Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον...

Συνέντευξη με τον Γιώργο Τσαλίκη

tsalikis06Προσκεκλημένος τηλεφωνικώς (25/04/20100) στο ψηφιακό ραδιόφωνο elliniko-fenomeno.com, στην εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο”, ο καλλιτέχνης απαντά στις ερωτήσεις που δημοσιογράφου Νίκου Βάνη, για την νέα του δισκογραφία, τα καλλιτεχνικά του σχέδια, και την νυχτερινή διασκέδαση η οποία μαραζώνει, όπως άλλωστε και όλα τα άλλα επαγγέλματα, λόγω των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης.

Νίκος Βάνης: Γεια σου Γιώργο Τσαλίκη, τι μου κάνεις;;

Γιώργος Τσαλίκης: Καλησπερίζω εσένα, τους ακροατές σου, και όλη την Θεσσαλονίκη.

Ν. Βάνης: Τι τραγούδι έχεις βγάλει αδελφέ μου, μας έχεις ταρακουνήσει.

Γ. Τσαλίκης: Είναι ένα γνήσιο λαϊκό κομμάτι, το οποίο γουστάρω πολύ. Και θα είναι από τα λαϊκά κομμάτια όπως φαίνεται που θα κάνουν επιτυχία. Παίζει και πάρα πολύ στο ραδιόφωνο.

Ν. Βάνης: Στην Θεσσαλονίκη γίνεται χαμός με το τραγούδι σου, σου το έχουν πει;;

Γ. Τσαλίκης: Ναι, το πληροφορήθηκα.

Ν. Βάνης: Σε όλα τα ραδιόφωνα παίζεται κατά κόρον, διότι γνωρίζεις πολύ καλά ότι μέχρι τώρα λαϊκό τραγούδι δεν έπαιζαν.

Γ. Τσαλίκης: Είμαι πολύ χαρούμενος γι΄ αυτό. Νομίζω ότι έχω πολύ καιρό να τραγουδήσω λαϊκό τραγούδι. Ούτως ή άλλως στα Live μου τραγουδούσα πάρα πολλά λαϊκά. Αλλά χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί από τον τρόπο και την συχνότητα που παίζεται στο ραδιόφωνο, πιστεύω και ο κόσμος να περίμενε από μένα να πω λαϊκό κομμάτι.

Ν. Βάνης: Το περίμενε εδώ και πολύ καιρό. Πολλοί φίλοι με ρωτούσαν στην Θεσσαλονίκη, ο απλός κόσμος, αλλά και οι επιχειρηματίες “Τι θα γίνει ο Γιώργος Τσαλίκης θα βγάλει κάτι λαϊκό όπως παλιά;;” Εσύ όπως όλοι γνωρίζουμε έχεις κάνει λαϊκούς δίσκους. 

Γ. Τσαλίκης: Ναι, έχω κάνει λαϊκούς δίσκους. Έχω πει τραγούδια όπως “Έκανα την νύχτα μέρα”, “Καλύτερα παλιόπαιδο”, “ Με χαλάει”, “ Γιατί αστέρι μου”. Γενικά έχω πει λαϊκά κομμάτια. Μην ξεχνάς άλλωστε το πρώτο κομμάτι με το οποίο έγινα ευρύτερα γνωστός στον κόσμο, ήταν λαϊκό το “Με χαλάει”. Και τώρα αυτήν την στιγμή με “τα πατώματα” δείχνω πάλι το λαϊκό μου στίγμα, και χαίρομαι γι΄ αυτό

Ν. Βάνης: Χθες Γιώργο ήμουν με φίλους επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων, ειλικρινά σου λέω, τους έκανε μεγάλη εντύπωση που έβγαλες λαϊκό τραγούδι, ζεϊμπέκικο και με μπουζούκι. Όλοι μαζί μου είπαν “τι γύρισμα είναι αυτό που έκανε ο Τσαλίκης;;” Και εγώ τους υπενθύμισα ότι ο Γιώργος έχει τραγουδήσει λαϊκά κομμάτια, και όπου εμφανίζεται γίνεται χαμός. Αυτή είναι η πραγματικότητα το είδαμε όταν εμφανιζόσουν στην Θεσσαλονίκη, είχες ξεσηκώσει τον κόσμο με τα λαϊκά σου, έχοντας μια μεγάλη γκάμα τραγουδιών.

