για προστασία των πνευματιών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο…
Πρωτοβουλίες για περιορισμό της δωρεάν πρόσβασης σε ιστοσελίδες…
Το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Εκδοτών δημοσιοποίησε τη Διακήρυξη του Αμβούργου με την οποία ζητά από την Ε.Ε αυστηρότερα μέτρα κατά της πειρατείας, καθώς και υιοθέτηση από τις μηχανές αναζήτησης (Google κ.α.) του Αυτοματοποιημένου Πρωτοκόλλου Πρόσβασης σε Περιεχόμενο (ACAP), μιας τεχνολογικής λύσης που θεωρούν ότι θα μπλοκάρει την αυθαίρετη πρόσβαση σε περιεχόμενο μέσω αυτών των μηχανών.
Επίσης, έκκληση έκαναν οι ευρωπαίοι εκδότες εφημερίδων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήψη ρυθμιστικών μέτρων, τα οποία θα ενισχύσουν την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των ηλεκτρονικών εκδόσεων τους.
Ειδικότερα, ζητούν τη συνδρομή της αρμόδιας Επιτρόπου για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τις Τηλεπικοινωνίες κας Viviane Reding, προκειμένου να διασφαλίσουν την ποιότητα και αποκλειστικότητα των ειδήσεων που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, μέσω της δημιουργίας ενός μοντέλου απαλλαγμένου από διαφημίσεις και που μπορεί να προσφέρει ακόμα και τη δυνατότητα πρόσβασης επί πληρωμή στο περιεχόμενο μέσω συνδρομητών.
Το εν λόγω μοντέλο εφαρμόζουν μέχρι στιγμής στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους οι εφημερίδες The Wall Street Journal και The Financial Times, ενώ σκέψεις για τη δοκιμαστική χρέωση online κάνουν και οι New York Times, καθώς και τοπικές εφημε- ρίδες των ΗΠΑ.
Σε ό,τι αφορά τη λύση του ACAP, που επίσης προτείνουν οι ευρωπαίοι εκδότες, την αντίθεσή της εκφράζει η Google, δηλώνοντας ότι υπάρχουσες δομές του διαδικτύου (π.χ. robots, txt & htaccess) προσφέρουν στους εκδότες μέσα προστασίας του περιεχομένου τους.
Επικεφαλής, πάντως, της προαναφερόμενης πρωτοβουλίας είναι οι γερμανοί εκδότες (πρωτοστατούντος του κολοσσού των Μ- ΜΕ Axel Springer), οι οποίοι αξιώνουν τη δημιουργία στο διαδίκτυο συγγενικών δι- καιωμάτων και για τους εκδότες, ακριβώς όπως υπάρχουν για τους κατόχους αντίστοιχων δικαιωμάτων μουσικών έργων.
Το βασικό, όμως, μειονέκτημα της πρωτοβου- λίας τους έχει να κάνει με το ότι στο Internet είναι οι χρήστες και όχι οι κάτοχοι δικαιωμάτων που ορίζουν την τιμή. Και από τη στιγμή που δισεκατομμύρια ιστοσελίδες με ποικίλο περιεχόμενο είναι προσβάσιμες χωρίς κόστος για το χρήστη, τότε αυτή η τιμή είναι κοντά στο μηδέν….
…και η Επιτροπή απαντά με αιχμές προς το επιχειρηματικό μοντέλο
Η Κομισιόν αναζητά το σημείο ισορροπίας για τα πνευματικά δικαιώματα και ξεκινά σχετική διαβούλευση Απαντώντας στους ευρωπαίους εκδότες, η αρμόδια Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τις Τηλεπικοινωνίες κα Viviane Reding κατηγόρησε για την άνοδο της πειρατείας στο διαδίκτυο το ισχύον επιχειρηματικό μοντέλο.
Τις σχετικές δηλώσεις έκανε σε ομιλία της στις 7 Ιουλίου για τη χάραξη μιας νέας «Ψηφιακής Ευρώπης».
Στην ίδια ομιλία της, στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι: «πολλοί κάτοχοι δικαιωμάτων επιμένουν ότι η αυθαίρετη χρήση μέσω internet οπτικοακουστικών έργων συνιστά παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων και είναι κατά συνέπεια πράξη παράνομη ή ακόμα και εγκληματική. Άλλοι αντιθέτως τονίζουν ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο συνιστά βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Θεωρώ ότι και οι δύο πλευρές ‘έχουν δίκιο.
Το δράμα είναι ότι μετά από ανώφελες διαμάχες και τα δύο στρατόπεδα έχουν εγκλωβιστεί στις θέσεις τους χωρίς σημάδι συμβιβασμού από καμιά πλευρά». Η κα Reding σημείωσε ότι η Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση για την Ψηφιακή Ευρώπη και ότι η ίδια προτιμά «ένα απλό και φιλικό προς τον καταναλωτή νομικό πλαίσιο για την πρόσβαση ψηφιακού περιεχομένου στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά, που θα διασφαλίζει παράλληλα τη δίκαιη ανταμοιβή των δημιουργών».
Στο πλαίσιο αυτό η Επίτροπος ανακοίνωσε ότι στα σχέδια της Κομισιόν για τα επόμενα 5 έτη είναι η ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικό περιεχόμενο του διαδικτύου μέσω ενός ρυθμιστικού πλαισίου, φιλικού προς το χρήστη-καταναλωτή.
Μια άλλη διάσταση στην οποία θα επικεντρώσει το ενδιαφέ- ρον της η ΕΕ είναι η πρόσβαση και χρήση του διαδικτύου από τους νέους, οι οποίοι, όσο μεγαλώνουν και αποκτούν μεγαλύτερη ηλεκτρονική εμπειρία, τόσο αυξάνεται και η αγοραστική τους ικανότητα στο διαδίκτυ- ο, που μπορεί να φτάσει έως και τα 85 δις οικονομικής δραστηριότητας ετησίως.
Πηγές: EU Observer,followthemedia, New York Times, AP, The Guardian,