Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΆρχισαν τα τύμπανα...

Άρχισαν τα τύμπανα πολέμου στην Μέση Ανατολής

με τραγικό απολογισμό .

dakri.jpghttp://www.voanews.com/greek/images/AP_Gaza_Israeli_Strike_28dec08.jpg Η πολεμική αεροπορία και η αεροπορία στρατού του Ισραήλ εξαπέλυσαν επιδρομές για δεύτερη συνεχή ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας, κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο την επίθεση εναντίον της Χαμάς, η οποία έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή τουλάχιστον 310 Παλαιστινίων και τους τραυματισμούς άλλων 1400. Το Σάββατο ήταν η αιματηρότερη ημέρα της σύγκρουσης Ισραήλ και Παλαιστινίων τα τελευταία 60 χρόνια. “Η Παλαιστίνη δεν είχε υποστεί ποτέ τόσο βάρβαρη σφαγή”, δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ενώ η ισλαμιστική οργάνωση της οποίας ηγείται, κι ελέγχει την παράκτια περιοχή από τον Ιούνιο του 2007, ορκίστηκε “εκδίκηση” περιλαμβανομένων επιθέσεων αυτοκτονίας “στις καφετέριες και στους δρόμους” του Ισραήλ.

Ο στρατός του Ισραήλ ενισχύει συνεχώς σήμερα μονάδες τεθωρακισμένων και πεζικού κατά μήκος της μεθορίου με τη Λωρίδα της Γάζας. Αξιωματούχος του στρατού είπε σήμερα Κυριακή ότι “η επιχείρηση είναι συνεχής. . . Εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα”. Από το μεσημέρι το Ισραήλ συγκεντρώνει άρματα μάχης και μονάδες στρατού στη μεθόριό του με τη Γάζα, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι ζήτημα ωρών μία επικείμενη χερσαία επιχείρηση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

http://www.hri.org/news/europe/bbc/2001/_1283364_gaza_detail3_300map.gifΣτα βόρεια σύνορα της Γάζας, κοντά στο μεθοριακό πέρασμα του Ερέζ, τουλάχιστον 16 άρματα μάχης έχουν λάβει θέση, ενώ καταφθάνουν και πολλά άλλα, συνοδευόμενα κι από στρατιωτικά φορτηγά. Πολλά οχήματα μεταφοράς προσωπικού βρίσκονται επίσης σταθμευμένα στον ίδιο τομέα. Περίπου 50 χλμ νοτιώτερα, άλλα 10 άρματα μάχης βρίσκονται σε στάση αναμονής. Εξάλλου, στον ίδιο τομέα έχουν στηθεί πολλές σκηνές του ισραηλινού στρατού, όπου φθάνουν κάθε λίγο και νέοι ισραηλινοί στρατιώτες με τον εξοπλισμό τους. Αφήνοντας να πλανάται η απειλή της χερσαίας επιχείρησης, το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως ανακαλεί στην υπηρεσία πάνω από 6.000 εφέδρους.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ υποστήριξε ότι η επιχείρηση που εξαπέλυσε αποτελεί “απάντηση” στις “αφόρητες” καθημερινές επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους από Παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας που εντάθηκαν την τελευταία εβδομάδα, μετά τη λήξη της 6μηνης εκεχειρίας που είχε κηρύξει η Χαμάς. Οι επιθέσεις προκάλεσαν μερικούς τραυματισμούς, και σημειώθηκαν ενώ απομένουν ελάχιστες εβδομάδες έως τις εκλογές της 10ης Φεβρουαρίου στις οποίες πιθανότερος νικητής μοιάζει το δεξιό κόμμα Λικούντ της αντιπολίτευσης.

 Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη του έκαναν πάνω από 100 πλήγματα χθες Σάββατο κι ότι Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν περίπου 70 ρουκέτες εναντίον της χώρας, σκοτώνοντας έναν Ισραηλινό. “Υπάρχουν εποχές ηρεμίας και υπάρχουν εποχές που πολεμάμε, και τώρα ήρθε ο καιρός να πολεμήσουμε”, δήλωσε ο υπουργός Αμύνης Έχουντ Μπαράκ σε δηλώσεις του στην ισραηλινή τηλεόραση.

