Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτιστικάΟ super “Μεγάλος...

Ο super “Μεγάλος Αδελφός” στα χέρια της ΕΥΠ

Μετά από πολλές κα έντονες διαπραγματεύσεις και κυρίως έπειτα από τις συνεχείς πιέσεις των διεθνών αρχών καταπολέμησης της εγκληματικότητας, η ΕΥΠ προχώρησε τελικά στην αγορά ενός υπερσυστήματος παρακολούθησης κάθε μορφής επικοινωνίας, η λειτουργία του οποίου αναμένεται να πυροδοτήσει εκ νέου συζητήσεις, σχετικά με το τεράστιο θέμα των νόμιμων συνακροάσεων.

Του Β. Γ Λαμπρόπουλου

Ένα υπερσύστημα παρακολούθησης μέχρι και 5.000 με 6.000 κινητών τηλεφώνων, SMS, e-mail και άλλων ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, θα διαθέτει πλέων η ΕΥΠ.

 Το σύστημα αυτό, που αποκτήθηκε από την ΕΥΠ ύστερα από τριετείς διαπραγματεύσεις, θα διασυνδέεται με τα συστήματα νομίμων συνακροάσεων τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, με τον ΟΤΕ, αλλά και με παρόχους του Ίντερνετ.

Παράλληλα θα καταγράφει δεκάδες χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις καθημερινά, αλλά και χρήσεις μεγάλου τμήματος δεδομένων του διαδικτύου. Η απόκτηση επιτεύχθηκε έπειτα από μια σειρά επιπλοκών και προβλημάτων, κυρίως μετά το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κος Βύρωνας Πολύδωρας και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Λεωφόρου Κατεχάκη.

Παρόμοιο σύστημα αναμένεται να αποκτήσει τους επόμενους μήνες και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, όμως μέχρι τότε όλες οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, αλλά βεβαίως και της ΕΥΠ, θα εξυπηρετούνται από το σύστημα των μυστικών υπηρεσιών.

Πως όμως αποκτήθηκε το σύστημα, ποιες παρακολουθήσεις θα πραγματοποιεί και τι προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν;;

 Ποιος θα είναι ακριβώς ο “μεγάλος αδελφός” και τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και κυρίως οι ασχολούμενοι με τον τομέα της ασφάλειας;;;

Η πραγματικότητα στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα ίσως είναι μια από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο, που αποκτά σύστημα παρακολούθησης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, κάτι που θεωρείται αυτονόητο για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ΗΠΑ, την Ρωσία κ.λ.π. Στη Μεγάλη Βρετανία, ή στην Γερμανία, οι παρακολουθήσεις των περιεχομένων συνομιλιών μέσω κινητής τηλεφωνίας για υπόπτους εγκληματικών και τρομοκρατικών ενεργειών, είναι πάγια τακτική τα τελευταία 15 χρόνια.

Σε αυτές τις χώρες θεωρείται αδιανόητο να δοθεί άδεια λειτουργίας σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ή σε παρόχους του Ίντερνετ, χωρίς να υπάρχει προηγούμενη συγκατάθεση τους για να δίνουν προϊόντα παρακολουθήσεων στις αρχές ασφαλείας των χωρών τους, η σε μυστικές υπηρεσίες. Μάλιστα στις υπόλοιπες χώρες οι έρευνες για την διευκόλυνση εγκληματικών ενεργειών και όχι μόνο, σε ένα ποσοστό 70-80% αφορά τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών των υπόπτων και σε πολύ μικρότερο ποσοστό φυσικές παρακολουθήσεις, ή άλλες πράξεις.

Κάθε δικογραφία που σχηματίζεται, ακόμη και για μικρής έκτασης υποθέσεις, αποτελείται από χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφώνησης παρακολουθούμενων συνομιλιών, από σταθερά σε κινητά τηλέφωνα. Οι ξένες διωκτικές αρχές διαθέτουν μάλιστα ειδικά συστήματα ανάλυσης των επικοινωνιών (12 Memmex κ.ο.κ), τα οποία ταξινομούν τις κλήσεις και τα περιεχόμενα των συνομιλιών, ενώ εντοπίζουν μέσα από λέξεις “κλειδιά” τις επίμαχες λέξεις και φράσεις.

