Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικάΗ Ελλάδα με...

Η Ελλάδα με αγάπη(;;;)

έχει παραχωρήσει στην τουρκική εταιρεία το δικαίωμα διαχείρισης των δορυφορικών εικόνων της επικράτειας. Το θέμα, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε Έλληνες αξιωματικούς, φέρνει στην επιφάνεια Το Βήμα του Σαββάτου. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο πρώτος από τους διαγωνισμούς για την ανάθεση του έργου προκηρύχθηκε για λογαριασμό της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

Τον Ιούνιο του 2006 η «Κοινωνία της Πληροφορίας» προκήρυξε τον διαγωνισμό με θέμα «Προμήθεια δορυφορικών εικόνων για την παραγωγή νέων προϊόντων για τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού». O προϋπολογισμός του έργου έφθανε το 1,5 εκατ. ευρώ και στις αρχές Νοεμβρίου του ίδιου έτους κατακυρώθηκε στην εταιρεία Space Consulting ΑΕ, με το ποσό της σχετικής σύμβασης να ανέρχεται σε περίπου 1,35 εκατ. ευρώ.

Oι όροι του διαγωνισμού και η σύμβαση που υπεγράφη προέβλεπε τη λήψη δορυφορικών εικόνων βάσει εξαιρετικά εξειδικευμένων τεχνικών προδιαγραφών: ανάλυση εικόνας με ευκρίνεια ενός μέτρου στις 25 μοίρες για ολόκληρη την επικράτεια. Με λίγα λόγια, όπως είναι σε θέση να διαβεβαιώσουν οι γνωρίζοντες την υπόθεση, οι προδιαγραφές αυτές συμπίπτουν απολύτως με τις δυνατότητες ενός και μόνο δορυφόρου, του Ikonos.

 Όπως προκύπτει, τον Ikonos διαχειρίζονται δύο εταιρείες:

η τουρκική Inta Space Turk με έδρα την Αγκυρα και η European Space Imaging με έδρα το Μόναχο,

 με τις οποίες υπεγράφησαν οι σχετικές συμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις επιλεγμένες αυτές προδιαγραφές αποκλείστηκε για παράδειγμα από τον επίμαχο διαγωνισμό ο δορυφόρος QuickBird, που προσφέρει καλύτερες αναλύσεις εικόνων και τον οποίο διαχειρίζεται στην Ευρώπη ιταλική εταιρεία.

 Η τουρκική εταιρεία θεωρείται ιδιωτική, όμως οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι δημιουργήθηκε με την ενεργό υποστήριξη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας. Μεταξύ των εικόνων που διαθέτει ο δορυφόρος περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, οι εγκαταστάσεις των ναυστάθμων της Σαλαμίνας και της Σούδας, καθώς και οι αεροπορικές βάσεις της Σκύρου, της Λήμνου και πολλές άλλες.

πηγή;sofiatimes 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΩΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΤΣΙΠΡΑ ΤΟΝ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ

Προς διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ… Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.grwww.egerssi.gr Πώς μετάλλαξαν την φύση του λαού μας Θεέ μου; Πώς εμφύτεψαν στο μυαλό των νεοελλήνων τη βλακεία, την ηλιθιότητα, την απανθρωπιά, την ασέβεια στο Θείο, την εγκατάλειψη της φιλοπατρίας; Τον φιλοτομαρισμό! Πίστευα...

‘Αρχισε το ”παζάρι” με Τουρκία…Με Μητσοτάκη πρωθυπουργό, χάνουμε.

Και ξαφνικά, μετά 50 χρόνια, ''αποφασίστηκε'' να γίνουν συνομιλίες-διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας γιά διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανόμενων και ''εδαφικών'', όπως δήλωσε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ''Σπίτι της...

Χάθηκαν πέντε ζωές σε ειδική αποστολή προσφοράς στη Λιβύη. Τι ακριβώς συνέβη;

Του Δημήτρη Κυπριώτη Η είδηση του θανάτου 3 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και 2 πολιτών, από τα 19 άτομα που συγκροτούσαν την Ελληνική ειδική αποστολή στη Λιβύη για την  παροχή βοήθειας στις εξαιρετικά καταστροφικές συνέπιες και τις ανθρώπινες απώλειες, λόγω ...

Το Προγράμματα χρηματοδότησης τον 800,000 ευρώ για Το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς και η αξιοποίηση Μουσείο.

Κίνηση πολιτών τοΰ Βογατσικοΰ. Ερωτήματα, διαπιστώσεις και προτάσεις στους υποψήφιους Δημάρχους Άργους Ορεστικού Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου και Καλλιόπη (Κάλι) Κυριακίδου. Το Προγράμματα χρηματοδότησης τον 800,000 ευρώ για Το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς και η αξιοποίηση Μουσείο.  Το οικόπεδο της οικογένειας...