Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚαλλιτεχνικάΟ Αγώνας για...

Ο Αγώνας για ιερό σκοπό έπιασε τόπο

http://www.perama.gr/Libraries/images/%CE%95%CE%99%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%9F%20%CE%A3%CE%A7%CE%9F%CE%9B%CE%95%CE%99%CE%9F%20(1).sflbPLOUTARXOS4O Δήμος Περάματος θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του Ειδικού Σχολείου, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου και ώρα 6μ.μ. παρουσία του Γιάννη Πλούταρχου, αφού τα χρήματα για την ανακαίνιση του σχολικού κτιρίου συγκεντρώθηκαν από την συναυλία που έδωσε ο μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής, στις 22 Δεκεμβρίου 2008.

Ένα μεγάλο μπράβο στον “Άνθρωπο και Καλλιτέχνη” Γιάννη Πλούταρχο

Ιστορία Δήμου Περάματος

Ο Δήμος Περάματος βρίσκεται στο Νοτιοδυτικό τμήμα του Λεκανοπεδίου και αποτελεί το Δυτικότερο άκρο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας. Συνορεύει Βόρεια με το Δήμο Χαιδαρίου και Ανατολικά με το Δήμο Κερατσινίου. Το Δυτικό και Βορειοδυτικό του τμήμα βρέχεται από τον κόλπο της Ελευσίνας, ενώ το Νότιο από τον όρμο Κερατσινίου.

Στο Δήμο Περάματος βρίσκεται και το πλησιέστερο σημείο του Ηπειρωτικού τμήματος του Νομού Αττικής προς το νησί της Σαλαμίνας (περίπου 1 χλμ.). Από άποψη γεωμορφολογικής φυσιογνωμίας,το ανάγλυφο του βραχώδους εδάφους του Δήμου Περάματος παρουσιάζεται με κλίσεις που σε μερικά σημεία μάλιστα γίνονται και αρκετά έντονες (μέσος όρος 30-35%). Από υψομετρική άποψη,η έκταση του Δήμου αναπτύσσεται από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το υψόμετρο 265 μ.(κορυφή Αγ.Τριάδας),συμπεριλαμβάνοντας και τμήμα από τις Νοτιοδυτικές απολήξεις του ορεινού όγκου του Αιγάλεω.

Η κατοικημένη περιοχή έχει εξαιρετική θέα προς Ψυττάλεια, Σαλαμίνα και στη θαλάσσια περιοχή όπου έγινε η ιστορική Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ.. Ο ορεινός όγκος του Περάματος αποτελεί τον φυσικό μάρτυρα της ιστορικής Ναυμαχίας που έκρινε την περαιτέρω πορεία της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης

Κατά την αρχαιότητα η περιοχή του Περάματος είχε την ονομασία Αμφιάλη. Σε μία από τις κορυφές του όρους Αιγάλεω που εντάσσονται στο Δήμο Περάματος, θεωρείται πως βρισκόταν η θέση από την οποία ο Πέρσης αυτοκράτορας Ξέρξης παρακολούθησε τη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480π.Χ.). Η κορυφή αυτή αποκαλείται από τους κατοίκους του Περάματος “Θρόνος τού Ξέρξη”

Το ΠΕΡΑΣΜΑ από την Αθήνα-Πειραιά προς Σαλαμίνα πήρε το όνομα  Πέραμα
Ας σημειωθεί ότι και ο Πειραιάς προέρχεται από την ίδια γλωσσική ρίζα. Από αυτή την άποψη ειναι σχεδόν σίγουρο πως την πρώιμη εποχή χρησιμοποιήθηκε το Δυτικό του άκρο σαν σταθμός ΠΕΡΑΤΑΡΙΑΣ και Φορτηγίδων από και προς την Σαλαμίνα. Το Πέρασμα αυτό μάλλον χρησιμοποίησαν οι Αθηναίοι το 480 π.χ. για να μεταφέρουν τα γυναικόπαιδά τους ώστε να τα προστατέψουν από την Περσική απειλή. Το ίδιο από ιστορικές μαρτυρίες,επιβεβαιώνεται και στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η ομαλή πρόσβαση προς τον Κορυδαλλό και το Κερατσίνι (ίσως το αρχαίο Ηράκλειο) διευκόλυνε τη διέλευση πεζών και τροχοφόρων. Το Πέραμα συγκροτείται σε μικρή κοινότητα-οικισμό μόλις γύρω στα 1926-27 με την άφιξη προσφύγων από την περιοχή της Πόλης και του Πόντου. Γύρω στα 1927-28 εγκαθίστανται τα πρώτα Ναυπηγεία (Ταρσανάδες) μετά την μετακίνησή τους από την περιοχή του Αγίου Διονυσίου, όταν το λιμάνι διευρύνεται προς αυτήν την περιοχή.