Όμως αυτές οι μέθοδοι δημιουργούν προβληματισμό σε πολλούς ξένους αξιωματούχους, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν <<δεν είμαστε πλέον αυτές ερευνητές, αλλά….ακροατές. Αφήνουμε τα πάντα στις ακροάσεις κινητών τηλεφώνων και οι κακοποιοί, ή οι τρομοκράτες δεν είναι αφελείς. Γνωρίζουν πλέον αυτές τις τεχνικές δυνατότητες μας και είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχουμε εγκαταλείψει πολλές από τις παραδοσιακές μεθόδους έρευνας, ή τη δημιουργία δικτύου πληροφοριοδοτών κι ίσως αυτό μας κοστίσει>>. Το χρονικό της εξέλιξης Την τελευταία επταετία υπήρξαν αφόρητες πιέσεις προς την Ελλάδα, για την απόκτηση αυτού του συστήματος. Όμως υπήρχαν και ενστάσεις από νομικούς, αρχές προστασίας δεδομένων κι από άλλους φορείς. Έλληνες αξιωματούχοι βρίσκονταν συχνά υπόλογοι για την μη εγκατάσταση του συστήματος, που δημιουργούσε καίριο πρόβλημα στην διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Οι πιέσεις έγιναν αφόρητες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όταν οι ξένες διωκτικές αρχές και μυστικές υπηρεσίες – κυρίως η CIA, η Mossad, η ΜΙ-6, η Scotland Yard – ζητούσαν επίμονα να παρακολουθούνται κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο. Μάλιστα πολλοί λένε ότι αυτή η πίεση και η αδυναμία των Ελληνικών αρχών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους, οδήγησε τους ξένους και κυρίως τους Αμερικανούς να καταφύγουν στο πειρατικό δίκτυο με τους κοριούς στην Vodafone και την δημιουργία του σκανδάλου των υποκλοπών.

Εκείνη την περίοδο ούτε η προμήθεια είχε προχωρήσει, ενώ ταυτόχρονα είχαν παρουσιασθεί και αλλά προβλήματα. Τότε λοιπόν είχε στηθεί φράγμα στον Ελληνικό <<Μεγάλο Αδελφό>> κυρίως από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με προσφυγές τους στο Συμβούλιο Επικρατείας, αρνούμενες να προχωρήσουν στην παρακολούθηση των συνδιαλέξεων από τα κινητά τηλέφωνα, με επίκληση του μεγάλου κόστους λειτουργίας του σχετικού συστήματος. Στις προσφυγές αυτές έχουν προχωρήσει οι εταιρείες “Vodafone”. “Tim”, και “Info Quest”, οι οποίες ζητούν ακύρωση του ΠΔ 46/2005 για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και για την διασφάλιση του.

Σε σχετική κίνηση δεν προχώρησε η εταιρεία Cosmote. Οι σχετικές αιτήσεις ορίστηκαν να συζητηθούν στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας, ενώ μέχρι σήμερα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είχαν στραφεί κατά των υπουργών Δημόσιας Τάξης, δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Οικονομίας και Μεταφορών και ζητούσαν να μην αναλάβουν οι ίδιες το κόστος αγοράς, εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος παρακολούθησης κινητών, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος. Ωστόσο οι τρεις εταιρείες στις προσφυγές τους, ορίζουν με διαφορετικά ποσά από 500.000 έως 1.500.000 Ειρώ το κόστος αυτών των ειδικών συσκευών.

Όπως αναφέρεται στην αίτηση ακυρώσεως που συνέταξε στις 9 Μαΐου 2005 η εταιρεία “Tim” και εστάλη στις αρμόδιες αρχές στις 6 Ιουλίου 2005, “η εταιρεία μας δεν διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό και το λογισμικό για την άρση που απορρήτου και την παροχή στις αρμόδιες αρχές των στοιχείων επικοινωνίας και θα πρέπει να τον προμηθευτεί”. 

Η εταιρεία ζήτησε κρατική οικονομική συμμετοχή σε αυτήν την προμήθεια, ενώ επεσήμαινε ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση της για την λειτουργία σχετικού τμήματος, όπου θα παρακολουθούνται συνομιλίες από κινητά τηλέφωνα. Σε αντίστοιχες ενέργειες προχώρησαν στις 8 Μαΐου 2005 η εταιρεία “Vodafone” που ορίζει το σχετικό κόστος στα 500.000 Ευρώ και στην ίδια ημερομηνία η εταιρεία “Info Quest”, η οποία ορίζει την επιβάρυνσή της σε 1.500.000 Ευρώ.

