Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Έφυγε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι

usflag.jpgΈνας από τους νομοθέτες με την μακρότερη θητεία και την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, πέθανε σε ηλικία 77 χρονών.

Ήταν ο νεώτερος αδελφός του αείμνηστου Προέδρου Τζων Φιτζέραλντ Κένεντι. Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο θάνατος του Γερουσιαστή επήλθε αργά την Τρίτη το βράδυ στο σπίτι του, στην παραθαλάσσια κωμόπολη Χαϊάνις Πόρτ, στην Πολιτεία Μασαχουσέτη.

Είχε καρκίνο στον εγκέφαλο ο οποίος διαγνώστηκε μόλις πέρσι.

Η σχετική ανακοίνωση λέει πως ήταν το δυσαναπλήρωτο επίκεντρο της οικογένειας Κένεντι και το χαρμόσυνο φως στην ζωή των μελών της.

Η σορός του θα εκτεθεί σε δημόσια θέα στην Προεδρική Βιβλιοθήκη Τζων Κένεντι και στο Μουσείο της Βοστώνης.Η κηδεία θα γίνει σε εκκλησία της Βοστώνης και ο ενταφιασμός του στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλιγκτον, έξω από την Ουάσιγκτον, όπου έχουν ταφεί και τα δύο αδέλφια του, ο Πρόεδρος Τζων Κένεντι και ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Κένεντι.

Ο Έντουαρντ Κένεντι, γνωστός σε πολλούς Αμερικανούς ως «Τεντ», πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου δωδεκάμηνου μακριά από το γραφείο του στην Γερουσία. Λόγω της ασθένειάς του αναγκάσθηκε να δουλεύει από το σπίτι του, στο Χαϊάνις Πορτ, πάνω σε διάφορα θέματα, ιδιαίτερα στο θέμα της ανάπτυξης εθνικού συστήματος ιατρικής περίθαλψης για όλους τους Αμερικανούς, το οποίο ήταν και η κύρια νομοθετική επιδίωξη της καριέρας του.

Ο Έντουαρντ, ή ο τελευταίος των Κένεντι, όπως τον αποκαλούν πολλοί, εκπροσώπησε την Μασαχουσέτη στην Αμερικανική Γερουσία από το 1962 μέχρι του θανάτου του.

Την ίδια γερουσιαστική θέση κατείχε προηγουμένως ο Πρόεδρος Κένεντι. Κατά την πολύχρονη θητεία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο ο Έντουαρντ Κένεντι ήταν σθεναρός υποστηρικτής πολλών φιλελεύθερων ιδεωδών και στόχων, περιλαμβανομένου του κινήματος για ισοπολιτεία λευκών και μαύρων και διάφορων προγραμμάτων στους τομείς της παιδείας, της μετανάστευσης και βέβαια της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής συχνά συνεργάζονταν με την Ρεπουμπλικανική παράταξη στην προσπάθειά του να πετύχει την θεσμοθέτηση των προγραμμάτων του.

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου την υποψηφιότητα είχε υποστηρίξει ο Έντουαρντ Κένεντι κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις περσινές προεδρικές εκλογές, απέμεινε στον καρκινοπαθή Γερουσιαστή το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, νωρίτερα τον μήνα αυτό.

Η υγεία του Κένεντι δεν του επέτρεψε να παρευρεθεί στην τελετή της απονομής του Μεταλλίου στον Λευκό Οίκο.

Τον Ιανουάριο, ο Γερουσιαστής Κένεντι είχε καταρρεύσει στην διάρκεια επίσημου γεύματος που δόθηκε στο Κογκρέσο αμέσως μετά την τελετή της ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα και της ανάληψης των καθηκόντων του στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Κένεντι ήταν δριμύτατος επικριτής τόσο του Πολέμου στο Βιετνάμ στις δεκαετίες 1960-70,όσο και της υπό Αμερικανική ηγεσία εισβολής στο Ιράκ, το 2003.

