Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔελτία τύπουΑιτήματα Κατάληψης Ζωσιμαίας...

Αιτήματα Κατάληψης Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

1015.jpgΩς μαθητές της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, έχουμε να αναφέρουμε τα παρακάτω: Κατ? αρχάς, οφείλουμε να ζητήσουμε μια συγγνώμη σε όσους προκαλέσαμε αναστάτωση. Η κατάσταση, όμως, στον ευρύτερο χώρο της Παιδείας έχει εκτροχιαστεί, με αποτέλεσμα το μέλλον να φαντάζει δυσοίωνο. Το ίδιο το Ελληνικό κράτος, μάλιστα, έχει υποβαθμίσει με τον τρόπο του τη δημόσια ?όπως τουλάχιστον απεικονίζεται στα χαρτιά- Παιδεία.

Με την παροχή μόλις του 3,4% του οικονομικού προϋπολογισμού της Ελλάδας, η Παιδεία έχει καταταγεί σε ήσσονος σημασίας θέμα. Η απαξίωση αυτή έχει δημιουργήσει πολλά δυσάρεστα παρακλάδια, των οποίων τα θεμέλια τέθηκαν και θέτονται σταδιακά. Η προχειρότητα και η βιασύνη είναι γνωρίσματα που διακρίνουν τους έχοντες την εξουσία στο χώρο της Παιδείας. Τα παραδείγματα, πολλά. Από την περιβόητη, δυσεφάρμοστη βάση του «10» για την εισαγωγή σε ΑΕΙ – ΤΕΙ, μέχρι το εξετασιοκεντρικό σύστημα διδασκαλίας – μάθησης.

Παρόλο που αυτά τα φλέγοντα ζητήματα υφίστανται, προτιμούνται κινήσεις εντυπωσιασμού, εντελώς αβάσιμες και δίχως χρηστικότητα. Πρόσφατο παράδειγμα η νέα ανατύπωση των σχολικών βιβλίων, τα οποία πλέον περιβάλλονται από illustration εξώφυλλο, ενώ το περιεχόμενο παραμένει ίδιο, προς απογοήτευση όλων. Δε θέλουμε πολυτελή εξώφυλλα, αλλά πολυτελή περιεχόμενα. Βέβαια, πίσω απ? αυτές τις ενέργειες μπορεί να κρύβονται και κερδοσκοπικοί λόγοι, κάτι που όλοι μας απευχόμαστε. Με τέτοιες κινήσεις, δυστυχώς, κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

Τα δεδομένα αυτά είναι δύσκολο ν? αλλάξουν απ? τη μια μέρα στην άλλη. Το αρνητικό, όμως, είναι ότι δε διακρίνουμε βήματα προόδου ή, έστω, κάποιες προσπάθειες. Επαναπαυόμενοι οι εκάστοτε κυβερνήτες, φορτώνουν τα προβλήματα στον προηγούμενο, κάνοντας λόγο για την «καμένη γη» που παρέλαβαν. Δυστυχώς, οι κατά καιρούς αρμόδιοι για την Παιδεία, δεν έχουν μπει ποτέ σε σχολείο να διδάξουν, να αντιμετωπίσουν από κοντά τους μαθητές, να δούνε τα προβλήματά τους, να συζητήσουν μαζί τους, να καταλάβουν τι πάει να πει εκπαιδευτικός, παρά μόνο κάθονται στις πολυθρόνες τους και παίρνουν αποφάσεις ελαφρά τη καρδία.

Το ίδιο το σχολείο έχει αυτοϋποβαθμιστεί, αφήνοντας τους μαθητές στην τύχη τους. Επειδή όμως, οι ίδιοι ξέρουν και θέλουν το καλό για τους εαυτούς τους και για το μέλλον τους, επέλεξαν να κάνουν το κάτι παραπάνω και να συνεχίσουν να διαβάζουν. Δυστυχώς η δημόσια Παιδεία τους οδήγησε να αναζητούν τη γνώση εκτός των σχολείων. Γι? αυτό και οι ίδιοι επέλεξαν τα φροντιστήρια, αυτά, που όλοι τα κατακρίνουν, αλλά ό,τι πρόβλημα προκύπτει, φορτώνεται εκεί.

Τελειώνοντας, θέλουμε να δείξουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους Δασκάλους και στο δίκαιο αγώνα τους. Δεν μπορεί να είναι έτσι υποβαθμισμένοι από το κράτος οι άνθρωποι που διαμορφώνουν τις προσωπικότητες και το χαρακτήρα των αυριανών πολιτών. Δε θέλουμε άλλο, ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε. Ας αντιδράσουν οι υπεύθυνοι τώρα, για να μην αντιδράσουμε εμείς αύριο. Γιατί η δική μας η αντίδραση δε θα τους αρέσει καθόλου. Θα μπορούσαμε να πούμε άλλα τόσα για την Παιδεία, γιατί τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ.

Σκοπός μας, όμως, δεν είναι να κουράσουμε, αλλά να δηλώσουμε την αγανάκτησή μας γι? αυτό που παίζεται στις πλάτες μας. Θέλουμε και απαιτούμε ενιαία και δωρεάν Παιδεία για όλους .

