Αλλάζει η πολιτική της Σερβίας έναντι της Ελλάδας; μετά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Κοσσυφοπέδιο
Η δήλωση των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στον οργανισμό αυτό, όπως ανακοινώθηκε από Σέρβους αξιωματούχους, θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική, ιδιαίτερα στην περιφερειακή, πολιτική»
Η στάση των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣΕ) για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στον οργανισμό αυτό, όπως ανακοινώθηκε από Σέρβους αξιωματούχους,
θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική, ιδιαίτερα την περιφερειακή, πολιτική του Βελιγραδίου, γράφει σήμερα σερβικό δημοσίευμα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ψηφοφορία στο ΣΕ ήταν και ένα είδος «τεστ» στο οποίο η Σερβία μπορεί πραγματικά να βασιστεί στη διεθνή σκηνή και στο μέλλον η εξωτερική πολιτική θα να ανιχνευθεί προσεκτικά και θα «μετρηθεί», πρωτίστως στη βάση των σχέσεων άλλων χωρών σχετικά με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Σερβίας.
Δυσάρεστη έκπληξη η Ελλάδα
Σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το Μαυροβούνιο, ο εκπρόσωπος του οποίου στο Στρασβούργο ψήφισε υπέρ της αίτησης του Κοσσυφοπεδίου, και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία απείχε.
Δυσάρεστη έκπληξη ήταν η Ελλάδα και η Σλοβακία, οι οποίες, αν και συγκαταλέγονται στα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο, απείχαν επίσης. Από την άλλη, η Ουγγαρία, που αναγνωρίζει το Κόσοβο, δεν υποστήριξε την αίτηση της Πρίστινα, η οποία, σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις Βελιγραδίου-Βουδαπέστης.
Τα μηνύματα που έστειλαν Σέρβοι αξιωματούχοι όπως αναφέρει ο Ράικο Πέτροβιτς του Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών, μετά την ψηφοφορία για το Κοσσυφοπέδιο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη δείχνουν ότι «η Σερβία σχεδιάζει σοβαρά να κάνει μια αναστροφή στην εξωτερική της πολιτική προς χώρες που δεν σέβονται την εδαφική μας ακεραιότητα και κυριαρχία. , σε αντίθεση με τη Σερβία που καταρχήν σέβεται όποια χώρα κι αν είναι».
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Σερβία, ειδικά σήμερα σε τόσο περίπλοκες γεωπολιτικές σχέσεις, δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί το γεγονός ότι ορισμένες χώρες υποθέτουν ότι θα σεβαστούμε την εδαφική τους ακεραιότητα και κυριαρχία, και όταν πρόκειται για τη Σερβία, πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να το αντιμετωπίζουν όπως θέλουν τη δεδομένη στιγμή. Νομίζω ότι είναι καλό για εμάς, ότι μετά από αυτή την ψηφοφορία μπορούσαμε να δούμε ποιοι είναι οι ψεύτικοι μας και ποιοι είναι πραγματικοί φίλοι, και ποιες χώρες θα μπορούσαν κάποια στιγμή να αναγνωρίσουν το λεγόμενο Το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος», λέει ο Πέτροβιτς.
Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο;
Αναφέρθηκε επίσης στις χώρες που δεν αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο ενήργησε διαφορετικά στο ΣΕ – η Ρουμανία που ήταν κατά και η Ελλάδα που απείχε. Λέει ότι, όταν πρόκειται για τη Ρουμανία, «χρωστάμε σε αυτή τη χώρα ένα τεράστιο χρέος ευγνωμοσύνης, είναι ένας γείτονας με τον οποίο δεν έχουμε ανοιχτά ζητήματα και η υποστήριξη, ισχυρών και ισχυρότερων χωρών και σε ευρωπαϊκό επίπεδο , έχει μεγάλη σημασία για εμάς».
«Από την άλλη, η Ελλάδα ενήργησε πραγματικά με έναν μάλλον περίεργο τρόπο. Υπάρχουν κάποιες φωνές στην ίδια την Ελλάδα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι προοίμιο για την αναγνώριση του λεγόμενου του Κοσσυφοπεδίου.
Θα βλάψει την Ελλάδα η αναγνώριση…
Δεν είμαι σίγουρος αν θα συμβεί αυτό. Είμαι όμως βέβαιος ότι αυτή η επιφυλακτικότητα της Αθήνας ως προς την υποδοχή του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου στο ΣΕ βλάπτει την ίδια την Ελλάδα.
Πρώτα από όλα, στο έδαφός της υπάρχει μια αλβανική εθνική μειονότητα στα βορειοδυτικά, η οποία έχει φιλοδοξίες να γίνει μέρος του λεγόμενου έργου της «Μεγάλης Αλβανίας».
Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της ύπαρξης του Ισλαμικού Κράτους, το Κοσσυφοπέδιο παρείχε τον μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών πολεμιστών στο πεδίο της μάχης εκεί κατά κεφαλήν σε ολόκληρη την Ευρώπη, που έγινε γόνιμο έδαφος για ακραία, ισλαμιστικά ριζοσπαστικά κινήματα και ανθρώπους, και ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει πρόβλημα για την Ελλάδα και ολόκληρα τα Βαλκάνια.
Ο Ντιμίτρι Μίλιτς, διευθυντής προγράμματος του οργανισμού «Νέος Τρίτος Δρόμος» , πιστεύει ότι, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της Σερβίας στο μέλλον, δεν πρέπει να περιμένουμε πάρα πολλές αλλαγές.
«Αν η εξωτερική πολιτική του Βελιγραδίου σχετιζόταν με τα ευρωπαϊκά κράτη εταίρους μόνο μέσω του φακού των σχέσεων με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, τότε η Σερβία θα απομονωνόταν πολύ γρήγορα πλήρως, επειδή ένας μικρός αριθμός χωρών στην Ευρώπη δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Η Σερβία μάλλον θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το θέμα στην εξωτερική της πολιτική ως κριτήριο ποιότητας της εταιρικής σχέσης, αλλά δεν είναι το μόνο κριτήριο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτή την άποψη μπορεί να αναμένεται στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Ουκρανία, γιατί οι θέσεις τους ήταν οι ηπιότερες από τις χώρες που δεν αναγνώρισαν το Κόσοβο.
Στο πλαίσιο της Ουκρανίας, αυτό είναι το μεγαλύτερο βάρος, γιατί απειλείται και η εδαφική ακεραιότητα αυτής της χώρας», λέει ο Μίλιτς, σύμφωνα με το δημοσίευμα.