Την κρισιμότητα της κατάστασης την οποία παρέλαβε η κυβέρνησή του περιέγραψε ο πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή κατά την έναρξη της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων.
Σημείωσε εξ αρχής ότι «ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι η χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο», χαρακτήρισε «εκρηκτική» την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και «αποκαρδιωτική» την εικόνα του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και της λειτουργίας των θεσμών. Τόνισε όμως ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα δεν είναι δημοσιονομικό, αλλά οφείλεται στην πολυδιάστατη κρίση διακυβέρνησης που εκδηλώνεται ως κρίση ηθικής, αξιών, θεσμών και εμπιστοσύνης.
«Ποτέ δεν είπαμε ότι ο δρόμος είναι εύκολος. Είπαμε ότι είναι ο σωστός και θα τον περπατήσουμε μαζί», τόνισε προς το τέλος της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε με ορίζοντα τετραετίας, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη, και θέλησε να κάνει ειδική αναφορά στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Είπε ότι πρόκειται για έναν «σταθμό» και επανέλαβε την πρότασή του για επανεκλογή του κ. Κ. Παπούλια «εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί» . Εσπευσε δε να σημειώσει ότι «με τη θέση που έχει πάρει και η ΝΔ, η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να επανεκλέξει για μια δεύτερη θητεία Πρόεδρο που ασκεί με άψογο τρόπο τα καθήκοντά του και τιμά το αξίωμά του». Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι απαιτούνται συναινέσεις και συνεισφορά όλων, αναλόγως των δυνατοτήτων τους, για την αντιμετώπιση της κρίσης και προανήγγειλε μια «εθνική κοινωνική συμφωνία για τις μεγάλες αλλαγές».
Επανέλαβε εμφατικά ότι είναι έτοιμος να συγκρουστεί με αντιλήψεις και συμφέροντα και προσέθεσε και από το βήμα της Βουλής: «Δεν χρωστάω σε κανέναν άλλον εκτός από τον ελληνικό λαό».
Στο οικονομικό πεδίο, ο Πρωθυπουργός παρομοίωσε την κατάσταση με την αντίστοιχη του 1993 και τόνισε ότι σήμερα είναι η δυσκολότερη στιγμή έκτοτε. Χαρακτηριστική των σχετικών αναφορών του ήταν η επισήμανση ότι οι ευρωπαίοι εταίροι «μάς ζητούν τα αυτονόητα» και ειδικότερα «καθαρά στοιχεία για τηνοικονομική κατάσταση της χώρας, καθαρές προτεραιότητες και μέτρα που να ανταποκρίνονται στην οικονομική ύφεση».
Μίλησε για «μεγάλα κρυφά χρέη και δαπάνες» και επικαλέστηκε την Τράπεζα της Ελλάδος για τα στοιχεία του ελλείμματος, λέγοντας ότι εντός του 2009 θα είναι διπλάσιο από αυτό που ισχυριζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από δέκα ημέρες.
Με τη χθεσινή του ομιλία ο Πρωθυπουργός κινήθηκε εντός του πλαισίου των προεκλογικών του δεσμεύσεων και έθεσε ως προτεραιότητες- πέραν της οικονομίας και της θεσμικής ανασυγκρότησης του κράτους- τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, την ενίσχυση της Παιδείας, της Υγείας, του Πολιτισμού και του Τουρισμού
ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ
Ριζικές ανατροπές σε βάθος τετραετίας .
Ανατροπές στη δημόσια διοίκηση, νέα αρχιτεκτονική στην αυτοδιοίκηση και έλεγχο στο πολιτικό χρήμα μέσω του νέου εκλογικού νόμου προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός με τις προγραμματικές δηλώσεις.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε για ένα τετραετές σχέδιο αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, για αιρετές περιφέρειες ως τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, για αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες» ώστε να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται, για ενίσχυση της Δικαιοσύνης και του Κοινοβουλίου.