Γ. Τσαλίκης: Σ΄ ευχαριστώ πολύ. Γενικά η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη η οποία πολλές φορές που έχω ανέβει, μ΄ έχει στηρίξει πάρα πολύ. Φέτος πραγματικά με την τηλεόραση επειδή είμαι μπλεγμένος, ήταν λίγο περίεργα και δύσκολα τα πράγματα, για να ανέβω στην Θεσσαλονίκη, άλλα με την πρώτη ευκαιρία, θα είμαι επάνω, σε μια πόλη η οποία με αγαπά και την αγαπώ πάρα πολύ.

Ν. Βάνης: Νομίζω Γιώργο ότι θα πρέπει να κάνεις το Came back στην Θεσσαλονίκη, αλλά και απ΄ ότι μαθαίνω έχεις και καλές προτάσεις, γιατί παρ΄ όλο που το τραγούδι είναι καινούργιο, ήδη σχίζει, οπότε θα σε δε και η Θεσσαλονίκη από κοντά.

Γ. Τσαλίκης: Περιμένω κι εγώ πως και πώς να δω και φίλους καλούς, όπως είσαι εσύ, να περάσουμε ωραία, γιατί στην Θεσσαλονίκη πρέπει να πέφτουμε όλοι στα πατώματα. Να πέφτουμε επτά φορές και να σηκωνόμαστε οκτώ, να είμαστε πάντα όρθιοι και στα πόδια μας. 

Ν. Βάνης: Γιώργο έχεις μπλέξει με την τηλεόραση, σε παρακολουθώ, θέλω να μου πεις πως μπήκες στο δικό μας χώρο;; Εγώ χαίρομαι που βρίσκεσαι στην τηλεόραση, και νομίζω ότι αυτό που κάνεις το καταφέρνεις.

Γ. Τσαλίκης: Η τηλεόραση ξεκίνησε πέρυσι με το παιχνίδι “Pause Word” που έκανα κάθε Σάββατο βράδυ, και φέτος το καθημερινό ήταν μια πρόταση του καναλιού. Είχα κάνει δοκιμαστικό για το τηλεπαιχνίδι “Φάτους όλους”, τους άρεσε πάρα πολύ, όμως το κανάλι θεώρησε ότι, θα ήμουν πιο χρήσιμος στην Απογευματινή ζώνη.

Ν. Βάνης: Γιώργο πως βλέπεις το Ελληνικό τραγούδι, γυρίζει προς το λαϊκό;;

Γ. Τσαλίκης: Εγώ νομίζω ότι το λαϊκό τραγούδι δεν θα φύγει ποτέ από το DNA του Έλληνα. Περάσαμε μια δεκαετία όπου ακούστηκαν διαφορετικά μουσικά είδη. Ακούστηκε το Pop – Rock – έντεχνο σε μεγάλο βαθμό. Αλλά νομίζω ότι, όταν ο κόσμος ακούσει ένα καλό λαϊκό τραγούδι, πάντα θα του αγγίζει την ψυχή, πάντα θα του βγάζει αυτήν την ενέργεια που έχει, και όλη την διάθεση για να περάσει καλά.

Σ΄ ένα λαϊκό τραγούδι ο κόσμος θα σηκώσει το χέρι, και νομίζω ότι, με τα “Πατώματα” αυτό γίνεται. Χθες το βράδυ στο μαγαζί που τραγουδώ συγκλονίστηκα, γιατί όλο το μαγαζί τραγουδούσε το τραγούδι, το οποίο δεν έχει κλείσει δύο εβδομάδες από τότε που κυκλοφόρησε.

Ν. Βάνης: Γιώργο θέλω να μας αναφέρεις τους δημιουργούς του τραγουδιού, διότι καλό είναι να ξέρει και ο κόσμος πως συνέθεσε και ποιος έγραψε του στίχους ενός τραγουδιού.

Γ. Τσαλίκης: Το τραγούδι έγραψε ο Νίκος Δουλάμης στίχους και μουσική. Είναι δε ευτυχής η συγκυρία το ότι ο γιος του Νίκου είναι το ντράμερ μου. Αυτό το τραγούδι έφτασε στα χέρια μου τυχαία, τελικά όμως μπορεί τίποτα να μην είναι τυχαίο.

Μου ζήτησε ο Χρήστος μαζί με τον μαέστρο μου να ακούσω αυτό το κομμάτι. Το άκουσα, μου άρεσε, πάρα πολύ, το ηχογράφησα, το βγάλαμε στο ραδιόφωνο, μπήκαμε και στο στούντιο, έχω βρει και άλλα τρία τραγούδια τα οποία αγαπώ πολύ, και θεωρώ ότι θα αρέσουν στον κόσμο, θα κυκλοφορήσουν δε τον επόμενο μήνα, και θα δοθεί το CD σαν συλλογή σε μια Κυριακάτικη εφημερίδα.  