Μιλώντας αργότερα στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό Fox News, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει νέα εκεχειρία με τη Χαμάς, παρομοιάζοντάς την με μια υποθετική εκεχειρία “μεταξύ των ΗΠΑ και της αλ Κάιντα”. Η ισραηλινή ΥΠΕΞ Τζίπι Λίβνι κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η χώρα της στη Γάζα, με την ευκαιρία της ξενάγησης ξένων διπλωματών στην πόλη Σντερότ, που αποτελεί συχνό στόχο για τους παλαιστινιακούς πυραύλους. Μαύρος καπνός υψωνόταν στην πόλη της Γάζας, όπου το Ισραήλ βομβάρδισε πάνω από 40 εγκαταστάσεις της Χαμάς. Ήταν ορατά δεκάδες πτώματα ένστολων ανδρών σε σωρούς ενώ τραυματίες μόρφαζαν από πόνο καθώς διεξαγόταν μια τελετή για την εισδοχή νεοσύλλεκτων στις τάξεις της Χαμάς.

Η οργάνωση εκτίμησε ότι έχασε περίπου 100 στελέχη της, ανάμεσά τους και τον επικεφαλής της αστυνομίας Ταουφίκ Τζαμπέρ. Ακόμη, ανέφερε ότι όλες οι εγκαταστάσεις της στη Γάζα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές στην Παλαιστίνη το 2006, όμως περιθωριοποιήθηκε από τις Δυτικές δυνάμεις λόγω της άρνησής της να αποκηρύξει τη βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ. Η κυβέρνησή της ανατράπηκε από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

 Ο ίδιος ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς χαρακτήρισε τις χθεσινές επιδρομές “έγκλημα” και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να παρέμβει. Στην Δυτική Όχθη αναφέρθηκαν ωστόσο κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησής του–ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών κι αναφέρθηκαν συλλήψεις.

 Ο απερχόμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός Έχουντ Ολμέρτ δήλωσε ότι η επιχείρηση των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων “μπορεί να πάρει καιρό”, ενώ αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στόχους μπορεί να αποτελέσουν και ηγετικά στελέχη της Χαμάς. Δύο από τα θύματα των βομβαρδισμών σκοτώθηκαν από πλήγμα σε μουσουλμανικό τέμενος που, σύμφωνα με το Ισραήλ, χρησιμοποιείτο για “τρομοκρατικές δραστηριότητες”.

 Οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ μπορεί να επιταχύνει το ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης στην φτωχή περιοχή, όπου ζουν 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι–οι μισοί εκ των οποίων εξαρτώνται από επισιτιστική βοήθεια. Νοσοκομεία στη Γάζα ανέφεραν ότι τα αποθέματά τους σε φάρμακα–που ήδη είχαν μειωθεί δραματικά εξ αιτίας του Ισραηλινού αποκλεισμού–εξαντλούνται.

Επιχείρηση “Συμπαγές Μολύβι”

Το Ισραήλ εξαπέλυσε χθες Σάββατο φονικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Χαμάς στη Γάζα με περισσότερους από 200 νεκρούς και 700 τραυματίες, επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει έτσι τις εκτοξεύσεις ρουκετών από το παλαιστινιακό αυτό έδαφος που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ισλαμιστικού κινήματος. Η επιχείρηση “Συμπαγές Μολύβι”, μια πρωτοφανούς έκτασης επίθεση εναντίον ενός παλαιστινιακού εδάφους, ξεκίνησε στις 11.30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

 Σύμφωνα με υψηλόβαθμο ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο, η πολεμική αεροπορία έπληξε αποκλειστικά “στρατιωτικούς στόχους” και κατάφερε σοβαρό πλήγμα αιφνιδιάζοντας τη Χαμάς. Όμως πρόκειται μόνο για την πρώτη πράξη μιας εκστρατείας “μακράς πνοής” με στόχο να εξαναγκασθεί η Χαμάς να σταματήσει τις βολές ρουκετών. Μέσα σε μερικά λεπτά, περίπου 60 ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν γύρω στις 50 θέσεις του ισλαμιστικού κινήματος, κυρίως το γενικό επιτελείο της αστυνομίας στην πόλη της Γάζας και στρατόπεδα εκπαίδευσης. Στη συνέχεια η ισραηλινή αεροπορία επιτέθηκε σε εκτοξευτήρες ρουκετών.

