στα μπουζουκομάγαζα πραγματοποίησα την περασμένη Τετάρτη μια και η ομάδα της τηλεφημερίδας και του ψηφιακού ραδιοφώνου elliniko-fenomeno πήγε για τα μπάνια του λαού στην Κρήτη.
Μετά από πολλά δροσερά ντους στην μπανιέρα, λόγω της μεγάλης ζέστης, η περατζάδα μου την Τετάρτη ξεκίνησε από το νυχτερινό κέντρο “Ποσειδώνιο”. Στην πίστα ήταν ο Χρήστος Χολίδης. Έκατσα να δω και το υπόλοιπο πρόγραμμα. Παράλληλα διαπίστωσα πως ο χώρος χρειάζεται αρκετές διορθώσεις, κάτι που το επισήμανα και στον επιχειρηματία του κέντρου λέγοντας του “..την επόμενη φορά που θα ξανάρθω, ελπίζω να έχεις διορθώσει πολλά, το βλέπεις και εσύ άλλωστε..”.
Το κέντρο “Ποσειδώνιο” όπου πέρασα εκτός Τετάρτη και την Πέμπτη δεν είχε τον ανάλογο κόσμο, ενώ την Παρασκευή και Σάββατο το κέντρο ήταν αρκετά καλά.
Η περατζάδα μου συνεχίστηκε αργά το βράδυ προς το νυχτερινό κέντρο “Frangelico”. Στη είσοδο με καλωσόρισε ο επιχειρηματίας του κέντρου όπου η κίνηση από κόσμο για ημέρα Τετάρτη ήταν καλή. Πάνω στην πίστα ο Χρήστος Μενιδιάτης τα έχωνε αλλά λαϊκά.
Λίγο αργότερα ανέβηκε στην πίστα και ο Ανδρέας Στάμος ο οποίος αντί να πιάσει μια ωραία νότα, άρχισε τις παλαβομάρες του. Ειρωνευόταν παλιούς λαϊκούς βάρδους του Ελληνικού πενταγράμμου λέγοντας στον Χ. Μενιδιάτη “τραγούδα εσύ το τραγούδι του παλιού λαϊκού μας καλλιτέχνη “B”, συγχρόνως γελούσε, κοροϊδεύοντας, σεβασμό μηδέν, όχι μόνο ως προς τον παλιό λαϊκό βάρδο, αλλά και ως προς το κοινό του κέντρου.
Αφού έμεινε μόνος στην πίστα, ξεκίνησε το πρόγραμμα του που μάλλον αυτοσχεδίαζε, παρουσιάζοντας ένα κακόγουστο συναυλιακό πρόγραμμα, προσπαθώντας να ερμηνεύσει τραγούδια σε μπιτ – μιτ ρυθμούς, αλλά και σκληρού rock με το τραγούδι “Ο βασιλιάς της σκόνης”. Ξεφτίλα, ο απόλυτος ξεπεσμός.
Γι΄ αυτό και ο κόσμος με ψηλά πηδηματάκια άρχισε να την κάνει. Όχι που θα κάτσει να ακούει τις βλακείες και τις ειρωνείες.
Από λουλούδι δεν έπεσε ούτε ένα κοτσάνι , αφού ο λίγος κόσμος που είχε απομείνει, καθόταν μουδιασμένος στις καρέκλες 05:00 το πρωί πώς να βρίσκεσαι στο τσακίρ κέφι. Ο δε ανόητος Ανδρέας Στάμος έκανε πως δεν καταλάβαινε, και απευθυνόμενος προς το κοινό, αναρωτιόταν “..άϊντε γιατί δεν χορεύετε.;;..”
Τα πήρα στο κρανίο, λέγοντας στην παρέα μου “..πάμε να φύγουμε τώρα”, αυτός μόνο καλλιτέχνης δεν είναι, δεν τιμά τον κόσμο που του αφήνει τα ωραία λεφτουδάκια του, για να βγάλει και αυτός ένα αξιοπρεπές μεροκάματο..”.
Έτσι αμέσως σηκωθήκαμε να φύγουμε, φτάνοντας στα μισά του διαδρόμου, πηγαίνοντας προς την έξοδο, τότε μόνο με αντιλήφθηκε ο Ανδρέας Στάμος, φωνάζοντας με από το μικρόφωνο “ρε Βάνη τώρα σε είδα”. Γύρισα προς το μέρος της πίστας, και ως απάντηση του έκανα μια χειρονομία (φαντάζομαι το ίδιο έκαναν και πολλοί άλλοι ακόμα), που θα το θυμάται, όποτε θα με βλέπει.
Ο τραγουδιστής έμεινε στην κυριολεξία παγωτό. Στην έξοδο και πάλι βρέθηκα με τον επιχειρηματία του κέντρου και εκεί που του τα έψαλλα για την απαράδεκτη συμπεριφορά του καλλιτέχνη, νάσου μπροστά μου ένα γνωστό λαμόγιο της Θεσσαλονίκης, μαζί με κάτι τυμπανοφουσκωτούς, και που τώρα δραστηριοποιείται στην Αθήνα.
