Στην ετήσια έκθεση του για την θρησκευτική ελευθερία σε διεθνές επίπεδο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατονομάζει την Βιρμανία, την Κίνα και την Κούβα σαν τους πλέον σοβαρούς παραβάτες. Επίσης στην έκθεση αναφέρεται ότι το Αφγανιστάν, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα είναι μεταξύ των χωρών που «ανέχθηκαν ή προέβησαν σε σοβαρότατες παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας».
Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στέκονται πάντα αντιμέτωπες σε κάθε μορφής θρησκευτικών διακρίσεων και καταδιώξεων. Παράλληλα η έκθεση υπογραμμίζει προσπάθειες ορισμένων χωρών να βελτιώσουν το καθεστώς της θρησκευτικής ελευθερίας στην επικράτεια τους. Τέτοιες χώρες είναι…
το Μπαχρέιν, η Ινδία και η Σερβία.
Επίσης η Κίνα και η Σαουδική Αραβία αναφέρονται σαν χώρες με εξαιρετικά σοβαρούς θρησκευτικούς περιορισμούς που προέβησαν σε μικρές μόνο βελτιώσεις του καθεστώτος αυτού το τελευταίο χρόνο.
Για την Ελλάδα, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την θρησκευτική ελευθερία αναφέρει ότι το Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει θρησκευτική ελευθερία και ότι άλλοι νόμοι της χώρας συντελούν στην «γενικά ελεύθερη θρησκευτική έκφραση».
Επίσης αναφέρεται ότι το Ελληνικό Σύνταγμα καθορίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία ως την κύρια θρησκεία της χώρας, αλλά προβλέπει και «το δικαίωμα όλων των πολιτών να ακολουθούν την θρησκεία της επιλογής τους».
Η έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι γενικά η Ελληνική κυβέρνηση «σέβεται την θρησκευτική ελευθερία στην πράξη», αλλά ορισμένες μη Ορθόδοξες ομάδες αντιμετώπισαν κάποια «διοικητικά εμπόδια ή νομικούς περιορισμούς στις θρησκευτικές τους πρακτικές», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Τέλος επισημαίνεται ότι από το 2006 δεν έχει δοθεί καμία νέα άδεια για την ανέγερση «οίκου θρησκευτικής λατρείας» και ότι γενικά τον τελευταίο χρόνο δεν υπάρχει στην Ελλάδα αλλαγή του καθεστώτος σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας./voanews
Τα σχόλια από τη τηλεφημερίδα “elliniko-fenomeno”
Η Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την θρησκευτική ελευθερία ξέχασε να αναφερθεί στην Τουρκία (σοβαρή παραβάτης της θρησκευτικής ελευθερίας , βλέπε “Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης” , του Ναού της του Θεού Σοφίας, ( Αγιά Σοφιά), και όχι μόνο).