Χαρακτηριστικά και αξιοποίηση του συστήματος

Πολλοί λοιπόν εκτιμούν ότι μπορεί η ΕΥΠ να αποκτήσει και να εγκαταστήσει το σύστημα, όμως μπορεί να καθυστερήσει η λειτουργία του πολλούς μήνες, λόγω της κωλυσιεγίας των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, που δεν επιθυμούν να επιβαρύνει αυτές το κόστος λειτουργίας του συστήματος  νομίμων συνακροάσεων.

Όμως στελέχη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης εκτιμούν ότι σύντομα αυτό το πρόβλημα θα λυθεί. Επιπλέον φαίνεται να υπάρχει κι άλλο πρόβλημα με την εγκατάσταση σχετικού συστήματος στο διαδίκτυο σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ. Και αυτό, γιατί το κόστος του συγκεκριμένου συστήματος φαίνεται να ανέρχεται φαίνεται να ανέρχεται σε περίπου 20 εκατομμύρια Ευρώ.    

Ωστόσο υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τον ΟΤΕ προς την ΕΥΠ ότι το σχετικό πρόβλημα θα λυθεί. Η δημιουργία του “δικτύου” νόμιμων συνακροάσεων μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παροχών και των υπηρεσιών ασφαλείας, καλύπτεται νομικά τόσο από την Κοινοτική Οδηγία 24/2006, όσο και από το Προεδρικό Διάταγμα 47/2005, που ακολούθησαν τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις σε Μαδρίτη και Λονδίνο.

Μάλιστα αν η Ελλάδα αργούσε κι άλλο να αποκτήσει και να εγκαταστήσει το σύστημα, τότε υπήρχε κίνδυνος κυρώσεων για την ΕΛΑΣ. Το σύστημα που θα εγκαταστήσει η ΕΥΠ περιλαμβάνει περίπου 50 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μεγάλο αριθμό καταγραφικών συσκευών, όπου θα αποθηκεύονται τα προϊόντα των υποκλοπών. Θα εγκατασταθεί στον 15 όροφο του κτιρίου της Λεωφόρου Κατεχάκη, που βρίσκονται τα επονομαζόμενα “κλειστά” : δηλαδή το ειδικό γραφείο παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών (μέχρι τώρα μόνο σταθερών τηλεφώνων ), το οποίο υπάγεται στην Γ΄ Διεύθυνση Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ.

Το σύστημα της ΕΥΠ θα συνδεθεί μέσω μισθωμένων γραμμών του ΟΤΕ, με τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αλλά και με ορισμένους παρόχους του Ίντερνετ, για να καταγράφονται οι επικοινωνίες. Γι΄ αυτόν τον λόγο οι εταιρείες θα ενεργοποιήσουν – όταν κλείσει ο δικαστικός κύκλος των ενστάσεων και των οικονομικών απαιτήσεων – τα συστήματα νομίμων συνακροάσεων τους.

Σε πρώτη φάση το σύστημα θα παγιδεύσει περίπου 700 λογαριασμούς Ίντερνετ, με δυνατότητα όμως άμεσης επέκτασης, σε, σε πρώτη φάση σε 1700 κινητά και σταθερά τηλέφωνα και ακολούθως σε ακόμη περισσότερα.

Η αποθήκευση των μαγνητοφωνημένων συνομιλιών θα διαρκεί 1-2 μήνες, προκειμένου να αξιοποιηθούν κα να ανακληθούν, σε περίπτωση μάλιστα που ενταχθούν ως αποδεικτικό στοιχείο σε δικογραφία.

Το σύστημα θα έχει την δυνατότητα παρακολούθησης και καταγραφής, εκτός των συνομιλιών, των SMS, MMS, του γεωγραφικού στίγματος του χρήστη του κινητού τηλεφώνου, των e-mail, των προσβάσεων του στα site του Ίντερνετ κ.ο.κ. Υπάρχουν όμως και ορισμένα σημαντικά προβλήματα, αφού θα υπάρχει δυνατότητα καταγραφής στοιχείων από ορισμένους μόνο παρόχους και συγκεκριμένα, από ένα μικρό τμήμα τους.

