Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικάΤο Δημόσιο βάζει...

Το Δημόσιο βάζει χέρι σε καταθέσεις-ακίνητα οφειλετών

xeri.jpgΣε εφαρμαγή τίθεται -παρά τις αντιδράσεις- η εγκύκλιος του Γ. Παπακωνσνταντίνου βάσει της οποίας το Δημόσιο θα παγώνει και θα κατάσχει καταθέσεις μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.

Οι εφορίες και τα τελωνεία έχουν υποβάλει ήδη αιτήματα προς τις τράπεζες για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου, ζητώντας να πληροφορηθούν για το ύψος των υπολοίπων που υπάρχουν στους λογαριασμούς τους και τις δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογράψει.

Για τους οφειλέτες που θα προκύψουν στοιχεία ότι διαθέτουν σημαντικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την κατάσχεσή τους ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και οι οφειλέτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία.Το οικονομικό επιτελείο που αναζητάει «ζεστό χρήμα» για τα δημόσια ταμεία έχει δώσει εντολές στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό για ένα άνευ προηγούμενου «πρέσινγκ» σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο. Η εγκύκλιος

1. Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν το αναγκαστικό μέτρο της κατάσχεσης σε βάρος περισσοτέρων του ενός οφειλετών του Δημοσίου με το ίδιο κατασχετήριο έγγραφο.

Στο κατασχετήριο έγγραφο επισυνάπτεται για τον κάθε οφειλέτη χωριστά, πίνακας στον οποίο αναφέρεται το είδος και το ποσό κάθε οφειλής, καθώς και ο αριθμός και η χρονολογία βεβαίωσής της. Τα αποτελέσματα της κατάσχεσης επέρχονται με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου εγγράφου είτε στο κεντρικό κατάστημα της τράπεζας, είτε σε οποιοδήποτε υποκατάστημα αυτού, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες διατυπώσεις και κοινοποιήσεις.

Η δήλωση της τράπεζας γίνεται κοινή για όλους τους οφειλέτες του κατασχετηρίου εγγράφου και συνοδεύεται απαραίτητα από παραστατικό κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού κάθε οφειλέτη για διάστημα τουλάχιστον πέντε ημερών πριν την ημερομηνία επίδοσης του κατασχετηρίου εγγράφου και μιας ημέρας μετά από αυτήν.

Σημειώνεται ότι δεν κατάσχονται μισθοί και συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.

2.Οι εφορίες έχουν λάβει από το υπουργείο Οικονομικών εντολή να προχωρούν άμεσα σε εγγραφή υποθήκης υπέρ του δημοσίου σε ακίνητο ή ακίνητα κατά προτίμηση ελεύθερα βαρών, του κύριου οφειλέτη και των συνυποχρέων όταν τα χρέη είναι μεγάλου ύψους και η είσπραξή τους καθυστερεί.

Σε κάθε περίπτωση κατάσχεσης ακινήτου ο έφορος έχει την υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού μετά την παρέλευση τουλάχιστον 40 ημερών και το αργότερο σε 4 μήνες από την κατάσχεση. Οφείλει επίσης να ορίσει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε 5 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Δεν θα προχωράει ο πλειστηριασμός όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του, η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης και η αξία της δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται και άγαμο ή τις 250.000 ευρώ να πρόκειται για έγγαμο.

Η τιμή της πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας τόσο κατά το χρόνο επιβολής της κατάσχεσης, όσο και κατά το χρόνο έκδοσης του προγράμματος πλειστηριασμού αντίστοιχα.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μπερίσα: «McGonical και Ράμα συνένοχοι – Και οι δύο πρέπει να πάνε στη φυλακή»

Οπρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα αντέδρασε σχετικά με το γεγονός ότι ο πρώην ανώτερος πράκτορας του FBI, Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, παραδέχτηκε την ενοχή του για τον φάκελο διαφθοράς με ανώτερους Αλβανούς αξιωματούχους. Με αντάλλαγμα μείωση της ποινής δέχθηκε τα πάντα από τον αλβανικό...

‘Ενας (ακόμα) Νίκαρος (Νέα Υόρκη, ΟΗΕ) και οι ανύπαρκτοι ”αγώνες”

Και ξαφνικά, μετά 50 χρόνια, ”αποφασίστηκε” να γίνουν συνομιλίες-διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας γιά διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανόμενων και ”εδαφικών”, όπως δήλωσε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ”Σπίτι της...

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ, LANDIS + GYR KAI SIEMENS

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.grwww.egerssi.gr Όλα είναι… μπίζνες! Μπορεί να βλέπουμε το «αθώο» προσωπάκι του Τάιλερ, συντρόφου του Στέφανου Κασσελάκη, στις κάμερες και να αποτελεί θέμα στα κανάλια για την διαφορετικότητά του και τις βερμούδες του, όμως η...

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ-από τις συνθήκες θανάτου των στελεχών των ΕΔ και 2 Ελλήνων πολιτών ρωτάω αληθεύει ότι πριν την ξεκάθαρη έκρηξη στο λεωφορείο υπήρξε αποκοπή...

Επειδή δεν βλέπω να υπάρχει ροή ενημέρωσης από τις συνθήκες θανάτου των στελεχών των ΕΔ και 2 Ελλήνων πολιτών ρωτάω αληθεύει ότι πριν την ξεκάθαρη έκρηξη στο λεωφορείο υπήρξε αποκοπή της πομπής από αυτοκίνητα με διακριτικά ανθρωπιστικής βοήθειας που...