Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΕκκλησιαστικάΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Γ. Αμανατίδη στην Ολομέλεια της Βουλής

Η θρησκεία διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της κάθε χώρας, με δεδομένο, ότι οι πολιτικοί φορείς δεν λειτουργούν αποστειρωμένοι, απομονωμένοι και αποκομμένοι από την κοινωνία, της οποίας αποτελούν μέρος. Οι θρησκευτικές αξίες και πρακτικές επηρεάζουν τους τρόπους και το ύφος του πολιτικού βίου καθώς και τη λειτουργία των πολιτικών θεσμών, ενώ οι αλλαγές και οι προσαρμογές των θρησκευτικών ομολογιών ασκούν επιρροή στην εφαρμογή της πολιτικής.
Μέσα στην κοινωνία, πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τόσο τις σχέσεις μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων όσο και τις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων και των θεσμικών οργάνων ή άλλων συστημάτων αξιών, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών συλλογικοτήτων, των σχολών της οικονομικής ή νομικής σκέψης, και διαφόρων ιδεολογικών ή πολιτικών κινημάτων. Αν και ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες, προφανώς προκύπτουν μέσα από τις πεποιθήσεις και τις δομές των ίδιων των θρησκειών, πολλοί προκύπτουν από την ιστορία, την πολιτική κουλτούρα και το νομικό πλαίσιο του κράτους ή της κοινωνίας στην οποία βρίσκεται μια συγκεκριμένη θρησκευτική κοινότητα.

Η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος σε μια σειρά διεθνών συνθηκών που προστατεύουν το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας και των πεποιθήσεων και απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση τη θρησκεία. Τα δικαιώματα αυτά έχουν εμπλουτιστεί περαιτέρω με βάση δικαστικές αποφάσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Το διεθνές δίκαιο και όταν ακόμα δεν καθίσταται αυτόματα μέρος της ελληνικής νομοθεσίας, είναι σημαντικό με τουλάχιστον τρεις τρόπους. Πρώτον, η Ελλάδα δεσμεύεται από το διεθνές δίκαιο σε διεθνή δικαστήρια, και δεν θα πρέπει να παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Δεύτερον, το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να επηρεάσει την ερμηνεία της νομοθεσίας και την ανάπτυξη του εθνικού δικαίου. Τρίτον, το Κοινοβούλιο οφείλει να προσαρμόζεται στη θέσπιση της νομοθεσίας. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε νόμος ψηφίζεται από το Κοινοβούλιο οφείλει να συνδέεται στενά με τις διεθνείς συνθήκες για την ελευθερία της θρησκείας και των πεποιθήσεων.
Η θρησκευτική ελευθερία πρέπει να γίνεται αντιληπτή μόνον ως θετική ελευθερία, καθότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι, οι οποίες είναι απαραίτητες για μία ασφαλή και ευημερούσα κοινωνία. Όμως, όπως έχει τονιστεί στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ελευθερία της θρησκείας δεν είναι απλώς ένα ατομικό δικαίωμα, αλλά έχει, επίσης, συλλογική διάσταση.

 Γ. Αμανατίδη στην Ολομέλεια της Βουλής)

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

ΔΕΚΤΗ ΜΕ ΠΔ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟΦΕΙΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ & ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ.

Το Δικηγορικό Γραφείο Χρήστος Πέτκος και Συνεργάτες πέτυχε με προσωρινή διαταγή που έγινε δεκτή την αναστολή εκτέλεσης διαταγής πληρωμής εναντίον πρωτοφειλέτη και των εγγυητών του. Το Δικαστήριο πιθανολόγησε, ότι η Ανακοπή που άσκησαν οι παραπάνω θα ευδοκιμήσει μετά βεβαιότητας...

Η υφυπουργός υμνεί το αντεθνικό ΕΛΙΑΜΕΠ

Υμνους στο αντεθνικό ΕΛΙΑΜΕΠ επιφύλαξε -και, μάλιστα, από βήματος Ολομέλειας- η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία λειτούργησε ως πρώτης τάξεως «πλυντήριο» του ιδρύματος, του οποίου ο ρόλος κατά των συμφερόντων της χώρας μας είναι γνωστός τοις πάσι. Απαντώντας σε επίκαιρη...

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ δεσμεύεται για ισχυρή συμμαχία με την Ελλάδα κατά την ακρόαση στη Γερουσία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την ισχυρή δέσμευσή της να υπηρετήσει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών με συνέπεια και να ενισχύσει περαιτέρω τη στρατηγική συμμαχία με την Ελλάδα, εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας η υποψήφια πρέσβης στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ....

Γ. Σγουρός: Εμείς κάναμε έργα χωρίς κομπασμούς και φανφάρες, όπως το Μουσειακό και Πολιτιστικό Κέντρο «ΓΕΡΑΝΕΙΑ» στο Μάζι Μεγάρων, που αναγνωρίστηκε από όλους.

«Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να παρευρεθώ την Κυριακή 22 Ιουνίου στα εγκαίνια του Μουσειακού Κέντρου Πολιτιστικών Προϊόντων «ΓΕΡΑΝΕΙΑ», στη Μονή Αγίας Παρασκευής, στο Μάζι Μεγάρων. Ένα έργο, που σηματοδοτεί την ενίσχυση και προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής παράδοσης...