Ενώ με γνωρίζει πολύ καλά, έκανε πως δεν με ξέρει. Το λαμόγιο αυτό προσπάθησε να το παίξει κυριλέ, χώνοντας στην χούφτα του μετρ ένα μεγάλο χαρτονόμισμα. Ο μετρ ένας πολύ σοβαρός νοικοκύρης, του τα επέστρεφε πίσω την ίδια στιγμή, αρκετά θυμωμένος.
Βλέπω δε για το λαμόγιο αυτό ,ότι σιγά – σιγά και στην Αθηναϊκή νύχτα αρκετός κόσμος τον έχει καταλάβει. Αλίμονο όμως σ΄ αυτούς που ακόμα δεν τον έχουν πάρει χαμπάρι.
Την Πέμπτη πρώτη μου στάση ήταν το νυχτερινό κέντρο “Ρωμαίο”, όπου εμφανίζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία το νέο σχήμα με τον Πάνο Καλίδη, την Ελεάνα Παπαϊωάννου, την Κωνσταντίνα Σαμαρά, και τον Χρήστο Κωσταρά, ο οποίος έχει αλλάξει προς το καλύτερο, αντάξια μπορεί άνετα να κρατά το πρωϊνό λαϊκό πρόγραμμα.
Το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει πολλά τραγούδια του Βασίλη Καρρά, μεταξύ αυτών το “Σ΄ αυτό το παραθύρι” ξεσηκώνοντας όλο το μαγαζί, που ήταν αρκετά καλά από κόσμο, και από λουλούδι.
Το σχήμα αυτό εκπέμπει πολύ καλή αύρα και δυναμισμό. Προβλέπω δε για τον επιχειρηματία του κέντρου ,ότι για την καλοκαιρινή περίοδο θα πάρει πολλή χαρτούρα. Την Παρασκευή και το Σάββατο το κέντρο “Ρωμαίο ήταν ασφυχτικά γεμάτο.
Με πολλή ικανοποίηση έφυγα προς το νυχτερινό κέντρο “Αστέρια” για τον Πάνο Κιάμο που κρατά καλά τα σκήπτρα. Παρά το περασμένο της ώρας ο κόσμος ερχόταν στο μαγαζί. Παρ΄ όλα αυτά στο εξής το κέντρο “Αστέρια από τετραήμερα θα είναι ανοιχτά μόνο 3 μέρες Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, ως τις αρχές Οκτωβρίου, όπως με πληροφόρησε ο καλλιτέχνης Πάνος Κιάμος. Έπειτα θα φύγει για διακοπές με την οικογένεια του, μάλλον και πάλι προς το εξωτερικό.
Κάθισα όμως για να δω και το πρόγραμμα της Μαρίας Ιακώβου για να διαπιστώσω ότι τώρα είναι πολύ καλή στην πίστα. Το κέντρο ‘Αστέρια” την Παρασκευή και το Σάββατο είχε πάρα πολύ κόσμο.
Η περατζάδα της Πέμπτης συνεχίστηκε προς το κέντρο “Σουίτα” με τον Χάρη Κωστόπουλο να ρίχνει βροχή της μπουζουκοπενιές. Από κόσμο ήταν μεν καλά, όχι όμως όπως στην τελευταία μου επίσκεψη. Το δε Σάββατο γινόταν ο χαμός. Ενώ την Κυριακή και την Δευτέρα που επίσης είναι ανοιχτά, δεν μπορούσα να ξαναπεράσω λόγω της αναχώρησης μου προς τα πάτρια εδάφη.
Η περατζάδα της Πέμπτης τελείωσε με την επίσκεψη μου στο νυχτερινό “Κέντρο Αθηνών”, όπου εμφανίζεται ο Νίκος Βέρτης. Κάτω το σαλόνι ήταν γεμάτο, για μέρα Πέμπτη ήταν πολύ καλά, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο είχε πάρα πολύ κόσμο. Με τον καλλιτέχνη Νίκο Βέρτη τα είπαμε για λίγο στο καμαρίνι του.
Λίγο αργότερα βρέθηκα και με τον επιχειρηματία του κέντρου Αθηνών. Ο άνθρωπος με καλωσόρισε πολύ θερμά, παρ΄ όλο που γνωρίζω καλά ότι είχε ψιλοπαραξηγηθεί με τα γραφόμενα μου. Γι΄ αυτό και άνοιξα την συζήτηση λέγοντας του “..να μην παρεξηγείσαι με τα γραφόμενα μου, διότι γράφω αυτά που βλέπω, και όχι αυτά που βολεύουν πολλούς..”.
