Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝέα της πόληςΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

στη Θεσσαλονίκη και ΚΙΒΩΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, χώρου, δηλαδή, ενημέρωσης για την ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού, απασχολεί τη Δημοτική Αρχή, ύστερα από σχετικές προτάσεις του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου συνεδρίασε εκτάκτως χθες (Τετάρτη) 12 Δεκεμβρίου, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης τις δυνατότητες συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού και την υπογραφή σχετικού μνημονίου, όπως ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος.

 Στην ίδια συνεδρίαση, το ΣΑΕ βράβευσε το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στην υπόθεση προώθησης των θεμάτων που απασχολούν τους ομογενείς και το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού και τον ευεργέτη της πόλης κ. Θωμά Μακρίδη, η δράση του οποίου περιλαμβάνει και τις πρωτοβουλίες του ΣΑΕ για τους απόδημους Έλληνες.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαγεωργόπουλος επέδωσε αναμνηστικά δώρα στον πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Στέφανο Ταμβάκη και στους συντονιστές του ΣΑΕ κ. Κώστα Μενεγάκη της περιφέρειας Καναδά, κ. Νικηφόρο Νικολαϊδη της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής , κ. Γιώργο Αγγελόπουλο Άπω Ανατολής και Ωκεανίας, κ. Χάρη Γκουβέλη Αφρικής, Μέσης και Εγγύς Ανατολής και κ. Αναστάσιο Μαστοράκο τον εκπρόσωπο της νεολαίας του ΣΑΕ.

Ακολούθησε ομιλία του κ. Στέφανου Ταμπάκη, ο οποίος πρότεινε στο Δήμο Θεσ/νίκης συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες για την πλήρη και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης και ΣΑΕ, από την λειτουργία στο ισόγειο της ιδιοκτησίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο ακίνητο δηλαδή της δωρεάς «Θωμά Μακρίδη» στον Δήμο Θεσ/νίκης, της ΚΙΒΩΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, «χώρου δηλαδή ενημέρωσης» για την ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού, μέχρι τη σύσταση Επιτροπής για τη δυνατότητα εξεύρεσης κονδυλίων και την από κοινού ίδρυση ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

 Με τη σειρά του ο κ.Δήμαρχος ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις. Με ειλικρίνεια. Με ανιδιοτέλεια. Το γνωρίζετε. Όταν η Κεντρική Εξουσία άφησε ουσιαστικά άστεγο το Σ.Α.Ε., αμέσως κινητοποιήθηκε, αμέσως δραστηριοποιήθηκε, ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Δώσαμε για έδρα του ΣΑΕ, τον καλύτερο χώρο πολιτισμού του Δήμου Θεσ/νίκης επί της οδού Μαρίας Κάλλας 23.

Τον χώρο αυτόν που είχαμε αποκτήσει μετά την δωρεά του κ. Θωμά Μακρίδη, προς τον Δήμο Θεσ/νίκης, την δωρεά του άξιου αυτού ευπατρίδη. Προχωρήσαμε σ’ αυτήν την ενέργεια, γιατί τα επτά εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, με τις περίπου τέσσερις χιλιάδες οργανώσεις τους, είναι για μας, τον Δήμο Θεσ/νίκης, η «Μεγάλη Ελλάδα», που απλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και αποτελεί μια ζώσα μαρτυρία του οικουμενικού Ελληνικού πολιτισμού».

 Και ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατέληξε : «Προτείνω την σύσταση μιας Επιτροπής από στελέχη του Δήμου Θεσ/νίκης και από στελέχη του ΣΑΕ, τα οποία θα μελετήσουν τα δεδομένα και τις υπάρχουσες προϋποθέσεις και δυνατότητες, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσουμε στην υπογραφή ενός «Μνημονίου σταθερής και μόνιμης συνεργασίας» μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του ΣΑΕ, και να δρομολογήσουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες με διασφαλισμένη την συνέχεια, την συνέπεια και την ποιότητα».

