Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΓνώμεςΕπιστολή στον κ....

Επιστολή στον κ. Ρέτσελ Υπουργό Οικονομικών της Δημοκρατίας της Γερμανίας

Αξιότιμε  κ. Υπουργέ,

Δεν θα χρειαζόταν να σας απευθύνω αυτήν την «ανοιχτή» επιστολή, αν το πολιτικό σύστημα της χώρας μου, λειτουργούσε, με στοιχειώδεις κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Γνωρίζω ότι είστε λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, και βαθύς γνώστης των οικονομικών συνθηκών.

Δεν παραβλέπω επίσης, ότι είσθε εξοργισμένος, με τις αντιφάσεις, τις ανακολουθίες, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των ελλήνων πολιτικών, αρχηγών και υπουργών , που κατά καιρούς συναντήσατε από την στιγμή που εκδηλώθηκε η ελληνική οικονομική κρίση.

Είναι, βέβαιο, ότι θα έχετε απογοητευθεί, εξίσου, με την απογοήτευση που νιώθουν οι έλληνες πολίτες, που για άλλη μια παραπλανήθηκαν και ξαναψήφισαν τα ίδια κόμματα, πειθόμενοι τοις κείνων ρήμασι, ότι δηλαδή θα «σώσουν από την κρίση».

Εύλογο, θα στροβιλίζει στο κεφάλι σας, η αναπάντητη απορία, πώς είναι δυνατόν, ο ελληνικός λαός να επέλεξε και πάλι να τον κυβερνήσουν , τα πολιτικά σχήματα, και κυρίως οι πολιτικοί που τον οδήγησαν στην κρίση. Την ίδια απορία διατυπώνουν καθημερινά και οι απλοί πολίτες που μέσα από το καθημερινό άγχος ,αλλά και την βεβαιότητα, ότι μόνον στα πλαίσια της ενωμένης Ευρώπης, μπορεί να βρεθεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, άρα και στην καθημερινότητά τους.

Η είδηση της Παρασκευής, ότι η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα, δεν θα δέχεται από σήμερα Δευτέρα, τα ελληνικά ομόλογα, ως εγγύηση για την εκταμίευση κονδυλίων και δανείων, προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, ταραχή στους κόλπους, όχι μόνον του χρηματιστηριακού και εμπορικού κεφαλαίου, αλλά κυρίως στους μικρούς, ανυπεράσπιστους καταθέτες, που πρόσφατα, ποιός ξέρει άραγε γιατί, πείσθηκαν , μετά τις εκλογές ότι ο κίνδυνος έχει περάσει, και επέστρεψαν σταδιακά τα κεφάλαιά τους στις  Ελληνικές Τράπεζες. Η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών,αποτυπώνει ανάγλυφα, του λόγου το αληθές.

Όμως, κ. Υπουργέ , εσείς που πάντοτε, εξ όσων γνωρίζω, διακρίνεστε από τον ανθρωπισμό σας, όχι μόνον απέναντι στους ίσους και ίδιους, αλλά κυρίως απέναντι στους διαφορετικούς, τους απορριπτέους, τους κατατρεγμένους. Σ΄ αυτούς που σύμφωνα με μια λαϊκή ελληνική έκφραση, δεν έχουν μίρα στον ήλιο, δεν μπορεί να αποδέχεστε την καταδίκη, ενός ολόκληρου λαού, εξαιτίας της αβελτηρίας του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
Γνωρίζω, πολύ καλά, ότι κάποιοι κακοπροαίρετοι, ίσως προσπαθήσουν αν εκμεταλλευτούν αυτή την επιστολή μου, γι΄αυτό άλλωστε την χαρακτηρίζω ως «ανοιχτή επιστολή», γιατί πρώτον ο ίδιος ο ελληνικός λαός πρέπει και θέλει να μάθει με σαφήνεια την θέση σας, ενώ , επίσης, κάποιοι θα προσπαθήσουν να την χρησιμοποιήσουν εναντίον μου. Άλλωστε ο χαρακτηρισμός ως «μειοδότης», ηχεί και πάλι καθημερινά , θα έλεγα, στα αυτιά όλων, και κυρίως, όσων έχουν την δύναμη, ή αν θέλετε την τόλμη να λένε την αλήθεια, έστω κι αν δεν είναι αρεστοί στους γύρω τους.

Και η αλήθεια είναι, ότι κανένας και ποτέ, δεν δέχεται τον αχάριστο να συνεχίζει να ζει σε βάρος του άλλου. Ποτέ, δεν θα μπορούσε, κανένας πολιτικός, πολύ περισσότερο εσείς, θα θυσιάσετε τον Γερμανό ψηφοφόρο, χάριν της απραξίας, της στενοκεφαλιάς και της αμάθειας, ελλήνων πολιτικών. Δεν περιμένων, βέβαια, να υπερβείτε τα εσκαμμένα, το αντίθετο θα δήλωνε εκ μέρους μου έλλειψη ρεαλισμού, βασικής αρχής των διεθνών οικονομικών σχέσεων , από καταβολής της διεθνούς κοινότητας.

Σίγουρα όμως, και αυτό είναι το νόημα, αυτής της επιστολής που σας απευθύνω, θα περίμενα μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού, που μάλιστα δεν φταίει σε τίποτε, ίσως μόνον, ως προς την επίμονη επιλογή του να διοικείται από το ίδιο πολιτικό δυναμικό της μεταπολίτευσης, που έχει γαντζωθεί στην εξουσία, εξυπηρετώντας ίδια συμφέροντα που εν πολλοίς διαπλέκονται με συμφέροντα οικονομικά και εκδοτικά.