Υποσχέθηκε επίσης ότι θα υιοθετήσει κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης για ενίσχυση της διαφάνειας και κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να υπερβούν τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και να δώσουν μαζί τον αγώνα κατά της διαφθοράς. Ο κ.Παπανδρέου μίλησε για μια δημόσια διοίκηση που αντιμετωπίζει τον κάθε πολίτη ως μοναδική αξία, που τον υπηρετεί, προαναγγέλλοντας ένα συνολικό σχέδιο ριζικών ανατροπών με βάθος τετραετίας. Δεσμεύθηκε επίσης για:
* Την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έπειτα από δημόσιο διάλογο, ώστε να μη διαφεύγει τον έλεγχο κανένα μέλος της κυβέρνησης. «Τέρμα στα εκφυλιστικά φαινόμενα που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια» επισήμανε.
* Την αναβάθμιση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου με ολοκληρωμένο σχέδιο και την καθιέρωση υποχρεωτικού σταδίου δημόσιας διαβούλευσης πριν από την έκδοση διακηρύξεων μεγάλων δημοσίων συμβάσεων.
* Τη νέα συνολική αρχιτεκτονική του διοικητικού χάρτη της χώρας, με τη δημιουργία επιτελικού κράτους και ισχυρής αυτοδιοίκησης, όπου οι δήμοι αποτελούν τον πρώτο βαθμό και η αιρετή περιφέρεια τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.
* Την αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες», ώστε να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται. O Πρωθυπουργός ανέπτυξε ακόμη το σχέδιό του για την αναβάθμιση του ρόλου της Δικαιοσύνης, ξεκινώντας από τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέγεται στο εξής η ηγεσία της.
Σε πρώτη φάση και χωρίς να χρειαστεί αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος, η επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων θα ανήκει στο Υπουργικό Συμβούλιο, ωστόσο θα συμμετέχει ουσιαστικά και η Βουλή στη διαδικασία. Επίσης καταργείται κάθε περιορισμός στον θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων και επιταχύνεται δραστικά η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης με την εφαρμογή διοικητικών μέτρων και την ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων. «Είναι ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας μας» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Σε ό,τι αφορά το μαύρο πολιτικό χρήμα και τη διαφάνεια, προανήγγειλε την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου ο οποίος θα σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες και θα μειώνει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες, κυρίως τις αφανείς. Επίσης, την αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες» ώστε να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται, τη διαφανή χρηματοδότηση των κομμάτων και των πολιτικών και την υποχρεωτική ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των υπογραφών υπουργών και όλων των πράξεων του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης.
Η διαφάνεια εξασφαλίζεται, είπε ο κ. Παπανδρέου, με το οριστικό ξεκαθάρισμα των σχέσεων της πολιτικής με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης παντού «για να σπάσουν τα φέουδα και η γραφειοκρατία» . Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Αλλάζει η σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων στο Δημόσιο, ώστε ελέγχοντες και ελεγχόμενοι να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία. Οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα γίνονται μόνο
ΦΟΡΟΙ – ΠΑΡΟΧΕΣ
«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Ολοι θα πληρώσουν»
Ολοι θα συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση των έκτακτων προβλημάτων, ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του». Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα για την κατάσταση της οικονομίας, αλλά και την πορεία που θα ακολουθήσει όσον αφορά τους μισθούς, τις συντάξεις και τα φορολογικά βάρη έστειλε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τις προγραμματικές δηλώσεις, όπου περιέγραψε τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η οικονομία.
Οπως είπε, «το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας είναι πρωτοφανές, ο προϋπολογισμός έχει πέσει έξω όσο ποτέ άλλοτε, είναι η δυσκολότερη στιγμή για την οικονομία από το 1993, όταν πάλι μια κυβέρνηση της ΝΔ είχε παραδώσει την οικονομία σε ύφεση και τα δημόσια οικονομικά με τεράστιο έλλειμμα και χρέος». Υπό αυτές τις προϋποθέσεις ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την προεκλογική δέσμευσή του ότι με την εισοδηματική πολιτική του 2010 θα δοθούν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθούς και συντάξεις για να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Αναπόφευκτα, όμως, η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας θα στηριχθεί σε φόρους. Ο κ. Παπανδρέου θύμισε μάλιστα και τη φράση του πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου«ή θα αφανίσουμε το δημόσιο χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα». Οπως τόνισε, «τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται ούτε με έκτακτα μέτρα ούτε με νέες φοροεπιδρομές , απαιτούνται μόνιμες λύσεις». Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συνταχθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, θα προβλέπει τη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων και του πλούτου ανεξαρτήτως πηγής με μια νέα ενιαία, προοδευτική, φορολογική κλίμακα.
