τρομοκρατών.Κάνω έκκληση προς τον κόσμο να μην υποεκτιμήσει τον εχθρό”, τόνισε ο ισραηλινός πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος της Παλαιστίνης ανακοίνωσε ότι η Χαμάς θα ρίξει τις ρουκέτες της πιο βαθιά στο έδαφος του Ισραήλ αν αυτό συνεχίσει να είναι επιθετικό στην Λωρίδα της Γάζας. “Θέλω να πω στους ηγέτες του εχθρού ότι αν συνεχίσουν τις επιθέσεις, οι ρουκέτες μας θα πλήξουν περισσότερες πόλεις εκτός από εκείνες που έχουμε ήδη χτυπήσει”, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γάζα, εκπρόσωπος των ταξιαρχιών της Εζεντίν αλ Κασάμ, την ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Δύο αδελφούλες, ηλικίας τεσσάρων και 11 ετών, σκοτώθηκαν στην Μπέιτ Λαχίγια, στα βόρεια της Πόλης της Γάζας όταν ισραηλινός πύραυλος έπληξε το κάρο που τις μετέφερε, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών Μοάουια Αμπου Χασανέιν.

Αλλοι επτά παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν ισραηλινό μαχητικό F16 βομβάρδισε το σπίτι ενός διοικητή της Χαμάς στην ίδια πόλη.

Εφθασε στο λιμάνι της Τύρου το Dignity που εμβολίστηκε από ισραηλινό πολεμικό σκάφος Ισραηλινό περιπολικό εμβόλισε, σε διεθνή ύδατα, το σκάφος DIGNITY της οργάνωσης “Ελευθερώστε τη Γάζα” ενώ το Ισραηλινό ναυτικό το παρεμποδίζε να προσεγγίσει τη Γάζα, ή να καταφύγει στο Λίβανο ή στην Αίγυπτο. Τελικά, το σκάφος, το οποίο είχε αποπλεύσει βράδυ της Δευτέρας από το λιμάνι της Λάρνακας, έδεσε στην Τύρο συνοδευόμενο από λιβανικό πολεμικό πλοίο, ενώ δεκάδες Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι χαιρέτισαν την άφιξή του στο λιμάνι.

 Μέλη μαχητικών οργανώσεων από το κίνημα “Eλεύθερη Γάζα” δήλωσαν προς το Ρόιτερ ότι το σκάφος τους που μεταφέρει τρισίμισι τόνους φαρμακευτικής βοήθειας και 16 άτομα,εμβολίστηκε και δέχθηκε πυρά στα διεθνή ύδατα και σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων στα ανοικτά της Γάζας από ένα ισραηλινό πολεμικό σκάφος. Δεν υπήρξαν θύματα. Ο Γιγκάλ Πάλμορ, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι το Dignity δεν απάντησε στις από τον ασύρματο κλήσεις και διέψευσε ότι ερρίφθησαν πυρά. Επικεφαλής των διεθνών ακτιβιστών είναι η παιδοχειρουργός και βουλευτής του “Δημοκρατικού Συναγερμού” Ελένη Θεοχάρους η οποία δήλωσε ότι έγιναν όλες οι διευθετήσεις, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ζήτησε να έχει λόγο για το ύψος και το είδος της βοήθειας που μεταφέρεται στη Γάζα. Το CNN μετέδωσε ότι το σκάφος DIGNITY, υπό σημαία Γιβραλτάρ, κτυπήθηκε στην πρύμνη γύρω στις 6.45 π.μ. σε διεθνή ύδατα και άρχισε να βάζει νερά.

Δημοσιογράφος του CNN που βρίσκεται στο σκάφος μετέδωσε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος βύθισης του σκάφους, το οποίο προσπάθησε να κατευθυνθεί προς το Λίβανο.

Ο δημοσιογράφος του CNN μετέδωσε ότι το ισραηλινό σκάφος είχε καταδιώξει το DIGNITY για μισή ώρα, προτού το εμβολίσει. Ο κυβερνήτης του ισραηλινού περιπολικού σκάφους σε επικοινωνία που είχε με τον καπετάνιο του Dignity, του είπε ότι έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει και πάλι μόνιμα ο μεθοριακός σταθμός της Ράφα για όσο διάστημα δεν θα υπάρχουν εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής σ’ αυτό το μοναδικό σημείο διέλευσης ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Λωρίδα της Γάζας.

Αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα

Την άμεση δράση των ηγετών όλου του κόσμου συμπεριλαμβανομένων και των ηγετών των αραβικών χωρών για την λήξη των βιαιοτήτων στην Γάζα, ζήτησε για άλλη μια φορά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι- Μουν, ο οποίος νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή “απαράδεκτη”.