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ – ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΣΑΕ Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007 Ώρα:14:00 αίθ. Δημοτικό Συμβούλιο

Φίλτατε κύριε Πρόεδρε του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, κ.Ταμβάκη, Εκλεκτά και αγαπητά μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ, και των Περιφερειακών Συμβουλίων, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Αγαπητέ κ. Θωμά Μακρίδη, Σας καλωσορίζουμε με ειλικρινή χαρά και ιδιαίτερα αισθήματα, στην αίθουσα του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

 Η παρουσία σήμερα εδώ, στο Δήμο Θεσσαλονίκης, των εκλεκτών και αγαπητών μελών του Προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, μας δίνει βαθιά και πηγαία χαρά αλλά και συγκίνηση, αφού στο πρόσωπό σας βλέπουμε και υποδεχόμαστε όλα τα αγαπημένα αδέλφια μας που ζουν από τη μια άκρη του πλανήτη ως την άλλη κι έχουν πάντα την καρδιά τους – την ψυχή τους θα έλεγα – γεμάτη με ΕΛΛΑΔΑ!

Στα πρόσωπά σας, αναγνωρίζουμε τη μεγάλη Ελλάδα που ζει σε όλον τον κόσμο, την Ελλάδα που διαπρέπει, που φωτίζει, που αντιστέκεται στις βαρβαρότητες των κάθε είδους πολιτικών συμφερόντων, την Ελλάδα που μεγαλουργεί, την Ελλάδα που κατακτά, την Ελλάδα που δακρύζει στην εικόνα της νοσταλγίας του νόστου.

Στα πρόσωπά σας αναγνωρίζουμε τον Οδυσσέα της Διασποράς, τα πάθη του, τα όνειρά του, τις προσδοκίες και τις αγωνίες του για την Πατρίδα, την Πατρίδα που ποτέ δεν έβγαλε μέσα από την ψυχή του, την οποία πάντα έχει στο μυαλό του. Ανοίγουμε σήμερα τις πόρτες του Δημαρχείου της ιστορικής και αγαπημένης μας Θεσσαλονίκης, της προαιώνιας πρωτεύουσας της Μακεδονίας μας, ανοίγουμε την καρδιά μας και σας υποδεχόμαστε για να σας εκφράσουμε για άλλη μία φορά, την ατράνταχτη θέλησή μας, τη θέληση όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, να είμαστε πάντα δίπλα σας, πάντα μαζί σας, στους μεγάλους αγώνες που δίνει ο Παγκόσμιος Ελληνισμός, για την ειρήνη, την ελευθερία τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και τη συναδέλφωση των λαών και βεβαίως, την υπεράσπιση των αξιών του ελληνικού πολιτισμού και της βαριάς ελληνικής ιστορίας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, εγώ προσωπικά που έχω την ύψιστη τιμή να υπηρετώ αυτήν την ιστορική πόλη από τη θέση του Δημάρχου, αλλά και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, σας διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε ένας μεγάλος και πιστός σας φίλος, ένας αδελφός. Ένας φίλος και ένας αδελφός, που θέλει να μοιράζεται μαζί σας, όλες τις αγωνίες, όλες σας τις έγνοιες και όλα σας τα οράματα, για την απόλυτη επιτυχία του σπουδαίου αυτού εθνικού θεσμού του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Και αυτό δε γίνεται μόνο με λόγια, αλλά κυρίως με πράξεις.

Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις. Με ειλικρίνεια. Με ανιδιοτέλεια. Το γνωρίζετε. Όταν η Κεντρική Εξουσία άφησε ουσιαστικά άστεγο το Σ.Α.Ε., αμέσως κινητοποιήθηκε, αμέσως δραστηριοποιήθηκε, ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Δώσαμε για έδρα του ΣΑΕ, τον καλύτερο χώρο πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης επί της οδού Μαρίας Κάλλας 23.

 Τον χώρο αυτόν που είχαμε αποκτήσει μετά την δωρεά του κ.Θωμά Μακρίδη, προς τον Δ.Θ., την δωρεά του άξιου αυτού ευπατρίδη. Προχωρήσαμε σ’ αυτήν την ενέργεια, γιατί τα 7 εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, με τις περίπου 4 χιλιάδες οργανώσεις τους, είναι για μας, τον Δ.Θ., η «Μεγάλη Ελλάδα», που απλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και αποτελεί μια ζώσα μαρτυρία του οικουμενικού Ελληνικού πολιτισμού. Και θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι είμαστε πολύ υπερήφανοι γι αυτόν τον Ελληνισμό της Διασποράς, που ξεχωρίζει, όπου κι αν βρίσκεται για την ποιότητά του, τα υψηλά του ιδανικά και την προσφορά του σε όλες τις κοινωνίες του κόσμου μας.