Ο στρατηγός Τάουφικ Τζαμπέρ, αρχηγός της αστυνομάις της Χαμάς, σκοτώθηκε στις επιδρομές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της δύναμης αυτής. Αργά το βράδυ, μια νέα επιδρομή προκάλεσε το θάνατο δύο μελών της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς που ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν ρουκέτες. Εξάλλου ένα τέμενος κοντά στο νοσοκομείο Σίφα της Γάζας υπέστη ζημιές από πύραυλο αέρος-εδάφους που είχε στόχο δύο αστυνομικούς της Χαμάς οι οποίοι βρίσκονταν στην πόρτα του, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι δύο άνδρες φέρεται ότι είναι νεκροί ή τραυματίες. Περισσότερες από 70 ρουκέτες και βλήματα όλμου εκτοξεύθηκαν ως απάντηση χθες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Τα πυρά αυτά προκάλεσαν το θάνατο ενός αμάχου και τον τραυματισμό τεσσάρων. Η επιχείρηση “θα συνεχιστεί και θα ενταθεί όσο χρειάζεται”, προειδοποίησε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε στη διάρκεια της νύκτας του Σαββάτου προς την Κυριακή ότι ο στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις του.

Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής ισραηλινής κυβέρνησης Εχούντ Όλμερτ δήλωσε ότι το Ισραήλ “δεν πολεμάει τον παλαιστινιακό λαό”, αλλά τη Χαμάς και δεσμεύθηκε να αποφύγει μια “ανθρωπιστική κρίση” στη Γάζα. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι στόχοι της αεροπορικής επιχείρησης είχαν επιλεγεί ώστε “να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων” και όρισε ως στόχο “να αλλάξει θεμελιωδώς η κατάσταση” ώστε “εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί να μην βρίσκονται πια υπό την απειλή των ρουκετών”, ενώ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι αυτή είναι που θέλησε την κλιμάκωση.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια απάντησε πως οι ισραηλινές επιθέσεις δεν θα κάνουν το κίνημά του να υποκύψει. Η Χαμάς απηύθυνε έκκληση στο ένοπλο τμήμα της, τις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, “να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να εμποδίσουν τους σιωνιστές να κοιμηθούν”. Ο εξόριστος αρχηγός της, ο Χάλεντ Μεσάαλ, ζήτησε να κηρυχθεί μια νέα ιντιφάντα εναντίον του Ισραήλ και αναφέρθηκε σε μια επανάληψη των επιθέσεων αυτοκτονίας, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ-Τζαζίρα.

 Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση “δειλή” και κατήγγειλε τις “σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας”. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε τη “βαθιά ανησυχία” του και απηύθυνε έκκληση για μια “άμεση παύση των βιαιοτήτων”. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως η Χαμάς έχει τα χαρτιά στα χέρια της προσθέτοντας ότι το κίνημα μπορεί να βάλει τέλος στα ισραηλινά πλήγματα αν σταματήσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του εβραϊκού κράτους.

Οι ΗΠΑ πίεσαν πάντως το Ισραήλ να φροντίσει ώστε οι επιδρομές να μην προκαλέσουν θύματα μεταξύ των αμάχων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Μόσχα, μεταξύ άλλων, ζήτησαν να τερματισθούν “αμέσως” οι βιαιότητες.

 Οι ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου, οι χώρες του οποίου καταδίκασαν ομόφωνα τις επιδρομές αυτές, πρόκειται να πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή στην Ντόχα που θα είναι αφιερωμένη στην ισραηλινή επίθεση. Οι υπουργοί τους επί των Εξωτερικών θα συνεδριάσουν δύο ημέρες νωρίτερα στο Κάιρο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Σε αντίδραση στις ισραηλινές επιδρομές, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Δυτική Όχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Διακόσιοι ισραηλινοί ειρηνιστές διαδήλωσαν επίσης μπροστά από το υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ εναντίον της επίθεσης και υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.