 “Οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν ότι το Ισραήλ ενεργεί για την υπεράσπιση των εδαφών του”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντροου, υπερασπιζόμενος τις επιδρομές των Ισραηλινών καθώς τις θεωρεί απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς. Η Χαμάς πρέπει να σταματήσει τη ρίψη ρουκετών στο Ισραήλ και να αποδεχθεί μια διαρκή κατάπαυση του πυρός για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο εκλεγμένος αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι “αποφασισμένος” να εργαστεί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο στενός σύμβουλός του Ντέιβιντ Άξελροντ.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα έκανε σήμερα έκκληση για μία “άμεση κατάπαυση του πυρός”μεταξύ Ισραήλ και παλαιστίνιων ισλαμιστών της Χαμάς και για “άνοιγμα των περασμάτων” μεταξύ Αιγύπτου, Γάζας και Ισραήλ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε και πάλι τόσο από τη Χαμάς όσο και από το Ισραήλ να σταματήσουν τις επιθέσεις τους και ζήτησε να ληφθούν “επείγοντα μέτρα” για να επιτραπεί στην ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή καλεί σε “άμεση κατάπαυση των στρατιωτικών εχθροπραξιών που έχουν πολύ βαριές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας”. Καλεί επίσης σταθερά “να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες που έχουν στόχο ισραηλινούς αμάχους”. “Σε άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας” προσκάλεσαν οι υπουργοί των Εξωτερικών των μελών του “Κουαρτέτου” για τη Μέση Ανατολή, δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και, βέβαια, ένας αντιπρόσωπος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ επέκρινε την “σκληρή επίθεση του Ισραήλ” στη Λωρίδα της Γάζας και προειδοποίησε ότι “τα αιματοβαμμένα χέρια” των Ισραηλινών προκαλούν την αγανάκτηση των Αράβων. Ωστόσο ο Μουμπάρακ, που έχει δεχτεί επικρίσεις ότι η Αίγυπτος βοηθά τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας, κάτι που θεωρείται ότι οδήγησε και στον τερματισμό της εξάμηνης εκεχειρίας, επέρριψε ευθύνες και την Χαμάς για τη νέα έξαρση της βίας. “Εμείς λέμε στους (Ισραηλινούς) ηγέτες: φέρετε την ευθύνη για την σκληρή επίθεση εναντίον των Παλαιστινίων, ανεξάρτητα από τις δικαιολογίες που χρησιμοποιείτε ως πρόσχημα.

 Και τους λέμε: τα αιματοβαμμένα χέρια σας προκαλούν αισθήματα ιδιαίτερης οργής”. Ωστόσο ο Αιγύπτιος πρόεδρος επέρριψε ευθύνες και στη Χαμάς: “Σας προειδοποιήσαμε κατ΄επανάληψη ότι η απόρριψη της εκεχειρίας θα ωθήσει το Ισραήλ στο να επιτεθεί εναντίον της Γάζας. Το δικαίωμα στην αντίσταση εναντίον της κατοχής είναι διαρκές και νόμιμο, αλλά η αντίσταση πρέπει να αναφέρεται στο λαό της, ο οποίος αποφασίζει υπέρ ή κατά (της αντίστασης), με βάση πόσο όφελος επιτυγχάνεται ή πόσα ερείπια, καταστροφές και σπατάλη ζωών μαρτύρων επιφέρει”, δήλωσε ο Μουμπάρακ.

Σήμερα θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών. Υπέρ των βομβαρδισμών η Τσεχία Η Δημοκρατία της Τσεχίας, η οποία αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Ιανουαρίου, τάχθηκε σήμερα υπέρ των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ΕΕ έχει απευθύνει έκκληση για εκεχειρία προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 350 παλαιστίνιοι. Ο ΥΠΕΞ της Τσεχίας, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας. “Ας συνειδητοποιήσουμε ένα πράγμα: η Χαμάς αύξησε υπερβολικά τον αριθμό των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ από την λήξη της εκεχειρίας, στις 19 Δεκεμβρίου. Αυτό είναι πλέον ανεπίτρεπτο”, αναφέρει ο Σβάρτσενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Mlada Fronta Dnes. /ΑΠΕ

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

“ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ” – Όλοι οι Έλληνες μαζί με Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή για την αναγέννηση της Ελλάδας.

Από το 2021 ( είχαμε καλέσει δημόσια Σαμαρά και Καραμανλή να ρίξουν τον Μητσοτάκη, απαλλάσοντας την χώρα από τον "χώρο" των "woke" και της ερμαφρόδιτης πολιτικής στα ζωτικά εθνικά μας θέματα, ενώ το 2023 καλέσαμε στο "Ολοι Μαζί", σε...

Σε βάθος χρόνου δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα σχετικά με τη ρύπανση Αλιάκμονα.

Σε βάθος χρόνου δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα σχετικά με τη ρύπανση Αλιάκμονα των υδάτινων πόρων και την ποιότητα του πόσιμου νερού Αλιάκμονα, από τα τέσσερα σημεία του ποταμού Αλιάκμονα από Καστοριά Κοζάνη Γρεβενά Βέροια – Θεσσαλονίκη από τα τέσσερα σημεία...

Το σήμα του Μετρό που δεν εχει αξία ούτε 50 ευρώ!!

Το Σήμα Μετρό που δεν εχει αξία ούτε 50 ευρώ αυτά δεν έχουν γινεί ούτε σε ένα κράτος μπανανιά ΚΑΙ ΟΧΙ  βέβαια από 30.000 ζεστά ευρώ στο ταμείο μιας συγκεκριμένης εταιρείας. Ο λογότυπος του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι μια υπόθεση που έχει...