θα τοποθετηθεί σε κεντρική πλατεία της Μελβούρνης το 2008, ενόψει του εορτασμού των 15 χρόνων από την αδελφοποίηση των δύο πόλεων στην Αυστραλία. Την πρόταση έκανε ο δήμαρχος της Μελβούρνης Τζον Σο και την αποδέχθηκε ο νομάρχης Θεσ/νίκης Π.Ψωμιάδης, κατά τη συνάντηση που είχαν .
Οι δύο άνδρες που είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά όταν ο κ. Ψωμιάδης επισκέφθηκε πριν από τρία χρόνια τη Μελβούρνη, συζήτησαν για θέματα που αφορούν την ελληνική ομογένεια και για το ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχα υποχρέωση να κάνω αυτήν τη συνάντηση, ανταποδίδοντας την φιλοξενία στην προ τριετίας επίσκεψή μας. Είναι θετική η πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης να φιλοξενήσει τον κ. Σο, ο οποίος είναι φιλέλληνας και τον λατρεύουν οι Έλληνες της ομογένειας. Τέτοιες επαφές φέρνουν τους δύο λαούς ακόμη πιο κοντά.
Όπως συμφωνήσαμε με τον κ. Σο σε ένα χρόνο θα τοποθετήσουμε μια μεγάλη πλάκα με ανάγλυφα τα μνημεία της Θεσσαλονίκης. Μιλήσαμε για τις δυνατότητες της Θεσσαλονίκης και τις επαφές που μπορεί να έχουν οι δύο πόλεις. Οι βετεράνοι της Θεσσαλονίκης θα επισκεφθούν την Μελβούρνη στις 23 Μαρτίου.
Θέλω να τον ευχαριστήσω για ό,τι κάνει, ο ίδιος και ο αυστραλιανός λαός, για τους Έλληνες της Αυστραλίας».
Από την πλευρά του ο κ. Σο δήλωσε:
«Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τη Θεσσαλονίκη και νοιώθω σαν το σπίτι μου, καθώς μάλιστα οι δύο πόλεις είναι αδελφοποιημένες. Ελπίζω ότι θα συνεχιστεί η πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων.
Η Αυστραλία θέλει πάντοτε να διατηρεί τις άριστες σχέσεις με την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η κύρια οδός για την Ευρώπη, Αυστραλία είναι η κύρια οδός για την Ασία.
Στην παρατήρηση του κ. Ψωμιάδη ότι «Οι Έλληνες χρωστάμε στους Αυστραλούς, δεν μας χρωστάνε. Απλά, εμείς διδάξαμε δημοκρατία, πολιτισμό, ελευθερία και νομίζω ότι οι Αυστραλοί είναι από τους καλύτερους μαθητές», ο κ. Σο απάντησε ότι η Μελβούρνη αποδεικνύει τα λόγια αυτά καθώς «διαθέτει πάνω από 150 διεθνείς κοινότητες που ζουν αρμονικά και συμβάλλουν στην πρόοδο του τόπου».
Ο κ. Ψωμιάδης χάρισε στον κ. Σο ένα ασημένιο αντίγραφο της στήλης που θα τοποθετηθεί στη Μελβούρνη το 2009, μια ασημένια κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και βιβλία για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία.
Ο κ. Σο, που συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Ένωσης Θεσσαλονικέων Μελβούρνης «Ο Λευκός Πύργος» Παύλο Μαυρουδή και συνεργάτες του, ανταπέδωσε με ένα κασκόλ της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Μελβούρνης.