Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔελτία τύπουΈναρξης του προγράμματος...

Έναρξης του προγράμματος ανακύκλωσης

thessalon3.bmpηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών. «Με το νέο πρόγραμμα που αρχίζει να εφαρμόζεται από την αντιδημαρχία Καθαριότητας Θεσ/νίκης η συλλογή ειδών παλαιού ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού με σκοπό την ανακύκλωση, αποτελεί σημαντικό βήμα εξέλιξης των πρακτικών ανακύκλωσης σε διεθνές επίπεδο. Στόχος μας είναι η βελτίωση ποιότητας της ζωής μας μέσα από την προστασία του Περιβάλλοντος και την εξασφάλιση προγραμμάτων ανακύκλωσης με την απαραίτητη τεχνογνωσία και επιστημονική εγκυρότητα».

 ο κ. Καζαντζίδης τόνισε ότι «ανακυκλώνοντας τις παλαιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, των οποίων αρκετά εξαρτήματα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για το περιβάλλον, επιτυγχάνεται με τον καλύτερο τρόπο η διασφάλιση της ποιότητας της ζωής». Το ζήτημα της Ανακύκλωσης θεωρείται θέμα προτεραιότητας για τη Θεσσαλονίκη.

Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να κάνουμε όλοι τώρα Ανακύκλωση. Το περιβάλλον έχει επιβαρυνθεί τόσο πολύ που σε λίγα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολο να αναστραφεί η κατάσταση. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να πηγαίνει στα Χ.Υ.Τ.Α. (χωματερές) πολύ μικρό ποσοστό απορριμμάτων, αφού προηγηθεί ανακύκλωση και καύση. Μια χωματερή μπορεί να πενταπλασιάσει το όριο ζωής της, αν πριν από την ταφή των σκουπιδιών έχουν γίνει δύο επίπεδα Ανακύκλωσης, πρωτογενής (χαρτί, πλαστικό, γυαλί κλπ.) και δευτερογενής που αφορά τη μηχανική ανακύκλωση – κομποστοποίηση παραγωγή λιπάσματος από τα οργανικά σκουπίδια ).

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέχρι σήμερα κάνει συμπληρωματική ανακύκλωση στα όρια του. Διαθέτει αυτή τη στιγμή 155 σημεία ανακύκλωσης τα οποία προβλέπεται το έτος 2007 να γίνουν 300 στα οποία έχουν τοποθετηθεί 4 κάδοι για (χαρτί, γυαλί, πλαστικό και αλουμίνιο).

Πέρα από τα συγκεκριμένα σημεία ανακύκλωσης, έχουν τοποθετηθεί στην πόλη 34 στρόγγυλοι κάδοι (καμπάνες) κυρίως για χαρτί. Εφαρμόζεται όμως πρόγραμμα ανακύκλωσης στην πηγή με ραντεβού σε 2.300 σημεία (επιχειρήσεις πολυκατοικίες κ.λ.π.) . Παράλληλα έχουν τοποθετηθεί σε όλες τις αίθουσες των σχολείων ειδικοί κάδοι με τη μορφή κορμού δένδρου για να κάνουν ανακύκλωση τα παιδιά.

 Δρομολογούνται δύο απορριμματοφόρα – πρέσσες σε κεντρικούς δρόμους της πόλης πριν από την αποκομιδή ώστε να περισυλλέγουν κυρίως το χαρτί που υπάρχει. Καμπάνια ενημέρωσης του Δημότη και κυρίως των μαθητών μέσα από το πρόγραμμα «Όμορφη και καθαρή Θεσσαλονίκη-ευθύνη όλων μας».

Σύμφωνα με το Ν. 2939/2001 η διαχείριση της ανακύκλωσης στη χώρα μας έχει ανατεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ορίζει συστήματα διαχείρισης για κάθε κατηγορία ανακύκλωσης (συσκευασίες, αυτοκίνητα, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, λάστιχα , μπαταρίες κ.λ.π). Οι συγκεκριμένες εταιρίες είναι αρμόδιες σε εθνικό επίπεδο για την ανακύκλωση και όχι πλέον οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 Οι εν λόγω εταιρίες εισπράττουν τα χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες μέσω της αγοράς των παραπάνω προϊόντων για την ανακύκλωση και επομένως είναι και αρμόδιες για την υλοποίηση της ανακύκλωσης στη χώρα μας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα τα χρήματα αυτά δεν έχουν αξιοποιηθεί για την προώθηση της ανακύκλωσης και δεν έχουν διατεθεί στους Δήμους για το σκοπό αυτό.

Αποτελεσματική ανακύκλωση γίνεται από το καθένα μας στο σπίτι του . Στόχος θα πρέπει να είναι η σταδιακή αντικατάσταση των κάδων απορριμμάτων με κάδους ανακύκλωσης . Καταρχήν στους τρεις κάδους απορριμμάτων ο ένας πρέπει να αντικατασταθεί με κάδο ανακύκλωσης και σε λίγο διάστημα οι δύο, από τους τρεις κάδους σε κάθε σημείο της πόλης να είναι για ανακύκλωση.

Τέλος τα εγκαταλειμμένα οχήματα τα παραδίδουμε σε εταιρίες που έχουν οριστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ το ίδιο τα μεταχειρισμένα ελαστικά, τις μπαταρίες κ.λ.π. Για να είναι αποτελεσματική η ανακύκλωση, ο Δήμος θα εντείνει την προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού.

Τηλεφωνικό Κέντρο 195 και 2310 494 500

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΩΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΤΣΙΠΡΑ ΤΟΝ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ

Προς διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ… Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.grwww.egerssi.gr Πώς μετάλλαξαν την φύση του λαού μας Θεέ μου; Πώς εμφύτεψαν στο μυαλό των νεοελλήνων τη βλακεία, την ηλιθιότητα, την απανθρωπιά, την ασέβεια στο Θείο, την εγκατάλειψη της φιλοπατρίας; Τον φιλοτομαρισμό! Πίστευα...

‘Αρχισε το ”παζάρι” με Τουρκία…Με Μητσοτάκη πρωθυπουργό, χάνουμε.

Και ξαφνικά, μετά 50 χρόνια, ''αποφασίστηκε'' να γίνουν συνομιλίες-διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας γιά διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανόμενων και ''εδαφικών'', όπως δήλωσε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ''Σπίτι της...

Χάθηκαν πέντε ζωές σε ειδική αποστολή προσφοράς στη Λιβύη. Τι ακριβώς συνέβη;

Του Δημήτρη Κυπριώτη Η είδηση του θανάτου 3 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και 2 πολιτών, από τα 19 άτομα που συγκροτούσαν την Ελληνική ειδική αποστολή στη Λιβύη για την  παροχή βοήθειας στις εξαιρετικά καταστροφικές συνέπιες και τις ανθρώπινες απώλειες, λόγω ...

Το Προγράμματα χρηματοδότησης τον 800,000 ευρώ για Το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς και η αξιοποίηση Μουσείο.

Κίνηση πολιτών τοΰ Βογατσικοΰ. Ερωτήματα, διαπιστώσεις και προτάσεις στους υποψήφιους Δημάρχους Άργους Ορεστικού Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου και Καλλιόπη (Κάλι) Κυριακίδου. Το Προγράμματα χρηματοδότησης τον 800,000 ευρώ για Το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς και η αξιοποίηση Μουσείο.  Το οικόπεδο της οικογένειας...