Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικάΗ Τουρκία μπλοκάρει...

Η Τουρκία μπλοκάρει το υποστρατηγείο Λάρισας

Η Αγκυρα επιδιώκει να το απομονώσει από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που προβλέπονται στη νέα στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ 

nato.jpg«Μπλόκο» στο νατοϊκό υποστρατηγείο της Λάρισας επιχειρεί η Αγκυρα, με σκοπό να κάνει άλλο ένα βήμα προς τον μείζονα στόχο της: το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», η Τουρκία επιδιώκει να απομονώσει το συγκεκριμένο CΑΟC από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που προβλέπονται στη νέα στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ και αναμένεται να εγκριθούν εντός του 2010.

Με τον τρόπο αυτόν η τουρκική πλευρά θέλει να καταδείξει ότι η περιοχή του Αιγαίου συνιστά ειδική περίπτωση εντός της Συμμαχίας, επομένως απαιτείται και ειδικό καθεστώς για τη διαχείριση της επιχειρησιακής ευθύνης στον εναέριο χώρο του Αρχιπελάγους. 

Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι «η Αθήνα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψει την ευόδωση των τουρκικών σχεδιασμών», αλλά οι επόμενοι μήνες αναμένονται με ενδιαφέρον.

 Και αυτό καθώς η θέση της Αγκυρας εντός του ΝΑΤΟ εμφανίζεται αναβαθμισμένη, κάτι που φάνηκε από τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Οι τουρκικές αντιρρήσεις διατυπώθηκαν αρχικά πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο ομάδας εργασίας που ασχολείται με τη νέα στρατιωτική δομή της Συμμαχίας. Συγκεκριμένα, η αφορμή την οποία επιχειρεί να εκμεταλλευθεί η Αγκυρα είναι η διαφωνία που υπάρχει με την Ελλάδα στο θέμα της επιχειρησιακής διασύνδεσης (connectivity) των CΑΟC με ραντάρ σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η Αγκυρα επιθυμεί να εντάξει στα ραντάρ που θα διασυνδεθούν ορισμένα που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές με σκοπό αυτά «να βλέπουν» όσο βαθύτερα γίνεται προς δυσμάς.

Η Αθήνα απορρίπτει το αίτημα αυτό, διότι διαβλέπει ότι η τουρκική στάση εκπορεύεται από την πάγια θέση της «να μοιράσει το Αιγαίο στη μέση».

Η Τουρκία ισχυρίζεται λοιπόν ότι η υπόλοιπη νατοϊκή δομή μπορεί να προχωρήσει, αλλά το CΑΟC της Λάρισας θα μείνει προς το παρόν εκτός ρυθμίσεων ώσπου να επιλυθούν όλα τα σχετικά με αυτό ζητήματα. Η εξέλιξη αυτή είναι το τελευταίο σημείο τριβής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που έχει έρθει στην επιφάνεια στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη νέα στρατιωτική δομή της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Μία από τις αρχές της νέας δομής είναι η εναλλαγή διοικητών στα πολυεθνικά CΑΟC, τα οποία από 10 προβλέπεται να μειωθούν σε τέσσερα. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε κατ΄ αρχήν συμφωνία σε επίπεδο Στρατιωτικής Επιτροπής τον Φεβρουάριο του 2009 για εναλλαγή ανά εξάμηνο έλληνα και τούρκου διοικητή στο υποστρατηγείο της Λάρισας (το οποίο μετονομάζεται από CΑΟC-7 που είναι σήμερα σε CΑΟC-4).

 Η εκ περιτροπής διοίκηση του CΑΟC της Λάρισας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι αυτή η εξέλιξη εξισορροπείτο από το ότι η Αθήνα είχε εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα την παρουσία έλληνα διοικητή στη Λάρισα για τα πρώτα δύο χρόνια μετά την έγκριση της νέας δομής, καθώς και τη θέση του επιτελάρχη στο νατοϊκό αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης (επικεφαλής του οποίου είναι αμερικανός πτέραρχος).

 Η κατάσταση αυτή περιεπλάκη όμως λίγους μήνες αργότερα, σε συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής τον Μάιο του 2009.

Ενώ λοιπόν είχε αρχικά συμφωνηθεί ότι όταν θα ορίζεται έλληνας διοικητής στο CΑΟC της Λάρισας υποδιοικητής θα είναι Αμερικανός, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπαναχώρησαν και δήλωσαν ότι παραχωρούν τη θέση στους Τούρκους. Με τον τρόπο αυτόν, όμως, οι Τούρκοι θα έχουν το ένα εξάμηνο τη διοίκηση του υποστρατηγείου, ενώ όταν θα υπάρχει έλληνας διοικητής αυτοί θα έχουν τη θέση του υποδιοικητή.

 Η απόφαση για την οριστική έγκριση της νέας δομής εκκρεμεί στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο. Επειτα όμως από την τελευταία κίνηση της Αγκυρας, αλλά και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επανεξετάσει τα περί τούρκου υποδιοικητή στη Λάρισα, η κατάσταση περιπλέκεται.

Η Αθήνα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, προσανατολίζεται να ζητήσει από τους Αμερικανούς να αναλάβουν ξανά τη θέση του υποδιοικητή, χωρίς όμως να αποκλείει και άλλες λύσεις./πηγή;ΒΗΜΑ

Τούρκος πτέραρχος εκ περιτροπής στο ΝΑΤΟϊκό αεροπορικό στρατηγείο στη Λάρισα 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μπερίσα: «McGonical και Ράμα συνένοχοι – Και οι δύο πρέπει να πάνε στη φυλακή»

Οπρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα αντέδρασε σχετικά με το γεγονός ότι ο πρώην ανώτερος πράκτορας του FBI, Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, παραδέχτηκε την ενοχή του για τον φάκελο διαφθοράς με ανώτερους Αλβανούς αξιωματούχους. Με αντάλλαγμα μείωση της ποινής δέχθηκε τα πάντα από τον αλβανικό...

‘Ενας (ακόμα) Νίκαρος (Νέα Υόρκη, ΟΗΕ) και οι ανύπαρκτοι ”αγώνες”

Και ξαφνικά, μετά 50 χρόνια, ”αποφασίστηκε” να γίνουν συνομιλίες-διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας γιά διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανόμενων και ”εδαφικών”, όπως δήλωσε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ”Σπίτι της...

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ, LANDIS + GYR KAI SIEMENS

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.grwww.egerssi.gr Όλα είναι… μπίζνες! Μπορεί να βλέπουμε το «αθώο» προσωπάκι του Τάιλερ, συντρόφου του Στέφανου Κασσελάκη, στις κάμερες και να αποτελεί θέμα στα κανάλια για την διαφορετικότητά του και τις βερμούδες του, όμως η...

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ-από τις συνθήκες θανάτου των στελεχών των ΕΔ και 2 Ελλήνων πολιτών ρωτάω αληθεύει ότι πριν την ξεκάθαρη έκρηξη στο λεωφορείο υπήρξε αποκοπή...

Επειδή δεν βλέπω να υπάρχει ροή ενημέρωσης από τις συνθήκες θανάτου των στελεχών των ΕΔ και 2 Ελλήνων πολιτών ρωτάω αληθεύει ότι πριν την ξεκάθαρη έκρηξη στο λεωφορείο υπήρξε αποκοπή της πομπής από αυτοκίνητα με διακριτικά ανθρωπιστικής βοήθειας που...