Με βάση τη νέα κλίμακα θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα από εργασία και μερίσματα. Οπως είπε, τα κέρδη των επιχειρήσεων που δεν διανέμονται αλλά μένουν για να γίνουν επενδύσεις θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αλλά «θα καταργηθούν οι χαριστικές ρυθμίσεις που ευνοούν τους μεγαλομετόχους», πρόσθεσε.
Ακόμη: Η ακίνητη περιουσία και οι κληρονομιές θα φορολογούνται προοδευτικά, αλλά θα υπάρχουν υψηλά αφορολόγητα όρια ώστε να απαλλάσσονται οι μικρές περιουσίες.
Τα ακίνητα και η επιχειρηματική δραστηριότητα της Εκκλησίας δεν θα εξαιρούνται.
Τα ακίνητα των offshore θα φορολογηθούν αποτελεσματικά.
Οι φορολογικές υπηρεσίες θα αναμορφωθούν εκ βάθρων και η φορολογική διοίκηση θα έχει πλήρη ηλεκτρονική υποστήριξη. Ακόμα, ανακοίνωσε περικοπές δαπανών λέγοντας: «Θα χρειαστεί να υπάρξουν περικοπές δαπανών σε όλα τα υπουργεία- και το παράδειγμα θα δώσει το δικό μου γραφείο».
Επίσης, ανακοίνωσε σειρά μέτρων για έλεγχο στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος σε όλες τις βαθμίδες του κράτους, από τα υπουργεία έως τους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία, όπως η εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος παντού και ορκωτών λογιστών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για να υπάρξει ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων ανακοίνωσε ότι θα αξιολογηθούν από μηδενική βάση τα εξοπλιστικά προγράμματα. Με τις δράσεις αυτές μπορεί να επιτευχθεί ο πρώτος, άμεσος, μεγάλος στόχος που είναι «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων εταίρων και των διεθνών αγορών στη χώρα μας».
Προτεραιότητα στην προστασία των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών και των εισπρακτικών εταιρειών έδωσε ο Πρωθυπουργός με τις προγραμματικές δηλώσεις. Οπως είπε, αυτό θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια
Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ανακοίνωσε την άμεση ψήφιση στη Βουλή νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, αλλαγές στον «Τειρεσία», αλλαγές στη λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ και την ίδρυση του Ταμείου αναχρηματοδότησης της οικονομίας.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Κατάργηση των Stage στο Δημόσιο
Με συγκρατημένες παροχές προς τους αδυνάτους, με πρώτη την αύξηση κατά 30 ευρώ των συντάξεων του ΟΓΑ από την 1η Οκτωβρίου, με την καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης που θα κυμανθεί από 500 ως 1.300 ευρώ σε φτωχά νοικοκυριά, ανέργους και πολυτέκνους πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς και με τη σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ο Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της κοινωνικής πολιτικής.
Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, όπως η κατάργηση των προγραμμάτων Stage στο Δημόσιο που λειτουργούσαν ως μηχανισμός «ομηρείας» νέων ανθρώπων και η θέσπιση κινήτρων πρόσληψης νέων από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των σχετικών ασφαλιστικών εισφορών για τέσσερα χρόνια. Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου, χωρίς να αναφερθεί σε επώδυνα μέτρα, όπως οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις- ζητήματα για τα οποία θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα διάλογος στο υπουργείο Απασχόλησης-, προετοίμασε το έδαφος λέγοντας: «Οχι στις αρνητικές εκπλήξεις, ούτε μέτρα χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς». «Πρώτη και αυτονόητη υποχρέωσή μας στο Ασφαλιστικό», είπε, «είναι να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα στα Ταμεία για να καταβληθούν οι συντάξεις».