Επίσης, το χριστουγεννιάτικο δένδρο της Βηθλεέμ έξω από το Ναό της Γέννησης, που συνήθως μένει φωταγωγημένο έως το τέλος των εορτών τον Ιανουάριο, έσβησε απόψε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα. “Αποφασίσαμε να σβήσουμε τα φωτάκια του δένδρου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή στη Γάζα”, δήλωσε ο δήμαρχος Βίκτορ Μπατάρσε. “Το Ισραήλ υπονόμευσε τις γιορτές με τη σφαγή αυτή”, τόνισε.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε νωρίς σήμερα τον άμεσο τερματισμό της βίας στη Γάζα μετά από μία ημέρα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών ως αντίποινα για τις επιθέσεις με όλμους και ρουκέτες από ένοπλους παλαιστίνιους κατά του Ισραήλ. “Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα και έκαναν έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της”, αναφέρει ανακοίνωση που διάβασε στους δημοσιογράφους ο κροάτης πρεσβευτής Νέβεν Γιούριτσα, προεδρεύων του Συμβουλίου. “Τα μέλη καλούν τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν άμεσα όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες”, αναφέρει η ανακοίνωση. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι το ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Λιβύης, της μοναδικής αραβικής χώρας που συμμετέχει σε αυτό.

 Στην ανακοίνωση, στην οποία κατέληξαν τα μέλη μετά από συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες, καλούνται τα εμπλεκόμενα μέλη “να αναλογιστούν τις σοβαρές ανθρωπιστικές και οικονομικές ανάγκες στη Γάζα”. Επίσης το ΣΑ καλεί και τις δύο πλευρές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος των συνοριακών περασμάτων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι της Γάζας προμηθεύονται τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα. Τα μέλη του ΣΑ “υπογράμμισαν την ανάγκη για την πλήρη αποκατάσταση της τάξης” ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

 Έκτακτη σύνοδος των Αράβων ΥΠΕΞ

Ο Αραβικός Σύνδεσμος αποφάσισε να καθυστερήσει, έως την Τετάρτη, την κατεπείγουσα σύνοδο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για την διαμόρφωση κοινής θέσης μετά τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα είπε στους δημοσιογράφους ότι η σύνοδος αναβλήθηκε διότι πολλοί υπουργοί ήταν “απασχολημένοι”, καθώς βρίσκονταν στις συναντήσεις δύο αραβικών περιφερειακών οργάνων: του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και της Ένωσης του Μαγρέμπ.

“Ο χρόνος μας ανησυχεί πάρα πολύ. . . η σύνοδος σε επίπεδο υπουργών καθυστερεί. . . αλλά δε θα μείνουμε σιωπηλοί, οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν”, δήλωσε ο Μούσα. Παράλληλα, ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε από τη Λιβύη–το μόνο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μεταξύ των αραβικών κρατών–να ζητήσει κατεπείγουσα σύγκλησή του.

 Οι Αραβικές κυβερνήσεις καταδίκασαν ομόθυμα τις επιθέσεις και κάλεσαν να υπάρξει άμεσος τερματισμός τους. Ωστόσο οι εκκλήσεις για κατεπείγουσα σύνοδό του φάνηκαν να συναντούν αντιδράσεις· μόλις 4-5 από τις 22 κυβερνήσεις-μέλη του υιοθέτησαν την ιδέα, πολύ λιγότερες από τις 14 που απαιτούνται, δήλωσε αξιωματούχος του Αραβικού Συνδέσμου υπό τον όρο να μην κατονομασθεί. Η Χαμάς κάλεσε τις Αραβικές χώρες να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ–εάν διατηρούν τέτοιες–και να εργασθούν για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

 Ωστόσο η Αίγυπτος, η μόνη αραβική χώρα που γειτνιάζει με τη Γάζα, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ, ενώ διατήρησε την μεθόριο κλειστή το μεγαλύτερο διάστημα επιβολής του ισραηλινού αποκλεισμού. Ο Μούσα εκτίμησε ότι οι χθεσινές επιθέσεις είναι μόνον η αρχή. “Αντιμετωπίζουμε ένα θέαμα διαρκείας, που σχεδιάσθηκε προσεκτικά. Έτσι, θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα υπάρξουν πολλές απώλειες. Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή”, δήλωσε.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο Λευκός Οίκος θέλει να τερματιστούν οι βιαιότητες στη Μέση Ανατολή και θεωρεί πως έγκειται στη Χαμάς να βάλει τέλος στα ισραηλινά πλήγματα σταματώντας τις δικές της εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με επίσημη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στο μεταξύ, από τη Χαβάη, όπου ο Μπαράκ Ομπάμα περνάει την περίοδο των γιορτών, εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο εκλεγμένος προέδρος των ΗΠΑ “παρακολουθεί” την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ομπάμα, ο οποίος θα αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, “παρακολουθεί από κοντά τα παγκόσμια γεγονότα, περιλαμβανομένης της κατάστασης στη Γάζα”, δήλωσε η εκπρόσωπός του για θέματα εθνικής ασφάλειας Μπρουκ Άντερσον.

