Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΡεπορτάζΈνα παράνομο...

Ένα παράνομο κυνοκομείο , που λειτουργεί από το 2011 μέσα στο χώρο του πρ. Στρατοπέδου Μακεδονομάχου Κόδρα πηγή «φόβου» και «τρόμου» για τους κατοίκους της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκη!

Νίκος Βάνης

kodra2Το ρεπορτάζ αφορά της καταγγελίες του Μανόλη Λαμτζίδη, δικηγόρος, πρ. Πρόεδρος ΔΣΘ, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς.
Την Παρασκευή, 26.9.14, επρόκειτο να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για «κακοποίησηζώων» ένας ηλικιωμένος , ο «Μπάμπης», «αυτόκλητος» φύλακας του «κυνοκομείου» που ο ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. , δηλαδή ο Διαδημοτικός Σύνδεσμος Προστασίας και Περίθαλψης Αδεσπότων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης , «διατηρεί» μέσα στο χώρο του πρ. Στρατοπέδου Κόδρα σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου .

Η δίκη – ύστερα από σχετικό αίτημα του κατηγορούμενου- αναβλήθηκε για τις 26.2.2015 (!!!), ώστε να συνεχίσει το «έργο» του !

Έχει διαπιστωθεί από αστυνομικά όργανα (αριθμός εγγράφου Α.Μ.Υ. 31239/28.1.2013) η ύπαρξη μίας «κατασκευής με σκυλιά» (το κυνοκομείο) και ότι «στην πόρτα είχε ένα έγγραφο ΣΥΠΠΑΖΑΘ και τηλέφωνο 2310 438 496 , 447 995 , οδός Κυζίκου 39», τα οποία αντιστοιχούν στα στοιχεία του ΣΥΠΠΑΖΑΘ !

Η Πανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία πέτυχε και απόσπασε στις 7.6.2013 από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης διάταξη με την οποία ο «Μπάμπης» (χαρακτηρίστηκε από την Εισαγγελία «κάτοικος (!!!) του πρ. Στρατοπέδου Κόδρα») διατάχθηκε «να διατηρεί τα ευρισκόμενα ζώα στον περιφραγμένο χώρο ….χωρισμένα κατά ομάδες στις εσωτερικές αυλές ανάλογα με την ιδιαιτερότητά τους και τις ανάγκες τους (μικρόσωμα και μεγαλόσωμα, κουτάβια και ανήλικα) και να μην ενοποιεί τα ζώα που διαβιούν σε χωριστές πτέρυγες ώστε να αποφεύγονται οι συρράξεις μεταξύ των σκύλων και να μην παραβιάζονται οι κανόνες ευζωίας τους»(!!!)

 

kodra3

 

Οι φιλόζωοι στο από 8.4.2013 έγγραφό τους περιγράφουν την κατάσταση έτσι: «….Τα ζώα (μέσα στο Στρατόπεδο Κόδρα) σχηματίζουν αγέλη και κατασπαράσσονται μεταξύ τους…»

kodra4Σύμφωνα με γραπτή καταγγελία που κατάθεσαν φιλοζωϊκές οργανώσεις και ιδιώτες στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με αίτημα για την έκδοση εισαγγελικής προσωρινής διάταξης για παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων συντροφιάς με το παρακάτω περιεχόμενο:

«….Σε περιφραγμένο χώρο του εγκαταλειμμένου πρώην στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά, φιλοξενείται από το 2011 (!!!) αριθμός αδέσποτων ζώων (σκύλων) του Δήμου Καλαμαριάς. …

Ο εν λόγω χώρος (το «κυνοκομείο»), …….., δημιουργήθηκε άτυπα με την συναίνεση του Δήμου Καλαμαριάς και του ΣΥΠΑΖΑΘ ….».

