Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠεριβαντολλογικάΗ εκμετάλλευση του...

Η εκμετάλλευση του χρυσού στην Ελλάδα, η προπαγάνδα και οι περίεργες συμφωνίες.

Συνδυασμένη “επικοινωνιακή επίθεση” το τελευταίο διάστημα από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη και το ΙΓΜΕ για την “ανάγκη” εξόρυξης του Ελληνικού ορυκτού πλούτου και ειδικά του χρυσού της Μακεδονίας και της Θράκης που τάχα θα σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία.

Για 12 νέους χρυσοφόρους κοιτασματολογικούς στόχους μίλησε ο κ. Μανιάτης στη Βουλή στις 10-1-2011 (τα πλήρη πρακτικά εδώ), με περιοχές του Κιλκίς και των Σερρών “στην αιχμή του δόρατος”.

420 βεβαιωμένοι τόνοι χρυσού συνολικά, μαζί με τα γνωστά αποθέματα Χαλκιδικής, Σαπών Ροδόπης και Περάματος Έβρου.

Ας δούμε αρχικά ποιες είναι αυτές οι περιοχές-στόχοι.

Oι χάρτες και τα στοιχεία που ακολουθούν είναι από την εισήγηση του Δρ Αρβανιτίδη του ΙΓΜΕ στην ημερίδα του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων “Οι θησαυροί της Β. Ελλάδας”, Θεσσαλονίκη 29-5-2010.

Έχουμε και λέμε:..

Πολυμεταλλικός χρυσός: 4,63 Moz – 143 τόνοι
Περιοχές με βεβαιωμένα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα πολυμεταλλικών μικτών θειούχων Pb –Zn-Au-Ag:
Στρατώνι/Μεταλλείο Μαύρων Πετρών: 163 Kt Pb, 208 Kt Zn, 13,7 Moz (430 τόνοι) Ag, 0,3 Moz (9 τόνοι) Au.
Ολυμπιάδα: 3,6 Moz (~115 τόνοι) Au, 52,1 Moz (1667 τόνοι) Ag, 530 Kt Pb, 695 Kt Zn.

Περιοχές με δυναμικό κοιτασματολογικό ενδιαφέρον:
Πιάβιτσα, Μπαξίνα, Ζέπκος, Βίνα (ΒΑ Χαλκιδική)
Φαρασινό (Δράμα): 12 g/t Au, 260 g/t Ag, 7% Pb, 5% Zn, 1,5% Cu
Νικήσιανη (Καβάλα): 1,3 t Au

Πορφυρικός χρυσός: 5,03 Moz- 161 τόνοι
Βεβαιωμένα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα:
Σκουριές, ΒΑ Χαλκιδική: 3,9 Moz (125 τόνοι) Au, 789 Kt Cu βέβαια, και 5,03 Moz (161τόνοι) Au, 1.043 Kt Cu δυνατά αποθέματα

Περιοχές με δυναμικό κοιτασματολογικό ενδιαφέρον:
Φισώκα, Τσικάρα (ΒΑ Χαλκιδική)
Ποντοκερασιά, Γερακαριό (Κιλκίς)

Επιθερμικός χρυσός: 2,5 Moz, 78 τόνοι
Βεβαιωμένα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα:
Σάππες, Ροδόπη: 0,8 Moz (23,7 τόνοι) Au, 0,4 Moz (13,8 τόνοι) Ag, στα δύο μεταλλοφόρα σώματα Οχιάς και Αγ. Δημητρίου που εντόπισε το ΙΓΜΕ (1987-1991)
Πέραμα, Έβρος: 1,7 Moz (54 τόνοι) Au, 3,0 Moz (96 τόνοι) Ag

Περιοχές με δυναμικό κοιτασματολογικό ενδιαφέρον:
Πεύκα (8 g / t Au, 3,5 % Cu), Κίρκη, Πετρωτά (Έβρος)
Σύνολο εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων χρυσού: 12,16 Moz-382 τόνοι

Oι “δυναμικοί κοιτασματολογικοί στόχοι” του ΙΓΜΕ (οι περιοχές που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα) είναι:

ο “λειμωνιτικός” χρυσός στον ορεινό όγκο Αγκίστρου – Βροντούς – Μενοικίου,

στις Σέρρες και Δράμα, με 17 g /t Au

τα πορφυρικά συστήματα χαλκού- χρυσού της ευρύτερης περιοχής Ποντοκερασιάς – Γερακαριού – Βάθης – Μυλοχωρίου – Δροσάτου (Κιλκίς)

Η δυναμική πολυμεταλλική παρουσία μικτής θειούχου μεταλλοφορίας στην ζώνη Φαρασινού – Συκιδίων στην Δράμα
οι νέοι στόχοι εντοπισμού επιθερμικού χρυσού σε μεταλλοφόρες δομές των περιοχών Κίρκης και Πεύκων στον Έβρο

Από εδώ και περά αρχίζει η προπαγάνδα.

