Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝέα της πόλης«Γαλλικό» κλειδί για...

«Γαλλικό» κλειδί για τη Helexpo Θεσσαλονίκη

Ειδικού ενδιαφέροντος για τη Θεσσαλονίκη ήταν η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Πιερ Μοσχοβισί, στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη.

Ο στενός συνεργάτης του Φρανσουά Ολάντ είχε σε θέση υψηλής προτεραιότητας στην ατζέντα του το ενδιαφέρον του γαλλικού ομίλου διαχείρισης εκθεσιακών και συνεδριακών κέντρων, αλλά και διοργάνωσης εκθέσεων και συνεδρίων Generale Location (GL) events, που εδρεύει στη Λιόν και δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Μοσχοβισί συζήτησε το θέμα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος το περασμένο Σάββατο, δηλαδή την ημέρα των εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ, είχε ενημερωθεί για το γαλλικό ενδιαφέρον, αφού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Helexpo, Πάρις Μαυρίδης, του παρέδωσε το σύνολο της αλληλογραφίας που είχε η ελληνική εταιρία με τη γαλλική τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Αλλωστε, κάτι ανάλογο είχε πράξει ο επικεφαλής της Helexpo και με τους προηγούμενους υπουργούς Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Σωκράτη Ξινίδη, χωρίς εκείνοι να επιδείξουν αντανακλαστικά και να αντιδράσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Δημιουργικό ρόλο στην προσέγγιση της GL events με την ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει παίξει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, πρόεδρος του οποίου σε αυτήν τη φάση είναι ο Χριστόφορος Χατζόπουλος, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο πεδίο τη διανομής ξένου Τύπου, ο οποίος -επιπροσθέτως- βρίσκεται στο στενό προσωπικό κύκλο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Από τις αρχές του 2011

Η προσπάθεια της GL events να προσεγγίσει τη Helexpo ξεκίνησε στις αρχές του 2011. Στις 15 Απριλίου εκείνης της χρονιάς ο Πάρις Μαυρίδης βρέθηκε στην έδρα του γαλλικού ομίλου και συζήτησε με το γενικό του διευθυντή, Jean Endes Rabut, την προοπτική της συνεργασίας. Οπως αποδείχθηκε, οι Γάλλοι είχαν κάνει την έρευνά τους, τόσο για τη Θεσσαλονίκη, όσο και για την Εκθεση. Οπως διευκρίνισαν, στόχος τους είναι να συνεργαστούν τόσο στη διαχείριση των εκθεσιακών κέντρων και των συνεδριακών εγκαταστάσεων της Helexpo στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, όσο και στη διοργάνωση εκθεσιακών και συνεδριακών γεγονότων στις δύο μεγάλες ελληνικές πόλεις. Επίσης, στην πρόταση των Γάλλων συμπεριλαμβάνεται και η Helexpro, η τεχνική εταιρία, θυγατρική της Helexpo, που ειδικεύεται στην εξυπηρέτηση των εκθετών – πελατών των δύο εκθεσιακών κέντρων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Οι Γάλλοι είπαν προφορικά, αλλά κι έγραψαν επιστολή στον κ. Μαυρίδη για τα οφέλη της Θεσσαλονίκης -αλλά και κάθε πόλης- από την ανάπτυξη των αγορών εκθέσεων και συνεδρίων. Οπως επισημαίνουν, καταρχήν ωφελείται άμεσα η τοπική οικονομία. Επίσης υπάρχει μεγάλη προβολή της περιοχής, ώστε μπορεί να γίνει τουριστικός προορισμός, ενώ στηρίζεται ενεργά η απασχόληση. Παράλληλα διευκρίνισαν προς την ελληνική πλευρά ότι δεν τους ενδιαφέρει καθόλου το real estate, κάτι που σημαίνει ότι εκτιμούν πως μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της Helexpo.

25 – 30 χρόνια

Αξίζει να σημειωθεί ότι η GL events ξεκαθάρισε προς τη Helexpo ότι αδιαφορεί για το σε ποιον ανήκει η ιδιοκτησία των ακινήτων, αρκεί να παραχωρηθούν για εκθεσιακές και συνεδριακές χρήσεις με λογικό τίμημα ενοικίου, καθώς απορρίπτουν τη σημερινή κατάσταση, αφού θεωρούν πως το ενοίκιο που χρεώνεται η Ηelexpo είναι εξαιρετικά υψηλό. Επίσης, προσδιορίζουν το χρονικό ορίζοντα της συνεργασίας στα 25 – 30 χρόνια.

