Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΗ νομοθεσία ΕΕ...

Η νομοθεσία ΕΕ για πνευματικά δικαιώματα εξόργισε Radiohead και Pink Floyd

Η προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ που θα προσφέρει στους μουσικούς περισσότερες δυνατότητες για τα πνευματικά τους δικαιώματα εξόργισε συγκροτήματα όπως οι Radiohead και οι Pink Floyd, τα οποία κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις της για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ελλιπούς αμοιβής των μουσικών.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε  ένα σχέδιο νόμου που έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι οι εταιρείες που εισπράττουν δικαιώματα για τη μουσική για λογαριασμό τους θα τα δίνουν στους ερμηνευτές ή εκτελεστές, συνθέτες και παραγωγούς που συμμετέχουν στη δημιουργία ενός μουσικού κομματιού.

“Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από την επιλογή σας να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα της μειοψηφίας των διευθυντών και των επιτηδείων” αναφέρεται σε επιστολή που υπογράφεται από τον Νικ Μέισον των Pink Floyd, τον Εντ ο Μπράιαν των Radiohead, τη Βρετανή τραγουδίστρια Σάντι Σο, τον παραγωγό Σ.Τζ. Μπόλαντ και τον διευθυντή της Younison, και λομπίστα των καλλιτεχνών Κέλβιν Σμιτς.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της επιτροπής οι εταιρείες συλλογής πνευματικών δικαιωμάτων–περίπου 250 από τις οποίες λειτουργούν στην Ευρώπη–διατηρούν “σημαντικά χρηματικά ποσά “στα βιβλία τους, εν αναμονή της διανομής.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση που έγινε πριν από την σημερινή ανακοίνωση, η Επιτροπή αναφέρει ότι 2010 μεγάλες εταιρείες οφείλουν 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε δικαιώματα στους δημιουργούς.

Οι καλλιτέχνες λένε ότι ο αριθμός είναι στην πραγματικότητα πολύ υψηλότερος και ότι οι εταιρείες δεν έχουν κίνητρα για να πληρώνουν γρήγορα, λόγω των εισπράξεων που μπορούν να κάνουν με τα λεφτά που κρατούν στα χέρια τους

Περίπου 5-10% των πληρωμών διατηρούνται για χρονικό διάστημα τριών ετών μετά τη συλλογή τους, τονίζει η Επιτροπή.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου και τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, αναφέρει ότι οι εταιρείες έχουν διορία 12 μήνες μετά το οικονομικό έτος κατά το οποίο ένα τραγούδι παίχτηκε για να καταβάλλουν τα δικαιώματα.

Και τα χρηματικά ποσά για τα οποία ο ιδιοκτήτης των πνευματικών δικαιωμάτων παραμένει αγνώστων στοιχείων θα μπορούσε να τα ιδιοποιηθεί η εταιρεία συλλογής, μετά από πέντε χρόνια.

“Δεν τηρήσατε τις υποσχέσεις σας και ενθαρρύνετε τη διεύθυνση των εταιρειών συλλογής πνευματικών δικαιωμάτων να κρατήσουν τους καρπούς της δημιουργικότητας μας”, αναφέρουν στην επιστολή τους προς την Επιτροπή οι καλλιτέχνες και τονίζουν: “κλέψατε τις ελπίδες μας”.

Λένε επίσης ότι η πενταετής περίοδος χάριτος θα ενθαρρύνει τις εταιρείες συλλογής να κρατήσουν τα χρήματα που χρωστάνε, και μειώνει το κίνητρο για τον εντοπισμό του κατόχου του δικαιώματος.

ERT

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μπερίσα: «McGonical και Ράμα συνένοχοι – Και οι δύο πρέπει να πάνε στη φυλακή»

Οπρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα αντέδρασε σχετικά με το γεγονός ότι ο πρώην ανώτερος πράκτορας του FBI, Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, παραδέχτηκε την ενοχή του για τον φάκελο διαφθοράς με ανώτερους Αλβανούς αξιωματούχους. Με αντάλλαγμα μείωση της ποινής δέχθηκε τα πάντα από τον αλβανικό...

‘Ενας (ακόμα) Νίκαρος (Νέα Υόρκη, ΟΗΕ) και οι ανύπαρκτοι ”αγώνες”

Και ξαφνικά, μετά 50 χρόνια, ”αποφασίστηκε” να γίνουν συνομιλίες-διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας γιά διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανόμενων και ”εδαφικών”, όπως δήλωσε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ”Σπίτι της...

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ, LANDIS + GYR KAI SIEMENS

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.grwww.egerssi.gr Όλα είναι… μπίζνες! Μπορεί να βλέπουμε το «αθώο» προσωπάκι του Τάιλερ, συντρόφου του Στέφανου Κασσελάκη, στις κάμερες και να αποτελεί θέμα στα κανάλια για την διαφορετικότητά του και τις βερμούδες του, όμως η...

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ-από τις συνθήκες θανάτου των στελεχών των ΕΔ και 2 Ελλήνων πολιτών ρωτάω αληθεύει ότι πριν την ξεκάθαρη έκρηξη στο λεωφορείο υπήρξε αποκοπή...

Επειδή δεν βλέπω να υπάρχει ροή ενημέρωσης από τις συνθήκες θανάτου των στελεχών των ΕΔ και 2 Ελλήνων πολιτών ρωτάω αληθεύει ότι πριν την ξεκάθαρη έκρηξη στο λεωφορείο υπήρξε αποκοπή της πομπής από αυτοκίνητα με διακριτικά ανθρωπιστικής βοήθειας που...