Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑρχαιολογικάΖητείται δωρεά για...

Ζητείται δωρεά για τη συμμετοχή φοιτητών σε ανασκαφές

Washing sherdsΣτους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, οι πόροι που διατίθενται στη χώρα μας για την ανάπτυξη έρευνας  είναι εκ των πραγμάτων λιγοστοί.

Έτσι και για τη συμμετοχή των φοιτητών στις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Αθηνών στοΒόρειο Ιράκ χρειάστηκε να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα των αεροπορικών εισιτηρίων των φοιτητών που θα συμμετέχουν στις εργασίες ανασκαφής στο σημείο όπου βρισκόταν άλλοτε ηΒορειοανατολική Μεσοποταμία.

«Παρακαλούμε, κάντε μας μια δωρεά και στείλτε μας εκεί», λένε μέσα από ένα ειδικό βίντεο που «ανέβασαν» στο διαδίκτυο οι φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε σχετική ιστοσελίδα.

Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί, χάρη στις δωρεές των πολιτών, 499 δολάρια από το σύνολο των 6000 δολαρίων που απαιτούνται για την κάλυψη των αεροπορικών εισιτηρίων των φοιτητών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφέρουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, έχοντας πρώτα διαβάσει και δει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις ανασκαφές.

Οι έρευνες πραγματοποιούνται – από το Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με άλλα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού – σε τρεις τοποθεσίες: Στο Τελ Νάντερ, (εντός των ορίων του Έρμπιλ, της πρωτεύουσας της Κουρδικής Περιφέρειας), στο Τελ Μπάκρτα, (28 χλμ. νοτιοδυτικά του Έρμπιλ) και στα ‘Αρβηλα.

Η δεύτερη ανασκαφική περίοδος στο Τελ Νάντερ ξεκινάει το Σεπτέμβριο. Στα ευρήματα από τις περσινές εργασίες συγκαταλέγεται και ο σκελετός της γυναίκας, που εντοπίστηκε σε συνεσταλμένη στάση, με τον άνω κορμό και το πρόσωπο στραμμένα προς το χώμα. Το κρανίο ήταν χτυπημένο.

Στην περιοχή του Τελ Μπάκρτα βρέθηκε τμήμα αττικού αγγείου, που χρονολογείται πιθανότατα στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα π. Χ. και μπορεί να σχετίζεται με την επιστροφή των Μυρίων του Ξενοφώντα, οι οποίοι πέρασαν τον ποταμό Λύκο, 4-5 χλμ. από το Τελ Μπάκρτα. Οι έρευνα για τον εντοπισμό του πεδίου της Μάχης των Γαυγαμήλων, (της τελευταίας μεγάλης μάχης του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά των Περσών) συνεχίζονται στα Άρβηλα.

Η προθεσμία για τη δωρεά χρημάτων με σκοπό την κάλυψη των εξόδων για τα εισιτήρια των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών λήγει σε εβδομήντα ημέρες από σήμερα.

ΕΡΤ

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΩΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΤΣΙΠΡΑ ΤΟΝ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ

Προς διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ… Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.grwww.egerssi.gr Πώς μετάλλαξαν την φύση του λαού μας Θεέ μου; Πώς εμφύτεψαν στο μυαλό των νεοελλήνων τη βλακεία, την ηλιθιότητα, την απανθρωπιά, την ασέβεια στο Θείο, την εγκατάλειψη της φιλοπατρίας; Τον φιλοτομαρισμό! Πίστευα...

‘Αρχισε το ”παζάρι” με Τουρκία…Με Μητσοτάκη πρωθυπουργό, χάνουμε.

Και ξαφνικά, μετά 50 χρόνια, ''αποφασίστηκε'' να γίνουν συνομιλίες-διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας γιά διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανόμενων και ''εδαφικών'', όπως δήλωσε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ''Σπίτι της...

Χάθηκαν πέντε ζωές σε ειδική αποστολή προσφοράς στη Λιβύη. Τι ακριβώς συνέβη;

Του Δημήτρη Κυπριώτη Η είδηση του θανάτου 3 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και 2 πολιτών, από τα 19 άτομα που συγκροτούσαν την Ελληνική ειδική αποστολή στη Λιβύη για την  παροχή βοήθειας στις εξαιρετικά καταστροφικές συνέπιες και τις ανθρώπινες απώλειες, λόγω ...

Το Προγράμματα χρηματοδότησης τον 800,000 ευρώ για Το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς και η αξιοποίηση Μουσείο.

Κίνηση πολιτών τοΰ Βογατσικοΰ. Ερωτήματα, διαπιστώσεις και προτάσεις στους υποψήφιους Δημάρχους Άργους Ορεστικού Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου και Καλλιόπη (Κάλι) Κυριακίδου. Το Προγράμματα χρηματοδότησης τον 800,000 ευρώ για Το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς και η αξιοποίηση Μουσείο.  Το οικόπεδο της οικογένειας...