Αυτό σημαίνει δηλαδή, πρακτικά, ότι ένας μεγάλος αριθμός e-mail από τους υπολειπόμενους παρόχους του Ίντερνετ δεν θα μπορεί να παρακολουθείται. Επιπλέον σύμφωνα με ορισμένους τεχνικούς, το σύστημα θεωρείται “προηγούμενης γενιάς” σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούν πλέον οι ξένες διωκτικές υπηρεσίες. Κι έτσι σύμφωνα με τις απόψεις σύντομα θα είναι <<αναποτελεσματικό>>.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το σύστημα δεν θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί τα chat rooms στο Ίντερνετ, ή το σύστημα φωνητικών συνομιλιών μέσω του διαδικτύου. Δηλαδή των σύγχρονων μορφών επικοινωνίας, που χρησιμοποιούν εγκληματίες, τρομοκράτες κ.λ.π.

Η προμήθεια του συστήματος ήταν περιπετειώδης. Συμμετείχαν οι έγκριτες εταιρείες ATIS, SYBORG, NICE, και ΕΤΙ, ενώ πριν από δύο χρόνια εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και της εταιρείας SIEMENS. Ολιγομελής επιτροπή της ΕΥΠ πραγματοποίησε σειρά ταξιδιών στην Δανία, στην Γερμανία, στο Ισραήλ κι αλλού, για να ελέγχει τις τεχνικές προδιαγραφές των σχετικών συστημάτων.

Υπήρξαν πολλές ενστάσεις και παρατηρήθηκε γενική εμπλοκή την άνοιξη του 2006, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών. Όμως με απόλυτη μυστικότητα τους τελευταίους μήνες η διαδικασία της προμήθειας ενεργοποιήθηκε.

Τελικώς το σύστημα παρακολούθησης επικοινωνιών της ΕΥΠ αγοράστηκε από την Γερμανική εταιρεία “syborg”. Σύμφωνα με αναφορές στην εταιρεία υπάρχει μεγάλη συμμετοχή εταιρειών Ισραηλινών συμφερόντων. Μάλιστα έχουν διατυπωθεί φόβοι για την στεγανότητα του συστήματος που συνολικά κόστισε 3.375.000 Ευρώ, ενώ θα έχει εγγύηση οκτώ χρόνων.

Σύμφωνα με την επίσημη διαβεβαίωση, για να δοθεί εντολή παρακολούθησης των επικοινωνιών ενός υπόπτου, θα απαιτείται άδεια του εισαγγελέα, ενώ θα υπάρχει ενημέρωση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να έλθουν στην Ελλάδα τεχνικοί της Γερμανικής εταιρείας, που θα εκπαιδεύσουν τουλάχιστον 50 υπαλλήλους της ΕΥΠ στην χρήση του συστήματος. Σημειώνεται τέλος ότι ήδη προωθείται στην αγορά παρόμοιου συστήματος από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της ΕΛΑΣ.

πηγή;security manager

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΩΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΤΣΙΠΡΑ ΤΟΝ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ

Προς διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ… Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.grwww.egerssi.gr Πώς μετάλλαξαν την φύση του λαού μας Θεέ μου; Πώς εμφύτεψαν στο μυαλό των νεοελλήνων τη βλακεία, την ηλιθιότητα, την απανθρωπιά, την ασέβεια στο Θείο, την εγκατάλειψη της φιλοπατρίας; Τον φιλοτομαρισμό! Πίστευα...

‘Αρχισε το ”παζάρι” με Τουρκία…Με Μητσοτάκη πρωθυπουργό, χάνουμε.

Και ξαφνικά, μετά 50 χρόνια, ''αποφασίστηκε'' να γίνουν συνομιλίες-διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας γιά διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανόμενων και ''εδαφικών'', όπως δήλωσε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ''Σπίτι της...

Χάθηκαν πέντε ζωές σε ειδική αποστολή προσφοράς στη Λιβύη. Τι ακριβώς συνέβη;

Του Δημήτρη Κυπριώτη Η είδηση του θανάτου 3 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και 2 πολιτών, από τα 19 άτομα που συγκροτούσαν την Ελληνική ειδική αποστολή στη Λιβύη για την  παροχή βοήθειας στις εξαιρετικά καταστροφικές συνέπιες και τις ανθρώπινες απώλειες, λόγω ...

Το Προγράμματα χρηματοδότησης τον 800,000 ευρώ για Το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς και η αξιοποίηση Μουσείο.

Κίνηση πολιτών τοΰ Βογατσικοΰ. Ερωτήματα, διαπιστώσεις και προτάσεις στους υποψήφιους Δημάρχους Άργους Ορεστικού Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου και Καλλιόπη (Κάλι) Κυριακίδου. Το Προγράμματα χρηματοδότησης τον 800,000 ευρώ για Το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς και η αξιοποίηση Μουσείο.  Το οικόπεδο της οικογένειας...