Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔελτία τύπου«Έλα να χορέψουμε...

«Έλα να χορέψουμε μαζί Ποντιακούς χορούς »

sirtaki3.bmp Με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Τραπεζούντα, ότι «οι ποντιακοί χοροί είναι κομμάτι του τουρκικού πολιτισμού» ο νομάρχης Θεσ/νίκης Π. Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μας εκπλήσσει ευχάριστα το γεγονός ότι ο τούρκος υπουργός των εξωτερικών ανακάλυψε στην Τραπεζούντα τους Ποντιακούς χορούς.

Επιβεβαίωσε έτσι, με τη συμμετοχή του στον αρχαίο Πυρρίχιο, αυτό που δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές έχουν καταγράψει και αυτά που γνωρίζουμε όλοι οι ξεριζωμένοι πόντιοι, ότι και σήμερα, παρά τις διώξεις και τις απειλές, παραμένει ολοζώντανος ο ποντιακός Πολιτισμός στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

 Απευθύνω πρόσκληση προς τον άνθρωπο Αμπντουλάχ Γκιούλ να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη μαζί με το Νομάρχη και το Δήμαρχο Τραπεζούντας, για να χορέψουν ποντιακούς χορούς με τα εγγόνια εκείνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον Πόντο παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς.

panagiasoumela1.gif Μόνο έτσι, θα διαπιστώσει ο κ. Γκιουλ, ότι οι ποντιακοί χοροί δεν είναι κομμάτι του τουρκικού πολιτισμού, αλλά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που αναπτύχθηκε στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου επί τρεις χιλιετίες, κάτι που με ευχαρίστηση διαπιστώνουμε ότι διατηρείται μέχρι και σήμερα».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του νομάρχη Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής: «Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Ήταν για μένα προσωπικά, αλλά και για το σύνολο του προσφυγικού ποντιακού ελληνισμού σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη, το γεγονός ότι χορέψατε ποντιακούς χορούς κατά την επίσκεψή σας στην Τραπεζούντα, μαζί με μέλη του τοπικού χορευτικού συγκροτήματος με παραδοσιακές φορεσιές.

Η προσπάθειά σας να ακολουθήσετε τους χορευτές στα βήματα του αρχαίου ελληνικού Πυρρίχιου, υπήρξε η αφορμή να σας απευθύνω πρόσκληση για να επισκεφθείτε μαζί με το νομάρχη και το δήμαρχο της Τραπεζούντας, τη Θεσσαλονίκη, όπου ζει ένα μεγάλο κομμάτι του προσφυγικού ποντιακού ελληνισμού. Έτσι θα σας δοθεί η ευκαιρία να χορέψουμε μαζί ακριβώς τους ίδιους ποντιακούς χορούς και μάλιστα με χορευτές που φορούν τις ίδιες παραδοσιακές στολές και με τα ίδια μουσικά όργανα. Κύριε Υπουργέ,

 Η πρόσκλησή μου γίνεται στο πλαίσιο των ειλικρινών πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις και της Τουρκίας και της Ελλάδας για την φιλειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών και τη γενικότερη προσπάθεια για την ανάδειξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, όπως είναι οι παραδοσιακοί χοροί του Πόντου οι οποίοι κυριαρχούν στην περιοχή της Τραπεζούντας εδώ και 3.000 χρόνια.

 Κύριε Υπουργέ, Θα ήταν ιδιαίτερη τιμή- όπως συνέβη στην Τραπεζούντα- να γνωρίσετε και τον πολιτισμό και τους χορούς των ποντίων που ζουν στη Ελλάδα. Θα διαπιστώσετε πως είναι πανομοιότυποι. Θα δείτε τις ίδιες φορεσιές. Θα ακούσετε τις ίδιες ποντιακές λύρες. Θα γνωρίσετε την ίδια φιλοξενία που σας επιφύλαξαν και οι Πόντιοι της Τραπεζούντας.

Kύριε Υπουργέ Είμαι βέβαιος, ότι τα βήματα των ποντιακών χορών θα είναι το καλύτερο ξεκίνημα για την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, την κοινή πορεία των δύο λαών και την ένταξη της Τουρκίας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια».

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...