Ο Δρ Αρβανιτίδης θεωρεί εξ’ορισμού το χρυσό “Βιώσιμο & Αναπτυξιακό”!

Η Χαλκιδική, λέει, “αποτελεί πραγματικά μια βιώσιμη και πλουτοπαραγωγική δεξαμενή μετάλλων”, έκφραση που την έχει υιοθετήσει και ο κ. Μανιάτης και την επαναλαμβάνει παντού.

Οι κύριοι Παπαβασιλείου και Μανιάτης μιλούν για 420 τόνους χρυσού αξίας πάνω από 20 δις ευρώ, σα να πρόκειται τα 20 δις να πάνε κατευθείαν στα ταμεία του κράτους!

Ο κ. Παπαβασιλείου ήρθε και στη Χαλκιδική, στην περίφημη “δημόσια διαβούλευση” της 26-11-2010 να μας πει ότι “αυτός ο διάλογος πρέπει να τελειώνει μια ώρα αρχίτερα γιατί η χώρα μας είναι πραγματικά στο χείλος της αβύσσου”!!!

Προπαγάνδα δεν είναι μόνον η εσκεμμένη ψευδολογία, είναι και η “παράλειψη τέτοιου όγκου αληθειών/γεγονότων σχετικών με το θέμα, που το μήνυμα καθίσταται έντονα παροδηγητικό”. Και είναι πολλά αυτά που παραλείπονται στην πρσπάθεια να καλλιεργηθεί στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι η εξόρυξη των πάντων και ειδικά του χρυσού θα βγάλει τη χώρα από την κρίση:

Με ποια λογική βαπτίζεται “βιώσιμη” (λέξη-μαϊντανός που κολλάει πλέον παντού) μια δραστηριότητα που, με τις σημερινές μεθόδους εξόρυξης, δεν έχει χρονικό ορίζοντα πάνω από μια εικοσαετία;

Σε ποιον θα ανήκει ο χρυσός αν εξορυχθεί και ποιος θα πάρει τα λεφτά;

Μήπως θα τα πάρει το Δημόσιο για να πληρώσει κάποια δόση του δανείου; Όχι βέβαια!

Ο χρυσός ανήκει αποκλειστικά στις ιδιωτικές εταιρείες που τον εκμεταλλεύονται. Ούτε ένα γραμμάριο δεν ανήκει στο Δημόσιο το οποίο επιπλέον δεν εισπράττει ούτε δικαιώματα (royalties) από την εκμετάλλευση.

Ακόμα και τα έσοδα από τη φορολόγηση των εταιρειών είναι αμφίβολα, αν σκεφτεί κανείς ότι η “μεγάλη” ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έχει πληρώσει φόρο στο κράτος μόνο μια φορά μέσα σε 6 χρόνια, ενώ τις άλλες χρονιές είχε μέχρι και επιστροφή φόρου!

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και όχι αποκλειστικά Ελληνικό ή Αφρικανικό. Μέσα από off-shore και περίεργες συμφωνίες transfer pricing, οι διεθνείς εταιρείες εξόρυξης έχουν αναγάγει την αποφυγή πληρωμής φόρων σε επιστήμη.

Τρόπος να αφαιρεθεί μαγικά ο χρυσός από αυτήν την “πλουτοπαραγωγική δεξαμενή” (ωραία έκφραση!) δεν υπάρχει.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτών των μαζικών επεμβάσεων, όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες, ειδικά σε αυτές που εξαρτώνται άμεσα από την κατάσταση του περιβάλλοντος;

Αυτό που όλοι αποφεύγουν να μας πουν είναι τι εκτάσεις Ελληνικής γης θα πρέπει να εξορυχθούν για να πάρουμε αυτόν τον “αναπτυξιακό και βιώσιμο” χρυσό.

Στο Πέραμα του Έβρου, η μέση περιεκτικότητα σε χρυσό είναι 3,6 γραμμάρια και η οριακή περιεκτικότητα (cut-off grade) 1,0 γραμμάριο ανά τόνο.

Στις Σκουριές της Χαλκιδικής προγραμματίζεται εξόρυξη 150 εκατομμυρίων τόνων και 250 εκατ. τόνων, ενώ υπάρχουν και άλλα 200 εκατ. περίπου βέβαιων γεωλογικών αποθεμάτων που δεν μας το λένε καθαρά, αλλά θα τα πάρουν. Η μέση περιεκτικότητα του “κοιτάσματος” σε χρυσό είναι 0,83 γρ/τόνο ενώ η οριακή περιεκτικότητα είναι μόλις 0,18 γρ/τόνο!!!