Η γαλλική προεδρία της ΕΕ με ανακοινωθέν της εκφράζει την «έντονη ανησυχία της για την κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας και εκφράζει τη λύπη της για τον μεγάλο αριθμό των αμάχων θυμάτων», ενώ αξιώνει «την άμεση κατάπαυση» των «ισραηλινών βομβαρδισμών» στη Γάζα και τις «επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα» κατά του Ισραήλ.

Τη βία μεταξύ των Ισραηλινών και Παλαιστινίων της Χαμάς καταδίκασε και ο Πάπας Βενέδικτος, καλώντας σε μία «έκλυση ανθρωπισμού και φρόνησης εκ μέρους όσων έχουν κάποια ευθύνη στην κατάσταση αυτή». «Εκλιπαρώ τον τερματισμό της βίας αυτής, η οποία είναι καταδικαστέα σε κάθε της έκφραση, και την αποκατάσταση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας ζητώ την έκλυση ανθρωπισμού και φρόνησης εκ μέρους όλων εκείνων που έχουν κάποια ευθύνη στην κατάσταση αυτή», τόνισε ο Πάπας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Αγγέλου.

Παράλληλα, και η Ρωσία κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει «την μεγάλης κλίμακας επιχείρηση» κατά της Γάζας και ζήτησε από την ισλαμιστική Χαμάς να σταματήσει να εξαπολύει επιθέσεις με πυραύλους κατά του Ισραήλ. «Η Ρωσία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας ως απαραίτητης προϋπόθεσης για να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα μέσω των διαπραγματεύσεων», υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ.

 Η Βρετανία από την πλευρά της εξέφρασε την «βαθύτατη ανησυχία της» έπειτα από τις πολύνεκρες επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Γάζας και συνέστησε τη «μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» στην ισραηλινή κυβέρνηση και την «άμεση» παύση των επιθέσεων με ρουκέτες κατά του ισραηλινού εδάφους από τη Γάζα.

 Το Ιράν κατήγγειλε τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Γάζας και της Χαμάς και κάλεσε «το ΣΑ του ΟΗΕ, τον Οργανισμό της Ισλαμικής Διάσκεψης και τη διεθνή κοινότητα σε μία κοινή δράση για να σταματήσουν το σιωνιστικό καθεστώς να συνεχίσει τα εγκλήματά του». «Αυτά τα εγκλήματα είναι η απόδειξη για την επιθετική στάση του σιωνιστικού καθεστώτος και καταλήγουν στη σιωπή της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην άδικη πολιορκία των κατοίκων της Γάζας», τονίζει ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Χασάν Γασγκάβι, «καταδικάζοντας» την επίθεση.

 Από την πλευρά της η Ιορδανία ζήτησε την έκτακτη σύσκεψη αύριο των αράβων ΥΠΕΞ «για να εξετάσουν τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Γάζας», τόνισε ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα. Παράλληλα, ο βασιλέας Αμπντάλα Β’ επικοινώνησε με τους προέδρους της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για να «προωθήσουν μία αραβική και διεθνή πρωτοβουλία για να τεθεί ένα τέλος στην ισραηλινή επιθετικότητα».

Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι ήρθε σε επαφή με άλλους Άραβες ηγέτες για να υιοθετηθεί μία «σταθερή και σοβαρή» θέση απέναντι στην ισραηλινή επιθετικότητα.

Στο Μαρόκο, τρεις χιλιάδες διαδηλωτές καταδίκασαν απόψε στο Ραμπάτ τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μετά το κάλεσμα αρκετών ενώσεων που καταδίκασαν τη “μαζική σφαγή της Γάζας”, ενώ αποκαλούσαν τις ΗΠΑ “εχθρό των λαών”.

Στη Γαλλία, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν απόψε σε κεντρικό σημείο του Παρισιού καταδικάζοντας τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα. “Διαδηλώνουμε για να καταγγείλουμε επίσης τη συνένοχη σιωπή της ΕΕ και της Γαλλίας απέναντι στα εγκλήματα αυτά”, δήλωσαν.

Στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ δήλωσε “ιδιαίτερα ανήσυχος από την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν κατανοεί καθόλου τη μονομερή διακοπή της εκεχειρίας από τη Χαμάς με το Ισραήλ”, τόνισε. “Η Χαμάς πρέπει άμεσα και διαρκώς να τερματίσει τις ρίψεις ρουκετών”. “Σεβόμαστε το νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ” τόνισε ο γερμανός υπουργός καλώντας το εβραϊκό κράτος να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στις στρατιωτικές του ενέργειες ώστε να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων. “Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια θα φθάσει στον λαό της Λωρίδας της Γάζας”, είπε.

Η Ελβετία καταδίκασε τις “δυσανάλογες αντιδράσεις” των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη ρίψη παλαιστινιακών ρουκετών από τη Γάζα. Η Βέρνη “καταδικάζει τη ρίψη ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ καθώς συνιστά μια αφόρητη απειλή για τους ισραηλινούς πολίτες. Ταυτόχρονα, καταδικάζει τις δυσανάλογες αντιδράσεις του ισραηλινού στρατού”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών. Οι ελβετικές αρχές ζητούν την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

 Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέφρασε “ανησυχία” για την επανάληψη των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων της Χαμάς, ζητώντας την “άμεση διακοπή” τους και την επανάληψη του διαλόγου για την εξεύρεση “σταθερής και διαρκούς λύσης”.

Η Συρία καταδίκασε τις επιδρομές του Ισραήλ χαρακτηρίζοντάς τες “βάρβαρο έγκλημα”, ενώ ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτης αραβικής συνόδου κορυφής. “Η Συρία παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τη βάρβαρη ισραηλινή επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και βεβαιώνει πρόκειται για ένα φρικτό έγκλημα και μια ενέργεια τρομοκρατίας. Η Συρία καλεί το αραβικό έθνος και τη διεθνή κοινότητα να κάνουν χρήση όλων των δυνατών μέσων για να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ, ώστε να σταματήσει την επίθεση αυτή, να επιτρέψει τη νοσοκομειακή περίθαλψη των τραυματιών και να ανοίξει όλα τα σημεία διέλευσης” στη Γάζα.

Η Αίγυπτος καταδίκασε τις ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις και άνοιξε τον τερματικό σταθμό της Ράφας, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας για τη μεταφορά των τραυματιών. Στο Κάιρο 2.000 Αιγύπτιοι διαδήλωσαν εναντίον της ισραηλινής επίθεσης, κατηγορώντας για “συνέργια” τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, που είχε συναντηθεί την Πέμπτη με την υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι για συνομιλίες σχετικά με τη διακοπή της εκεχειρίας. “Η Αίγυπτος καταδικάζει τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και αποδίδει την ευθύνη στο Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής, για τους νεκρούς και τους τραυματίες”, δήλωσε ο Μουμπάρακ σε επίσημη ανακοίνωση. “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη συνέχιση των επιθέσεων αυτών, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δολοφονία των Παλαιστινίων”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμεντ Αμπουλ Γέιτ μιλώντας στη δημόσια αιγυπτιακή τηλεόραση.

Η ιρακινή κυβέρνηση καταδίκασε τις ισραηλινές επιδρομές και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα “να αναλάβει τις ευθύνες της και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τερματισμό των επιθέσεων αυτών. Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν πολλά αθώα θύματα”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

 Οι κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Χιλής καταδίκασαν χθες Σάββατο τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που κόστισαν τη ζωή 229 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων επτακοσίων. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες μίλησε περί “εγκληματικής επίθεσης” από μέρους του Ισραήλ εναντίον “του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας”, εκφράζοντας παράλληλα “την αλληλεγγύη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας προς τον Παλαιστινιανό λαό” και κηρύσσοντας μια “εκστρατεία μαζικής καταδίκης αυτών των αποτρόπαιων πράξεων βίας”.