«…Σε οίκημα του ίδιου χώρου (ένα από τα 16 διατηρητέα κτήρια) διαμένει αυθαίρετα και ο 75χρονος κ. «Μπάμπης”, ο οποίος παλαιότερα και για κάποια χρόνια μαζί με άλλους εθελοντές φιλόζωους της περιοχής τάιζε αδέσποτα…………………….

kodra5Ο εν λόγω κύριος, επιδεικνύοντας μια άνευ προηγουμένου αλλόκοτη και παράδοξη συμπεριφορά, ανοίγει σε μόνιμη βάση τις εσωτερικές πόρτες ασφαλείας με συνέπεια τα ζώα να ενοποιούνται, να αλληλοσπαράσσονται και να «φαγώνονται» μεταξύ τους.
Οι εθελόντριες χώριζαν εκ νέου τα σκυλιά στα τμήματα και αυτός την επόμενη μέρα τα ξαναένωνε «για να τα ελέγχει όλα μαζί», όπως έλεγε 25 σκύλοι που έχουν βρει φρικτό θάνατο στον χώρο, έφεραν τραύματα με εμφανείς δαγκωματιές, ενώ υπάρχουν και αυτόπτες μάρτυρες που έχουν δει τα σκυλιά να τρώγονται μεταξύ τους. …………………………………………

Ενώ τα ζώα ζουν στον περιφραγμένο χώρο, ο «Μπάμπης» τα αφήνει ελεύθερα να βγαίνουν έξω με αποτέλεσμα να τρομοκρατούνται περαστικοί περιπατητές.

Στις εύλογες διαμαρτυρίες των εθελοντών προς τον «Μπάμπη» για την επικίνδυνη και απαράδεκτη συμπεριφορά του, απαντά με απειλητικές εκφράσεις του τύπου ότι «δεν αγγίζεται από τον νόμο», ότι «θα κάνει ό,τι θέλει και κανείς δεν μπορεί να του κάνει τίποτα», ότι εάν καταγγελθεί και εκδιωχθεί από τον χώρο «θα σκοτώσει και τα ζώα και τις εθελόντριες».
Τουλάχιστον 2 φορές οι εθελοντές κάλεσαν το «100» στον χώρο (17-11-2012 και 19-11-2012) για να επιληφθούν του θέματος, αλλά δυστυχώς του έγιναν μόνο προφορικές συστάσεις και καμιά διαδικασία αυτοφώρου….»

Στο έγγραφο αναφέρονται συγκεκριμένα περιστατικά κακοποίησης των ζώων που συνέβησαν στον χώρο τον Αύγουστο του 2011 στις 03/11/2012 βρέθηκαν σκοτωμένα δύο σκυλια , στις επίσης βρέθηκαν σκοτωμένα από δαγκωματιές, στις 20/03 στις 24/03/2012 τρία σκυλιά, στις 16/06/2012 ……, στις 20/06/2012 ………., τον Ιούλιο 2012 …… και στις 19/08/2012 ………., ενώ στις 24/03/2013 φαγώθηκε εντός του χώρου μαύρο νεαρό πιτμπουλ από άλλα σκυλιά ……»

Και συνεχίζουν:
«….δ) Πρόσφατα, στις 31/01/2013 ο κ. «Μπάμπης», πιθανώς σε κατάσταση μέθης και ευρισκόμενος εκτός εαυτού επιτέθηκε σε εθελόντριες οι οποίες κατάφεραν να βγουν από τον περιφραγμένο χώρο, κλείδωσε τις πόρτες, έβγαλε και επεδείκνυε τα γεννητικά του όργανα, έβριζε, πετούσε πέτρες, ενώ στη συνέχεια ούρησε (!) πάνω στα σκυλιά, τα οποία άρχισαν να γαυγίζουν και αυτός τα χτυπούσε μα σιδερόβεργα στο κεφάλι, κάτι που κάνει επανειλημμένα όταν προσπαθεί να χωρίσει τα σκυλιά που μαλώνουν μεταξύ τους (για το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε καταγγελία, αλλά απέφυγε το αυτόφωρο).

Οι εθελοντές για την αντιμετώπιση του προβλήματος προέβησαν σε επανειλημμένες εκκλήσεις προς τον Πρόεδρο του ΣΥΠΠΑΖΑΘ κ. Ζαμπέτογλου, ήδη από τον Αύγουστο του 2012, αλλά και προς τον Δήμαρχο Καλαμαριάς κ. Μπακογλίδη, πλην όμως, παρά τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις τους, ουδέν έπραξαν για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος, με αποτέλεσμα ο εν λόγω «κύριος» να εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διαβιεί παράνομα στον χώρο και να διαχειρίζεται με αυτόν τον απαράδεκτο, αυταρχικό και άκρως επικίνδυνο τρόπο τις ζωές τόσων ζώων. ….»