Ν. Βάνης: Δηλαδή θα είναι ένα single;;

Γ. Τσαλίκης: Δεν θα είναι single, αλλά μια συλλογή με τα καλύτερα μέχρι τώρα τραγούδια μου, και θα συμπεριλαμβάνει και 4-5 καινούργια τραγούδια, που θα δοθούν με μια Κυριακάτικη εφημερίδα.

Ν. Βάνης: Πως βλέπεις αυτήν την κίνηση, που όλοι σχεδόν οι καλλιτέχνες κυκλοφορούν τα CD τους με τις εφημερίδες;;

Γ. Τσαλίκης: Είναι πάρα πολύ καλό, και θα σου πω το γιατί. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να φτάνουν τα τραγούδια μου στον κόσμο. Επειδή και η πειρατεία είναι μεγάλη, το να δίνεται ένα CD ενός καλλιτέχνη, με μια εφημερίδα που αγαπά ο κόσμος είναι κίνητρο, και για την εφημερίδα, και ο κόσμος θα πάρει τα τραγούδια του κάθε καλλιτέχνη.

Αλλά είναι πολύ ωραίο για μας να μπορεί ο κόσμος να πάρει ο κόσμος το CD μας στο χέρι, σε καλή ποιότητα, και όχι πειρατικό, γιατί όπως και να το κάνουμε το πειρατικό δεν έχει ποτέ την ποιότητα του αυθεντικού, μην τρελαθούμε κιόλας., και ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

Ν. Βάνης: Γιώργο πως βλέπεις τα πράγματα, που παρ΄ όλη την οικονομική κρίση ο Έλληνας βγαίνει και διασκεδάζει. Είναι Θετικό για σας, γιατί μεταξύ επιχειρηματιών και καλλιτεχνών σε ότι αφορά το μεροκάματο, υπήρξε μια συμφωνία, για να μπορέσει να αντέξει η διασκέδαση, η οποία στην Ελλάδα δεν θα σβήσει ποτέ.

Γ. Τσαλίκης: Η κρίση είναι πολύ μεγάλη, και το σοκ που υπέστη ο κόσμος μεγαλύτερο. Μην ξεχνάς ότι χθες, επειδή εμείς δίνουμε πάσα στο δελτίο ειδήσεων, ήταν μια μέρα που ο κόσμος έπαθε τεράστιο σοκ. Βγήκε ο πρωθυπουργός από το Καστελόριζο και έκανε δηλώσεις, για την είσοδο μας στο ΔΝΤ, και που τα τελευταία 15 χρόνια δεν ειπώθηκαν ξεκάθαρα , για το τι δύσκολη κατάσταση περνάμε.

Εγώ προτιμώ να ξέρουμε τι μας γίνεται, για να το αντιμετωπίσουμε, αλλά σίγουρα ο κόσμος φοβάται, ανησυχεί, και αυτό έχει αντίκτυπο στην διασκέδαση, και γενικώς σε οτιδήποτε θεωρείται πέραν της καθημερινότητας, έξοδα για την επιβίωση. Όμως όλοι θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι είναι πάρα πολύ σπουδαίο για τον κόσμο να βγαίνει, να βρίσκει τον τρόπο να διασκεδάζει. Και όταν λέμε να βρίσκει τον τρόπο, εννοώ ότι και εμείς οι ίδιοι που υπηρετούμε την ψυχαγωγία, να του δίνουμε το κίνητρο. Να είναι φθηνές οι τιμές, εγώ το έχω πει, εδώ και χρόνια όπου κι αν εμφανιζόμουν.

Ν. Βάνης: Γιώργο όπου κι αν εμφανιζόσουν το πρώτο μέλημα σου ήταν η τιμή της φιάλης.

Γ. Τσαλίκης: Βέβαια, γιατί όσο καλό κι αν είναι το πρόγραμμα, όσο ωραίο να είναι ένα μαγαζί, όσο κι αν θέλει ο κόσμος να σε δει, και να σε ακούσει, εάν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει όταν η φιάλη είναι 200 Ευρώ, λογικό είναι να μην βγει.

Ν. Βάνης: Θυμάμαι όταν εμφανιζόσουν στην “Πολιτεία”, το είχαμε συζητήσει το θέμα, και μειώσατε την τιμή της φιάλης.