Κλεάνθης Γέπης

(φώτο :το δεύτερο διδακτήριο της Ζωσιμαίας Σχολής
(περίοδος 1834-1901)

http://www.zosimaia.gr/MeNuDynamic.asp?menu=6&submenu=17&aID=160

Ζωσιμάδες, η ζωή τους.

ΕΠΑΙΝΟΣ ΖΩΣΙΜΑΔΩΝ

Απόσπασμα απο το βραβευμένο απο την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο του Στεφάνου Ν. Μπέττη με τίτλο: «ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
εκδόσεων Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης 1990.

…….. Κορύφωμα τέλος των προς τους μεγίστους ευεργέτες Ζωσιμάδες εκδηλώσεων τιμής και ευγκωμοσύνης αποτέλεσε το 50 ακριβώς μετά το θάνατο του Νικολάου μέρες τελεσθέν στην Αθήνα πάνδημο μνημόσυνό τους. Την τελετή, που θα γινόταν στο ναό της Αγίας Ειρήνης και στην οποία κλήθηκαν να παραστούν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου και του Γυμνασίου Αθηνών με τους μαθητές τους, οι Αρχές της πρωτεύουσας και πλήθος κόσμου, επιμελήθηκε επιτροπή πενταμελής απο τους Γ. Αινιάνα, Γ. Μαυροκορδάτο, Γ. Γεννάδιο, Ν. Σχοινά και Περικλή Αργυρόπουλο. Σχετική απόφαση της οργανωτικής αυτής επιτροπής έγραφε:
«Επειδή η μακαρία Ζωσιμαία πεντάς, άνδρες πολλάς και μεγάλας ωφελείας τω γένει παρεσχηκότες, ουδέν ανέκαθεν πνέοντες, ότι μή την αγάπην και την εύκλειαν της πατρίδος, αφθόνοις τε δαπάναις και προθυμία λιπαρεί την Ελλάδα ευαρεστήσαντες τα μεν διδασκαλείων πολλαχού της Ελλάδος εγκαταστάσει τα δε και βιβλίων εκδόσεσιν όσα γε και αριθμείν χαλεπόν, βιβλιοθήκας τε μήν και αρχαιολογικαίς συλλογαίς τας πόλεις πλουτίσαντες και δή και τη ορθοδόξω εκκλησία ευσεβώς και προθύμως πλείστ΄ όσα αναθέμενοι μάλιστα….. έδοξε τοίς Αθήνησι λογάσι των Ελλήνων συνελθούσι επιτελέσαι μνημόσυνον ιερόν…… εγκρίσει και συνεργασία της επι των εκκλησιαστικών και της εκπαιδεύσεως Γραμματείας» και τελειώνει: «Τούτων δε γενομένων σκέψασθαι και περί μνημείου ανεγέρσεως αξίου της Ζωσιμάδων αρετής, ής επιδεικνυόμενοι διετέλεσαν, όπως άπασι κατάδηλον γέννηται ότι το τιμάν τους αγαθούς πάτριον τή Ελλάδι….»
Ημέρα του μνημοσύνου ορίσθηκε η 5η Απριλίου (Ε΄ Κυριακή των Νηστειών) 1842?
Με σχετικό επίσης βασιλικό διάταγμα, το ακόλουθο, ορίσθηκε να πενθοφορήσουν επι τρείς μέρες δάσκαλοι και μαθητές όλης της Επικράτειας:
Όθων ελέω Θεού Βασιλεύς της Ελλάδος.
Επειδή εξέλιπεν ο τελευταίος της Ζωσιμαίας Αδελφότητος Νικόλαος Ζωσιμάς
Διατάσσομεν
Χάριν των μεγάλων χρηματικών ουσιών τε και προσπαθειών τας οποίας κατέβαλεν η Αδελφότης αύτη υπέρ του φωτισμού και της Αναγεννήσεως της Ελλάδος τριών ημερών πένθος δια τους καθηγητάς και τους μαθητάς των Γνυμνασίων και λοιπών σχολείων του Κράτους. Το πένθος θέλει αρχίσει εις την πρωτεύουσαν από την Πέμπτην του τρέχοντος μηνός και εις τας επαρχίας άμα κοινοποιηθή το παρόν διάταγμα.

Ο επί των εκκλησιαστικών κ.λ.π. Γραμματεύς της Επικρατείας επιφορτίζεται την εκτέλεσιν του παρόντος διατάγματος.
Εν Αθήναις τή 4/16 Απριλίου 1842
Όθων

Ο επί των εκκλησιαστικών κ.λ.π. Γραμματεύς της Επικρατείας
Ι. ΡΙΖΟΣ

Από το πρωϊ λοιπόν της ημέρας του μνημοσύνου πλήθος κόσμου κάθε τάξης κατέκλυσε το ναό «και πνίγος εγένετο εν καταστένω τόπω δια την συρροήν». Ευθύς δε μετά την λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο επίσκοπος Αττικής ανέβηκε στον άμβωνα ο Δάσκαλος και απάγγειλε απο στήθους και «ανεπιβιάστως» μακρότατο και συγκλονιστικό εις μνήμην των Ζωσιμάδων λόγο. «Τίς υπέρ πάντας τους φιλομούσους», είπε ανάμεσα σ΄ άλλα ο Οικονόμος «συνέδραμεν εις οικοδομήν και συντήρησιν σχολείων; Οι Ζωσιμάδαι. Αυτοί την παλαιάν των Ιωαννίνων Σχολήν εστήριξαν και συνέπηξαν. Αυτοί των γεραρών καθηγητών τας συντάξεις δαψιλώς εχορήγουν. Αυτοί τους υποτρόφους διέτρεφον μαθητάς.