Ακόμα υποστηρίζουν ότι: «… ο χώρος αυτός έχει διατεθεί προσωρινά για τα ζώα και η παραμονή, διαβίωση εκεί του εν λόγω ατόμου δεν στηρίζεται σε καμιά νομική βάση ή σχέση με κάποια αρμόδια αρχή…»

……..Οι φιλόζωοι εθελοντές που επί χρόνια φροντίζουν και περιθάλπουν και με δικά τους έξοδα τα φιλοξενούμενα στον Κόδρα ζώα, απελπισμένοι από την απροθυμία των αρμοδίων να επιλύσουν επιτέλους αυτό το πρόβλημα, προσφεύγουν ενώπιόν Σας (της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης) για την άμεση επίλυση του προβλήματος, ώστε να προστατευθεί η ευζωία, αλλά και η ίδια η ζωή των ζώων, που βρίσκεται σε καθημερινή διακινδύνευση από την παράνομη συμπεριφορά του «Μπάμπη»…»
Δ

ύσκολα μπορεί μέσα από τις λέξεις να περιγραφούν οι πραγματικά άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες διαβιώνουν τα ταλαίπωρα ζώα.

Από τον ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ εδώ και πολύ καιρό έχει ήδη αποχωρήσει ο Δήμος Πανοράματος-Πυλαίας-Χορτιάτη διότι , σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών «…οι πόροι του Συνδέσμου σπαταλούνται σε διοικητικές υπηρεσίες και έξοδα γραφείων με συνέπεια να μην έχουν ανταποδοτικότητα ως προς τις υπηρεσίες που πρέπει να έχει ο Σύνδεσμος στα αδέσποτα….»

Σημειωτέον ότι κάθε δημότης Καλαμαριάς βαρύνεται με 2,5 περίπου ευρώ το χρόνο για τη λειτουργία του Συνδέσμου.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Που διατίθενται όλα αυτά τα χρήματα που συγκεντρώνει ο ΣΥ.Π,Π,Α,Ζ.Α.Θ. όχι μόνο από το Δήμο Καλαμαριάς, αλλά και από τους Δήμους Θερμαϊκού και Θέρμης;

Η κατάσταση παρέμεινε όπως είχε, αλλά έφτασε στο απροχώρητο όταν το πρωί της Κυριακής στις 7.12.14 , γύρω στις 11:00, ένας 75χρονος που περπατούσε στην περιοχή, χωρίς να καταλάβει , έγινε στόχος επίθεσης σκυλιά, πάνω απο 20 στον αριθμό με συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό του.

«Το αίμα έτρεχε ποτάμι. Μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο προσπαθήσαμε να σταματήσουμε την αιμορραγία, αλλά το αίμα δεν σταματούσε. Ξαφνικά τον είδαμε τον άνθρωπο να χάνει τις αισθήσεις του, προσπαθήσαμε να τον συνεφέρουμε» αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες.

Για το επεισόδιο επιλήφθηκε η Αστυνομία και σχηματίστηκε δικογραφία.

Μέχρι και σήμερα (30.1.15), δυστυχώς το παράνομο κυνοκομείο εξακολουθεί να λειτουργεί και να προκαλεί «φόβο και τρόμο» στους πολίτες της Καλαμαριάς Αυτό καταγγέλλουν πολίτες της Καλαμαριάς που κάνουν τον περίπατό τους στις παρυφές του χώρου του πρ. Στρατοπέδου Κόδρα ή προμηθεύονται λαχανικά από την αγορά Βιολογικών Προϊόντων.

Επισημαίνεται ότι παρά τη δημόσια δέσμευση του δημάρχου, μετά το τραγικό επεισόδιο της επίθεσης εξαγριωμένων σκυλιών «τροφίμων» του παράνομου κυνοκομείου, ότι το κυνοκομείο θα διαλυθεί και τα φιλοξενούμενα ζώα θα μεταφερθούν αλλού, το παράνομο κυνοκομείο εξακολουθεί να λειτουργεί -με λιγότερα σκυλιά- και να προκαλεί- εξαιτίας του πρόσφατου περιστατικού – «φόβο και τρόμο» στους πολίτες της Καλαμαριάς.

