Ο εφιάλτης του bail-in πάνω από τη Ρώμη
Με τον κίνδυνο ενός νέου οικονομικού «ατυχήματος» να είναι πλέον ορατός στην Ευρώπη και τις συνθήκες να διαγράφονται δυσοίωνες, η Ρώμη ξεκινάει τον αγώνα για τη διάσωση των ιταλικών τραπεζών.
Η κυβέρνηση Ρέντσι θέλει βέβαια να κινηθεί με τους δικούς της όρους στο συγκεκριμένο μέτωπο. Θέλει να διασώσει τις τράπεζες με κρατικό χρήμα, αποφεύγοντας ωστόσο πάση θυσία ένα bail-in (που θα επέβαλλε ζημίες σε ομολογιούχους, πιστωτές και κυρίως… μικροεπενδυτές).
Ομόλογα περίπου 200 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια μικροεπενδυτών, όπερ σημαίνει ότι σε περίπτωση bail-in το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο, ειδικά εν όψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ιταλία τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωζώνης, ωστόσο, οι τράπεζες δεν γίνεται να διασωθούν από το κράτος χωρίς να έχουν επωμιστεί προηγουμένως οι ομολογιούχοι μέρος της ζημίας
Στρες τεστ
Για να αποφευχθεί λοιπόν ένα bail-in, η Ρώμη θα πρέπει να παρακάμψει τους κανονισμούς της ΕΕ, ενώ η ΕΕ θα πρέπει από την πλευρά της να αποδεχθεί την όποια «παράκαμψη». Κι όλα αυτά με τον χρόνο να πιέζει εν όψει των αποτελεσμάτων των στρες τεστ των τραπεζών στα τέλη Ιουλίου
Η ιταλική κυβέρνηση προκρίνει ένα σχέδιο προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ της αρχαιότερης τράπεζας στον κόσμο και τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, Monte dei Paschi di Siena, ένα σχέδιο βάσει του οποίου οι κάτοχοι ομολόγων θα υποστούν καθόλου ή πολύ περιορισμένο κόστος, ενώ το ιταλικό κράτος θα αγοράσει όσους από τους τραπεζικούς τίτλους δεν πουληθούν σε ιδιώτες.
Παίρνοντας θέση ουσιαστικά στο πλευρό του Ματέο Ρέντσι, ο πρόεδρος της Societe Generale και πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, υποστήριξε ότι ευρωπαϊκοί κανόνες που περιορίζουν την κρατική ενίσχυση στις τράπεζες πρέπει να επανεξεταστούν. Με δεδομένο άλλωστε ότι η Ιταλία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η όποια αναταραχή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μεταδοθεί άμεση και στην υπόλοιπη ήπειρο.
Οι Ευρωπαίοι ωστόσο (Γερμανοί, Ολλανδοί κ.ά.) δεν δείχνουν διατεθειμένοι προς το παρόν να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
ethnos.gr