Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Θωμάς Φωκάς

στην Ραδιοφωνική εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο” με τον Νίκο Βάνη (11/11/2005). Είναι ένας καλλιτέχνης τον οποίο παρακολουθώ από τα πρώτα βήματα της καριέρας του, γιατί μ΄ ενδιαφέρει το μέταλλο της φωνής του. Εμφανίζεται στο “Τζάλας Live”, το δε τραγούδι του “Chooci Vi” έχει ξεχωρίσει και θα κάνει σουξέ. Εκτιμώ τις καλές φωνές, τις καλές μουσικές, τους καλούς στίχους, τους σωστούς επιχειρηματίες και όχι τα λαμόγια. Θωμά θέλω να σε καλοσωρίσω στην εκπομπή μου.

Θωμάς Φωκάς: Καλησπέρα Νίκο, τρέφω μεγάλη εκτίμηση μου προς το πρόσωπο σου.

Ν. Βάνης: Εγώ δεν έχω έλθει στο “Τζάλας Live”, αλλά μου είπαν πολλοί φίλοι μου που ήλθαν ότι πέρασαν πολύ καλά, και διασκέδασαν.

Θ. Φωκάς: Είμαστε πρώτα διασκεδαστές και μετά τραγουδιστές. Σήμερα η μισή Ελλάδα ακούει και η υπόλοιπη τραγουδά. Σήμερα υπάρχουν πολλές καλές φωνές, πολλά καινούργια τραγούδια, νέοι δίσκοι, ο κόσμος θα κρίνει τους καλύτερους, πάνω απ΄ όλα όμως τους καλύτερους ανθρώπους.

Ν. Βάνης: Είμαι πεπεισμένος ότι κάποτε θα κάνεις μεγάλη επιτυχία, έχεις βρει το δρόμο σου, μακάρι όμως να μείνεις φίλε μου Φωκά έτσι όπως είσαι.

Θ. Φωκάς: Νομίζω ότι ο άνθρωπος γεννιέται δεν γίνεται. Θέλω να καλησπερίσω όλους τους φίλους και τις φίλες που μας ακούν.

Ν. Βάνης: Μας ακούν πολλοί φίλοι εδώ και συγχρόνως και σ΄ όλον τον κόσμο.

Θ. Φωκάς: Είμαστε στο “Τζάλας Live” από τις 13 Οκτωβρίου, κλείνουμε δύο μήνες, έχουμε ξεκινήσει πάρα πολύ καλά, πάμε πολύ καλά, ο κόσμος μας έχει στηρίξει.

Ν. Βάνης: Έχω μάθει ότι από την ώρα που ανοίξατε, έρχεται πολύς κόσμος να σε δει και γενικώς όλο το σχήμα το οποίο άκρως λαϊκό. Δυστυχώς σήμερα πολλοί επιχειρηματίες προσπαθούν τα προγράμματα τους να το κάνουν πιο μπιτάτα, πιο μοντέρνα. Και ξέρεις ποιοι φταίνε οι επιχειρηματίες και οι μαέστροι γιατί θέλουν να αλλάξουν την κουλτούρα μας.

Θ. Φωκάς: Εγώ δεν μπορώ να πάρω θέση σ΄ αυτό που λες. Εσύ είσαι μουσικός παραγωγός οπότε μπορείς και κρίνεις καλύτερα από μένα. Αυτό που έχω καταλάβει εγώ είναι ότι ο κόσμος όταν βγαίνει έξω θέλει να διασκεδάσει, και δεν τον ενδιαφέρει ένα θα πληρώσει 5 Ευρώ παραπάνω, αρκεί να περάσει καλά.

Εμείς οι Έλληνες είμαστε σπάταλοι, όταν έχουμε πέντε φράγκα στο παντελόνι τα χαλάμε, αλλά όταν δεν έχουμε καθόμαστε σπίτι μας. Από την στιγμή που κάποιος πληρώνει την φιάλη 100 Ευρώ απαιτεί να διασκεδάσει και να περάσει καλά. Υποχρέωση δική μου και του κάθε τραγουδιστή είναι αυτούς τους ανθρώπους να τους κάνουμε να νοιώσουν καλά.

Ν. Βάνης: Είσαι από τους καλλιτέχνες που διαθέτεις φωνή και μάλιστα είσαι πολύ καλός στις ψιλές σου, σου εύχομαι να συνεχίσεις έτσι.

Θ. Φωκάς: Σ΄ ευχαριστώ Νίκο, νάσαι καλά.