Με το με αρ. πρωτ. Οικ.26/5.1.2015 έγγραφό του το Τμήμα Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων και Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού) απευθυνόμενο στο Δήμο Καλαμαριάς και στοΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. , όπως και στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.), στο Περιφερειακό Κλιμάκιο Θεσσαλονίκης της ΕΤΑΔ και στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς , ύστερα από το τελευταίο περιστατικό , θέτει «λόγω συνδρομής κινδύνου για τους διερχόμενους» για άλλη μία φορά το ζήτημα της ΑΜΕΣΗΣ απομάκρυνσης του «παράνομου κυνοκομείου» και των «προχείρων ακαλαίσθητων κατασκευών» υπενθυμίζοντας στους αποδέκτες του εγγράφου ότι το κτήριο Κ23 είναι χαρακτηρισμένο «μνημείο» (Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΝΕΣΑΚ/12366/14/3/2007 , ΦΕΚ 113/ΑΑΠ/28.3.2007) και το πρώην στρατόπεδο Κόδρα είναι χαρακτηρισμένος «ιστορικός τόπος» (Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/43539/28.6.2005 , ΦΕΚ 986/Β/14/7.2005).

Στο ίδιο έγγραφο η υπηρεσία επικαλείται επίσης τις διατάξεις του ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (άρθρ. 10 παρ. 3, 14 και 16), ενώ με το ίδιο έγγραφο ζητείται η «…αποκατάσταση του χώρου» βάσει μελέτης στην οποία θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του διατηρητέου κελύφους…»

Υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με την ύπαρξη του «κυνοκομείου» ήδη έχουν ασκηθεί ήδη ποινικές διώξεις σε βάρος του Δημάρχου Καλαμαριάς για «καταπάτηση ιστορικού χώρου» (του πρ. Στρ. Κόδρα) και σε βάρος του «Μπάμπη» , όπως αναφέρθηκε στην αρχή.

Έτσι ο χώρος του πρ. Στρατοπέδου Κόδρα είναι σήμερα ό,τιδήποτε άλλο εκτός από «άλσος-πάρκο», «ιστορικός τόπος» και «αρχαιολογικός χώρος»!

Yπάρχει στην διάθεση μας και Πρόσφατο ντοκουμέντο με βίντεο λήψεις από το πρ. στρατόπεδο Κάδρα

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Με φόρα έρχεται ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση. 

Έντονα με το διψήφιο νούμερο στις κάλπες, με την τέταρτη θέση στο συνολικό αποτέλεσμα και με την τρίτη θέση, μη σου πω τη δεύτερη, στην Βόρεια Ελλάδα. ΣΤΗΝ Βόρεια Ελλάδα ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση , όπου ΤΟ ποσοστό θα είναι 27 της...

Το Κυπριακό ΔΕΝ ”λύθηκε” Ιούλιο 1974… Η Ομογένεια ΗΠΑ, να πράξει.

ΗΠΑ, 2024... Είναι εντυπωσιακή η απραξία-αφωνία του Ελληνισμού ΗΠΑ γιά τα 50 χρόνια από την εισβολή-κατοχή στην Κύπρο, Ιούλιο 1974. Γιά 50 χρόνια παράνομη κατοχή, από την Τουρκία, ποσοστού εδάφους 37% της Κύπρου. Η αφωνία, η απραξία ειδικά των ''ομογενειακών μας Οργανώσεων''...

Η AstraZeneca το νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, μετά από ομαδική αγωγή, στην εταιρεία.

Η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων (τον περασμένο Μάρτιο) να αποσύρει εθελοντικά την άδεια κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μόλις χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας ότι το εμβόλιο δεν φέρει πλέον άδεια χρήσης. Σημειώνεται ΟΤΙ πως...

Eντυπωσιακή… ΑΠΟΤΥΧΙΑ: Απόδημοι, επιστολική ψήφος.

Ανανεωμένο) Τελικό: 202.556 οι εγγραφές γιά επιστολική ψήφο. Οι περισσότεροι (153.322) είναι κάτοικοι Ελλάδας. 49.234 οι εκτός Ελλάδας που εγγράφηκαν συνολικά, από 128 χώρες. Ποσοστό 84.6% είναι στην δυτ. Ευρώπη, νεομετανάστες βασικά. Οι 49.234 αντιστοιχούν: Ευρώπη: 41.680 (84,6%)... Β. και Ν. Αμερική:...