Αυτοί τα βραβεία των ευδοκιμούντων διένειμον. Αυτοί και κοινά διδασκαλεία κατέστησαν εν οίς και διδάσκαλοι και μαθηταί και παίδες ορφανοί της πατρικής αυτών προμηθείας. Κάν άλλη τις αλλαχόθεν ελληνική Σχολή την παρ΄ αυτών εζήτει συνδρομήν ουδ΄ εκείνη της αιτήσεως απετύγχανε. Τίς διέτρεφε δι΄ οικείων εξόδων νέους ευσεβείς και χρηστοήθεις σπουδάζοντας εις τας επισήμους της Ευρώπης Ακαδημίας; Οι Ζωσιμάδαι. Κατεστράφη η καλή των Ιωαννίνων πόλις συγκαταστρέψασα και θάψασα εν τοις ερειπίοις και τον βαρύν και δυσώνυμον αυτής τύρρανον. Τίς μεταξύ των πρώτων πολιτών ώρμησεν εις ανέγερσιν των προτέρων ευαγών σκηνωμάτων της αγαθοεργίας: Οι Ζωσιμάδαι.

Το δε μέγιστον και κράτιστον ότι και κληροδοτήματα κατέθηκαν εν ταις δημοσίαις Τραπέζαις και εις αυτήν προ μικρού την Τράπεζαν της Ελλάδος μεγάλα κεφάλαια χρημάτων αφ΄ ών μέλλουσι διηνεκώς συντηρείσθαι πολλαχού και ναοί και σχολεία και νοσοκομεία και ποικίλαι προς τους πένητας χορηγίαι..» Και τελείωνε: «Των αοιδίμων Ζωσιμάδων Θεοδοσίου, Αναστασίου, Νικολάου, Ζώη, Μιχαήλ των φιλαδέλφων της Ελευθέρας Ελλάδος ευεργετών και των γονέων αυτών και αδελφών αιωνία η μνήμη….»

Σημείωση: Για την αντιμετώπιση των εξόδων του μνημοσύνου ανοίχτηκε απο την επιτροπή έρανος μεταξύ των Αθηναίων που απέδωσε συνολικά 910,93 δρχ. Απο αυτές δαπανήθηκαν 556,49 δρχ το δε υπόλοιπο μαζί με 500 δρχ που προσέφερε το εκκλησιαστικό Ταμείο κρατήθηκε «αφορμή και υπόστασις των επισυλλεγομένων προς ανίδρυσιν μνημείου» που ποτέ βέβαια δεν έγινε.

Επιμέλεια Σταύρος Δερματάς
Απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

πηγή:zosimaia.gr

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Τα Εκατομμύρια πέφτουν Βροχή στους Ολιγάρχες!!!

Κονδύλια ύψους 8,2 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να διαθέσει η κυβέρνηση στα κανάλια για διαφήμιση των μέτρων κατά της ακρίβειας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του datajournalists, ήδη 3,7 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν για την 1η φάση στις 10 Μαρτίου, με απόφαση του...

Το Πάσχα και Ανάσταση στον Θαυματουργό Άγιο Νικόλαο στην περιοχή στην θέση του κτήμα “Κοντογιάννη.

Το Πάσχα Πασκαλιά και η Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο εκ των κατοίκων της περιοχής συρρέουν στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο για να Ανάψουν την λαμπάδα στο Άγιο Νικόλαο και να κάνουν το τάμα στην πανάγια και στον Ιησού Χριστού να λέμε...

Φ. Κρίστοφερ: ‘Εσωσε την ελληνική παρέλαση (Νέα Υόρκη)

Το ''ΚΑΛΑΜΙ'' σπάνια λέγει / γράφει τον καλό λόγο γιά παράγοντες (ή Οργανισμούς) Ομογένειας ΗΠΑ, επειδή ΔΕΝ πάμε καλά. Αλλά, όταν Ελληνοαμερικανοί αξίζουν το ''μπράβο'' εξαιτίας πράξεών τους και προσφοράς, αυτό πρέπει να λέγεται, δίκαια. Και οφείλουμε τώρα να το...

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί στολίζουν το ναό με κλαδιά δάφνης.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί στολίζουν το ναό με κλαδιά δάφνης και γεμίζουν ένα πανέρι με δαφνόφυλλα. Ο ιερέας λέγοντας το «Ανάστα ο Θεός» σκορπά τα δαφνόφυλλα, ενώ οι πιστοί χτυπούν  τα  πόδια τους στο στασίδι, χτυπούν τις  καμπάνες, ...