Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑστυνομικά«Πανελλήνιοι Αγώνες Ωκεανίας-Αδελαϊδα...

«Πανελλήνιοι Αγώνες Ωκεανίας-Αδελαϊδα 2007»

sae.jpgτου ΣΑΕ Ωκεανίας .Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Απριλίου σε μια αίθουσα πλήρη από ελληνικά αθλητικά νιάτα, επίσημους προσκεκλημένους και ομογενειακούς παράγοντες, στο νεοκλασικό κτίριο της Δημαρχίας της Αδελαϊδας, Η τελετή με την είσοδο μιας ομάδας κοριτσιών με αρχαίες ελληνικές ενδυμασίες και κλαδιά ελιάς που συνόδευαν την φλόγα, σε μια συμβολική αφή της ολυμπιακής φλόγας, στο αδιαχώρητο της αιθούσης που επικράτησε ελληνοπρεπέστατη ατμόσφαιρα προκαλώντας συγκίνηση σε όλους τους παριστάμενους, κάθε προέλευσης.

Ο Δήμαρχος Αδελαϊδας κ. Μαικλ Χάρμπισον χαιρέτησε τους προσκεκλημένους του στα ελληνικά και στα αγγλικά καταχειροκροτούμενος από τους παριστάμενους, πριν δώσει το λόγο στον Πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας κ. Μάικ Ραν, γνωστό, απροκάλυπτο και δοκιμασμένο φιλέλληνα από ετών. Ο κ. Ραν είπε: “Η παρουσία των Ελλήνων στη Νότια Αυστραλία συνέβαλε τεράστια οικονομικά και πολιτιστικά στην Πολιτεία. Μια απίστευτη συμβολή οικονομικά, πολιτικά, πνευματικά, επαγγελματικά, στις τέχνες και στα αθλήματα, σε κάθε τομέα.

Η μεταπολεμική παρουσία εργατικότατων και επιχειρηματικών Ελλήνων έθεσε τα θεμέλια για μεγάλο μέρος της ευημερίας που εμείς, όλοι οι Αυστραλοί, χαιρόμαστε σήμερα. Οι νεαροί Ελληνοαυστραλοί που βλέπουμε σήμερα εδώ αναμεσά μας σ΄αυτή την υπέροχη τελετή υποδοχής, στέκονται στους ώμους γιγάντων και βέβαια ένα πολύ σημαντικό γεγονός είναι ότι υπάρχει συνεχής αναπλήρωση ελληνικού πολιτισμού, της πίστης, των παραδόσεων, της γλώσσας που δεν αφέθηκαν να εξαφανιστούν αλλά συνεχίστηκαν με σκοπούς που κλείνονται στις καρδιές των Ελλήνων, όπως η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. ..

Και ας μου επιτραπεί να πω ότι είμαι πολύ, πολύ περήφανος που ανήκω στη Διεθνή Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και για το ότι έχω εκφραστεί με πάθος, παρά την καταφρόνηση από υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών, εναντίον της Τουρκικής παράνομης κατοχής στην Κύπρο. Τονίζουμε στους παρόντες προσκεκλημένους μας και ελπίζουμε να το μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους (Πρέσβης κ. Γ. Ζώης), ότι εμείς στη Νότια Αυστραλία είμαστε η μοναδική δικαιοδοσία εκτός Κύπρου που έχει οδηγήσει την Τουρκία στα Διεθνή Δικαστήρια.

Και είμαστε και περήφανοι όλα τα χρόνια που σταθήκαμε κοντά σας στην υπεράσπιση της ακεραιότητας της ελληνικότητας της Μακεδονίας, που είναι τόσο ελληνική όσο και η Ακρόπολη. Είμαι ευτυχής που πραγματοποιώ ταξίδι στην Ελλάδα και Κύπρο τον ερχόμενο μήνα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λευκωσία, όπου θα συναντήσω τον Πρωθυπουργό, τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Πρόεδρο της Κύπρου.

Στους Πανελλήνιους Αθλητικούς Αγώνες θα δούμε νεαρούς και νεαρές που θα έχουν επιτύχει δύο σκοπούς ζωτικής σημασίας για τον ελληνισμό της διασποράς: Πρώτο, την αναζωπύρωση και ενίσχυση της αιώνιας ιδέας του Ολυμπισμού μην επιτρέποντας σε κανένα να ξεχάσει από που προήλθε η αναζήτηση της σωματικής αρίστευσης που μετέδωσε η Ελλάδα στον υπόλοιπο κόσμο, ένα πνεύμα που πολλοί πιστεύουν ότι αποκορυφώθηκε με τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004. Ο δεύτερος σκοπός που επιγχάνεται είναι ότι διατηρείται η γλώσσα και η παράδοση που διακρίνουν τον Έλληνα ό,που ζει. Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός και είμαστε περήφανοι που σας έχουμε δώ. Και τώρα, κάτι που πάντα ήθελα να πω: Let the Games Begin (Τους Αγώνας Άρξασθε)..”