Γ. Τσαλίκης: Μα, αυτό είχα πει από την αρχή. Εγώ προτιμώ να υπάρχει πολύς κόσμος, να γίνεται μεγάλη κατανάλωση, για να μπορεί και ο επιχειρηματίας να κάνει τον ανάλογο τζίρο, και ο κόσμος να μπορεί να ξανάλθει. Παρά να έλθει μια φορά, να πει πήγα στον Τσαλίκη με γδάρανε , και δεν θα πάω ξανά.

Ν. Βάνης: Αυτή είναι η πραγματικότητα Γιώργο, χαίρομαι δε που εσύ είσαι πρωτοπόρος σ΄ αυτό. Ξέρεις λίγοι είναι οι καλλιτέχνες που το κάνουν, ένας εσύ και ο Γ. Πλούταρχος, όλοι οι άλλοι που έρχονται εδώ, το μπουκάλι το έχουν 200-190 Ευρώ, χωρίς να τους νοιάζει, εάν ο κόσμος θα πάει μια φορά.

Μετά διαμαρτύρονται για να μαγαζιά ότι είναι άδεια. Γι΄ αυτό σ΄ όποιο μαγαζί κι ήλθες η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη. Πάτησες πόδι στον επιχειρηματία λέγοντας ότι “το μπουκάλι πρέπει να το έχουμε σε λογική τιμή, για να έλθει ο κόσμος να με δει, και πέτυχε. Πότε λοιπόν σκοπεύεις να έλθεις στην Θεσσαλονίκη, ποια είναι τα σχέδια σου;;

Γ. Τσαλίκης: Για βόλτα θα έλθω να σας δω πολύ σύντομα . Από εκεί και πέρα το πότε θα εμφανιστώ σε νυχτερινό κέντρο, ελπίζω πολύ σύντομα, εσύ θα είσαι από τους πρώτους που θα το μάθεις, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα. Η Θεσσαλονίκη ξέρεις πολύ καλά, και δεν είναι τυπικό αυτό που λέω, όποτε εμφανίζομαι, και εγώ περνώ καλά, αλλά και ο κόσμος.

Είμαι ένας άνθρωπος που κυκλοφορώ πολύ, θα βγω στην Αριστοτέλους να πιω τον καφέ μου, θα μιλήσω μ΄ όλον τον κόσμο. Αυτό μ΄ αρέσει στην Θεσσαλονίκη, αυτό μ΄ αρέσει να κάνω στην ζωή μου. Η Θεσσαλονίκη προσφέρεται γι΄ αυτό, γιατί ο κόσμος είναι πιο έξω καρδιά, πιο ακομπλεξάριστος, πιο ωραίος. Όποιος φέρεται ανάλογα στους Θεσσαλονικείς εκείνοι ξέρουν και τον κάνουν άρχοντα, και βασιλιά, γιατί και αυτοί είναι μέσα τους άρχοντες και βασιλιάδες. Αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο για οποιονδήποτε καλλιτέχνη.

Γ. Τσαλίκης: Έχω καταφέρει να περάσω αυτό το τεστ της Θεσσαλονίκης, και δόξα το θεό τα τελευταία χρόνια αισθάνομαι πολύ καλά σ΄ αυτήν την πόλη. Εξάλλου μην ξεχνάς ότι και εγώ είμαι από χωριό, από την Στυλίδα, που είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε Αθήνα και Θεσ/νίκη.

Ν. Βάνης: Η Στυλίδα είναι πολύ ωραίο μέρος. Από την Στυλίδα περνώ, γιατί πάντοτε στην Αθήνα κατεβαίνω οδικός Γιώργο. Εσύ πας καθόλου στην Στυλίδα Έμαθα πως ο αδελφός μου μένει εκεί.

Γ. Τσαλίκης: Ο αδελφός μου μένει εκεί στην Στυλίδα και πάω πολύ συχνά, όποτε προλαβαίνω, άλλωστε είμαστε πολύ αγαπημένα αδέλφια.

Ν. Βάνης: Πάντοτε εσείς Γιώργο ήσασταν αγαπημένοι. Φέτος Γιώργο έχει ξεκινήσει ένα άλλο είδος διασκέδασης, μαζί με τον φίλο μου Θάνο Πετρέλη, και πήγατε και πολύ καλά.

Γ. Τσαλίκης: Ναι είναι διαφορετικό επειδή υπάρχει αυτό το σκηνικό με το club. Εγώ νομίζω ότι διαφορετικό δεν ήταν το πρόγραμμα, αλλά ο συνδυασμός πέτυχε, πήγαμε πολύ καλά. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι ο κόσμος οπουδήποτε και να κάνεις ένα ωραίο πρόγραμμα, θα έλθει να διασκεδάσει, γιατί περνά καλά, το γουστάρει και γι΄ αυτό άλλωστε ξαναέρχεται.