Από την άνοιξη του 2011 ο επικεφαλής της Helexpo «πάγωσε» τις συζητήσεις με τους Γάλλους, καθώς δεν είχε απάντηση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Οπως ο ίδιος ο Πάρις Μαυρίδης έχει εξομολογηθεί σε συνεργάτες του, επειδή τα εχέγγυα της γαλλικής εταιρίας είναι άψογα, η Helexpo θα μπορούσε ίσως να προχωρήσει από την αρχή στη σύσταση μιας θυγατρικής από κοινού με τη γαλλική εταιρία, αλλά η απόφαση, επειδή είναι στρατηγική και μακράς πνοής, ανήκει στο μέτοχο, δηλαδή στην κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο που το σημερινό μίσθωμα των εγκαταστάσεων που τουλάχιστον στα χαρτιά οφείλει να καταβάλει η Helexpo προς τη ΔΕΘ είναι μεγάλο, ενώ η συμφωνία των δύο ελληνικών εταιριών, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα σήματα της Γενικής και των κλαδικών εκθέσεων, εκπνέει το 2014, δηλαδή σε δύο χρόνια, και θα πρέπει να επεκταθεί. Μετά από σιωπή μηνών, στις 6 Σεπτεμβρίου, ο Π. Μαυρίδης έλαβε νέα επιστολή από την GL events, με την οποία οι Γάλλοι ανανεώνουν το ενδιαφέρον τους για τη Helexpo.

Το «μπαλάκι» βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της κυβέρνησης. Οπως δήλωσε στον «ΑτΚ» ο συναρμόδιος για τη ΔΕΘ και τη Helexpo υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θόδωρος Καράογλου, η κυβέρνηση είναι ενήμερη για τo γαλλικό ενδιαφέρον και θα τοποθετηθεί σε εύλογο χρόνο, καθώς -όπως υπενθυμίζει- βρισκόμαστε σε φάση τριπλής ενοποίησης ΔΕΘ, Helexpo και ΟΠΕ, από την οποία στόχος της κυβέρνησης είναι να προκύψει ένα ελκυστικό επιχειρηματικά σχήμα, ώστε να υπάρξει διεθνές ενδιαφέρον για συνεργασία.

Ποια είναι η GL

Η GL events αντιπροσωπεύει έναν όμιλο που διαχειρίζεται διεθνώς 35 συνεδριακά κέντρα, εκθεσιακούς χώρους και αίθουσες εκδηλώσεων, καθώς και 91 γραφεία στη Γαλλία και ανά τον κόσμο. Από το Παρίσι και τη Βαρκελώνη, μέχρι το Ρίο και τη Σαγκάη. Το 2011 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ανήλθε σε 782,7 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη να φτάνουν στα 14,8 εκατ. ευρώ. Σήμερα απασχολεί 3.435 εργαζομένους.

 

agelioforos

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μπερίσα: «McGonical και Ράμα συνένοχοι – Και οι δύο πρέπει να πάνε στη φυλακή»

Οπρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα αντέδρασε σχετικά με το γεγονός ότι ο πρώην ανώτερος πράκτορας του FBI, Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, παραδέχτηκε την ενοχή του για τον φάκελο διαφθοράς με ανώτερους Αλβανούς αξιωματούχους. Με αντάλλαγμα μείωση της ποινής δέχθηκε τα πάντα από τον αλβανικό...

‘Ενας (ακόμα) Νίκαρος (Νέα Υόρκη, ΟΗΕ) και οι ανύπαρκτοι ”αγώνες”

Και ξαφνικά, μετά 50 χρόνια, ”αποφασίστηκε” να γίνουν συνομιλίες-διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας γιά διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανόμενων και ”εδαφικών”, όπως δήλωσε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ”Σπίτι της...

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ, LANDIS + GYR KAI SIEMENS

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.grwww.egerssi.gr Όλα είναι… μπίζνες! Μπορεί να βλέπουμε το «αθώο» προσωπάκι του Τάιλερ, συντρόφου του Στέφανου Κασσελάκη, στις κάμερες και να αποτελεί θέμα στα κανάλια για την διαφορετικότητά του και τις βερμούδες του, όμως η...

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ-από τις συνθήκες θανάτου των στελεχών των ΕΔ και 2 Ελλήνων πολιτών ρωτάω αληθεύει ότι πριν την ξεκάθαρη έκρηξη στο λεωφορείο υπήρξε αποκοπή...

Επειδή δεν βλέπω να υπάρχει ροή ενημέρωσης από τις συνθήκες θανάτου των στελεχών των ΕΔ και 2 Ελλήνων πολιτών ρωτάω αληθεύει ότι πριν την ξεκάθαρη έκρηξη στο λεωφορείο υπήρξε αποκοπή της πομπής από αυτοκίνητα με διακριτικά ανθρωπιστικής βοήθειας που...