Αγαπητέ Πρόεδρε του ΣΑΕ, Αναλάβετε προ ολίγον μηνών την Προεδρεία του σημαντικότατου αυτού οργάνου που συντονίζει όλους τους Έλληνες και όλες τις οργανώσεις των Ελλήνων της Διασποράς. Ξεκινήσατε με όνειρα. Με προτάσεις. Με υψηλούς στόχους. Και αρχίσατε αμέσως να δρομολογείτε την προώθηση των προτάσεών σας, την επίτευξη των στόχων σας. Απόδειξη η απόλυτα επιτυχημένη πρώτη συνάντηση του προεδρείου του ΣΑΕ με τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου του ΣΑΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο η οποία είχε ως θέμα συζητήσεως ότι σημαντικότερο υπάρχει σήμερα:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ.

Είστε πράγματι άξιοι συγχαρητηρίων για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε και εσείς προσωπικά και όλα τα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ και τα μέλη των Συντονιστικών Συμβουλίων του ΣΑΕ σε όλον τον κόσμο. Συγχρόνως – είναι φανερό – ότι δείχνετε έναν απέραντο σεβασμό στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αντιληφθήκατε από την πρώτη στιγμή της Προεδρίας σας, ότι η Τ.Α. μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο θέμα της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων της Διασποράς και του Εθνικού Κέντρου και ιδιαίτερα την πόλη της Θεσσαλονίκης. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στην πρόθεσή σας να ανοίξουμε νέους δρόμους επικοινωνίας και συνεργασίας επ’ αγαθώ όλων των Ελλήνων όλου του κόσμου, λέει αμέσως ΝΑΙ.

Λέμε ΝΑΙ, στην συνεργασία και αλληλοβοήθεια μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του ΣΑΕ, μεταξύ του ΣΑΕ και του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε όλα τα επίπεδα, σε όλα τα θέματα. Από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο. Κύριε Πρόεδρε, Υπάρχουν ήδη εκ μέρους σας αρκετές προτάσεις για την πλήρη και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης και ΣΑΕ.

Από την λειτουργία στο ισόγειο της ιδιοκτησίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο ακίνητο δηλαδή της δωρεάς «Θωμά Μακρίδη» στον Δήμο Θεσσαλονίκης, της ΚΙΒΩΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, «χώρου δηλαδή ενημέρωσης» για την ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού, μέχρι τη σύσταση Επιτροπής για τη δυνατότητα εξεύρεσης κονδυλίων και την από κοινού ίδρυση ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και μέχρι την διοργάνωση σε τακτά χρονικά διαστήματα εκθέσεων Αποδήμων καλλιτεχνών.

 Βεβαίως είναι γνωστό ότι εμείς ως Δ.Θ., με δική μας πρωτοβουλία έχουμε αναπτύξει αρκετές δραστηριότητες προς την κατεύθυνση της προβολής καλλιτεχνών της Διασποράς και ήδη μέσα στο 2007 διοργανώσαμε 2 σημαντικότατες εκθέσεις. Μία την έκθεση φωτογραφίας των Ελλήνων μεταναστών στην Γερμανία της δεκαετίας του 1960 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, την οποία μάλιστα εγκαινίασε η σύζυγος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Παπούλια, και επίσης την παρουσίαση συγγραφέων και βιβλίων Αποδήμων Ελλήνων με τίτλο «ΟΙΚΕΙΑ ΞΕΝΗ» στην Κεντρική Δημοτική μας Βιβλιοθήκη.

Και οι δύο παραπάνω εκδηλώσεις εντάχτηκαν στα 42α ΔΗΜΗΤΡΙΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης και αγκαλιάστηκαν με ιδιαίτερη αγάπη και μεγάλο ενδιαφέρον και από τον Λαό της Θεσσαλονίκης και από τα ΜΜΕ. Πρωτοβουλίες βεβαίως σαν τις παραπάνω είναι σημαντικές, αλλά θα έλεγα δεν είναι αρκετές. Χρειάζεται κάτι πιο συγκεκριμένο και πιο ουσιαστικό, και πιστεύω ότι αυτό είναι και η δική σας πρόθεση.

 Προτείνω λοιπόν την σύσταση μιας Επιτροπής από στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης και από στελέχη του ΣΑΕ, τα οποία θα μελετήσουν τα δεδομένα και τις υπάρχουσες προϋποθέσεις και δυνατότητες, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσουμε στην υπογραφή ενός «Μνημονίου σταθερής και μόνιμης συνεργασίας» μεταξύ του Δ.Θ. και του ΣΑΕ, και να δρομολογήσουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες με διασφαλισμένη την συνέχεια, την συνέπεια και την ποιότητα. Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο, θα είμαστε πραγματικά χρήσιμοι και απέναντι στον Απόδημο Ελληνισμό και απέναντι στην Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα του Ελληνικού Βορά, την πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού.