 Στη συνέχει αμίλησε ο Συντονιστής ΣΑΕ Ωκεανίας κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Με περηφάνεια και σεβασμό χαιρετίζουμε αυτή την σύναξη ελληνικής νιότης στην όμορφη Αδελαϊδα. Μια εκδήλωση που θα μείνει αξέχαστη και βάζει βάσεις για διασύνδεση και ανάπτυξη πολιτισμών σε τούτη την ελεύθερη χώρα. Το ΣΑΕ Ωκεανίας επανέφερε περήφανα την αναβίωση των Ολυμπιακών δραττόμενων και είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που πετύχαμε αυτό το σκοπό με τη σκληρή δουλειά και υποστήριξη της ελληνικής παροικίας Ωκεανίας και των ντόπιων αρχών που συνέβαλαν γενναιόδωρα σ΄αυτό το πολιτισμικό σκοπό.

Ευχαριστούμε τους οικοδεσπότες των Αγώνων, το μεγάλο φιλέλληνα Πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας κ. Μάικ Ραν, τον Εξοχότατο Πρέσβη της Ελλάδας κ. Γεώργιο Ζώη, τον Δήμαρχο Αδελαϊδας κ. Michael Harbison , τον Σύμβουλο του ΣΑΕ Ωκεανίας στη Νότια Αυστραλία και πρόεδρο της Πολιτειακής Οργανωτική Επιτροπής των Πανελλήνιων Αγώνων κ. Παναγιώτη Δεμουρτζίδη και την ακούραστη Επιτροπή του και όλους τους γνωστούς και άγνωστους εθελοντές πρώην και νυν που δούλεψαν σκληρά για αυτό το σκοπό. Ας χαρούμε αυτή την εκδήλωση που προσφέρει διπλή χαρά με το φεστιβάλ Γλέντι.

Ο επικεφαλής της Πολιτειακής Οργανωτικής Επιτροπής κ. Παναγιώτης Δεμουρτζίδης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την τελετή που παραχώρησε, τον Πρωθυπουργό Μάικ Ραν για την επιδότηση που παρείχε η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας για τη διοργάνωση των Αγώνων του ΣΑΕ Ωκεανίας και τους πολλούς χορηγούς και εθελοντές, που με την υποστήριξή τους έγινε πραγματικότητα αυτό το μοναδικό γεγονός.

Οι αγώνες συνεχίσθηκαν στο τριήμερο 20-22 Απριλίου με ποδόσφαιρο ανδρών και γυναικών, με ομάδες από τη ΝΝΟ, Βικτώρια, Κουήνσλαντ, Νότια Αυστραλία, Δυτική Αυστραλία και Βόρεια Επικράτεια, μια έκταση συνολικά 52 φορές όσο η Ελλάδα, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των δυσκολιών στη μετακίνηση αθλητών και διοργάνωση αυτής της υπέροχης εκδήλωσης Ελληνισμού στην Αυστραλία. Ο ανταγωνισμός υπήρξε δυναμικός αλλά πάντα σε πλαίσιο ευγενούς άμιλλας, ίσως πολύ πάνω από το αθλητικό πνεύμα και μόνο, με συναίσθηση των παικτών και όλων των αθλητών ότι είναι παιδιά της ίδιας ιστορικής καταγωγής.

Σε ένα ηλιόλουστο τριήμερο, οι αγώνες έγιναν με πολύ καλή διάθεση από όλους, με ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση, αγώνες δρόμου, άρση βαρών, τάι-κβο-ντο, τέννις, ακόντιο, σφαίρα σε όλα τα αγωνίσματα υπήρχαν και ομάδες γυναικών που έδωσαν μια ξεχωριστή νότα αθλητικής άμιλλας, ενώ σε αγωνιστικότητα και στάμινα ήταν ένα δυναμικό σύνολο με πλήρη δυνατότητα πρωταθλητών.

Τελικά το χρυσό μετάλλιο στο ποδόσφαιρο ανδρών πήρε η ομάδα της πολιτείας Βικτώρια που κατέβηκε με πείσμα και αποφασισμένη να φύγει νικήτρια, σε ένα ωραίο αγώνα με την Βόρεια Επικράτεια (ΝΤ, Ντάργουϊν) με αποτέλεσμα 4-1 και αργυρό στο Ντάργουϊν.