Ν. Βάνης: Όποτε βγάζεις καινούργιες δουλειές Γιώργο, πάντοτε τα ραδιόφωνα σε τιμούν, και αυτό είναι προς τιμή σου Γιώργο, αλλά και εσύ δεν λες ποτέ όχι και γενικά σ΄ όλα τα Μ.Μ.Ε είσαι αγαπητός, δηλαδή εσύ δεν το παίζεις, όπως ορισμένοι άλλοι καλλιτέχνες.

Γ. Τσαλίκης: Τα ραδιόφωνο είναι το πιο σημαντικό μέσο για την δουλειά μας. Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί είναι οι ενδιάμεσοι μεταξύ των καλλιτεχνών της δουλειάς τους στο στούντιο, και τον κόσμο. Δόξα το θεό τα ραδιόφωνα μ΄ έχουν στηρίξει, τα αγαπώ πάρα πολύ γι΄ αυτό. Φυσικά και δεν λέω ποτέ όχι σε κανέναν, όποτε μου ζητηθεί να μιλήσω, και εννοείται έχω τους περισσοτέρους φίλους, όπως είσαι και εσύ άλλωστε.

Ν. Βάνης: Εδώ θέλω να σ΄ αποχαιρετήσω και μάλιστα θα ήθελα μια χάρη από σένα, για όλους τους ακροατές του ψηφιακού ραδιοφώνου, να μας τραγουδήσεις “τα πατώματα” ακαπέλα.

Γ. Τσαλίκης: “Μπορεί εγώ για σένα να πέφτω στα πατώματα

Να έχει γεμίσει η ζωή σου γκρίζα χρώματα.

Γιατί σ΄ αγάπησα όσο άλλη καμία.

Μα εσύ δεν έδωσες καμιά σημασία.

Μπορεί για σένα εγώ να πέφτω στα πατώματα

Να έχει γεμίσει η ζωή μου γκρίζα χρώματα

Και όσο σε κοιτάζω έχω μια απορία

Πως χώρεσε σε μια καρδιά τόση αχαριστία”

Ν. Βάνης: Γιώργο σ΄ ευχαριστώ πολύ. Περιμένω σύντομα νέα σου. Θα πρέπει να έλθεις οπωσδήποτε στη πόλη που τόσο πολύ σ΄ αγαπά, αλλά και όλοι εμείς το ίδιο.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΩΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΤΣΙΠΡΑ ΤΟΝ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ

Προς διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ… Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.grwww.egerssi.gr Πώς μετάλλαξαν την φύση του λαού μας Θεέ μου; Πώς εμφύτεψαν στο μυαλό των νεοελλήνων τη βλακεία, την ηλιθιότητα, την απανθρωπιά, την ασέβεια στο Θείο, την εγκατάλειψη της φιλοπατρίας; Τον φιλοτομαρισμό! Πίστευα...

‘Αρχισε το ”παζάρι” με Τουρκία…Με Μητσοτάκη πρωθυπουργό, χάνουμε.

Και ξαφνικά, μετά 50 χρόνια, ''αποφασίστηκε'' να γίνουν συνομιλίες-διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας γιά διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανόμενων και ''εδαφικών'', όπως δήλωσε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ''Σπίτι της...

Χάθηκαν πέντε ζωές σε ειδική αποστολή προσφοράς στη Λιβύη. Τι ακριβώς συνέβη;

Του Δημήτρη Κυπριώτη Η είδηση του θανάτου 3 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και 2 πολιτών, από τα 19 άτομα που συγκροτούσαν την Ελληνική ειδική αποστολή στη Λιβύη για την  παροχή βοήθειας στις εξαιρετικά καταστροφικές συνέπιες και τις ανθρώπινες απώλειες, λόγω ...

Το Προγράμματα χρηματοδότησης τον 800,000 ευρώ για Το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς και η αξιοποίηση Μουσείο.

Κίνηση πολιτών τοΰ Βογατσικοΰ. Ερωτήματα, διαπιστώσεις και προτάσεις στους υποψήφιους Δημάρχους Άργους Ορεστικού Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου και Καλλιόπη (Κάλι) Κυριακίδου. Το Προγράμματα χρηματοδότησης τον 800,000 ευρώ για Το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς και η αξιοποίηση Μουσείο.  Το οικόπεδο της οικογένειας...