Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕκκλησιαστικάΈνας υψηλόβαθμος κληρικός...

Ένας υψηλόβαθμος κληρικός αποδείχθηκε εκπρόσωπος των υπηρεσιών μυστικών πληροφοριών της Τουρκίας

Από τους εκδότες του σάιτ Veterans Today (VT) –

8 Αυγούστου 2018

Υποβλήθηκε στο Veterans Today από τη Σοφία Ιλιάδη

Όπως διαπίστωσαν οι Έλληνες δημοσιογράφοι, ο Μητροπολίτης της Προύσης Ελπιδοφόρος (Λαμπρινιάδης) έχει στενούς δεσμούς με τις μυστικές πληροφορίες της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβαν οι ομόλογοί μου από τις πηγές τους, κύριος στόχος της Άγκυρας εν προκειμένω είναι να αποδυναμώσει την Εκκλησία της Ελλάδος και να επεκτείνει την επιρροή της Κωνσταντινουπόλεως. Και ένας από τους κύριους ρόλους αυτής της διαδικασίας ανήκει στον Μητροπολίτη της ΠΡΟΥΣΗΣ.

Η σταδιοδρομία του συγκεκριμένου κληρικού εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Ο Ελπιδώφορος (Λαμπρινιάδης) γεννήθηκε το 1967 στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την αποφοίτησή του από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1991, σπούδασε στη Γερμανία, όπου το 1993 έλαβε μεταπτυχιακό. Το 1994 ο Ελπιδόφορος διορίστηκε γραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης. Και λιγότερο από 20 χρόνια, το 2011, χειροτονήθηκε ο Μητροπολίτης της Προύσης και τον Αύγουστο εκείνου του έτους έγινε κοσμήτωρ της θεολογικής σχολής της Χάλκης (το ζήτημα της επανάληψής του προκάλεσε 30ετή συζήτηση). Υπάρχει μια άποψη ότι μια τέτοια ταχεία εξέλιξη της σταδιοδρομίας του πραγματοποιείται όχι μόνο λόγω των ταλέντων του Ελπιδοφόρου. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών της…ΤΟΥΡΚΙΑΣ ενδιαφέρονται για την προώθησή του και συνεργάζεται μαζί του από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Για την Άγκυρα, ο μητροπολίτης είναι σχεδόν ένας τέλειος πράκτορας: πέρα από τα Τουρκικά του, μιλάει επίσης άπταιστα τόσο τα Ελληνικά όσο και τα Αγγλικά. Συμπεριλαμβάνεται συχνά σε διάφορες επιτροπές που συμμετέχουν σε διεθνείς διακλαδικές ορθόδοξες εκδηλώσεις τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό, γεγονός που του επιτρέπει να παρακολουθεί όλες τις σχετικές διαμάχες και συμφωνίες μεταξύ των Ορθοδόξων αρχών. Επιπλέον, προσκαλούμενος συχνά σε κοινές δεξιώσεις, είναι μέλος των ελληνικών διπλωματικών κύκλων στην Τουρκία.