Το πάθος με το οποίο προωθούσε τις απόψεις του, η απόλυτη προσήλωσή την οποία είχε στις πεποιθήσεις του, το αγέρωχο ύφος του και η ικανότητά του να χτίζει γέφυρες συνεργασίας με νομοθέτες του ρεπουμπλικανικού κόμματος, του χάρισαν τον τίτλο «Λιοντάρι της Γερουσίας».

Η συμπαράσταση των Ελλήνων της Αμερικής στο βαρύ πένθος της οικογένειας Κένεντι όταν δολοφονήθηκαν ο Τζων και ο Ρόμπερτ είχε εκτιμηθεί βαθειά από τον Έντουαρντ, ο οποίος έδειξε πολλές φορές τα φιλελληνικά αισθήματά του υποστηρίζοντας στην Γερουσία νομοσχέδια που προώθησε η ομογένεια

. Ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος, που ανέπτυξε έντονη δράση στην Αμερική για την ανατροπή της δικτατορίας στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1967-74, μας θυμίζει ότι το ενδιαφέρον του Έντουαρντ Κένεντυ για την Ελλάδα είχε εκδηλωθεί από νωρίς στην καριέρα του.

Ο ίδιος διαπίστωσε το ενδιαφέρον αυτό σε κάποια στιγμή του 1962, την χρόνια δηλαδή που ο Έντουαρντ κατέβηκε για πρώτη φορά ως υποψήφιος για την Γερουσία. Όπως μου είπε απόψε τηλεφωνικά, ο Έντουαρντ του τηλεφώνησε τότε και τον συμβούλεψε για ένα προσωπικό του θέμα στην Ελλάδα. Επίσης ο Εντουαρντ Κέννενυ ενδιαφέρονταν για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο εξετάζει εκτενώς στο βιβλίο του «Η κρίση στην Κύπρο».

Η προσωπική του ζωή ήταν γεμάτη από τραγωδίες και σκάνδαλα. Τα δύο αδέλφια του, ο Πρόεδρος Τζων Κένεντι και ο Γερουσιαστής Κένεντι, δολοφονήθηκαν ο ένας λίγα χρόνια μετά τον άλλον

. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Τζόζεφ Κένεντι σκοτώθηκε το 1944 κατά την διάρκεια αεροπορικής επιχείρησης του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Ο ίδιος οΈντουαρντ τραυματίστηκε σοβαρά σε συντριβή ενός μικρού αεροπλάνου.

Το 1969 είχε αυτοκινητικό ατύχημα στο νησάκι Τσαπακουΐντικ της Μασαχουσέτης, το οποίο στοίχησε την ζωή μιας συνεπιβάτισσας του. Αργότερα, στην δίκη που έγινε σε σχέση με την υπόθεση αυτή, παραδέχτηκε ενοχή στην κατηγορία ότι εγκατέλειψε τον τόπο του ατυχήματος.

Ο πρώτος γάμος του με την Τζοάν Μπένετ Κένεντι διαλύθηκε με διαζύγιο ύστερα από 24 χρόνια. Αργότερα παντρεύτηκε την Βικτώρια Ρέγκι, που παράμεινε μαζί του μέχρι τώρα, μαζί με τα τρία παιδιά που απέκτησε από τον προηγούμενο γάμο του και με την αδελφή του, την Τζιν Κένεντι Σμιθ, η οποία είναι πλέον το μόνο από τα 9 συνολικά παιδιά της οικογένειας Κένεντι που παραμένει εν ζωή.

Η αυτοβιογραφία του Τεντ Κένεντι με τίτλο «Αληθινή Πυξίδα» είναι προγραμματισμένη να εκδοθεί τον Σεπτέμβριο./voanews

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...

Το Πάσχα Πασκαλιά Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου στην περιοχή στην θέση του κτήμα “Κοντογιάννη Πλατανιάς & Βογατσικού…

Το Πάσχα Πασκαλιά και η Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο εκ των κατοίκων της περιοχής συρρέουν στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο για να Ανάψουν την λαμπάδα στο Άγιο Νικόλαο και να κάνουν το τάμα στην πανάγια και στον Ιησού Χριστού να λέμε...