με εκδηλώσεις και δωρεάν ξεναγήσεις. Το «τρίγωνο των Μουσείων» επανασχηματίζεται για τρεις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία του γιορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, από τις 17 έως τις 19 Μαΐου. Για πρώτη φορά φέτος, τρία μουσεία της Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνεργάζονται, στη βάση της πολιτιστικής διαχρονίας που εκπροσωπούν (αρχαίος, βυζαντινός και σύγχρονος πολιτισμός), αλλά και της φυσικής τους γειτνίασης (στεγάζονται στο κέντρο της πόλης, σε ακτίνα απόστασης δεκάδων μέτρων), προκειμένου να παρουσιάσουν στους επισκέπτες κοινές εκδηλώσεις και το πρόγραμμα Περίπατος στα Μουσεία.
Το φετινό θέμα του εορτασμού
Τα μουσεία ως παράγοντες κοινωνικών αλλαγών και εξέλιξης επελέγη από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), με σκοπό να καταδείξει τον ιδιαίτερο ρόλο των ιδρυμάτων στην εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας.
Οι εκδηλώσεις και οι δωρεάν, για το κοινό, περιηγήσεις ξεκινούν από το Αρχαιολογικό Μουσείο στις 11 το πρωί της Παρασκευής. Στον ίδιο χώρο, οι εορταστικές δραστηριότητες συνεχίζονται με τη Νύχτα μουσείων από τις 9 το βράδυ της ίδιας μέρας ώς τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, με δωρεάν ξενάγηση στις αίθουσες, αλλά και ψυχαγωγική βραδιά από το μουσικοθεατρικό σχήμα Νο Knock entry.
Την Κυριακή θα γίνει θεματική περιήγηση με τίτλο Παρ(ελθ)όν: Δυο λέξεις που κατοικούν στο Μουσείο, ενώ τη Δευτέρα το επιστημονικό προσωπικό του μουσείου και οι τελειόφοιτοι του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μουσειολογίας του ΑΠΘ και του πανεπιστημίου Μακεδονίας θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν για τις εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στεγάζει εκδηλώσεις υπο τον τίτλο Ψηφιδωτό πολιτισμών, με στόχο να αποτελέσει χώρο δημιουργικής συνάντησης μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση σε εκθέματα, που αναδεικνύουν τον οικουμενικό χαρακτήρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ενώ στις 9 το βράδυ της Κυριακής διοργανώνεται στους χώρους του πρωτότυπη μουσική βραδιά με μελωδίες από το Ιράν, την Ινδία, το Αφγανιστάν και την Ελλάδα από το μουσικό εργαστήρι «Φωνές των Λαών» και προσφορά έθνικ γεύσεων, που θα ετοιμάσουν γυναίκες πρόσφυγες, φιλοξενούμενες στο Κέντρο υποδοχής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κοινωνική αλληλεγγύη».
Στο Μακεδονικό Μουσείο σύγχρονης Τέχνης, τέλος, πέραν των δωρεάν περιηγήσεων του κοινού στην έκθεση «Τόπος», διοργανώνεται έκθεση έργων των παιδιών, που μετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ στις 8 το βράδυ της Κυριακής οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έργα για βιολί, πιάνο και κιθάρα από καθηγητές και συνεργάτες του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
πηγή; Newsroom ΔΟΛ