Για τον επιχειρηματία τι να πω!! Με αγκάλιασε λέγοντας μου,
“..Βάνη μου κάνε το έργο σου, όπως πρέπει, εγώ σέβομαι, όπως κι αν γράφεις τις εμπειρίες σου..”. Με σκλάβωσαν τα λόγια του Γιάννη Τσακουμάκου, αποδεικνύοντας για μια άλλη φορά πόσο άρχοντας είναι.
Τον γνωρίζω από τα πρώρα του επιχειρηματικά βήματα στην νυχτερινή διασκέδαση όταν πρωτοξεκίνησε με τα club έπειτα ασχολήθηκε με τα μπουζουκομάγαζα. Θυμάμαι τότε που ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας Γιώργος Φουρναράκης, κατέβασε για το εν λόγω κέντρο (που τότε ονομαζόταν αλλιώς) τον Πάνο Κιάμο για εμφανίσεις, όπου γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία μετά την Θεσσαλονίκη.
Έκτοτε ο Γ. Τσακουμάκος ασχολήθηκε πολύ ενεργά με πολύ δυναμικά σχήματα, όπως τον Γ. Πλούταρχο, τον Δ. Μητροπάνο, και σήμερα τον Νίκο Βέρτη, γεμίζοντας το ταμείο του μαγαζιού όλα αυτά τα χρόνια, αναδεικνύοντας όμως και μεγάλα αστέρια του Ελληνικού πενταγράμμου.
Αυτός είναι ο επιχειρηματίας Γιάννης Τσακουμάκος, που όφειλα εν ολίγοις να περιγράψω την αρχοντιά του.
Την Παρασκευή όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν προς το νυχτερινό κέντρο “Θέα”, όπου εμφανίζονται οι δύο πολύ καλοί καλλιτέχνες Νίκος Οικονομόπουλος, με τον Θάνο Πετρέλη.
Στην πίστα ήταν ο Νίκος Οικονομόπουλος με τα σουξέ του άναψε την ατμόσφαιρα στις γυναικοπαρέες που απάρτιζαν το 80% του μαγαζιού. Δεν έχω δει τόσες γυναικείες παρέες σε ένα μαγαζί όπως στο “Θέα”, και να γίνεται ό χαμός.
Ο δε Θάνος Πετρέλης βγαίνοντας στην πίστα το πρώτο πράγμα που είπε από το μικρόφωνο ήταν για πάρτη μου “..Βάνη,κοίταξε τι γίνεται από γυναίκες..”
Πραγματικά όλος ο κόσμος του μαγαζιού χόρευα πάνω και κάτω από την πίστα, καθώς και πάνω στα τραπέζια
Κεντρικό του σαλονιού διασκέδαζε η Έλλη Κοκκίνου μαζί με τον σύζυγο της Παναγιώτη Βασιλειάδη, η Βίκυ Καγιά με τον αρραβωνιαστικό της, αλλά και ο επιχειρηματίας του κέντρου Θανάσης Παπαγεωργίου. Από απόψεως λουλουδιών η κατάσταση ήταν πολύ καλή και το Σάββατο που το μαγαζί ήταν κατάμεστο. Οι δύο καλλιτέχνες με τα σουξέ τους ξεσήκωναν τον κόσμο ο οποίος τραγουδούσε μαζί τους.
Το Σάββατοπ πέρασα για λίγο και από το νυχτερινό κέντρο-clabbing “Θάλασσα” όπου εμφανίζεται η Έλενα Παπαρίζου με τον Παναγιώτη Ραφαηλίδη ο οποίος τα έχωνε πολύ καλά, αλλά τα πολύ μπιτ και μιτ της Παπαρίζου με κούρασαν τόσο που έφυγα σφήνα για Θεσσαλονίκη. Η δε κίνηση στο εν λόγω club – κέντρο ήταν αρκετά μέτρια.
Σε γενικές γραμμές στα νυχτερινά κέντρα των Αθηνών κάποιες ημέρες είχαν αρκετό κόσμο, κάποιες άλλες όμως είχαν λιγότερο. Και αυτό οφείλεται ως επί τω πλείστον στους επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων, καθώς είναι στο χέρι τους, είτε να φτιάξουν καλά σχήματα, είτε να επιλέγουν τελείως άσχετα, ανάλογα τι λαμόγια έχουν στην αυλή τους και τους παρασύρουν σε λάθος μονοπάτια.
Το βέβαιο είναι πως αν ένα κέντρο δεν δουλεύει αξιοπρεπώς δεν φταίει γι΄ αυτό μόνο η οικονομική κρίση, καθώς στην Ελλάδα σ΄ όλα τα κρίσιμα χρόνια της ιστορίας της, τα μπουζουκομάγαζα, τα λεγόμενα σκυλάδικα πάντα δούλευαν.
Αυτό είναι και το μήνυμα που δίνει το Ελληνικό Φαινόμενο, ότι τα κέντρα με τα καλά σχήματα και προγράμματα δεν θα πεινάσουν ποτέ !!!!!!!!