Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΆγρια κόντρα για...

Άγρια κόντρα για την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος

Αγρια κόντρα για ΑΤΕbankΑντιδράσεις φυσικά θα υπάρξουν και η «εξαφάνιση» της ΑΤΕ θα αποτελέσει αντικείμενο οξύτατης κριτικής κατά της συγκυβέρνησης

Προ τετελεσμένων η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα, θα δώσουν μάχη στο πεδίο των εντυπώσεων

Διευθετώντας» το πρόβλημα της ΑΤΕ κατά τις υποδείξεις της τρόικας και τις επιθυμίες του εγχώριου τραπεζικού κατεστημένου, η κυβέρνηση θα βρεθεί τώρα αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, των συνδικάτων και φορέων του αγροτικού κόσμου.

Επί της ουσίας τίποτε βέβαια δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς υπάρχουν ήδη τετελεσμένα. Ομως η σφοδρή κριτική θα συνδυασθεί με υψηλούς τόνους σκανδαλολογίας, που θα οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια προώθησης νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Κόμματα και τραπεζοϋπαλληλικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι πρόκειται για επαχθή λύση, που προσθέτει βάρη 3,8 δις. ευρώ στο Δημόσιο, αυξάνοντας  το χρέος κατά 1,9% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα στερεί τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας από το βασικό χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό του εργαλείο. 

 

Η κριτική διευκολύνεται από το γεγονός ότι την υπόθεση της ΑΤΕ καλύπτει πέπλος σιωπής και μυστηρίου: Παρά την πολυπλοκότητα του θέματος και την τεράστια δημοσιονομική, επιχειρηματική και χρηματιστηριακή  σημασία του, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με πρωτοφανή σπουδή – σχεδόν  ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της συμφωνίας(!) – και χωρίς καν να  αποσαφηνισθούν βασικά στοιχεία του deal.

Δεν υπήρξε έτσι χρόνος για να εκδηλωθεί η παραμικρή αντίδραση ή να διατυπωθούν δημόσια απόψεις από  κόμματα, συνδικάτα, άλλες τράπεζες κλπ.

Ομως και τις επόμενες μέρες το θέμα «θάφτηκε»από τα μέσα ενημέρωσης, που είχαν αρκεσθεί να παρουσιάσουν «τηλεγραφικά» την είδηση, αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθούν στις προεκτάσεις και στις διάφορες πτυχές της.

Αντιδράσεις φυσικά θα υπάρξουν και η «εξαφάνιση» της ΑΤΕ θα αποτελέσει αντικείμενο οξύτατης κριτικήςκατά της συγκυβέρνησης και έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Πριν ακόμη ανακοινωθεί η απόφαση για το διαχωρισμό  σε good-bad bank  και η πώληση στην Τρ. Πειραιώς, ο  ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Οι εξελίξεις καθιστούν λίαν επίκαιρο το αίτημα του  και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασφαλώς θα επιμείνει σ’ αυτό.

Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος και από την ΟΤΟΕ, με την κήρυξη απεργίας – την οποία «περιέργως» αγνόησαν στα ειδησεογραφικά δελτία τους τα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εστιάσει σε τέσσερις βασικές πτυχές του θέματος της ΑΤΕ:

Στην έλλειψη διαφάνειας, στο γεγονός δηλαδή ότι τόσο σημαντικές αποφάσεις ανακοινώθηκαν και υλοποιήθηκαν ταυτόχρονα, δημιουργώντας τετελεσμένα, χωρίς μάλιστα να ανακοινωθούν σημαντικά στοιχεία του deal

– Στην οικονομική και δημοσιονομική πλευρά – το τεράστιο βάρος που επωμίζεται το Δημόσιο, αν θα εισπράξει ή όχι κάποιο τίμημα από την παραχώρηση του υγιούς κομματιού της ΑΤΕ, ποιο θα είναι το τελικό όφελος για την τρ. Πειραιώς

– Στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για την αγροτική οικονομία από την «εξαφάνιση» της ΑΤΕ, η οποία ήταν ο βασικός χρηματοδότης της  και εργαλείο ανάπτυξης-εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα.

– Στην τύχη των δανείων που έχει χορηγήσει η ΑΤΕ προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα εν προκειμένω είναι αν τα υπόλοιπα αυτών των δανείων (περίπου 200 εκ. ευρώ) θα θεωρηθούν επισφαλείς απαιτήσεις και θα τα φορτωθεί το Δημόσιο, μαζί με άλλα 3,6 δισ.  του προβληματικού χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ.