Ανακοίνωσε τη σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών οργανισμών (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ) και τόνισε ότι τα οικονομικά των Ταμείων θα ενισχυθούν όχι μόνο με κρατικούς πόρους, αλλά και με δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της σπατάλης.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ
Μηδενική ανοχή στην κατάχρηση εξουσίας
Ασφάλεια και σιγουριά αλλά με παράλληλη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι το κεντρικό ζήτημα για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Χτίζουμε από την αρχή δυνάμεις ασφαλείας που σέβονται αλλά και προστατεύουν αποτελεσματικά τους πολίτες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αναφερόμενος ειδικότερα στην κατάσταση που υπάρχει σε ορισμένες συνοικίες της Αθήνας, σημείωσε ότι θα γίνει απογκετοποίηση περιοχών στον αστικό ιστό και πως καμία περιοχή δεν θα αποτελεί άβατο από εδώ και στο εξής.
Πρώτο δείγμα γραφής απετέλεσαν οι εκτενείς επιχειρήσεις που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα μπει τέλος «στην αστυνομικοκεντρική προσέγγιση της λαθρομετανάστευσης που μας κληροδότησε η Νέα Δημοκρατία».
Οσοι υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου θα διαμένουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και θα καταρτιστεί ειδικό σχέδιο για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων από την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό και η Ελλάδα θα αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να επιτευχθεί η ισότιμη ανάληψη ευθύνης απ΄ όλα τα κράτη-μέλη. Στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί το θέμα της λαθρομετανάστευσης στο Συμβούλιο Κορυφής που θα γίνει τον Δεκέμβριο.
Επιπροσθέτως θα σταματήσουν οι απελάσεις μεταναστών 2ης γενιάς ώσπου να εξορθολογιστεί πλήρως το καθεστώς κτήσης ελληνικής ιθαγένειας. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα δοθεί τέλος στο φαινόμενο των αστυνομικών-οικιακών βοηθών που διατίθενται για τη φύλαξη πολιτικών και άλλων «επισήμων» και στις αποσπάσεις σε μη μάχιμες υπηρεσίες.
«Δίνουμε το παράδειγμα με τη μείωση της φρουράς του Μαξίμου κατά 50%» είπε ο κ. Παπανδρέου. Σ ύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τις επόμενες 15 ημέρες θα αποδεσμευθούν σταδιακά άλλοι 300-400 αστυνομικοί.
Επίσης ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως αδιανόητο αναχρονισμό στον 21ο αιώνα την Αγροφυλακή, που καταργείται, και επεσήμανε ότι θα ληφθούν αποφασιστικά μέτρα κατά της αστυνομικής βίας και δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε περιστατικά κατάχρησης εξουσίας. Χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. γραφείο στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά αστυνομικής βίας.
ΥΓΕΙΑ
Προσλήψεις αλλά και φρένο στη σπατάλη
Με την επαναφορά της λίστας φαρμάκων, την ενίσχυση των ελέγχων, την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος προμηθειών και τη χρήση της πληροφορικής θα επιδιώξει η κυβέρνηση να βάλει φρένο στη σπατάλη και στη διαφθορά. Παράλληλα θα προχωρήσει σε αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ εντός της τετραετίας κατά 1% του ΑΕΠ και σε προσλήψεις προσωπικού.
Οπως ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, θα προσλαμβάνονται κάθε χρόνο 3.000 άτομα ώστε να καλυφθούν σταδιακά όλες οι κενές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων στην Υγεία, καθώς οι κενές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (κυρίως νοσηλευτών) φθάνουν στις 25.000.
Εκτός από την κάλυψη των κενών θέσεων, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα εξελιχθούν σε σύγχρονες, αυτόνομες μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουν δικό τους προϋπολογισμό, τον οποίον θα διαπραγματεύονται οι διοικήσεις τους με τους αρμοδίους των Υγειονομικών Περιφερειών.