Στην προσπάθειά της να παρουσιάσει την επιφανειακή εξόρυξη μικρότερη απ’ότι θα είναι στην πραγματικότητα, η εταιρεία υπολογίζει τα αποθέματα για τιμή χρυσού $425/ουγγιά (όσο ήταν …στην εποχή της TVX) ενώ σήμερα είναι $1350/ουγγιά! Αυτό σημαίνει αμέσως ότι γίνεται εκμεταλλεύσιμο το συνολικό μεταλλευτικό απόθεμα των 350 εκατ. τόνων.

Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της EUROPEAN GOLDFIELDS οι Σκουριές είναι ένα κοίτασμα που το κάνει κερδοφόρο όχι η υψηλή του περιεκτικότητα σε χρυσό, αλλά ο τεράστιος όγκος του σε συνδυασμό με τη δυνατότητα της φτηνής επιφανειακής εξόρυξης. Κι ας προσπαθούν τώρα να το παρουσιάσουν ως “κατα βάση υπόγεια εξόρυξη”…

O Δρ Αρβανιτίδης μας λέει τις υψηλές περιεκτικότητες (τα 8 και τα 12 γραμμάρια ανά τόνο θεωρούνται “υψηλές” περιεκτικότητες), αλλά δε μας λέει ποιες είναι οι χαμηλές… Για πόσες περιοχές, για πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους μιλάμε – και για ποια τιμή του χρυσού, όταν ήδη βλέπουμε ότι ακόμα και “κοιτάσματα” περιεκτικότητας κάτω του ενός γραμμαρίου ανά τόνο είναι εκμεταλλεύσιμα;

Μήπως αυτός είναι ο δικός τους διεστραμμένος ορισμός της λέξης “βιωσιμότητα”;

Να”ανακαλύπτουν” όλο και περισσότερα τέτοια “κοιτάσματα” μηδαμινής περιεκτικότητας και να ρημάζουν όλο και περισσότερες περιοχές;

Από τη στιγμή που θα αποδεχθούμε μια τέτοια άγρια εκμετάλλευση και δεν έχουμε το ισχυρό Κράτος που θα μπορέσει στοιχειωδώς να ελέγξει τα θηρία, το μέλλον της Ελλάδας είναι προδιαγεγραμμένο.

Ξαναδιαβάστε παρακαλούμε τον Δρ Αρίκα, τα λέει όλα

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η οικονομική κρίση έχει δώσει το τέλειο άλλοθι σε αυτούς που επιβουλεύονται το χρυσό της Μακεδονίας και της Θράκης και που εδώ και πάνω από 15 χρόνια οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών δεν τους έχουν αφήσει να αρπάξουν.

Όποιος έχει δει την “Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου” μοιραία θα κάνει τη σκέψη ότι τα γεγονότα που περιγράφει ταιριάζουν γάντι στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σήμερα οι εταιρείες αυτές εκμεταλλεύονται το φόβο και την αγωνία του κόσμου για το αύριο για να μετατρέψουν την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα. Από αυτές που είναι οι φτωχότερες του κόσμου, αλλά παραδόξως οι πιο πλούσιες σε μέταλλα…

antigoldgreece.wordpress.

«Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας»

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΩΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΤΣΙΠΡΑ ΤΟΝ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ

Προς διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ… Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.grwww.egerssi.gr Πώς μετάλλαξαν την φύση του λαού μας Θεέ μου; Πώς εμφύτεψαν στο μυαλό των νεοελλήνων τη βλακεία, την ηλιθιότητα, την απανθρωπιά, την ασέβεια στο Θείο, την εγκατάλειψη της φιλοπατρίας; Τον φιλοτομαρισμό! Πίστευα...

‘Αρχισε το ”παζάρι” με Τουρκία…Με Μητσοτάκη πρωθυπουργό, χάνουμε.

Και ξαφνικά, μετά 50 χρόνια, ''αποφασίστηκε'' να γίνουν συνομιλίες-διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας γιά διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανόμενων και ''εδαφικών'', όπως δήλωσε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ''Σπίτι της...

Χάθηκαν πέντε ζωές σε ειδική αποστολή προσφοράς στη Λιβύη. Τι ακριβώς συνέβη;

Του Δημήτρη Κυπριώτη Η είδηση του θανάτου 3 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και 2 πολιτών, από τα 19 άτομα που συγκροτούσαν την Ελληνική ειδική αποστολή στη Λιβύη για την  παροχή βοήθειας στις εξαιρετικά καταστροφικές συνέπιες και τις ανθρώπινες απώλειες, λόγω ...

Το Προγράμματα χρηματοδότησης τον 800,000 ευρώ για Το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς και η αξιοποίηση Μουσείο.

Κίνηση πολιτών τοΰ Βογατσικοΰ. Ερωτήματα, διαπιστώσεις και προτάσεις στους υποψήφιους Δημάρχους Άργους Ορεστικού Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου και Καλλιόπη (Κάλι) Κυριακίδου. Το Προγράμματα χρηματοδότησης τον 800,000 ευρώ για Το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς και η αξιοποίηση Μουσείο.  Το οικόπεδο της οικογένειας...