Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕκκλησιαστικάΜε εντολή Βαρθολομαίου,...

Με εντολή Βαρθολομαίου, καθαιρούνται η Ηγούμενη και η εκκλησιάρχισσα της Ζωοδόχου Πηγής στην Πάτμο

Με απόφαση του Παναγιότατου Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Ιεράς Συνόδου, καθαιρέθηκαν από τα αξιώματα τους και με εντολή του ιδίου να εγκαταλείψουν τα Ιερά Χώματα της Πάτμου, η ηγουμένη και η εκκλησιάρχισσα της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής και  ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από την Πάτμο.

Η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει ανάμικτα συναισθήματα στην κοινή γνώμη του νησιού μας. Ένα όμως είναι κυρίαρχο.

 Η εκδίωξη τους από την Πάτμο εν μέσω χειμώνος, είναι μία πολύ σκληρή τιμωρία, για τις μοναχές.

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου από τα μέλη της Γεροντικής Σύναξης της Ιεράς Μονής Πάτμου… κοινοποιήθηκε στην ηγουμένη και στην εκκλησιάρχισσα της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής, η απόφαση του Πατριάρχη και της Ιεράς Συνόδου, να εγκαταλείψουν την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή περιείχετο στο Πατριαρχικό Γράμμα και εστάλη στον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής και Έξαρχο Πάτμου άρχιμ. Αντίπα.

 Αυτό όμως που θεωρείται μείζον, και κατ άλλους σκληρό, είναι η απόφαση του να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ιεράς νήσου Πάτμου.

« Μετά άλγους ψυχής απεφασίσθη συνοδικώς η αμετάκλητος έκπτωσις των ειρημένων εκ των αξιωμάτων της ηγουμένης και της εκκλησιαρχίσσης και η απομάκρυνσης αυτών εκ του ιερού εδάφους της Αγιοτόκου Πάτμου, προς ηρεμίας των μεγάλως σκανδαλισθεισών και σκανδαλιζομένων εκ της συμπεριφοράς αυτών συνειδήσεων των πιστών». και χαρακτηρίζει την συμπεριφορά τους, από τα όσα έχουν συμβεί και καλώς γνωρίζουν, ανοίκεια, αντιμοναχικά και σκανδαλώδη για τον λαό της Ιεράς Νήσου Πάτμου.

Επίσης , ότι αυτό συμβαίνει διότι παρά τας πατριαρχικάς νουθεσίας και της παρασχεθείσης συγχώρησης από την Μητέρα Εκκλησία σε παραπτώματα του προσφάτου παρελθόντος, εξακολουθούν να προβαίνουν σε ενέργειες απάδουσες στο σχήμα που φέρουν.

Τέλος οι πληροφορίες μας λένε, ότι ο Παναγιότατος προτρέπει τον άγιο καθηγούμενο και Πατριαρχικό Έξαρχο, να κάνει ότι χρειάζεται για την αναχώρηση τους από την Ιερά Νήσο και να μεριμνήσει για τη συνέχιση της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής, με την εγκατάσταση τουλάχιστον 6 μοναζουσών από την γυναικεία Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου.

 Η απόφαση αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία σύμφωνα με εκκλησιαστικούς και άλλους κύκλους, διότι στο πρόσφατο παρελθόν, συγκεκριμένα το 2010 τους είχε επιβάλει για ένα οκτάμηνο ακοινωνησία, επειδή δημοσίευσαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), 4 – 5 τροποποιήσεις του κανονισμού λειτουργίας της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής, χωρίς την έγκριση της διοικητικής τους αρχής , του Εξάρχου.

Προφανώς για τη σημερινή απόφαση συνέβαλλαν τα τελευταία γεγονότα στο λιβάδι Καλογήρων.

Ο Καθηγούμενος και Πατριαρχικός Έξαρχος, οργάνωσε δύο επιτροπές για να καταγράψουν και να παραλάβουν τα κειμήλια και την περιουσία της Ζωοδόχου Πηγής .