Ν. Βάνης: Θέλω να πω να μείνεις ο εαυτός σου και να μην πάρουν τα μυαλά σου αέρα, να μείνεις εδώ στην Θεσ/νίκη, γιατί είναι μεγάλο σχολείο στο τραγούδι, στην μουσική και έχει βγάλει μεγάλους μουσικούς και τραγουδιστές.

Θ. Φωκάς: Στο νέο μου single υπάρχει και ένα τραγούδι που υμνεί την Θεσ/νίκη, και λέγεται “Θεσ/νίκη αρχόντισσα”, το δε “Chooci Vi” σημαίνει μωράκι και η μουσική είναι του Διονύση Στάνα και οι στίχοι της Σίλβιας Μπερκ. Σ΄ αυτό το CD single που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τους στίχους από τα τρία κομμάτια έχει γράψει η Σίλβια, γι΄αυτό της οφείλω πολλά.

Ν. Βάνης: Είσαι απλό και λαϊκό παιδί, να παραμείνει έτσι, και ποτέ να μην υποτιμήσεις τον κόσμο. Ξέρω ότι πας πολύ καλά, είσαι αγωνιστής.

Θ. Φωκάς: Απλά δεν ξεχνώ ποτέ. Είμαι νέος καλλιτέχνης και ότι στο χώρο στον οποίο κινούμαι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, θα πρέπει δε να αγωνίζομαι πάντα για το καλύτερο.

Ν. Βάνης: Το “Chooci” είναι τραγουδάρα.

Θ. Φωκάς: Όχι τραγουδάρα, αλλά είναι ένα εμπορικό κομμάτι, γιατί ο κόσμος γουστάρει πάρα πολύ αυτά τα κομμάτια.

Ν. Βάνης: Από την αρχή που άκουσα αυτό το τραγούδι, είπα ότι θα γίνει σουξέ.

Θ. Φωκάς: Αυτό θα το δείξει ο κόσμος. Σήμερα κακά τα ψέματα πουλούν τα εμπορικά κομμάτια. Φυσικά μέσα στο CD έχουμε και άλλα κομμάτια που είναι πιο ποιοτικά, όπως είναι το ζεϊμπέκικο “Θεσ/νίκη αρχόντισσα”.

Ν. Βάνης: Υπάρχουν σήμερα καλοί δημιουργοί, συνθέτες και στιχουργοί;;

Θ. Φωκάς: Υπάρχουν σήμερα πολλοί άνθρωποι που ξέρουν να γράφουν καλή μουσική και στίχους.

Ν. Βάνης: Είναι όμως και μερικοί που το παίζουν στιχουργοί και συνθέτες. 

Θ. Φωκάς: Απλά κατά κάποιον τρόπο μερικές φορές μπιορεί να φταίμε και εμείς οι ίδιοι, γιατί ότι συμβαίνει στην δισκογραφία γενικά,είτε είμαστε τραγουδιστές, είτε μουσικοί, είτε οτιδήποτε άλλο. Νίκο να πούμε ότι η δουλειά αυτή κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από την L. C. Records. Οι δε συντελεστές στο “Coochi Vi” είναι η μουσική του Δετάνα και ο στίχος της Σίλβια Μπερκ, η οποία έχει γράψει και τους στίχους στο “Θεσ/νίκη αρχόντισσα” η δε μουσική είναι του Κ. Τσαντιρίδη.

Ν. Βάνης: Το single περιλαμβάνει τέσσερα κομμάτια;;  

Θ. Φωκάς: Περιλαμβάνει τρία τραγούδια και το remix του “Coochi Vi “. Το δε “Αχ ψυχή μου” που είναι μπαλάντα τους στίχους έχει γράψει η Σίλβια Μπερκ και η μουσική είναι δική μου.

Ν. Βάνης: Ποιοι έχουν δουλέψει στο να βγει αυτή η δουλειά;;

Θ. Φωκάς: Ο Λεωνίδας Τσαλικίδης έχει επιμεληθεί την ενορχήστρωση του single. Ο Μπάμπης Κιματζίδης παίζει φλογέρα, ο Γιώργος Παζαρέτης παίζει ζουρνά και κρουστά.

Ν. Βάνης: Ο Γιώργος είναι χαμηλού προφίλ και καλός μουσικός.

Θ. Φωκάς: Είναι καλό παιδί, πολύ καλός μουσικός και καλός φίλος. Ο Διονύσης Στάνας παίζει μπουζούκι και σάζι, και κιθάρες ο Σεμετζίδης. Η γνώμη μου είναι ότι έχουμε ένα CD single που θα αφήσουμε στον κόσμο να το κρίνει, θα το ακούσει δε σε λίγες μέρες που κυκλοφορεί, και από εκεί και πέρα έχει ο θεός. Εμείς απλά πήραμε την απόφαση να κάνουμε ένα νέο CD single, να παρουσιάσουμε κάτι καινούργιο στον κόσμο.