Ακόμη ο Τσάβες καταδίκασε τη στάση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών–“της μόνης κυβέρνησης παγκοσμίως που είναι συνένοχη σε αυτήν την επίθεση”, όπως είπε. Παράλληλα η κυβέρνηση της Χιλής σε επίσημο ανακοινωθέν της εκφράζει την “ενεργητική της καταδίκη στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν σήμερα (χθες, Σάββατο) στη Λωρίδα της Γάζας. . .κι εκφράζει την βαθειά της ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή”.

Το Σαντιάγο “κάλεσε να υπάρξει άμεση παύση των εχθροπραξιών και των προκλήσεων” κι εξέφρασε την “βαθύτατη θλίψη” του για την “χρήση δυσανάλογης ισχύος” από μέρους του Ισραήλ. Ομοίως και η κυβέρνηση της Βραζιλίας “καταδίκασε τη δυσανάλογη ισραηλινή δράση” σε ανακοινωθέν του υπουργείου των Εξωτερικών στην Μπραζίλια με το οποίο εκφράζεται επίσης η “αλληλεγγύη” της χώρας στις οικογένειες των θυμάτων των επιδρομών. Ενώ η κυβέρνηση της Αργεντινής εξέφρασε την “θλίψη και την αντίθεσή της στις πράξεις βίας” κι απαίτησε “την επάνοδο στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις” για το Μεσανατολικό, με επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών από το Μπουένος Άιρες.

Δηλώσεις Ντ.Μπακογιάννη, Γ. Παπανδρέου, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

“Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας και καταδικάζουμε την ακραία κλιμάκωση της βίας στη Γάζα που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους Παλαιστινίους”, τονίζει σε δήλωσή της η υποθυργός Εξωτερικών, η οποία σημειώνει ότι “συντασσόμαστε με την δήλωση της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τραγικά αυτά γεγονότα”.

Η Ντόρα Μπακογιάννη προσθέτει: “Οι ρουκέτες της Χαμάς που πυροδότησαν έναν νέο κύκλο βίας και η δυσανάλογη απάντηση του Ισραήλ με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, σκοτώνουν και τραυματίζουν ανθρώπους αλλά και την ελπίδα και την προοπτική ειρήνευσης αυτής της τραγικής περιοχής του κόσμου. Βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την ούτως ή άλλως εξαιρετικά εύθραυστη περιφερειακή ασφάλεια. Η εν μέσω διεθνούς οικονομικής ύφεσης ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής, είναι μια εφιαλτική προοπτική που πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία. Η Διεθνής Κοινότητα έχει τεράστιες ευθύνες. Δεν μπορεί να μείνει αδρανής. Οφείλει ν’ αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης. · Πρέπει να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της βίας. · Πρέπει ταχύτατα να παρασχεθεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες στη Γάζα. · Πρέπει να γίνει εντονότερη η διπλωματική προσπάθεια ώστε να προστατευθεί και να προχωρήσει ειρηνευτική διαδικασία για το Παλαιστινιακό. Χαιρετίζουμε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 Από τη δική της πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει το δικό της πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Ελλάδα, που πάντα καταδικάζει κάθε μορφή βίας και τρομοκρατίας, είναι έτοιμη να συμβάλλει σ΄αυτήν την προσπάθεια. Είναι επίσης έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, αμέσως μόλις αυτό καταστεί εφικτό”.

“Ζητούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα. Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο κάθε πράξη βίας”, αναφέρεται σε δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Α. Παπανδρέου, σχετικά με τις επιθέσεις στη Γάζα και την απώλεια ανθρώπινων ζωών. “Οι πράξεις αυτές, όπως και οι πολεμικές επιχειρήσεις, τροφοδοτούν έναν φαύλο κύκλο τυφλής βίας και αίματος στην Μέση Ανατολή και εξανεμίζουν και τις ελάχιστες ελπίδες για εξεύρεση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη δύο κρατών. Καταδικάζουμε τους πολύνεκρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Γάζα και ζητούμε την άμεση παύση τους, όπως και των επιθέσεων με πυραύλους κατά του Ισραήλ. Καλώ όλους, όλες τις πλευρές, να δείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να δοθεί τέλος στις ενέργειες απαράδεκτης βίας.