Η επιτροπή καταγραφής, που ήδη ξεκίνησε το έργο της απαρτίζεται από τους ειδικούς πατέρες της εξαρχίας, π. Γεώργιο Κανιαρό, Γρηγόρη Σελιανίτη και τον συντηρητή Γιάννη Σωτηρίου.

Η επιτροπή παραλαβής από τον καθολικό οικονόμο π. Πολύκαρπο Γρύλλη, τον εφημέριο Ιουστινιανό Χιρμπάκη και τον διάκονο π. Βαρθολομαίο Σιαρλή.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει ήδη καταγραφή των κειμηλίων από την Αρχαιολογία και απ ότι καταλαβαίνουμε αυτή θα αποτελέσει επικαιροποίηση της.

Την απόφαση του Πατριάρχη δέχθηκαν με ψυχραιμία και υπακοή οι δύο μοναχές. Ζήτησαν μόνο να απολογηθούν στον Πατριάρχη, αλλά απ ότι πληροφορούμεθα , δεν υπάρχουν περιθώρια γι αυτό και ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την Πάτμο και να μετοικίσουν στη Ρόδο. Η απόφαση αυτή του Πατριάρχη και της Ιεράς Συνόδου για την Ζωοδόχο Πηγή, μπορεί να μην είναι κεραυνός εν αιθρία, σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ μας, κεραυνό εν αιθρία αποτελεί, η αναδιοργάνωση της με 6 μελή ομάδα μοναζουσών από την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου.

Ο καθηγούμενος Πάτμου ερωτηθείς μας είπε, ότι « η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού δεν ερωτήθηκε ούτε και γνώριζε γι αυτό. Ήταν απόφαση και επιλογή του Πατριάρχη και της Ιεράς Συνόδου, προφανώς εξαιτίας της σοβαρότητας και της ωριμότητας που έχει επιδείξει και πιστεύω ότι θα υπακούσει».

πηγές: patmostimes,agioritikovima.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΩΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΤΣΙΠΡΑ ΤΟΝ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ

Προς διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ… Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.grwww.egerssi.gr Πώς μετάλλαξαν την φύση του λαού μας Θεέ μου; Πώς εμφύτεψαν στο μυαλό των νεοελλήνων τη βλακεία, την ηλιθιότητα, την απανθρωπιά, την ασέβεια στο Θείο, την εγκατάλειψη της φιλοπατρίας; Τον φιλοτομαρισμό! Πίστευα...

‘Αρχισε το ”παζάρι” με Τουρκία…Με Μητσοτάκη πρωθυπουργό, χάνουμε.

Και ξαφνικά, μετά 50 χρόνια, ''αποφασίστηκε'' να γίνουν συνομιλίες-διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας γιά διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανόμενων και ''εδαφικών'', όπως δήλωσε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ''Σπίτι της...

Χάθηκαν πέντε ζωές σε ειδική αποστολή προσφοράς στη Λιβύη. Τι ακριβώς συνέβη;

Του Δημήτρη Κυπριώτη Η είδηση του θανάτου 3 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και 2 πολιτών, από τα 19 άτομα που συγκροτούσαν την Ελληνική ειδική αποστολή στη Λιβύη για την  παροχή βοήθειας στις εξαιρετικά καταστροφικές συνέπιες και τις ανθρώπινες απώλειες, λόγω ...

Το Προγράμματα χρηματοδότησης τον 800,000 ευρώ για Το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς και η αξιοποίηση Μουσείο.

Κίνηση πολιτών τοΰ Βογατσικοΰ. Ερωτήματα, διαπιστώσεις και προτάσεις στους υποψήφιους Δημάρχους Άργους Ορεστικού Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου και Καλλιόπη (Κάλι) Κυριακίδου. Το Προγράμματα χρηματοδότησης τον 800,000 ευρώ για Το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς και η αξιοποίηση Μουσείο.  Το οικόπεδο της οικογένειας...