Φήμες, διαρροές και πολιτικοί εκβιασμοί διέλυσαν μετοχές, νομίσματα και εμπορεύματα
Πάνω σε λεπτό στρώμα πάγου ισορροπούν οι αγορές καθώς η πολιτική διελκυστίνδα που έχει στηθεί για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη οδηγεί την κατάσταση στα άκρα.
Στόχος είναι να εκμαιευθούν αποφάσεις στις Βρυξέλλες με τη συγκατάθεση της Γερμανίας. Επειδή όμως η Αγκελα Μέρκελ αμύνεται σθεναρά στα σενάρια μεγαλύτερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μόντι και Ραχόι φαίνεται ότι έχουν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «last resort».
Ατέρμονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, άτυπες συμφωνίες αρχηγών Κρατών και αποφάσεις συνόδων κορυφής δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.
Και ενώ οι προσπάθειες συνεχίζονται, οι συνθήκες στην ευρωπαϊκή οικονομία επιδεινώνονται, η δημοσιονομική κατάσταση πολλών χωρών χειροτερεύει, οι εξελίξεις δημιουργούν τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου ντόμινο.
Χαρακτηριστική ήταν η σημερινή ημέρα με τις αγορές να πανικοβάλλονται από φήμες και διαρροές ανοίγοντας έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο πτώσης.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η σημερινή κίνηση έμοιαζε με πρόβα τζενεράλε για κάποιο μεγαλύτερο γεγονός, ενώ πολιτικοί παράγοντες την εκλαμβάνουν ως εξόφθαλμη προειδοποίηση προς την Αγκελα Μέρκελ.
Ίσως είναι αυτό ακριβώς που επιδιώκουν τώρα ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, προκειμένου να αναγκάσουν το διευθυντήριο των Βρυξελλών και τους ισχυρούς της Ευρωζώνης να εγκαταλείψουν στείρους δογματισμούς και να αποδεχθούν λύσεις, οι οποίες από την αρχή φαινόταν ότι θα είναι το μοναδικό φάρμακο στην κρίση.
Η λύση που φαίνεται τώρα εφικτή και μπορεί να αποτελέσει δραστικό αντίδοτο στα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι η εκτύπωση φρέσκου χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Απλά, καθαρά και χωρίς εναλλακτικές φόρμουλες που προσπαθούν ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και περιπλέκουν την κατάσταση.
Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν –παρασκηνιακά- πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες και πρωτοστατούν ο Ιταλός Μάριο Μόντι και ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι τους οποίους σιγοντάρουν στελέχη του ΔΝΤ. Οι κινήσεις τους μάλιστα δημιουργούν τις τελευταίες μέρες την εντύπωση, ότι προσπαθούν να εξωθήσουν τα πράγματα στα άκρα και να εκμαιεύσουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αυτά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, το Sofokleousin.gr σε δημοσίευμά του στις 12 Ιουλίου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί εν τέλει να παρέμβει καταλυτικά αναλαμβάνοντας το βάρος της εξόδου της Ευρωζώνης από την κρίση.
Στην πραγματικότητα οι αγορές προσπαθούν να ερμηνεύσουν μια σειρά πολιτικών και διπλωματικών εκβιασμών οι οποίοι εξελίσσονται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την υπέρβαση της κρίσης.
Σε υτό το πλαίσιο η Ισπανία φαίνεται να οδεύει προς τον μηχανισμό διάσωσης, η Ιταλία βρίσκεται στην «κόκκινη γραμμή» και για την Ελλάδα εκφράζονται αμφιβολίες αν θα εξασφαλίσει έγκαιρα την απαιτούμενη χρηματοδότηση.
Από την άλλη πλευρά Γερμανοί και ΔΝΤ διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση αναδιαπραγμάτευσης ή επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής.
Η επιβολή νέων μέτρων λιτότητας ύψους 65 δισ. στην Ισπανία και η επικείμενη υποβάθμιση των τραπεζών της χώρας σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας μόλις λάβουν τα πρώτα κεφάλαια της βοήθειας, αναμένεται να πυροδοτήσουν εκρηκτικές καταστάσεις τόσο στο εσωτερικό των χωρών, όσο και στις αγορές.
Οι ηγέτες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη διογκούμενη πίεση από τις κοινωνίες και τις αγορές ως πολιορκητικό κριό, κυρίως προς την Άνγκελα Μέρκελ, περιορίζοντας δραστικά τα περιθώρια επιλογών.
Οι αγορές
Τα στοιχεία για την Ισπανία και την Ιταλία σε συνδυασμό με τις φήμες και τα δημοσιεύματα για την Ελλάδα δημιούργησαν σκηνικό τρόμου το οποίο πανικόβαλε τους επενδυτές οδηγώντας σε ένα sell-off στα χρηματιστήρια.
Η ανασφάλεια όμως για το μέλλον της Ευρωζώνης προκάλεσε πιέσεις στο ευρώ, οδηγώντας σε ραγδαία άνοδο του δολαρίου και υποχώρηση των τιμών στα εμπορεύματα.
Δείκτες και μετοχές οδηγήθηκαν στο ναδίρ για να ανακάμψουν λίγο πριν το κλείσιμο στην Ευρώπη. Οι αρχές παρενέβησαν απαγορεύοντας το short selling στην Ισπανία ενώ πάγωσαν τη διαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών στην Ιταλία.
Στις αγορές ομολόγων οι τιμές ιταλικών και ισπανικών χρεογράφων δέχθηκαν αφόρητες πιέσεις με το κόστος δανεισμού για την Ισπανία να προσεγγίζει το 8% και τα spreads να διευρύνονται.
Εκ των πραγμάτων η πρόσβαση των χωρών αυτών στις κεφαλαιαγορές διακόπηκε και δεν αναμένεται να βελτιωθεί οδηγώντας νομοτελειακά την Ισπανία στο μηχανισμό διάσωσης.
sofokleousin