Σε λίγες ώρες στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα υποδεχτεί στο Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σε τρεις μέρες γίνεται στις Βρυξέλλες η κρίσιμη για την Τουρκία Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Φυσικό επόμενο λοιπόν είναι ότι το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βρεθούν στην ατζέντα Ομπάμα- Ερντογάν.
Όμως, μόλις λίγες ώρες πριν ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στα εγκαίνια του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κωνσταντινούπολη και παρουσία του σκοπιανού ομολόγου του Νικόλα Γκρουέφσκι πήρε θετική θέση υπέρ FYROM,
τόσο στο θέμα της ονομασίας όσο και στην ευρωατλαντική προοπτική της.
«Η Ελλάδα είπε πρέπει να πάψει να ασχολείται με ασήμαντα ζητήματα και να επιτρέψει στην Μακεδονία να αποκαλείται «Μακεδονία» προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής» είπε ο Ερντογάν. Επί πλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι, για την Τουρκία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αποτελεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ λόγω των μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει και της συμμετοχής της στις διεθνείς αποστολές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Ο σκοπιανός Πρωθυπουργός, με τη σειρά του, σημείωσε ότι η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές και φίλους της χώρας του και επιβεβαίωσε ότι στην συνάντησή τους ο κ. Ερντογάν τον διαβεβαίωσε για την περαιτέρω βοήθεια και υποστήριξη της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και σε κάθε άλλο τομέα που αφορά στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και των τουρκικών επενδύσεων στη χώρα του.
Έτσι στα σχόλια που ακούστηκαν στα ραδιοτηλεοπτικά τουρκικά δίκτυα ο Τούρκος Πρωθυπουργός εκτός από το θέμα της συνεργασίας της Τουρκίας στο τομέα της ενέργειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αρμενία και το Ισραήλ, τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και τις προμήθειες οπλικών αμερικανικών συστημάτων για τον τουρκικό στρατό, θα θίξει και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, στον αμερικανό Πρόεδρο, καθώς το ελληνικό δόγμα «μη λύση-μη ένταξη» ισχύει ακόμη. /voanews