Ενας ακόμη στόχος που βάζει η κυβέρνηση είναι να απαλλαγεί μια για πάντα από τα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ιατρικών ειδών, τα οποία εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ. Οπως έχει ήδη δηλώσει η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, λύση στο πρόβλημα θα δοθεί με τη μηχανοργάνωση του συστήματος. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα πάψουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα να λειτουργούν σαν… ξέφραγα αμπέλια.
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σταδιακή αύξηση των κονδυλίων στο 5% και νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων
Νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που θα αλλάξει τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ «που θα αποφορτίζει από την πίεση και το κόστος» , αύξηση στο 5% σταδιακά των κονδυλίων για την Παιδεία και στο 2% για την έρευνα, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του για την Παιδεία.
Ο κ. Παπανδρέου κινήθηκε στην κατεύθυνση που αναμενόταν στα θέματα Παιδείας, προαναγγέλλοντας όμως την «αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» στη χρηματοδότηση της έρευνας. Οπως είπε ο Πρωθυπουργός, η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας θα λειτουργήσει με «νέο, απλό θεσμικό πλαίσιο, με κατοχύρωση της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων, με λογοδοσία και προγραμματισμό» «Στόχος είναι να προσελκύει ξένους φοιτητές και να έχει έσοδα από τη διεθνή αυτή παρουσία αντί να διώχνει την ελληνική νεολαία στο εξωτερικό» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να αναφερθεί με λεπτομέρειες στο νέο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία. Κατά τα άλλα, ξεκαθάρισε ότι η Παιδεία, η έρευνα, η τεχνολογία, η καινοτομία και η διά βίου εκπαίδευση είναι πλέον αλληλένδετα- κάτι που αποτελούσε χρόνια αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας τουλάχιστον όσον αφορά την έρευνα- και βρίσκονται στον «πυρήνα της αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου» που προωθεί το ΠαΣοΚ.
Το υπουργείο Παιδείας εξελίσσεται έτσι σε ένα από τα κρίσιμα υπουργεία, ενώ ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε χθες τη διαμόρφωση «νέων δεξιοτήτων, εργαλείων, επαγγελμάτων, αντιλήψεων για την πράσινη ανάπτυξη». O πως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, το θέμα της πράσινης ανάπτυξης θα ενταχθεί ενεργά στην καθημερινότητα των σχολείων, όχι με τη μορφή νέων μαθημάτων ή βιβλίων, αλλά με τη μορφή γενικής φιλοσοφίας που θα διαπνέει όλα τα μαθήματα.
«Το σχέδιό μας απαιτεί ένα συνολικό και τολμηρό ποιοτικό άλμα στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. «Παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για επιπλέον 1 δισ. ευρώ από τον πρώτο προϋπολογισμό» πρόσθεσε. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με την ομιλία του ότι τρεις θα είναι οι βασικοί πυλώνες της πολιτικής στην Παιδεία τα επόμενα χρόνια:
* Διετής προσχολική εκπαίδευση και επέκταση του θεσμού των ολοήμερων σχολείων σε κάθε περιοχή της χώρας. Το θέμα αυτό άλλωστε αποτελούσε παλαιό αίτημα της Ομοσπονδίας των δασκάλων.
* Αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Παράλληλα σύστημα πιστοποίησης ξένης γλώσσας και πληροφορικής στην Γ΄ τάξη του Γυμνασίου και παράλληλα νέο σύστημα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης για τα παιδιά με αναπηρίες.
* Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και άμεση αλλαγή του εξεταστικού συστήματος.