Τονίζουμε, ταυτόχρονα, την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο Παλαιστινιακό πληθυσμό. Ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος και όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για εκτόνωση της κρίσης και επιστροφή στον δρόμο του ειρηνικού διαλόγου. Η Σοσιαλιστική Διεθνής θα αναλάβει κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση”, αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ενόψει της αυριανής συνόδου του Συνδέσμου για τις επιθέσεις στη Γάζα.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει “το νέο μαζικό έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού που διαπράττει η κυβέρνηση του Ισραήλ. Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσαν κατά δημοσίων κτιρίων στη Γάζα σήμερα, οδήγησαν σε μια νέα μαζική σφαγή. Η επίθεση παραβιάζει και ακυρώνει την εκεχειρία που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση του Ισραήλ με τη Χαμάς. Σημαίνει κλιμάκωση της Ισραηλινής επιθετικότητας.

 Καλούμε τον ελληνικό λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό, να καταδικάσει την κυβέρνηση του Ισραήλ, που δολοφονεί και καταπατά τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού καθώς και τις ΗΠΑ και ΕΕ, που ανέχονται και στηρίζουν την ισραηλινή βαρβαρότητα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να απαιτήσει από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων και κατά της ισραηλινής κατοχής. Να καταδικάσουν τη νέα επίθεση, καθώς και τον απάνθρωπο αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Το διαρκές έγκλημα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, στο οποίο συμπράττουν οι ΗΠΑ αλλά και κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κορυφώθηκε σήμερα με μια βάρβαρη πολεμική, αεροπορική επιχείρηση με θύματα εκατοντάδες άμαχους, νεκρούς και τραυματίες”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

“Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να αντιδράσει με όσα μέσα διαθέτει με στόχο να σταματήσει η νέα αιματοχυσία. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία καλούνται να επιβεβαιώσουν έμπρακτα, για άλλη μια φορά, την αγωνιστική αλληλεγγύη τους στον μαχόμενο Παλαιστινιακό λαό./πηγή;ΑΠΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

28/12/2008

Η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση: «Το Ισραήλ αποχώρησε από την Λωρίδα της Γάζας το 2005 προκειμένου να ανοίξει μία νέα προοπτική ειρήνης στην περιοχή. Όμως από τότε οι πολίτες του δέχονται καθημερινά επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς. Μόνο αυτή την εβδομάδα εκτοξεύθηκαν από την Γάζα εκατοντάδες ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών πόλεων, 80 εκ των οποίων σε μία μόνο ημέρα. Καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να αποδεχτεί μία τέτοια κατάσταση.

 Μέχρι τώρα το Ισραήλ είχε επιδείξει αυτοσυγκράτηση όμως δεν είχε άλλη επιλογή από να αντιδράσει με στρατιωτικές επιχειρήσεις για να προστατέψει τους πολίτες του ενεργώντας με γνώμονα το αυτονόητο δικαίωμα της αυτοάμυνας.

 Το Ισραήλ έκανε τα πάντα προκειμένου να υπάρξει ηρεμία χωρίς την χρήση βίας. Συμφώνησε σε μια εκεχειρία με την μεσολάβηση της Αιγύπτου, η οποία παραβιάστηκε από την Χαμάς. Ταυτόχρονα, η οργάνωση συνεχίζει να κρατά ως όμηρο τον νεαρό Ισραηλινό δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ, τον οποίο απήγαγε μέσα σε ισραηλινό έδαφος.

Η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση, και αναγνωρίζεται ως τέτοια από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστηρίζεται από ακραία καθεστώτα όπως το Ιράν και έχει μία ριζοσπαστική ισλαμιστική ατζέντα που στόχο έχει να εμποδίσει την ειρήνη μεταξύ των λαών της περιοχής.

Η Χαμάς απορρίπτει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και δεν διστάζει να χρησιμοποιεί κυνικά ακόμα και τον δικό της άμαχο πληθυσμό για τους σκοπούς της προπαγάνδας της.

Το Ισραήλ συνεχίζει να πιστεύει σε μία λύση δύο κρατών και παραμένει προσηλωμένο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την νόμιμη Παλαιστινιακή Αρχή που ξεκίνησαν στην Ανάπολη των ΗΠΑ. Στις επιχειρήσεις του το Ισραήλ θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα για να αποτραπεί μία ανθρωπιστική κρίση και να αποφύγει απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Το Ισραήλ αναμένει την κατανόηση της διεθνούς κοινότητας καθώς αντιμετωπίζει την τρομοκρατία εναντίον των πολιτών του.”/πηγή;diplomatia

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...