Θα ήθελα δε να στείλω τους χαιρετισμούς σε όλους τους φίλους, φίλες, σε όλους τους ακροατές που μας ακούν, και μας ανέχονται. Εμφανίζομαι στο “Τζάλας Live” στον λόφο των Μετεώρων, λίγο πριν από τον Σκορπιό, με τον Αντώνη Καρδαμίλη, εκτός Δευτέρας και Τρίτης που έχουμε ρεπό. Περνάμε αξέχαστες βραδιές, επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που μας τιμά με την παρουσία του κάθε βράδυ.

Ν. Βάνης: Ο κόσμος έρχεται γιατί θέλει να ακούσει λαϊκές φωνές.

Θ. Φωκάς: Ο κόσμος μας θέλει αυθεντικούς, πραγματικούς, γιατί κατά βάθος και εμείς οι καλλιτέχνες είμαστε άνθρωποι απλοί.

Ν. Βάνης: Μπορεί να γίνεις και εσύ σαν τον Σταμάτη Γονίδη με δόξα και πλούτη.

Θ. Φωκάς: Σαν τον Σ. Γονίδη δεν πρόκειται να γίνω ποτέ. Ο Σταμάτης είναι ένας και μοναδικός. Μπορεί να ανήκω και εγώ στην σχολή του Σταμάτη, όπως και άλλοι τραγουδιστές , αλλά Σταμάτης Γονίδης δεν θα γίνει κανένας.

Ν. Βάνης: Ο Σ. Γονίδης όταν ξεκίνησε μελετούσε τον Δ. Κοντολάζο, τον Αντύπα και πολλούς άλλους.

Θ. Φωκάς: Εγώ πάντα το λέω τον Σ. Γονίδη τον έχω μελετήσει πάρα πολύ, τον μελετώ ακόμα, αλλά και άλλους τραγουδιστές όπως είναι ο Ζαφείρης Μελάς.

Ν. Βάνης: Ο Σ. Γονίδης κατάφερε να δημιουργήσει δική του σχολή. Θ. Φωκάς: Κατάφερε να βγάλει ένα δικό του στοιχείο.

Ν. Βάνης: Θωμά πότε θα κυκλοφορήσει η ολοκληρωμένη δουλειά σου;;;

Θ. Φωκάς: Ήταν μεγάλη τιμή για μένα που με κάλεσες Νίκο στην εκπομπή σου. Ολοκληρωμένη δουλειά δεν θέλουμε να κάνουμε ακόμα. Η προηγούμενη πάλι με την L. C Records, πήγε πολύ καλά. Απλά θεωρήσαμε τώρα που έρχονται γιορτές να κάνουμε κάτι φρέσκο, κάτι καινούργιο για τώρα και στην πορεία βλέπουμε. Πιθανόν την καινούργια χρονιά μέχρι το Πάσχα να κυκλοφορήσει η ολοκληρωμένη δουλειά. 

Ν. Βάνης: Στο “ Τζάλας Live” μέχρι πότε θα εμφανίζεσαι;;

Θ. Φωκάς: Το μόνο σίγουρο είναι όλες τις γιορτές θα εμφανίζομαι εκεί.

Ν. Βάνης: Εγώ έμαθα ότι θα είσαι μέχρι το Πάσχα.

Θ. Φωκάς: Αυτήν την στιγμή συζητούμε για το παρών. Τώρα το μέλλον θα δείξει κατά πόσον μας εκτιμά ο κόσμος και θα συνεχίσει να μας τιμά. Θα είμαστε όλο τον χειμώνα στο νυχτερινό κέντρο.

Ν. Βάνης: Πως βλέπεις σήμερα την πορεία της δισκογραφίας ;;;

Θ. Φωκάς: Είναι πολύ δύσκολος ο χώρος και εσύ το γνωρίζεις καλύτερα Αναφέρομαι στους νέους καλλιτέχνες, οι οποίοι χρειάζεται να έχουν υπομονή, επιμονή και κουράγιο. Νομίζω εμείς δεν θα πρέπει να λέμε πολλά. Ο κόσμος αυτό που θέλει από μας είναι να μας ακούει να τραγουδάμε. Αυτό που έχω διδαχθεί σ΄ αυτόν τον χώρο είναι να τραγουδώ όσο καλύτερα μπορώ, θέλω δε να έχω και κάποια προσωπικότητα να είμαι καθαρός καθρέφτης. Νομίζω σε κανέναν δεν αρέσει να ακούει για τον εαυτό του κακίες. Έτσι λοιπόν και εγώ δεν θέλω να ακούω για τον εαυτό μου κακίες, αλλά όταν κάποια στιγμή παρεκτραπώ να έλθεις να μου το πεις.

