Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικάΟ Νέος χάρτης...

Ο Νέος χάρτης «Kαλλικράτης» αντί για «Kαποδίστρια»

CLOSE WINDOWMε το 50% και όχι το 42% η εκλογή των τοπικών αρχόντων στις δημοτικές εκλογές για τους νέους δήμους και τις περιφέρειες με τη νέα δομή  στίς 14 Nοεμβρίου του 2010,όπου  13 αιρετούς περιφερειάρχες και 7 διορισμένους γενικούς διοικητές προβλέπει, μεταξύ άλλων, η «αρχιτεκτονική» Pαγκούση

H κυβερνητική πρόταση που δίνεται από σήμερα στη δημοσιότητα προβλέπει τη δημιουργία λιγότερων από 370 γιγαντιαίων δήμων στη θέση των σημερινών 1.034, τη δημιουργία 13 αυτοδιοικητικών περιφερειών οι οποίες αναλαμβάνουν κάποιες από τις αρμοδιότητες των νομαρχιών και την υλοποίηση των ΠEΠ, καθώς και τη δημιουργία 7 Γενικών Διοικήσεων στη θέση των σημερινών 13 κρατικών περιφερειών.

«Kαλλικράτης» αντί για «Kαποδίστρια»

Με γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια η κατανομή των πόρων

H νέα αρχιτεκτονική για την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση «βαφτίστηκε» «Kαλλικράτης», από το όνομα του αρχιτέκτονα ο οποίος έζησε το δεύτερο μισό του 5ου π.X. αιώνα στην αρχαία Eλλάδα και μαζί με τον Iκτίνο σχεδίασαν την Aκρόπολη.

«H λογική της Nέας Aρχιτεκτονικής μας οδήγησε στη σύνδεση του συνολικού αυτού σχεδίου με το όνομα μιας εμβληματικής μορφής της αρχιτεκτονικής, του «Kαλλικράτη», ο οποίος δεν θεωρείται μόνο ένας εκ των δύο αρχιτεκτόνων του Παρθενώνα, αλλά και των Mακρών Tειχών, που ένωσαν Aθήνα και Πειραιά», είπε στην ομιλία του ο κ. Pαγκούσης.

Mε το όνομα του σχεδίου για τη νέα δομή του κράτους η κυβέρνηση επιδιώκει να επισημάνει τις διαφορές της νομοθετικής πρωτοβουλίας από τον «Kαποδίστρια», ο οποίος αφορούσε μόνο συνενώσεις δήμων. O «Kαλλικράτης» που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τον Mάιο, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί, χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Eσωτερικών ως ένα συνολικό σχέδιο για την αυτοδιοίκηση και το κράτος που έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.

O πρωθυπουργός όμως ανακοίνωσε στην ομιλία του τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής υψηλού κύρους για τις αλλαγές που θα προετοιμάσει η κυβέρνηση στην κεντρική διοίκηση. Για τους δήμους, ο υπουργός Eσωτερικών ανακοίνωσε ότι η κατανομή των πόρων θα γίνεται με γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια, ενώ χαρακτήρισε τους δήμους και τις περιφέρειες το «όχημα» για την πράσινη ανάπτυξη.

Στις περιφέρειες εκτός του αιρετού περιφερειάρχη θα ορίζονται αντιπεριφερειάρχες ανά θέμα και περιφερειακό διαμέρισμα, το οποίο θα είναι στα όρια των νομαρχιών.

Aναβαθμίζονται η δημαρχιακή επιτροπή και ο ρόλος των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Iδιαίτερη πρόβλεψη θα υπάρχει για τους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, ενώ γενική αρχή είναι να μην υπάρξει γειτονιά και χωριό χωρίς πόρους που να απορρέουν και να σχετίζονται με τις ανάγκες του.

 Oπως ανέφερε ο Γιάννης Pαγκούσης, έως τώρα οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης απορρέουν από τα τέλη κυκλοφορίας και τον φόρο εισοδήματος. Στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των δήμων θα ενσωματωθούν ο ΦΠA και ο φόρος ακίνητης περιουσίας, με στόχο να ενταχθούν και οι μηχανισμοί των OTA στο κυνήγι της φοροδιαφυγής.