Οι κάτοικοι αυτοί είναι νησιώτες, κυρίως Συμιακοί,Σαμιώτες κ.α. με ειδικές εμπειρίες αλλά και αναντικατάστατες γνώσεις στην Ναυπηγοξυλουργική τέχνη. Διατηρούν και εξελίσσουν παράδοση δέκα χιλιάδων ετών. Ο πληθυσμός της Πόλης από 1.462 κατοίκους το 1940 περνά στους 14.694 το 1961 και ξεπερνά τους 25.000 το 1987.

Στους εγγεγραμμένους Δημότες πρέπει να προστεθούν γύρω στους 20.000 ετεροδημότες. Η ανάπτυξη της Πόλης συνδέεται με τη δραστηριότητα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης (Ν/Ζ) που αντικατέστησε σταδιακά την Ναυπηγοξυλουργική τέχνη.

Δυστυχώς η κρίση στη Ν/Ζ αποτελεί το μείζον πρόβλημα της Πόλης που ο Δήμος με αγώνες προσπαθεί να λύσει. Η φυσιογνωμία της Πόλης έχει αλλάξει μετά την καταστροφική παρέμβαση του Ο.Λ.Π. τα τελευταία 40 χρόνια.

Το τοπίο αλλοιώθηκε, το περιβάλλον μολύνθηκε και η θάλασσα περιορίστηκε. Τούτη τη στιγμή στη περιοχή του Περάματος διεκπεραιώνεται το μέγιστο διακομιστικό εμπόριο του λιμένα του Πειραιά.Η επιβάρυνση της Πόλης είναι αβάστακτη. Σ’αυτό προστίθενται οι Εταιρείες Πετρελαιοειδών που ο Δήμος παλεύει για την μετεγκατάστασή τους. ‘Εχει προβλεφθεί, σύμφωνα με υπόσχεση της Κυβέρνησης, απομάκρυνσή τους μέχρι το 2001.

Σταθμός στη ζωή της Πόλης πρέπει να θεωρηθεί η λειτουργία της γραμμής Πέραμα-Πειραιά με το τραινάκι που αποτέλεσε από τη δεκαετία του ’30 (1937-38) το σύμβολό της.

Τέλος το 1934 ιδρύεται η Κοινότητα του Περάματος και το 1964 μετατρέπεται σε Δήμο.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μπερίσα: «McGonical και Ράμα συνένοχοι – Και οι δύο πρέπει να πάνε στη φυλακή»

Οπρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα αντέδρασε σχετικά με το γεγονός ότι ο πρώην ανώτερος πράκτορας του FBI, Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, παραδέχτηκε την ενοχή του για τον φάκελο διαφθοράς με ανώτερους Αλβανούς αξιωματούχους. Με αντάλλαγμα μείωση της ποινής δέχθηκε τα πάντα από τον αλβανικό...

‘Ενας (ακόμα) Νίκαρος (Νέα Υόρκη, ΟΗΕ) και οι ανύπαρκτοι ”αγώνες”

Και ξαφνικά, μετά 50 χρόνια, ”αποφασίστηκε” να γίνουν συνομιλίες-διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας γιά διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανόμενων και ”εδαφικών”, όπως δήλωσε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ”Σπίτι της...

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ, LANDIS + GYR KAI SIEMENS

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.grwww.egerssi.gr Όλα είναι… μπίζνες! Μπορεί να βλέπουμε το «αθώο» προσωπάκι του Τάιλερ, συντρόφου του Στέφανου Κασσελάκη, στις κάμερες και να αποτελεί θέμα στα κανάλια για την διαφορετικότητά του και τις βερμούδες του, όμως η...

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ-από τις συνθήκες θανάτου των στελεχών των ΕΔ και 2 Ελλήνων πολιτών ρωτάω αληθεύει ότι πριν την ξεκάθαρη έκρηξη στο λεωφορείο υπήρξε αποκοπή...

Επειδή δεν βλέπω να υπάρχει ροή ενημέρωσης από τις συνθήκες θανάτου των στελεχών των ΕΔ και 2 Ελλήνων πολιτών ρωτάω αληθεύει ότι πριν την ξεκάθαρη έκρηξη στο λεωφορείο υπήρξε αποκοπή της πομπής από αυτοκίνητα με διακριτικά ανθρωπιστικής βοήθειας που...