Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΡεπορτάζΈνα υπέροχο οδοιπορικό...

Ένα υπέροχο οδοιπορικό Περπατώντας Ο Δημοσιογράφος Νίκος Βάνης στα γραφικά σοκάκια του Μετσόβου

Ρεπορτάζ  Οδοιπορικό Ο Δημοσιογράφος Νίκος Βάνης επισκεπτόμενος το Μέτσοβο

Πλακόστροτα δρομάκια, παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακές βρύσες το Μέτσοβο κατάφερε παρά την τουριστική του ανάπτυξη να κρατήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Περπατώντας στα γραφικά σοκάκια του Μετσόβου ο επισκέπτης θα βρεθεί στο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα, όπου θα επισκεφθεί το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου με τα θαυμάσια υφαντά και κεντήματα, εικίνες, χρηστικά αντικειμενα παλαιότερων χρόνων, παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, καθώς και παραδοσιακές φοερεσιές, όπλα, νομίσματα και αγροτικά σκεύη.

Τη δεκαετία του ’40, βλέποντας τον τόπο του να μαραζώνει από τις κακουχίες και τις καταστροφές των πολέμων, ο Ευάγγελος Αβέρωφ έβαλε πείσμα να αποκαταστήσει την παλιά του δόξα –τότε που ήταν πλούσιο εμπορικό πέρασμα της Ηπείρου– κι έπεισε τελικά τον βαρόνο Τοσίτσα να ρίξει χρήματα στο φτωχό, ξεχασμένο βλαχοχώρι.

Έτσι ανοικοδομήθηκαν αρχοντικά, έγιναν κοινωφελή έργα, άνοιξαν μονάδες παραγωγής, οι απόκρημνες πλαγιές έγιναν αμπελώνες και η περιοχή πήρε ξανά τα πάνω της, χαράσσοντας το δρόμο για το Μέτσοβο που γνωρίζουμε σήμερα.

Τα «παιδιά», λοιπόν, του χαλκέντερου ευεργέτη, πρώτα το εμβληματικό οινοποιείο και ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ και, σε δεύτερο χρόνο, η Πινακοθήκη Αβέρωφ, ένα μουσείο νεοελληνικής τέχνης με σπουδαίες υπογραφές, λειτούργησαν ως αιμοδότες του ανατέλλοντος Μετσόβου. η Πινακοθήκη Αβέρωφ μας δίνει άλλον ένα λόγο για να επισκεφτούμε το ορεινό χωριό,

Η άγνωστη ιστορία ενός του Αβέρωφ από τη Ρουμανία που ήθελε να ιδρύσει το πριγκιπάτο της Πίνδου, η Μετσοβίτισσα ηρωίδα σε 3 μινιατούρες και οι επιστολές-ντοκουμέντα του Αβέρωφ είναι μερικά από τα έργα.

ο βλάχικο παρελθόν, τους κατοίκους, τα ήθη και τα έθιμα, παρήγαγαν νέα έργα με επίκεντρο το Μέτσοβο. «Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ οι καλλιτέχνες δουλεύουν με νέα μέσα, εδώ αντιλήφθηκαν πως κυρίαρχο στοιχείο της περιοχής είναι η Ιστορία και οδηγήθηκαν σε επανερμηνείες της παράδοσης.

Στη συνέχεια η βόλτα του θα τον οδηγήσει στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, όπου θα θαυμάσει εξαιρετικούς πίνακες Ελλήνων ζωγράφων απο τον 19ο και 20ο αιώνα, γλυπτά και εκθέματα χαρακτικής.

Και μετά το πολιτιστική αυτή βόλτα ακολουθεί η επαφή με τη φύση και τον Αβερώφειο Κήπο. Ένα πάρκο 10 στρεμμάτων, όπου

ο επισκέπτης θα απολαύσει τη φύση σε όλο της το μεγαλείο. Αξίζει, επίσης, να αφιερώσει μία μέρα για πεζοπορία και μέσα από μονοπάτια (με ειδική σύμανση) να καταλήξει στον εξαιρετικό Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα.

Τέλος, και καθώς όλη αυτή η περιήγηση θα έχει ανοίξει την όρεξη, το Μέτσοβο είναι γεμάτο απο παραδοσιακές ταβέρνες όπου θα απολαύσει τα μοναδικά κρέατα της Ηπείρου, λουκάνικο Μετσόβου, κοντοσούβλι, γίδα βραστή και παραδοσιακές πίτες.

Από το τραπέζι, ασφαλώς, δεν θα πρέπει να λείπουν τα παγκοσμίως γνωστά τυριά Μετσοβόνε και Μετσοβέλα.
Αν θέλετε να περάσετε όμορφες και χαλαρωτικές στιγμές με τον σύντροφό σας, την οικογένειά σας, ή και φίλους σας, βάλτε χοντρά ρούχα στη βαλίτσα και ξεκινήστε για Μέτσοβο …

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...