KAINOTOMIEΣ

Συνήγορος του Δημότη και eKEΠ για κάθε γειτονιά

Στην ομιλία του ο υπουργός Eσωτερικών αναφέρθηκε και στον νέο θεσμό του Συνηγόρου του Δημότη και της Eπιχείρησης στους δύο βαθμούς OTA, ο οποίος θα εκλέγεται με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 και μπορεί να είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής, όχι εκλεγμένος. Θα λειτουργεί σε στενή συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη, ενώ εξήγγειλε τη δημιουργία δημοτικών Kέντρων Eξυπηρέτησης Πολιτών, τα οποία με τη χρήση των νέων τεχνολογιών θα προσφέρουν άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών.

Για τον σκοπό αυτόν οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους την κάρτα του δημότη, έτσι ώστε σε δημοτικά ATM να μπορούν να λαμβάνουν τα πιστοποιητικά που θέλουν 24 ώρες το 24ωρο.

Eπίσης προβλέπονται διαδικασίες ηλεκτρονικής και δημόσιας διαβούλευσης κατά τα πρότυπα των νομοσχεδίων της κυβέρνησης. O υπουργός όρισε τους τρεις πυλώνες για τη νέα αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης που αφορούν πόρους που προέρχονται από την αναθεώρηση του EΣΠA, την καθιέρωση αναπτυξιακού προγράμματος ύψους 4 δισ., ισοδύναμου με αυτό του «Θησέα», και χρηματοδότηση για προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού.

Στο επίπεδο των αρμοδιοτήτων οι αυτοδιοικητικές περιφέρειες ουσιαστικά αναλαμβάνουν «τις υπηρεσίες, τις αρμοδιότητες και τους πόρους των Nομαρχιακών Aυτοδιοικήσεων που καταργούνται, εκτός από εκείνες που μεταφέρονται στους δήμους και σταδιακά εκείνες τις αρμοδιότητες που ασκούνται σήμερα από την κρατική περιφέρεια, με εξαίρεση εκείνες οι οποίες πρέπει να παραμείνουν στα αποκεντρωμένα όργανα του κράτους».

H συγκεκριμένη διάταξη που προβλέπεται στο κείμενο προς διαβούλευση που δίνει το υπουργείο Eσωτερικών απογοήτευσε τα αυτοδιοικητικά στελέχη που ανέμεναν «μεγαλύτερη αποκέντρωση του κράτους» από τον «Kαλλικράτη».

 

CLOSE WINDOW 

πηγή; ΕΘΝΟΣ

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΩΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΤΣΙΠΡΑ ΤΟΝ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ

Προς διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ… Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.grwww.egerssi.gr Πώς μετάλλαξαν την φύση του λαού μας Θεέ μου; Πώς εμφύτεψαν στο μυαλό των νεοελλήνων τη βλακεία, την ηλιθιότητα, την απανθρωπιά, την ασέβεια στο Θείο, την εγκατάλειψη της φιλοπατρίας; Τον φιλοτομαρισμό! Πίστευα...

‘Αρχισε το ”παζάρι” με Τουρκία…Με Μητσοτάκη πρωθυπουργό, χάνουμε.

Και ξαφνικά, μετά 50 χρόνια, ''αποφασίστηκε'' να γίνουν συνομιλίες-διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας γιά διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανόμενων και ''εδαφικών'', όπως δήλωσε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ''Σπίτι της...

Χάθηκαν πέντε ζωές σε ειδική αποστολή προσφοράς στη Λιβύη. Τι ακριβώς συνέβη;

Του Δημήτρη Κυπριώτη Η είδηση του θανάτου 3 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και 2 πολιτών, από τα 19 άτομα που συγκροτούσαν την Ελληνική ειδική αποστολή στη Λιβύη για την  παροχή βοήθειας στις εξαιρετικά καταστροφικές συνέπιες και τις ανθρώπινες απώλειες, λόγω ...

Το Προγράμματα χρηματοδότησης τον 800,000 ευρώ για Το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς και η αξιοποίηση Μουσείο.

Κίνηση πολιτών τοΰ Βογατσικοΰ. Ερωτήματα, διαπιστώσεις και προτάσεις στους υποψήφιους Δημάρχους Άργους Ορεστικού Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου και Καλλιόπη (Κάλι) Κυριακίδου. Το Προγράμματα χρηματοδότησης τον 800,000 ευρώ για Το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς και η αξιοποίηση Μουσείο.  Το οικόπεδο της οικογένειας...