 To χάλκινο παίχτηκε μεταξύ SA – NSW σε ένα ανοικτό αγώνα που χάρηκαν όλοι, με αποτέλεσμα 5-4. Τα αποτελέσματα των προκριματικών ήταν ΝΤ- SA 5-1, VIC – QLD 3-3, Ν SW – RL 10-0, ΝΤ- RL 7-0, SA – QLD 6-1 και VIC – NSW 6-1

Συναρπαστικό ήταν το φινάλε του αγώνα ποδοσφαίρου γυναικών με την ομάδα της πολιτείας NSW να βρίσκεται σε μια πολύ καλή μέρα απόδοσης και να κερδίζει το χρυσό από την ομάδα της SA που περιορίστηκε …με ευτυχία στο ασημένιο χάνοντας 2-0.

 Το χάλκινο έμεινε δικαιωματικά στην ομάδα της Κουήνσλαντ, ενώ σε όλους έμεινε η ικανοποίηση της συμμετοχής σε ένα τέτοιο γεγονός Ελληνισμού.

 Εξ΄ισου συναρπαστικά ήταν τα αποτελέσματα των άλλων αθλημάτων, πλήρη κατάλογο των οποίων θα ανακοινώσουμε σύντομα με σχετικές φωτογραφίες, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες, φώτος και βίντεο κλίπ θα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του ΣΑΕ Ωκεανίας www.saeoceania.org.au σε συνεχείς εκδόσεις .

 Τα πρόσωπα των Ελληνόπουλων έλαμπαν από χαρά και περηφάνεια όταν φορούσαν τα μετάλλια που έγραφαν στην μια πλευρά «Πανελλήνιοι Αγώνες Ωκεανίας-Αδελαϊδα 2007» με το άγαλμα της νίκης και στην άλλη «ΣΑΕ Ωκεανίας».

Στο τελικό σύνολο του αριθμού μεταλλίων στην κολύμβηση, οι ομάδες ανά Πολιτεία πήραν: Νότια Αυστραλία 12 χρυσά, 7 ασημένια, 4 χάλκινα, Κουήνσλαντ 6 χρυσά, 6 ασημένια, 5 χάλκινα, Νέα Νότια Ουαλία 8 χρυσά, 13 ασημένια, 17 χάλκινα, ενώ στο μπάσκετ νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Κουήνσλαντ σε μια γιγαντομαχία με την ομάδα της ΝΝΟ.

Οι «Πανελλήνιοι Αγώνες Ωκεανίας-Αδελαϊδα 2007» του ΣΑΕ Ωκεανίας, αποδείχθηκαν τεράστιας σημασίας για τον απόδημο Έλληνα της Ωκεανίας, γεγονός που υπογραμμίσθηκε και από τον Πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας και προστάτη των Αγώνων κ. Μάικ Ραν.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μπερίσα: «McGonical και Ράμα συνένοχοι – Και οι δύο πρέπει να πάνε στη φυλακή»

Οπρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα αντέδρασε σχετικά με το γεγονός ότι ο πρώην ανώτερος πράκτορας του FBI, Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, παραδέχτηκε την ενοχή του για τον φάκελο διαφθοράς με ανώτερους Αλβανούς αξιωματούχους. Με αντάλλαγμα μείωση της ποινής δέχθηκε τα πάντα από τον αλβανικό...

‘Ενας (ακόμα) Νίκαρος (Νέα Υόρκη, ΟΗΕ) και οι ανύπαρκτοι ”αγώνες”

Και ξαφνικά, μετά 50 χρόνια, ”αποφασίστηκε” να γίνουν συνομιλίες-διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας γιά διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανόμενων και ”εδαφικών”, όπως δήλωσε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ”Σπίτι της...

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ, LANDIS + GYR KAI SIEMENS

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.grwww.egerssi.gr Όλα είναι… μπίζνες! Μπορεί να βλέπουμε το «αθώο» προσωπάκι του Τάιλερ, συντρόφου του Στέφανου Κασσελάκη, στις κάμερες και να αποτελεί θέμα στα κανάλια για την διαφορετικότητά του και τις βερμούδες του, όμως η...

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ-από τις συνθήκες θανάτου των στελεχών των ΕΔ και 2 Ελλήνων πολιτών ρωτάω αληθεύει ότι πριν την ξεκάθαρη έκρηξη στο λεωφορείο υπήρξε αποκοπή...

Επειδή δεν βλέπω να υπάρχει ροή ενημέρωσης από τις συνθήκες θανάτου των στελεχών των ΕΔ και 2 Ελλήνων πολιτών ρωτάω αληθεύει ότι πριν την ξεκάθαρη έκρηξη στο λεωφορείο υπήρξε αποκοπή της πομπής από αυτοκίνητα με διακριτικά ανθρωπιστικής βοήθειας που...