Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

«Η κρίση δεν έχει αρχίσει ακόμη»

Κορυφαίοι διαχειριστές hedge funds ποντάρουν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις στα γερμανικά κρατικά ομόλογα (Bund) τους επόμενους μήνες μετά από μια απότομη πτώση των αποδόσεων τους λόγω των’ασφαλών’ κινήσεων των επενδυτών στην ευρωζώνη.

Περισσότερο από το 50 τοις εκατό των ερωτηθέντων στελεχών σε συνέδριο του κλάδου στο Μονακό, την Τρίτη, δήλωσε ότι αναμένουν τις αποδόσεις των Bund να διπλασιαστούν μέσα σε ένα χρόνο.

Ο Gavyn Davies, ιδρυτής του hedge fund Fulcrum Asset Management, δήλωσε στη διάσκεψη Gaim ότι κάθε αναλυτικό μοντέλο των hedge funds καταδείκνυε ότι η γερμανική αγορά ομολόγων ήταν ήδη πάρα πολύ ακριβή

Είπε ότι οι αποδόσεις των Bund πέφταν συνεχώς έπειτα από τη μεγάλη «εκρροή κεφαλαίων» από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που τελικά αποδείχτηκε πολύ δυνατό χτύπημα.

Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, δήλωσε ότι αυτή η πίεση στις αποδόσεις δεν θα συνεχίσει επ ‘αόριστον.

Οι φετινές αποδόσεις έχουν πέσει σε χαμηλά όλων των εποχών, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο για τα περιουσιακά στοιχεία τους. Η απόδοση του 10ετούς Bund κατέβηκε στο 1,13 τοις εκατό την 1 Ιουνίου.

Ωστόσο, η 10ετής απόδοση αναφοράς αναρριχήθηκε 33 μονάδες βάσης στο 1,53 τοις εκατό την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αναμένουν ένα ευρύτερο πλάνο διάσωσης για την περιφέρεια του ευρώ που θα μπορούσε να επιβαρύνει την πιστοληπτική ικανότητα και του Βερολίνου.

Μέχρι πρόσφατα, λίγοι έχουν τολμήσει να στοιχηματίσουν εναντίον των γερμανικών ομολόγων, φοβούμενοι τη δύναμη πυρός της γερμανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πολλοί θεωρούν όμως ότι η κρίση στην ευρωζώνη έχει προχωρήσει πάρα πολύ για να μην έχει αντίκτυπο και στη Γερμανία.

Μεταξύ των διαχειριστών hedge funds που ξεφορτώνονται αποθεματικά γερμανικών ομολόγων είναι ο Αμερικανός Τζον Πόλσον, που ήρθε στο προσκήνιο το 2007, χάρη στη σωστή πρόβλεψη ότι η αμερικανική αγορά δανείων κατοικίας θα κατέρρεε. Ο Bill Gross, επικεφαλής επενδύσεων του μεγαλύτερου fund ομολόγων του κόσμου, Pimco, είναι επίσης επιφυλακτικός σχετικά με τις προοπτικές του γερμανικού χρέους.

Υπάρχουν σενάρια σύμφωνα με τα οποία τα γερμανικά ομόλογα αποδίδουν καλά και πάλι, δήλωσε ο κ. Gross νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Τα Bund είναι ελκυστικά για πώληση γιατί βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, παρά το γεγονός ότι η γερμανική δημοσιονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί», δήλωσε διαχειριστής hedge fund. «Είναι προφανής η συναλλαγή, αν αντέχετε να περιμένετε.»

Οι διαχειριστές πιστεύουν ότι η αιτία μια τέτοιας εκποίησης ομολόγων θα είναι οι δυσκολίες της Ισπανίας τις οποίες αναμένουν να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν σε μια τελικά πολύ δαπανηρή διάσωση.

Ο Jamil Baz, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της GLG Partners, δήλωσε ότι τα εργαλεία χάραξης πολιτικής γίνονταν όλο και πιο αναποτελεσματικά.«Η κρίση δεν έχει αρχίσει ακόμη», είπε, προβλέποντας ότι η απομόχλευση στην ευρωζώνη θα μπορούσε να διαρκέσει 20 χρόνια.

Μέχρι στιγμής, τα hedge funds έχουν παλέψει για να επωφεληθούν από την κρίση της ευρωζώνης. Πολλοί έχουν καεί διαλέγοντας λάθος χρονική στιγμή για τις κινήσεις τους έναντι του ευρώ ή των κρατικών ομολόγων και έχουν πέσει θύμα των πολιτικών παραμβάσεων στις αγορές.

Ο μέσος διαχειριστής hedge fund σημειώνει κέρδη μόλις 2,5 τοις εκατό αυτό το έτος μέχρι τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με το Hedge Fund Research.

harryklynn.blogspot

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μπερίσα: «McGonical και Ράμα συνένοχοι – Και οι δύο πρέπει να πάνε στη φυλακή»

Οπρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα αντέδρασε σχετικά με το γεγονός ότι ο πρώην ανώτερος πράκτορας του FBI, Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, παραδέχτηκε την ενοχή του για τον φάκελο διαφθοράς με ανώτερους Αλβανούς αξιωματούχους. Με αντάλλαγμα μείωση της ποινής δέχθηκε τα πάντα από τον αλβανικό...

‘Ενας (ακόμα) Νίκαρος (Νέα Υόρκη, ΟΗΕ) και οι ανύπαρκτοι ”αγώνες”

Και ξαφνικά, μετά 50 χρόνια, ”αποφασίστηκε” να γίνουν συνομιλίες-διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας γιά διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανόμενων και ”εδαφικών”, όπως δήλωσε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ”Σπίτι της...

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ, LANDIS + GYR KAI SIEMENS

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.grwww.egerssi.gr Όλα είναι… μπίζνες! Μπορεί να βλέπουμε το «αθώο» προσωπάκι του Τάιλερ, συντρόφου του Στέφανου Κασσελάκη, στις κάμερες και να αποτελεί θέμα στα κανάλια για την διαφορετικότητά του και τις βερμούδες του, όμως η...

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ-από τις συνθήκες θανάτου των στελεχών των ΕΔ και 2 Ελλήνων πολιτών ρωτάω αληθεύει ότι πριν την ξεκάθαρη έκρηξη στο λεωφορείο υπήρξε αποκοπή...

Επειδή δεν βλέπω να υπάρχει ροή ενημέρωσης από τις συνθήκες θανάτου των στελεχών των ΕΔ και 2 Ελλήνων πολιτών ρωτάω αληθεύει ότι πριν την ξεκάθαρη έκρηξη στο λεωφορείο υπήρξε αποκοπή της πομπής από αυτοκίνητα με διακριτικά ανθρωπιστικής βοήθειας που...