Ν. Βάνης: Πολλές φορές οι καλλιτέχνες παρασύρονται από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καν σχέση με τον χώρο.

Θ. Φωκάς: Όντως πολλές φορές μπορεί να παρασύρονται οι καλλιτέχνες από την δόξα και το χρήμα.

Ν. Βάνης: Η μέχρι τώρα πορεία σου δείχνει ότι η Θες/νίκη σ΄ έχει αποδεχθεί, γιατί μην ξεχνάς ότι το κοινό της δύσκολα αποδέχεται έναν νέο καλλιτέχνη.

Θ. Φωκάς: Η Θεσ/νίκη έχει αναδείξει πολλούς καλλιτέχνες. Ο κάθε νέος θα πρέπει να δώσει τις εξετάσεις του.

Ν. Βάνης: Ποιος έχει επιμεληθεί το εξώφυλλο του CD single;;;

Θ. Φωκάς: Το εξώφυλλο έχει επιμεληθεί ο Κυριάκος Τσαντιρίδης. Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ, θα το δει και ο κόσμος που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες.  

Ν. Βάνης: Θέλω να μου πεις εάν στην σημερινοί εποχή οι καλλιτέχνες είναι και άνθρωποι. Και αναφέρομαι σε φιλανθρωπικούς σκοπούς που θα πρέπει όλοι αφιλοκερδώς να δίνουν το παρών. Όπως ισχύει με τον Β. Καρρά ο οποίος είναι ευαίσθητος σε θέματα φιλανθρωπίας.

Θ. Φωκάς: Εγώ γνωρίζω ότι πολλοί είναι οι καλλιτέχνες όπως ο Β. Καρράς, ο Ζ. Μελάς, ο Π. Τερζής που έχουν συνεισφέρει χρηματικά σε πολλές εκδηλώσεις.

Ν. Βάνης: Θωμά θέλω να σ΄ ευχαριστήσω που ήσουν σήμερα μαζί μας, και να σου ευχηθώ να έχει επιτυχία το CD single και να το αγαπήσει ο κόσμος.

Θ. Φωκάς: Εγώ σ΄ ευχαριστώ Νίκο μου για την φιλοξενία,  σου εύχομαι πάντα να είσαι υγιής και να μας προσφέρεις πάντα καλές εκπομπές. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ακροατές που ήταν μαζί μας.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μπερίσα: «McGonical και Ράμα συνένοχοι – Και οι δύο πρέπει να πάνε στη φυλακή»

Οπρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα αντέδρασε σχετικά με το γεγονός ότι ο πρώην ανώτερος πράκτορας του FBI, Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, παραδέχτηκε την ενοχή του για τον φάκελο διαφθοράς με ανώτερους Αλβανούς αξιωματούχους. Με αντάλλαγμα μείωση της ποινής δέχθηκε τα πάντα από τον αλβανικό...

‘Ενας (ακόμα) Νίκαρος (Νέα Υόρκη, ΟΗΕ) και οι ανύπαρκτοι ”αγώνες”

Και ξαφνικά, μετά 50 χρόνια, ”αποφασίστηκε” να γίνουν συνομιλίες-διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας γιά διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανόμενων και ”εδαφικών”, όπως δήλωσε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ”Σπίτι της...

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ, LANDIS + GYR KAI SIEMENS

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.grwww.egerssi.gr Όλα είναι… μπίζνες! Μπορεί να βλέπουμε το «αθώο» προσωπάκι του Τάιλερ, συντρόφου του Στέφανου Κασσελάκη, στις κάμερες και να αποτελεί θέμα στα κανάλια για την διαφορετικότητά του και τις βερμούδες του, όμως η...

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ-από τις συνθήκες θανάτου των στελεχών των ΕΔ και 2 Ελλήνων πολιτών ρωτάω αληθεύει ότι πριν την ξεκάθαρη έκρηξη στο λεωφορείο υπήρξε αποκοπή...

Επειδή δεν βλέπω να υπάρχει ροή ενημέρωσης από τις συνθήκες θανάτου των στελεχών των ΕΔ και 2 Ελλήνων πολιτών ρωτάω αληθεύει ότι πριν την ξεκάθαρη έκρηξη στο λεωφορείο υπήρξε αποκοπή της πομπής από αυτοκίνητα με διακριτικά ανθρωπιστικής βοήθειας που...