Ο Πρωθυπουργός άναψε το «πράσινο φως» και για νέα μισθολόγια στους εκπαιδευτικούς.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στόχος η αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων
Η αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων στο πλαίσιο επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης, η αλλαγή του τρόπου επιλογής των ηγεσιών των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας και η επαναφορά του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων είναι τρεις από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης, όπως είπε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες θα συγκροτηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης ειδική ομάδα, υπό την μορφή άτυπης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί καθηγητές, νομικοί υψηλού κύρους και μέλη της Ενωσης Ποινικολόγων για να προσδιορίσουν τα αδικήματα ήσσονος σημασίας τα οποία θα αποποινικοποιηθούν. Αρκετά μικροαδικήματα θα υπόκεινται σε διοικητικές κυρώσεις (χρηματικά πρόστιμα).
Στο πλαίσιο επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης θα ληφθούν και όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα (νομοθετικά, προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων, αύξηση θέσεων δικαστών, τεχνολογική επάνδρωση των δικαστηρίων και δικαστών με ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.λπ.), προκειμένου να «τρέξουν» οι ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης και να παύσει η ταλαιπωρία των πολιτών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εθνικό σχέδιο δράσης για την Ενέργεια
Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό ήταν και κεντρικό σημείο της ομιλίας του Πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρα στην πράσινη ανάπτυξη» .
«Ξεκινάμε με ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία όλου του πρασίνου, με ένα σχέδιο διάσωσης της Αττικής και τόσων άλλων περιοχών, όπως της Πελοποννήσου, από τις τεράστιες καταστροφές. Στέλνουμε σαφές μήνυμα: τέρμα στην καταπάτηση των καμένων δασικών εκτάσεων.Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. Βασικό εργαλείο χρηματοδότησης θα αποτελέσει το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 που θα αναθεωρηθεί για να υποστηρίξει την πράσινη ανάπτυξη, όπως και ο αναπτυξιακός νόμος για να στηρίζει πιο αποτελεσματικά την αποκέντρωση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα αλλάξει πλήρως το ενεργειακό τοπίο με στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ηδη το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει την προώθηση των ΑΠΕ, οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν ακόμη και σε βραχονησίδες, ακόμη και σε πλατφόρμες μέσα στη θάλασσα, σύμφωνα με το Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, το οποίο αν χρειαστεί θα αναθεωρηθεί, ενώ παράλληλα προωθείται η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.
«Θέτουμε τον πήχη ψηλά:το 20% παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2020. Θα καταθέσουμε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου το νέο εθνικό ενεργειακό μας σχέδιο» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ανέφερε ότι στηρίζεται η ενεργειακή και η πράσινη διπλωματία, ενώ έκανε λόγο για διαφορετική αντίληψη για τις υποδομές και τις επενδύσεις στις πόλεις για την αναγέννησή τους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μπορούν να αξιοποιηθούν κοινοτικά προγράμματα για το χτίσιμο ξανά των πόλεων, των οποίων η χώρα δεν έκανε ποτέ χρήση, ενώ κοινοτικά κονδύλια υπάρχουν για αναπλάσεις ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ηφιλοσοφία μιας συγχώνευσης
Στην ανάδειξη του πολιτισμού μαζί με τον τουρισμό «ως ισχυρού αναπτυξιακού πυλώνα της οικονομίας» , όραμα στο οποίο στοχεύει η συγχώνευση των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Η ποιότητα αναδεικνύεται ως «κλειδί» της στρατηγικής της κυβέρνησης για τον τουρισμό, καθώς στόχος είναι η επίτευξη τουριστικής κίνησης 12 μήνες τον χρόνο. Βασική προτεραιότητα αποτελεί η ανάπτυξη όλων των μορφών εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο συνεδριακός, θρησκευτικός, πολιτιστικός, κινηματογραφικός, διατροφικός, αθλητικός, καταδυτικός, αναρριχητικός και εκπαιδευτικός τουρισμός, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στις κρουαζιέρες.
Για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων στη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα 12 μέτρα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται το «πάγωμα» όλων των δανειακών υποχρεώσεων και της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των δανειοληπτών ως τον Ιούλιο του 2010, η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις, η αναστολή της καταβολής της εισφοράς 0,6% του νόμου 128/95 ως τον Ιούλιο του 2010 και η κατάργηση του ΕΤΑΚ.
πηγή:Το ΒΗΜΑ