Έτσι, ποιοι είναι οι στόχοι της Άγκυρας και τι έχουν αναθέσει στον Ελπιδόφορο;…
Αυτή τη στιγμή, οι τουρκικές μυστικές πληροφορίες επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις σχέσεις μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Παρά την ένταση μεταξύ της Άγκυρας και του Φαναριού, το τελευταιο τελεί πλήρως υπό τον έλεγχο των τουρκικών αρχών. Και την Τουρκία δεν θα την πείραζε αν το Πατριαρχείο αποκαθιστούσε τα «δικαιώματά» της…ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Ένα από τα σημεία προς συζήτηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο εκκλησιών είναι τα λεγόμενα “νέα” (ή «βόρεια) εδάφη. Εντάχθηκαν στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των βαλκανικών πολέμων το 1912-1913 και αποτελούν το ήμισυ περίπου της σημερινής επικράτειας της χώρας. Αρχικά, οι περιοχές αυτές βρίσκονταν στην κανονική υποταγή της Κωνσταντινούπολης, αλλά το 1928 η ελληνική κυβέρνηση τις περιέλαβε μονομερώς στη δομή της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε παραχωρήσεις και το ίδιο έτος εξέδωσε ένα Νόμο, σύμφωνα με τον οποίο ο πατριάρχης αναγνώρισε τη μεταφορά των επισκοπών των «νέων εκτάσεων» στην Εκκλησία της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, ο Πατριάρχης επιφύλαξε το δικαίωμα να εγκρίνει τους υποψηφίους, αν και στη συνέχεια η Εκκλησία της Ελλάδος έστειλε μόνο ειδοποιήσεις διορισμού. Αποδείχθηκε ότι οι μητροπόλεις βρίσκονταν στη θέση μιας “διπλής” κανονικής υποταγής. Η κατάσταση αυτή δεν προκάλεσε διαμάχες μέχρι το 2003, όταν μετά το θάνατο του τότε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α’ απαίτησε να συνεχίσει να στέλνει λίστες υποψηφίων για τους επικεφαλής των «νέων εδαφών» αυτών στην Κωνσταντινούπολη και διέκοψε τις σχέσεις του με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος όταν το αρνήθηκε. Η σύγκρουση, εν συνεχεία, διήρκεσε λίγο περισσότερο από ένα μήνα και τελείωσε με τη συνθηκολόγηση της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξακολουθεί να έχει την ευκαιρία να αποσύρει το νόμο του 1928, επομένως θα μεταφερόνταν οι μητροπόλεις στην άμεση υποταγή του. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΥΤΟ, ωστόσο, πρέπει να αποδυναμώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την Εκκλησία της Ελλάδος ή να την προκαλέσει με κάποιο τρόπο.

Και είναι ΕΔΩ όπου οι διασυνδέσεις με τον Μητροπολίτη Ελπιδοφόρο αποδεικνύονται πολύ χρήσιμες. Μέσω των ελληνικών διπλωματικών κύκλων, με τους εκπροσωπους των οποίων συναντιέται συχνά, σε διάφορες εκδηλώσεις, ο κληρικός αυτός ασκεί επιρροή στη στάση της Αθήνας σε σχέση με την Εκκλησία της Ελλάδος. Σύμφωνα με πηγές, ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, Ευάγγελος Σέκερης, και άλλοι Έλληνες διπλωμάτες και πολιτικοί που έρχονται σε επαφή με τον Ελπιδόφορο, ασκούν πιέσεις στην ιδέα της άρνησης κρατικής χρηματοδότησης… στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος!!!

Αξιοποιώντας την ανοιχτά αντιεκκλησιαστική στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η Τουρκία προσπαθεί να προκαλέσει βαθιές διαφωνίες (τόσο βαθύτερα, όσο καλύτερο) στο ελληνικό ιερατείο, προκειμένου να αυξηθεί η περιφερειακή επιρροή της Κωνσταντινούπολης στην Ελλάδα.

Αυτός είναι ένας από τους λίγους στόχους της Άγκυρας που έχουν βγεί στην επιφάνεια. Φυσικά, ο Ελπιδοφόρος είναι ένα από τα πολλά υποκείμενα που έχουν εμπλακεί στα πολιτικά παιχνίδια της Άγκυρας. Οι φήμες μεγάλωσαν σε τεράστιο βαθμό τελευταίως ότι ο Μητροπολίτης Προύσης θα μπορούσε να γίνει ο διάδοχος του Δημητρίου ως επικεφαλής της Ελληνοαμερικανικής Αρχιεπισκοπής. (Σημείωση: ΟΠΕΡ ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ!!!). Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Άγκυρα θα τύχει ενός πραγματικά μεγάλου τζάκποτ: κάτω από τις εξαιρετικά επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αμερικής, θα είναι απαραίτητη μια ισχυρή φιγούρα που να ενεργεί προς το συμφέρον της Τουρκίας ακριβώς κάτω από τη μύτη της Ουάσινγκτον.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...