Αγαπητέ κύριε Ταμβάκη, Αγαπητά μέλη του Προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Είμαστε στον ίδιο δρόμο και προχωρούμε όλοι μαζί, ενωμένοι κι αδελφωμένοι για να κάνουμε πραγματικότητα, τα μικρά και τα μεγάλα μας όνειρα. Να κάνουμε πραγματικότητα τα κοινά μας οράματα για την προκοπή του τόπου μας, για την ευτυχία του έθνους μας.

Να βλέπουμε την πατρίδα μας να ευημερεί και όλους τους Έλληνες, μέσα και έξω από την Ελλάδα, να προκόβουν και να προχωρούν στη ζωή με επιτυχία. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Η σημερινή παρουσία σας εδώ, η κοινή μας συνεδρία, είναι η σφραγίδα αυτής της βαθιάς και ειλικρινούς μας επιθυμίας, είναι η θέληση της καρδιάς μας. Είναι η διαπίστευση, ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού στην έδρα του, τη Θεσσαλονίκη, εμπεδώνει άρρηκτα τη στενή συνεργασία του με το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας. Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Συνάδελφοι, Συγχαίρω θερμά τον φίλο Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, κ. Στέφανο Ταμβάκη, καθώς και όλα τα μέλη του Προεδρείου και των Περειφερειακών οργανώσεων, για το εθνικό έργο που επιτελούν αλλά και για τη δική τους αγάπη και επιθυμία να έχουμε μια στενή και αρμονική συνεργασία, για την επιτυχία των κοινών μας οραμάτων.

Αγαπητά μας αδέλφια, Σας παρακαλώ κατά την επιστροφή σας, στις δεύτερες πατρίδες σας να μεταφέρετε στις οικογένειές σας αλλά και σε όλους τους Έλληνες της Διασποράς, τις πιο θερμές μου ευχές, τις ευχές όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης, της πρωτεύουσας του Ελληνικού Βορρά, της πρωτεύουσας της Μακεδονίας μας.

Καλές Γιορτές. Καλά Χριστούγεννα.

 Εύχομαι το νέο έτος, το 2008, να είναι ένας χρόνος καλός για όλους μας, για όλο το Ελληνικό Έθνος.

 Σας ευχαριστώ!______________________________

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΩΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΤΣΙΠΡΑ ΤΟΝ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ

Προς διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ… Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.grwww.egerssi.gr Πώς μετάλλαξαν την φύση του λαού μας Θεέ μου; Πώς εμφύτεψαν στο μυαλό των νεοελλήνων τη βλακεία, την ηλιθιότητα, την απανθρωπιά, την ασέβεια στο Θείο, την εγκατάλειψη της φιλοπατρίας; Τον φιλοτομαρισμό! Πίστευα...

‘Αρχισε το ”παζάρι” με Τουρκία…Με Μητσοτάκη πρωθυπουργό, χάνουμε.

Και ξαφνικά, μετά 50 χρόνια, ''αποφασίστηκε'' να γίνουν συνομιλίες-διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας γιά διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανόμενων και ''εδαφικών'', όπως δήλωσε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ''Σπίτι της...

Χάθηκαν πέντε ζωές σε ειδική αποστολή προσφοράς στη Λιβύη. Τι ακριβώς συνέβη;

Του Δημήτρη Κυπριώτη Η είδηση του θανάτου 3 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και 2 πολιτών, από τα 19 άτομα που συγκροτούσαν την Ελληνική ειδική αποστολή στη Λιβύη για την  παροχή βοήθειας στις εξαιρετικά καταστροφικές συνέπιες και τις ανθρώπινες απώλειες, λόγω ...

Το Προγράμματα χρηματοδότησης τον 800,000 ευρώ για Το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς και η αξιοποίηση Μουσείο.

Κίνηση πολιτών τοΰ Βογατσικοΰ. Ερωτήματα, διαπιστώσεις και προτάσεις στους υποψήφιους Δημάρχους Άργους Ορεστικού Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου και Καλλιόπη (Κάλι) Κυριακίδου. Το Προγράμματα χρηματοδότησης τον 800,000 ευρώ για Το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς και η αξιοποίηση Μουσείο.  Το οικόπεδο της οικογένειας...