Θα περίμενα, περισσότερη ευαισθησία  απέναντι σ΄ ένα λαό που μετράει ήδη τέσσερις χιλιάδες αυτοκτονίες από την έναρξη της κρίσης, ήδη καταγεγραμμένες. Θα περίμενα, επίσης, όχι βέβαια να αναγνωρίσετε την προσπάθεια του ελληνικού λαού, που δια της σιωπής του υπομένει, αλλά θέλει τις μεταρρυθμίσεις, να του απευθύνεται μια φράση ελπίδας, διαχωρίζοντάς τους από αυτούς που τον εκπροσωπούν.
Κ. Υπουργέ,

Στα χρόνια που ολόκληρη η Ευρώπη κατέρρεε μπροστά σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, και ισχυροί λαοί, υποδουλωνόταν ο ένας μετά τον άλλο, ο ελληνικός λαός έκανε το θαύμα. Ανάγκασε τον Ουίστον Τσόρτσιλ να πει το γνωστό «Οι ήρωες πολεμούν ως Ελληνες  και όχι οι Έλληνες ως ήρωες …» . Στην μακραίωνη ιστορική μας διαδρομή, δεν δώσαμε στην ανθρωπότητα μόνον τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Σωκράτη. Η Ελλάδα, έδωσε επίσης τον Αισχύλο, και τον Σοφοκλή και τον Αριστοφάνη. Έδωσε τον Παπανικολάου, αλλά και σήμερα δίνει στην Ευρώπη τους επιστήμονές της που δουλεύουν στον πείραμα  CERN. Έδωσε, επίσης, τον μηχανικό που σχεδίασε το αυτοκίνητο της φόρμουλα ένα που χθες νίκησε τον Γερμανό αντίπαλό του, επί ισπανικού εδάφους.

Γι΄αυτόν τον λαό πρέπει να συνεχίσετε να ενδιαφέρεστε. Να γνωρίζετε ότι οι Έλληνες δεν είναι αγνώμονες. Είναι μεγαλόψυχοι, και βαθιά θρησκευόμενοι, ως λαός. Οι ευεργέτες, είτε είναι Έλληνες, είτε, και κυρίως , ξένοι κατέχουν περίοπτη θέση στην ιστορία μας, που συνήθως δεν την ξεχνούμε. Κάντε ότι πρ΄πει για την χώρα μας, και εμείς, οι «τεμπέληδες», οι «εξυπνάκηδες», οι «καταφερτζήδες» δεν θα το ξεχάσουμε και θα σας το αναγνωρίσουμε. Σταματήστε όμως τους εκφοβισμούς,δεν βοηθάνε κανένα, πολύ περισσότερο εσάς που εξ όσων γνωρίζω έχετε εκλογές στην χώρα σας, και είναι γνωστό ότι το ελληνικό στοιχείο είναι ισχυρό στη Γερμανία.

Σας ευχαριστώ για την υπομονή που είχατε να διαβάσετε αυτήν την επιστολή.

Με τιμή Στάθης Θ. Τσομίδης Δικηγόρος

Υ.Γ. Δεν γνωρίζω αν συγκυριακά συνέπεσε η απάντηση με την μαύρη μέρα της εισβολής στην μαρτυρική Κύπρο. Όμως και έτσι να είναι, η αποκατάσταση της δημοκρατίας που ακολούθησε, είναι η άνοιξη μετά την βαρυχειμωνιά.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μπερίσα: «McGonical και Ράμα συνένοχοι – Και οι δύο πρέπει να πάνε στη φυλακή»

Οπρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα αντέδρασε σχετικά με το γεγονός ότι ο πρώην ανώτερος πράκτορας του FBI, Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, παραδέχτηκε την ενοχή του για τον φάκελο διαφθοράς με ανώτερους Αλβανούς αξιωματούχους. Με αντάλλαγμα μείωση της ποινής δέχθηκε τα πάντα από τον αλβανικό...

‘Ενας (ακόμα) Νίκαρος (Νέα Υόρκη, ΟΗΕ) και οι ανύπαρκτοι ”αγώνες”

Και ξαφνικά, μετά 50 χρόνια, ”αποφασίστηκε” να γίνουν συνομιλίες-διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας γιά διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανόμενων και ”εδαφικών”, όπως δήλωσε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ”Σπίτι της...

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ, LANDIS + GYR KAI SIEMENS

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.grwww.egerssi.gr Όλα είναι… μπίζνες! Μπορεί να βλέπουμε το «αθώο» προσωπάκι του Τάιλερ, συντρόφου του Στέφανου Κασσελάκη, στις κάμερες και να αποτελεί θέμα στα κανάλια για την διαφορετικότητά του και τις βερμούδες του, όμως η...

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ-από τις συνθήκες θανάτου των στελεχών των ΕΔ και 2 Ελλήνων πολιτών ρωτάω αληθεύει ότι πριν την ξεκάθαρη έκρηξη στο λεωφορείο υπήρξε αποκοπή...

Επειδή δεν βλέπω να υπάρχει ροή ενημέρωσης από τις συνθήκες θανάτου των στελεχών των ΕΔ και 2 Ελλήνων πολιτών ρωτάω αληθεύει ότι πριν την ξεκάθαρη έκρηξη στο λεωφορείο υπήρξε αποκοπή της πομπής από αυτοκίνητα με διακριτικά ανθρωπιστικής βοήθειας που...