Κατά πληροφορίες, ΣΥΡΙΖΑ και   Ελεύθεροι Ελληνες (Π. Καμμένος) σκοπεύουν να εγείρουν θέμα και για τις ρυθμίσεις  που πρόκειται να γίνουν σε αγροτικά δάνεια κανονικά εξυπηρετούμενα, τα οποία μεταφέρονται  στην Τρ. Πειραιώς. Όπως αναφέρουν παράγοντες των δύο κομμάτων,  το προς διερεύνηση ζήτημα είναι τι κριτήρια θα ισχύσουν και ποιοι δανειολήπτες θα επωφεληθούν.

Με 95 εκατ πήρε η Πειραιώς την ΑΤΕ

Ένα ένα αποκαλύπτονται τα στοιχεία του deal της Τράπεζες Πειραιώς με την Αγροτική Τράπεζα, μια εξέλιξη που αλλάζει άρδην το τραπεζικό τοπίο στη χώρα. Ύστερα και από τις έντονες πιέσεις και τον προβληματισμό λόγω του τρόπου που έγιναν όλα τόσο γρήγορα και εν κρυφώ, τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για μεταβίβαση από τον ειδικό εκκαθαριστή στοιχείων ενεργητικού και παθητικού του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας Α.Ε. έναντι τιμήματος €95 εκατ.

Βασική παράμετρο του εγχειρήματος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, αποτέλεσε η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία που αποκτήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς περιλαμβάνουν:

– €21,4 δισ στοιχεία παθητικού, εκ των οποίων €14,3 δισ καταθέσεις, €6,7 δισ διατραπεζικές υποχρεώσεις και €0,4 δισ λοιπές υποχρεώσεις,

– €14,7 δισ στοιχεία ενεργητικού, εκ των οποίων €10,6 δισ χορηγήσεις μετά από προβλέψεις και €4,2 δισ λοιπά στοιχεία ενεργητικού.

Η διαφορά των €6,7 δισ μεταξύ της προσωρινώς αποτιμηθείσας αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού θα καλυφθεί, σύμφωνα με την νομοθεσία, από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Επιπλέον, για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν από τα μεταβιβαζόμενα στοιχεία ενεργητικού, το ΕΤΧΣ θα εισφέρει ως κεφάλαιο €0,5 δισ στην αποκτώσα Τράπεζα Πειραιώς, ώστε ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (pro-forma, Μαρτίου 2012) να διατηρηθεί άνω του ελάχιστου επιτρεπτού ορίου (8%).

Με την απόκτηση των παραπάνω στοιχείων ενεργητικού και παθητικού :

– αναβαθμίζεται σημαντικά η θέση και παρουσία του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στις τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 19% στις καταθέσεις και 16% στις χορηγήσεις (στοιχεία Μαρτίου 2012)

– δημιουργούνται συνέργειες που εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα €155 εκατ στο τέλος της πρώτης τριετίας και στη συνέχεια σε €155 εκατ ετησίως, μετά από φόρους

– βελτιώνεται ο δείκτης «χορηγήσεις προς καταθέσεις» στο 124%

– βελτιώνεται η διάρθρωση τόσο των χορηγήσεων (26% στεγαστικά δάνεια) όσο και των καταθέσεων (28% καταθέσεις ταμιευτηρίου)

Το σύνολο του ενεργητικού pro-forma (Μάρτιος 2012) ανέρχεται σε €74 δισ, των καταθέσεων σε €35 δισ και των χορηγήσεων μετά τις προβλέψεις σε €44 δισ.

Το προσωπικό του Ομίλου θα ανέλθει σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς για τη συναλλαγή ήταν η Lazard Frères.

sofokleousin

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Εσωτερικών:

το ΠαΣοΚ οφείλει στην Αγροτική Τράπεζα 96,8 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης 2013),στη Μarfin 10 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης 2015) και στην Τράπεζα Πειραιώς 5 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης 2015).

Η ΝΔ χρωστά 105 εκατ. ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα (λήξη σύμβασης 2013) και 15 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς (λήξη σύμβασης 2015).” 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...

Το Πάσχα Πασκαλιά Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου στην περιοχή στην θέση του κτήμα “Κοντογιάννη Πλατανιάς & Βογατσικού…

Το Πάσχα Πασκαλιά και η Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο εκ των κατοίκων της περιοχής συρρέουν στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο για να Ανάψουν την λαμπάδα στο Άγιο Νικόλαο και να κάνουν το τάμα στην πανάγια και στον Ιησού Χριστού να λέμε...